Įkraunama...
Įkraunama...

Daržininkavimas ,sodininkavimas kitaip :)

QUOTE(*GREISI* @ 2011 08 11, 10:48)
Nors mulčą storai kloju,greitai jo nelieka.

pas mane tas pats. Tikiuosi, kad daug yra mikroorganizmų. Dėl to ir negaliu viso daržo mulčiuoti unsure.gif
Papildyta:
QUOTE(argus @ 2011 08 15, 21:55)
Sakykit, ar teisingai padariau:
*nukarpiau žirnių stiebus ir suguldžiau ir ant viršaus apmulčiavau.
**Tą patį padariau su suvalgytais kirminų kopūstais - išroviau, čia pat į lysvę ir apmulčiavau.

*gal nesupratau? žirnius suguldėt ir dar ant viršaus kažką mulčiavot?
**aš ir taip darau.
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2011 08 16, 00:13)
pas mane tas pats. Tikiuosi, kad daug yra mikroorganizmų. Dėl to ir negaliu viso daržo mulčiuoti unsure.gif
Papildyta:

*gal nesupratau? žirnius suguldėt ir dar ant viršaus kažką mulčiavot?
**aš ir taip darau.

na kas liko nuo žirnių suguldžiau tuos stiebelius ir žole apdėjau. Na aišku po tais žirniais liko žirnių ankštys, nes kai valgomi žirniai tai čia pat ir sumetam ankštis.
Atsakyti
QUOTE(argus @ 2011 08 16, 07:07)
na kas liko nuo žirnių suguldžiau tuos stiebelius ir žole apdėjau. Na aišku po tais žirniais liko žirnių ankštys, nes kai valgomi žirniai tai čia pat ir sumetam ankštis.

jeigu stiebeliai sudžiūvę, tai puiku, o jeigu dar žali, tai žolės nebūčiau dar klojus.
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2011 08 16, 09:31)
jeigu stiebeliai sudžiūvę, tai puiku, o jeigu dar žali, tai žolės nebūčiau dar klojus.

Kuo skiriasi sudžiūvę nuo žalių?

Šiaip jau pradžiuvę gerokai tie stiebeliai - šiaip nukirpusi buvau prieš savaitę dvi.
Atsakyti
Aš nurautus žirnius suguldžiaus į tarplysvius. Tai po kokių dviejų - trijų savaičių jų tiesiog nebeliko. Kažin, o braškių ūsais ir lapais ar būtų galima mulčiuoti?
Kai kurie lapai buvo parudavę, tai net nežinau, ar ten liga, ar šiaip padžiūvę.
Aš taip pat į tarplysvius kroviau viską: ir kopūstų, ir burokų lapu, peraugusias salotas, morkų lapus ir t.t. gerai, kad mano daržiukas aukšta tvora aptvertas ir kaimynai nelabai mato, ką darau, o tai net nežianu, ką galvotų.
Atsakyti
QUOTE(argus @ 2011 08 16, 09:53)
Kuo skiriasi sudžiūvę nuo žalių?

Šiaip jau pradžiuvę gerokai tie stiebeliai - šiaip nukirpusi buvau prieš savaitę dvi.

Jeigu klosit žalią žolę ant nesudžiūvusių, tai gali pradėti kaisti.
Atsakyti
QUOTE(mairux @ 2011 08 16, 11:49)
Aš nurautus žirnius suguldžiaus į tarplysvius. Tai po kokių dviejų - trijų savaičių jų tiesiog nebeliko. Kažin, o braškių ūsais ir lapais ar būtų galima mulčiuoti?
Kai kurie lapai buvo parudavę, tai net nežinau, ar ten liga, ar šiaip padžiūvę.
Aš taip pat į tarplysvius kroviau viską: ir kopūstų, ir burokų lapu, peraugusias salotas, morkų lapus ir t.t. gerai, kad mano daržiukas aukšta tvora aptvertas ir kaimynai nelabai mato, ką darau, o tai net nežianu, ką galvotų.

Manau,kad braskiu lapai ir usai netinka mulciavimui netik del ligu,bet ir ju serdeles nesupuna,net kelis metus.
Atsakyti
QUOTE(Venta9 @ 2011 08 17, 09:29)
Manau,kad braskiu lapai ir usai netinka mulciavimui netik del ligu,bet ir ju serdeles  nesupuna,net kelis metus.

tinka.
Kuo jie "blogesni" už bulvių virkščias? Ar šiaudus, kurių stiebeliai irgi kieti ir stori? Ar dar kietesnę medžiagą - pjuvenas ar skiedras?

Skirtingiems milroorganizmams reikia skaidyti skirtingo kietumo maistą, tai kažkas lėtai "suvalgys" ir braškinės kilmės mulčią.

O kad suvytę iki parudavimo - mikrobams juk vienodai. Rudeniniai medžių lapai puikiausiai tinka apmulčiuoti dirvą žiemai, o jie visi spalvą pakeitę būna thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 17, 09:40)
Rudeniniai medžių lapai puikiausiai tinka apmulčiuoti dirvą žiemai, o jie visi spalvą pakeitę būna  thumbup.gif

Nagi paklausiu dėl lapų štai ko: suprantu, kad lauke ant lysvių jie tinka, o kaip šiltnamyje, kur nei sninga, nei lyja? Pernai dėjau lapų, bet nedaug, susibalamūtijau ar verta. Žiemos laiku sniego nešiau į šiltnamį, tai pavasarį jau neberadau nei vieno lapo, sukrimto matyt visokie "mikriai"... Šiaip tai į kompostą sukišu tokį gėrį, labai daug lapuočių aplink.
Kaimynė manęs nelabai supranta, kam, sako, tau tie sudžiūvę ligoti lapai šiltnamyje... Nu bet gal nieko?
Būsiu dėkinga už paaiškinimą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 08 17, 09:53)
Nagi paklausiu dėl lapų štai ko: suprantu, kad lauke ant lysvių jie tinka, o kaip šiltnamyje, kur nei sninga, nei lyja? Pernai dėjau lapų, bet nedaug, susibalamūtijau ar verta. Žiemos laiku sniego nešiau į šiltnamį, tai pavasarį jau neberadau nei vieno lapo, sukrimto matyt visokie "mikriai"... Šiaip tai į kompostą sukišu tokį gėrį, labai daug lapuočių aplink.
Kaimynė manęs nelabai supranta, kam, sako, tau tie sudžiūvę ligoti lapai šiltnamyje... Nu bet gal nieko?

Ex,as is jusu labai daug vertingos informacijos pasisemiau,bet del serganciu augalu lapu ,stiebu ir zoliu,taippat numaruotu bulviu virksciu ir pomidoru,taippat braskiu serganciu esu savo nuomones,kad netinka deti,nes LIGOS LIEKA ir niekas ju nesunaikina,nei mikroorganizmai nei saltis nei sniegas.As juos sudeginu ir panaudoju pelenus.Sveikus medziu lapus galima.Pjuvenos,skiedros pascios labai greit suyra ir siaudu stiebeliai,nors pavasari uzdejau z.rugiu siltnamyje,tai iki siol tebera.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Venta9: 17 rugpjūčio 2011 - 09:22
QUOTE(Ex @ 2011 08 17, 09:53)

daugiau apie komposto ir mulčio skirtumus paskaityk mulčiavimo temoje.
Kompostuojant ir mulčiuojant dirvoje "dirba" skirtingų prigimčių mikroorganizmai ir bakterijos. Tai - esminis skirtumas, turintis labai daug skirtingos įtakos dirvai, beje ir neigiamos.

Labai gerai kad mulčiuoji ir šiltnamį. Žemė neperšąla žiemą, ir lieka gyvybinga iki pavasario. O kad sniego meti - juk ją "pagirdai" struktūrizuotu vandenuku. Tai - SUPER thumbup.gif

O kad pavasarį nelieka lapų šiltnamyje rodo, kad natūrali gamtos ciklo veikla vyksta ir žiemą , bet gal gali kažkiek "pastorinti" lapų sluoksnį?

Vokiečiai dirvos temperatūrą saugo dar vienu "išradimu" - vandens rankovėmis.
Storas plastiko iiilgas maišas prileidžiamas vandens, paliekant oratarpį kad nesprogtų žiemą, ir per storo "stiklo" sluoksnį sušalęs vanduo kaip per linzę šildo dirvą. Taip aktyvinami dirvos "gyventojai" ir žemė neperšąla.
Bet nelabai gilinausi į šitą technoogiją, tik pasidomėjau kaip ir kokiu būdu pasaulyje dar saugoma dirvos šiluma.

Esant dirvos temperatūrai +4`C, aktyviai auga medžių šaknys. Va kodėl galima ir tislinga vaismedžius persodinti žiemą thumbup.gif
O žiemą juk tokia temperatūra dažnai būna, reiškia kad ir dirvoje vyksta aktyvus mikroorganizmų ir bakterijų "gyvenimas" rolleyes.gif

Ir dėl amžinosios, apkalbėtosios, jau nuvalkiota tampančios tradicinės "visažinės kaimynės" temos.
Tu JAI augini gėrybes ar SAU?

Mane irgi smerkia, išjuokia, tyčiotis bando, atseit tinginė, net nusiravėti tingiu lotuliukas.gif bet man dzin ką kas šneka.
Valgo geresnės kokybės išaugintus skanumynus tai mano šeima, o KĄ valgo, sprendžia ne kaimynai drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 17, 10:30)
[Mane irgi smerkia, išjuokia, tyčiotis bando, atseit tinginė, net nusiravėti tingiu  lotuliukas.gif  bet man dzin ką kas šneka.
Valgo geresnės kokybės išaugintus skanumynus  tai mano šeima, o KĄ valgo, sprendžia ne kaimynai  drinks_cheers.gif

Nežinau, nei mane kas smerkia nei tyčiojasi g.gif Užėjo kaimynė senučiukė, paisižiūrėjo kad šiltnamis nuo pomidorų lūžta, paklausė kam tas šienas čia g.gif Ai, sakau, kad žemė taip nedžiūtų, ir daugiau klausimų nebuvo , tik pagyros, kad gražiai auga ax.gif Nieko nei įrodinėju nei puolu aiškinti :ax: Ir su visais taip. Kas susidomi- patys klausinėja, o kas nesupranta- tiems ir aiškinti nėra ko mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 17, 10:30)
Esant dirvos temperatūrai +4`C, aktyviai auga medžių šaknys. Va kodėl galima ir tislinga vaismedžius persodinti žiemą  thumbup.gif
O žiemą juk tokia temperatūra dažnai būna, reiškia kad ir dirvoje vyksta aktyvus mikroorganizmų ir bakterijų "gyvenimas"  rolleyes.gif

Pakviesiu Tave į svečius žiemą, reikia man vieną medelį persodinti lotuliukas.gif Lopetą turiu, duosiu, ir.........laužtuvas yra, jeigu ką lotuliukas.gif
Atsakyti