Įkraunama...
Įkraunama...

Daržininkavimas ,sodininkavimas kitaip :)

QUOTE(IngridaB @ 2011 03 04, 16:36)
Na nebent užmulčiuoti. g.gif
Bet tai tada turi dėtis sluoksnis mulčio,paskui mėšlas,paskui vėl mulčas.Kitaip nusidegins augalas,tiesiogiai liečiantis su  mėšlu. g.gif Didelį turint daržą,labai jau daug atima laiko.Čia nebent galima taip dirbti su mažu daržiuku. g.gif
Aš pavyzdžiui pernai atradau gerą dalyką-granuliuotą paukščių mėšlą.Išbarstau darže ir nesuku galvos. ax.gif

Na pagal GZ pauksciu meslas netinka. Tik atrajojanciu gyvuliu. Jis kratomas ant zemes, nelieciant zaliu augaliu daliu, o paskui storai uzmulciuojamas.
Vat ir as nesugalvoju kur db pauksciu mesla reikes det...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo polfast: 04 kovo 2011 - 15:48
QUOTE(NIDA @ 2011 03 04, 16:47)
mėšlo negalima dėti taip,kad liestų augalą. Kiek žinau,ir mulčius nelabai gerai.Aš tai pametau tarp augalų mėšlo,užmulčiuoju,o aplink augala durpėm pamulčiuoju.Daržas tikrai nemažas.Laiko užima tikrai nedaug  4u.gif

Būtent 4u.gif .
Papildyta:
QUOTE(zuikis5 @ 2011 03 04, 13:11)
Labai domiuosi tokiais dalykais, bet turiu klausimą - ar mulčiavimas nėra kažkaip susijęs su parazitais? Tiesiog pernai pabandžiau pamulčiuoti (šiaudais, žole) ir atsitiko taip, kad neturėjau pvz nei vieno kalafioro, ko niekada nėra buvę  verysad.gif suėdė juos kažkokios zarazos iki šaknų... Gal aišku čia sutapimas, nes praeitą vasarą labai daug buvo visokių ėdrūnų, bet ar nėra tas mulčas palanki terpė gyvent vabalam, kirminam ir kitokiem kenkėjam? Ar klystu? Kai žemę vis papureni aplink augalus - tai kažkaip atrodo kad tada mažiau galimybių visokiom lervom apsigyvent  g.gif
Bet kas dėl braškių - tai esu labai patenkinta smile.gif Kur apdėtos šiaudais - puikiai peržiemojo pernai šaltą žiemą ir uogos buvo švarios, gražios  thumbup.gif  Kai dauguma sakė kad beveik neturėjo braškių dėl to kad supuvo - tai pas mane gal pirmi metai braškės beveik nepuvo  smile.gif

Serenčių buvau irgi prisodinus kad atbaidytų kenkėjus - tai juos dar nespėjusius užaugt suėdė kažkokie vikšrai, liko stiebeliai apkakoti tik  blink.gif  nesupratau nieko...  unsure.gif

Sunku pasakyti nemačius.Gal per strorai mulčas,gal kotelius palietė ir nupuvo.Nors pas mane ,kai didesni paauga,tai liečia,bet jokių problemų.O kiek laiko po pasodinimo jie augo?
Papildyta:
QUOTE(polfast @ 2011 03 04, 16:47)
Na pagal GZ pauksciu meslas netinka. Tik atrajojanciu gyvuliu. Jis kratomas ant zemes, nelieciant zaliu augaliu daliu, o paskui storai uzmulciuojamas.
Vat ir as nesugalvoju  kur db pauksciu mesla reikes det...

Nu mes kalbame ,ne tik apie GŽ.Bet yra kas augina vištas,tai kursuose sakė,kad nepakenks visur po truputį.
Papildyta:
Bet tos granulės jau labai brangios doh.gif .
Atsakyti
Kol pas mane "tikro" sociai, tai as i granules net neziuriu.
Bandysiu visus siaudus su tuo "geriu" bulvems sumaitinti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo polfast: 04 kovo 2011 - 15:59
pradedu skaitinėt ir iškart nesuprantu g.gif

2. Jokio žemės dirbimo! Dirva neįdirbama niekaip, nekalbant jau apie perkasimą. Išimtis – dirvos gyventojai, kurie pagal savo gyvenimo būdą purena dirvą. Dirvai ir jos paklotei reikalinga ramybė, kad dirvos gyvybė galėtų

Ateina pavasaris ir ką su ta žeme daryti? Jei nesukasiu, tai ten ne tik kad seklos, bet niekas neįlįs. ar aš kažkaip ne taip suprantu?
Atsakyti
QUOTE(MAMICY @ 2011 03 04, 17:14)
pradedu skaitinėt ir iškart nesuprantu  g.gif

2. Jokio žemės dirbimo! Dirva neįdirbama niekaip, nekalbant jau apie perkasimą. Išimtis – dirvos gyventojai, kurie pagal savo gyvenimo būdą purena dirvą. Dirvai ir jos paklotei reikalinga ramybė, kad dirvos gyvybė galėtų

Ateina pavasaris ir ką su ta žeme daryti? Jei nesukasiu, tai ten ne tik kad seklos, bet niekas neįlįs. ar aš kažkaip ne taip suprantu?

Praėjusią vasarą reikėjo pradėti ruošti.Daigus galima į velėną.Arba tiesiog nuplėšti ją,sodinti ką reikia ir apmulčiuoti.
Dar apie mėšlą rolleyes.gif .
Jeigu naujai kuriamo gamtinio daržo žemė buvo „negyva“, t.y. jeigu jos mikrobiologinis aktyvumas buvo mažas, pirmaisiais metais būtina padaryti taip, kad mikroorganizmų pasidaugintų, kad būtų kam mulčią „valgyti“. Pasak S. Jasionio, tam naudojamos tokios paprastos priemonės, kaip šviežias karvių mėšlas. Juk karvės „valgo“ tą patį, ką ir gamtinis daržas – galvijų prieskrandyje mikroorganizmai skaido celiuliozę ir gamina baltymus. Taigi pirmaisiais metais, įrengiant daržą, į tarplysvius labai naudinga įberti karvių mėšlo. Jeigu naudojamas mėšlas, ant jo galima dėti ir grubesnį, ne taip greitai yrantį, mulčią. Mėšlas mikroorganizmams duoda pirminį kiekį reikalingo azoto. Kita vertus, jis turi gerą mikrobų „užtaisą“ ir daug fermentų.

Atsakyti
Šaunuolė *GREISI* wub.gif ačiū už temą 4u.gif
kartais ir čia pašmirinėsiu, paskaitinėsiu, nes ši tema mane irgi domina blush-anim-cl.gif
Va, paskaičiau ir iškart man, profanei, klausimukas iškilo - gal jis pasirodys kiek kvailokas (atsiprašau 4u.gif ), bet man smalsu blush2.gif
QUOTE(polfast @ 2011 03 04, 15:47)
Na pagal GZ pauksciu meslas netinka. Tik atrajojanciu gyvuliu.
QUOTE(*GREISI* @ 2011 03 04, 16:25)
Pasak S. Jasionio, tam naudojamos tokios paprastos priemonės, kaip šviežias karvių mėšlas. Juk karvės „valgo“ tą patį, ką ir gamtinis daržas – galvijų prieskrandyje mikroorganizmai skaido celiuliozę ir gamina baltymus. Taigi pirmaisiais metais, įrengiant daržą, į tarplysvius labai naudinga įberti karvių mėšlo.

o kodėl būtent tik atrajojančių? Ar vištos "valgo"ne tą patį, ką ir gamtinis daržas? Ar dėl kitų priežasčių? g.gif
Atsakyti
O su tuo užmulčiuotu mėšlu...ar galima taip ir darže tarp daržovių daigų ir šiltnamyje tarp pomidorų g.gif
Atsakyti
QUOTE(Lotynė @ 2011 03 04, 18:00)
O su tuo užmulčiuotu mėšlu...ar galima taip ir darže tarp daržovių daigų ir šiltnamyje tarp pomidorų g.gif

Nu taip.
Papildyta:
QUOTE(*TAU* @ 2011 03 04, 17:59)
kartais ir čia pašmirinėsiu, paskaitinėsiu, nes ši tema mane irgi domina blush-anim-cl.gif
Va, paskaičiau ir iškart man, profanei, klausimukas iškilo - gal jis pasirodys kiek kvailokas (atsiprašau 4u.gif ), bet man smalsu  blush2.gif 

o kodėl būtent tik atrajojančių? Ar vištos "valgo"ne tą patį, ką ir gamtinis daržas? Ar dėl kitų priežasčių?  g.gif

17 žinutėje parašyta.
Atsakyti
QUOTE(*TAU* @ 2011 03 04, 18:59)
Va, paskaičiau ir iškart man, profanei, klausimukas iškilo - gal jis pasirodys kiek kvailokas (atsiprašau 4u.gif ), bet man smalsu  blush2.gif 

o kodėl būtent tik atrajojančių? Ar vištos "valgo"ne tą patį, ką ir gamtinis daržas? Ar dėl kitų priežasčių?  g.gif

Na,pagal mane,tai vištos juk biški mesėdės(kirminus visokius valgo juk),tai jų ir mėšlas "stipresnis". Aš tai vištų mėšlo kai turėjau truputį,tai į komposto dėžę su kaliforniečiais dėjau. Nors pagal GŽ kompostuot reikia tiesiai ant daržo.Į mano komposto dėžę keliauja visokios atliekos,netinkančios darže kompostuot(ilgai yrantys lapai,šakos,paukščiu mėšlas ir pan.).O vėliau ta biohumusa panaudoju.
Atsakyti
QUOTE(NIDA @ 2011 03 04, 18:30)
Na,pagal mane,tai vištos juk biški mesėdės(kirminus visokius valgo juk),tai jų ir mėšlas "stipresnis". Aš tai vištų mėšlo kai turėjau truputį,tai į komposto dėžę su kaliforniečiais dėjau. Nors pagal GŽ kompostuot reikia tiesiai ant daržo.Į mano komposto dėžę keliauja visokios atliekos,netinkančios darže kompostuot(ilgai yrantys lapai,šakos,paukščiu mėšlas ir pan.).O vėliau ta biohumusa panaudoju.

Ne dėl stiprumo.
Atsakyti
Klausykit, o jei darzo neperkasinet- kaip tada su nematodais? juk jie vienintelio ko bijo( jei augint ekologiskai ir be chemijos) - tai dazno perkasimo ir purenimo. Pirmais metais sodinau darza kur pries tai dirvonavo velena- buvo suesta beveik 80 proc. sakninio derliaus. Kitais metais- gal koks 50, pernai jau tik 30 proc. derliaus buvo sugadinta. Visur raso, kad nematodai nemegsta nei purenimo nei perkasimo. taip pat nemegsta dirvos kalkinimo. o kaip ja nukalkint neidirbant? ar tiesiog tokia zemdirbyste netinkama sakniagumbinems kulturoms?
Atsakyti
Jei galima, įsiterpsiu. 4u.gif

Vištos būna specialiai į daržą įleidžiamos, kad nurinktų lervas. Ne ką tik pasėjus, o kai jau sodinukai gerokai paauga. Štai jums vienas iš būdų kovoti su kenkėjais nenaudojant chemikalų.
Atsakyti