Sveiki
Esu pirmametė "ūkininkė", tad su mamos pamokymais pradėjau vesti savo mažą darželį. Aišku, mama tradicinės žemdirbystės šalininkė, tad ir lysvės sukastos, ir perpuvęs mėšlas su trąšom įkasti. Bet vakar visai netyčiom atradau šią temą ir pasijutau kaip grįžusi namo
Man, kaip užkietėjusiai pacifistei, širdis skaudėjo ir karkvabalių lervas traiškyt, ir žemę su kastuvu plėšyt. Driežiukus nuo šuns apginu, sraiges atokiau nuo vaikų kojų išnešioju, varlytes pakalbinu. Toks keistas ir neapsakomas jausmas apėmė girdint kaip plyšta šaknys velėną nuimant, matant kastuvu nukirstą besiraitantį slieką.. Jaučiausi kažką naikinanti ir besikišanti ten, kur nederėtų
Tai toks palengvėjimas atėjo perskaičius Jūsų patirtį ir patarimus
Taigi, bandysiu ištaisyti tai, ką nuo pat pradžių padariau negerai.
1. Jau užsodintas lysves pradėsiu mulčiuoti. Klausimas - jei žemė buvo tręšta ir įkastas perpuvęs mėšlas, ar reikia po mulčiu dėti šviežio mėšlo? Ką daryti su lysvėmis, kurių tarpueiliai siauri ir nebeišeina mulčiuoti?
2. Turiu vietą dar vienai lysvei (kad darželis gražios stačiakampės formos būtų
), bet nebeturiu, ką ten sodinti. Toje vietoje auga laukinės žolės ir gėlės. Ką patartumėtė ten sodinti, kad kitiems metams žemelė geriau pasiruoštų? Pabandysiu sodinti visiškai pagal GŽ. Nerausiu velėnos, kartono rasiu, komposto ir pelenų turiu. Straipsniuose randu, kad siūloma pasodinti bulves, bet ar ne per sudėtinga pirmam kartui? Ir ar ne per vėlu?
Būsiu labai dėkinga ir atsakymus
P.S. Papasakojau mamai, kad "keisiu kryptį", tai išklausiusi ji sako: "Man kaip tik draugas Kordiumovo knygą "Protingas daržas" parnešė, bet kai paskaičiau apie žmogišką š... lysvėse, mečiau knygą lauk
" O aš su ta idėja iš dalies sutinku - pas mus žaliausia ir tankiausia žolė būtent virš kanalizacijos duobės