Įkraunama...
Įkraunama...

Daržininkavimas ,sodininkavimas kitaip :)

QUOTE(vobla @ 2011 04 28, 11:59)
ot tai suds verysad.gif
ten zeme kietumo kaip asfaltas, vieni akmenys ir zvyras po velena doh.gif kastuvo neina ibest. bus man sportas tokioj zemej duobiu prikasiot doh.gif

As ir pasisodinau patvory jurginus ir bijunus ten, kur gruntas labai prastas+veja.
Tai vyras sukale is lentu tokia ilga " deze", pripyle komposto+ and virsaus substrato - visus gumbus sukisau ten. Paziuresim, kaip bus.

Ai, tiesa, as po gruntu zeme isklojau kartonu ir laikrasciais.
Papildyta:
Dabar perziurejau ta you tubini video - panasiai musu padaryta, tik nudazem dar tas lentas.
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 04 29, 17:55)
Kažin, ar iš viso verta vargti g.gif Jie ten skurs. Tiek darbo  doh.gif Toj vietoj gal geriau kokius serenčius loveliuose sustatyt, arba ir tuos pačius jurginus kokiuose induose sodint, ir sustatyt pvz. dideliuose kibiruose g.gif

oj, ne, kibiru tiek neturesiu- koks 50 stuku gumbu manes laukia doh.gif
tampaus kaip kate su pusle su tais jurginais. vienais metais sodinau palei langus- nu per auksti gyvates- nepatiko, kad per langus i vidu ziuri. kitais metais pasodinau savo nelaimei salia darzo- vel nesamone gavosi- griuvinejo kaip girtuokliai i braskiu lysve, seseli mete... siemet bandau jiems surasti nauja vieta- paziuresiu ar cia prilips.

QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 04 29, 19:58)

thumbup.gif  "auksinis" variantas gamtinei žemdirbystei kultivuoti. Tai ne molis, ir tokioje dirvoje puikiai cirkuliuoja oras apie augaliukų šaknis.
Nepamiršk paskui mulčiuoti savo jurginus - rudenį bus lengva iškasti  thumbup.gif

jo, butinai mulciuosiu. dabar tokia situacija- visgi nulupau velena. sakemis. nebuvo taip jau tragiskai sunku. velena( vejos gabalus) meciau nepurcius isvis von. liko toks griovys. nustebino mane tai, kad toj vietoj visai ne smelis ir ne zvyras, kaip tikejausi, o tokia pelenu spalvos kuda zemele. po mano pajudinimo sakemis liko minskta ir biri. mastau tokia strategija- sudeliosiu as tuos jurginus i ta griovi, o ant virsaus uzpilsiu storu sluoksniu komposto maisyto su perpuvusiu meslu. zodziu apacia bus liesa, o virsus riebus. kai sudygs, zeme aplink mulciuosiu. tik vat orai vercoa susimastyti- salnas iki -4 zada blink.gif gal as ju dar nekasinesiu, nes ka jie ten veiks- puti man prades...
Atsakyti
Sveikos, mergaitės smile.gif savaitgalį darėm pirmąją-eksperimentinę GZ lysvelę. Fotoreportažas:

1. Vidury laukų radom mielą kampelį, nugrėbiau senas žoles ir sukalėm medinį rėmą.

user posted image

2. Vietoj kartono naudojo sovietinių laikų milimetrinį popierių. Žinoma, daugiau sluoksnių reikėjo,. bet seno materijolo panaudojimas yra labai gerai smile.gif

user posted image

3. Pirmam sluoksniui supylėm pernykščių bulvių, jau atidėtų išmetimui (papuvę ir peršalę visokios.

user posted image

4. Ištuštinom seną atliekų dėžę, vietom jau net ne puvenos, o labai gražus juodžemis gavęsis. Štai kokių gražių gyventojų radom:

user posted image

5. Viršutinis šiaudų sluoksnis.

user posted image

Jau nagai niežti ir laukiu kelionės į kaimą pažiūrėt, kas ten kaip vyksta toliau. Kaip manot, jei dabar namie pasisėčiau kokių moliūgų, o paskui juos sukiščiau į šitą "lysvę"?... Smulkesni augalėliai kaži ar išgyventų dabar...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pedyte: 03 gegužės 2011 - 09:05
g.gif
Sprendžiant pagal šuniuką, tai lysvės aukštis gana mažas. Ir prieš pilant visus gėrius, reikėjo vyniojamą popierių gerai sulaistyti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 03, 10:35)
g.gif
Sprendžiant pagal šuniuką, tai lysvės aukštis gana mažas. Ir prieš pilant visus gėrius, reikėjo vyniojamą popierių gerai sulaistyti  4u.gif

per gerą sprindį tos lentos, ten popierius papuręs labai, šuo jo nesusėdėjo, tai gal atrodo, kad labai žema. Sprindis gal nėra labai mažai?,,

Atsakyti
jei auginsit toje lysvėje šiemet tik moliūgus, tai aukščio turėtų užtekti.

Siūlau mulčiavimo temą sujungti su šia - daugiau/mažiau kalbama apie tą patį, alternatyvųjį daržininkavimą 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(anikita @ 2011 05 03, 10:35)
Jau nupjovem pirma zole 4u.gif  visas darzas apkrapintas lotuliukas.gif  likusi zole dziusta drinks_cheers.gif kaimynai kazkaip labai itariai i mane ziurejo..bet neisdrisau matyt klaust..ka as ten darau..matyt galvoja..atvaziavo vaikas is miesto..tai idomiai cia sodininkauja doh.gif  lotuliukas.gif

viskam yra reikalingas laikas. O geriausias pavyzdys kaimynams - gaunamas rezultatas. Manieji atvirai juokėsi ir už akių apkalbėdavo. Bandžiau diskutuoti, kai ko nors klausdavo. Vėliau nustojau kreipti dėmesį į komentarus. Paskutiniu metu patys pastebėjo, kad nesiskundžiu sausromis, nelakstau su laistymo žarna, anksčiausiai pasisėju, sodinu daigus, derlius nesuniokotas kenkėjų ir ligų. Anksčiau jie man tempdavo daržoves kaip vargšei ir dar labai ekologiškas lotuliukas.gif Šį pavasarį aš jų Velykų ir mamos dienos stalams parūpinau pirmąsias daržoves. Tiesa, klausinėti, kokiais burtais užsiimu, jau ir anksčiau pradėjo. Dabar jau jie atlekia tartis, ką daryt ir kaip augint. Nors stažas skiriasi laaabai smarkiai.
Prisigyriau blush2.gif . Tik norėjau parašyt, kad ir didžiausi skeptikai nebeturi argumentų, kai patys savo akimis ir burnomis pajaučia skirtumus bigsmile.gif

Tiesa, kaimynai tai ne vien tie, su kuriais ribojasi sklypas, bet ateina pasitart ir iš toliau. Žmonės, kurių nepažįstu ir nematau kasdien smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 03 gegužės 2011 - 10:16
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 03, 11:13)
viskam yra reikalingas laikas. O geriausias pavyzdys kaimynams - gaunamas rezultatas. Manieji atvirai juokėsi ir už akių apkalbėdavo. Bandžiau diskutuoti, kai ko nors klausdavo. Vėliau nustojau kreipti dėmesį į komentarus. Paskutiniu metu patys pastebėjo, kad nesiskundžiu sausromis, nelakstau su laistymo žarna, anksčiausiai pasisėju, sodinu daigus, derlius nesuniokotas kenkėjų ir ligų. Anksčiau jie man tempdavo daržoves kaip vargšei ir dar labai ekologiškas  lotuliukas.gif  Šį pavasarį aš jų Velykų ir mamos dienos stalams parūpinau pirmąsias daržoves. Tiesa, klausinėti, kokiais burtais užsiimu, jau ir anksčiau pradėjo. Dabar jau jie atlekia tartis, ką daryt ir kaip augint. Nors stažas skiriasi laaabai smarkiai.
Prisigyriau  blush2.gif . Tik norėjau parašyt, kad ir didžiausi skeptikai nebeturi argumentų, kai patys savo akimis ir burnomis pajaučia skirtumus  bigsmile.gif

Tiesa, kaimynai tai ne vien tie, su kuriais ribojasi sklypas, bet ateina pasitart ir iš toliau. Žmonės, kurių nepažįstu ir nematau kasdien smile.gif

thumbup.gif kiek metų jūsų "kitokiam" daržui?

Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2011 05 03, 11:26)
thumbup.gif  kiek metų jūsų "kitokiam" daržui?

pradžia buvo nuo braškių - tik 6 metai. Kol neužsiauginau humuso, tol nei ridikėlių, nei kitų šakniavaisinių daržovių net neauginau wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 03, 11:29)
pradžia buvo nuo braškių - tik 6 metai. Kol neužsiauginau humuso, tol nei ridikėlių, nei kitų šakniavaisinių daržovių net neauginau wink.gif

gal galit plačiau papasakoti. .. ax.gif
Aš irgi pradėjau nuo braškių.
Atsakyti
Gaudvile, o keik žemės turite? Kiek žolės nušienaujate???
Aš vis mąstau iš kur gauti tiek daug mulčio smile.gif))

Ir dar klausimas toks (gal kvailas, bet kol nesusiduriau, neaišku): jei lysves darau su lentomis, kiek reik aukščio, jei aš vis mulčiuosiu ir mulčiuosiu... juk kažkada prisirinks to humoso, kad nebetilps, ar aš klystu? ax.gif
Ir dar vienas klausimukas: o maisto atliekas kur dedate?
Atsakyti
QUOTE(Ninin @ 2011 05 03, 11:36)

ant lysvių ir užmulčuojam žole.. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 03 gegužės 2011 - 10:46
QUOTE(rytorasa @ 2011 05 03, 11:31)
gal galit plačiau papasakoti. ..  ax.gif
Aš irgi pradėjau nuo braškių.

na, jei pasiskaitysit šią temą nuo pradžių, tai ten labai daug info bus. Be mano klaidų, kai informaciją pradėjau žvejotis tik susidūrus su problemomis smile.gif Užsėjimas sideratais prasidėjo, vėliau jų pačių antžemine dalimi ir pradėjau mulčiuot.

QUOTE(Ninin @ 2011 05 03, 11:36)
Gaudvile, o keik žemės turite? Kiek žolės nušienaujate???
Aš vis mąstau iš kur gauti tiek daug mulčio smile.gif))

Ir dar klausimas toks (gal kvailas, bet kol nesusiduriau, neaišku): jei lysves darau su lentomis, kiek reik aukščio, jei aš vis mulčiuosiu ir mulčiuosiu... juk kažkada prisirinks to humoso, kad nebetilps, ar aš klystu?  ax.gif

žolės gal tik 3 arai, šeštadienį vyras pripjovė tik kelis krepšius žolės, o sekmadienį 5kart daugiau prišukavo aeratorium praėjęs. Gauta medžiaga visa suėjo ant daržo ir dalies šiltnamio wink.gif
Štai su maisto atliekomis elgiuosi skirtingai, nei siūlo GŽ. Iki šiol dėjau į kompostinę ir tik todėl, kad norėjau vienodesnio medžiagų pasiskirstymo.

Ateity planuoju daryti pakeltas lysves ir aukštis bus mažiausiai 30cm. Organika suyra ir prisiauginti humuso tiek, kad viskas virsta per kraštus, įmanoma, bet ne taip greitai biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 03 gegužės 2011 - 10:50