Kiek as suprantu kepti ant nerafinuoto apskritai negerai
QUOTE(canbera @ 2011 03 25, 15:09)
laba,
Gerai, kad turiu galimybe zinoti ka valgau, nes daug produktu atsivezam is kaimo. Ta pacia triusiena, darzoves, vaisius. I parduotuvinius pvz. obuolius net nesinori ziuret.
Gerai, kad turiu galimybe zinoti ka valgau, nes daug produktu atsivezam is kaimo. Ta pacia triusiena, darzoves, vaisius. I parduotuvinius pvz. obuolius net nesinori ziuret.
QUOTE(Saulužė @ 2011 04 01, 23:19)
Tikrai ne visi nurodo, būna ant alyvuogių extra virgin salotoms, troškiniams ir yra extra virgin alyvuogių aliejus bet rašo tinka kepimui, bandžiau, šiek tiek rūksta, kaip ir saulėgrąžų Bio Vilage nerafinuotas, gal čia dėl mano špižiaus? Jis stipriai įkaista... Priėjau tą patį tašką, nuo ko pradėjau, tai ant ko kept
Maisto pašildymui gerai ghee sviestas, nuostabu tiesiog bet kept mėsą man noris aliejaus nžn kodėl...
Pirkau vynuogių kauliukų aliejų Salvador, nerašo kam skirtas, bet kepiau, kaip ir kiti aliejai man vos vos parūko, bet labai skalsiai naudojos.
Rasma, jei nesunku, bent pasakyk ant kokio nerafinuoto aliejaus kept ir sau nepakenkt, nu kaip sakei, kad gali susidaryt nuodingos medžiagos kaitinant nerafinuotą aliejų, konkrečiai ant kokio būsim visos dėkingos
Maisto pašildymui gerai ghee sviestas, nuostabu tiesiog bet kept mėsą man noris aliejaus nžn kodėl...
Pirkau vynuogių kauliukų aliejų Salvador, nerašo kam skirtas, bet kepiau, kaip ir kiti aliejai man vos vos parūko, bet labai skalsiai naudojos.
Rasma, jei nesunku, bent pasakyk ant kokio nerafinuoto aliejaus kept ir sau nepakenkt, nu kaip sakei, kad gali susidaryt nuodingos medžiagos kaitinant nerafinuotą aliejų, konkrečiai ant kokio būsim visos dėkingos
Jo jo, mano irgi špižinė... tas ghee tai skaniai kvepia, gal reikės ant jo vien pereiti kepimui. Db kepu dar ir ant šitokio daikto Cooking oil, nežinau, ar ten kas baisaus su juo padaryta, ar ne, bet daug neprisisiųsi.
Kitas klausimukas - ar orkaitėj tiek ir įkaista kepinys, kiek nustatai temp? Iš duonos kepėjėlių temos ir to, kad pamatavus duoną, jei ji 90 laipsnių, tai iškepusi, gal ne? Gal galima pyragams tada nerafinuotus naudoti?
QUOTE(letuciux @ 2011 04 04, 15:34)
. Db kepu dar ir ant šitokio daikto Cooking oil, nežinau, ar ten kas baisaus su juo padaryta, ar ne, bet daug neprisisiųsi.
Kitas klausimukas - ar orkaitėj tiek ir įkaista kepinys, kiek nustatai temp? Gal galima pyragams tada nerafinuotus naudoti?
Kitas klausimukas - ar orkaitėj tiek ir įkaista kepinys, kiek nustatai temp? Gal galima pyragams tada nerafinuotus naudoti?
Deodoruotas ir paveiktas karštais garais, kad atlaikytų aukštą t-rą (saulėgrąžų ir palmių aliejaus mišinys).
Deodoravimas ir bet koks poveikis aliejui jau yra dalinis rafinavimas, tik yra tokių rafinavimo procesų, kurie leidžiami ekologiškam aliejui (pvz. galim įvairiai filtruoti, deodoruoti (lyg tai naudojant anglį) ir t.t.).
Ne, kepimo t-ra nėra kepinio t-ra. Jei kepsit 200 laispnių karštumo orkaitėje, tai produkto viduje t-ra tikrai nepasieks 200..
Niekas nesako, kad kepiniams blogai nerafinuotas aliejus
QUOTE(Rasma @ 2011 04 04, 18:13)
Deodoruotas ir paveiktas karštais garais, kad atlaikytų aukštą t-rą (saulėgrąžų ir palmių aliejaus mišinys).
Deodoravimas ir bet koks poveikis aliejui jau yra dalinis rafinavimas, tik yra tokių rafinavimo procesų, kurie leidžiami ekologiškam aliejui (pvz. galim įvairiai filtruoti, deodoruoti (lyg tai naudojant anglį) ir t.t.).
Ne, kepimo t-ra nėra kepinio t-ra. Jei kepsit 200 laispnių karštumo orkaitėje, tai produkto viduje t-ra tikrai nepasieks 200..
Niekas nesako, kad kepiniams blogai nerafinuotas aliejus
Deodoravimas ir bet koks poveikis aliejui jau yra dalinis rafinavimas, tik yra tokių rafinavimo procesų, kurie leidžiami ekologiškam aliejui (pvz. galim įvairiai filtruoti, deodoruoti (lyg tai naudojant anglį) ir t.t.).
Ne, kepimo t-ra nėra kepinio t-ra. Jei kepsit 200 laispnių karštumo orkaitėje, tai produkto viduje t-ra tikrai nepasieks 200..
Niekas nesako, kad kepiniams blogai nerafinuotas aliejus
Tai kepimui orkaiteje - nerafinuoti, o keptuveje - rafinuoti geriau, ar ne ?
QUOTE(semke @ 2011 03 26, 21:22)
- ar sveika ekologiski kukuruzu dribsniai? kazkur lyg skaicius ar girdejus buvau, kad pats gaminimo budas nesveikas, tai net nesvarbu ekologiski jie ar ne, nesveiki vien del ju gamybos principo?
O kuo nesveikas gaminimo būdas?
Gaminama naudojant ekstrudavimą
QUOTE(letuciux @ 2011 03 29, 11:41)
1) Deja, ne visi nurodo ... Bandžiau žiūrėti.
2) Tiesa, ar gali būti teisybė, kad extra virgin aliejus, parašyta selected for cooking?
2) Tiesa, ar gali būti teisybė, kad extra virgin aliejus, parašyta selected for cooking?
1) Ne visi. Jei nenurodyta, kad tinka kepimui, tai tokio aliejaus kepimui ir nepirkite
2) Taip, teisybė.
Papildyta:
QUOTE(Saulužė @ 2011 04 01, 23:19)
Tikrai ne visi nurodo, būna ant alyvuogių extra virgin salotoms, troškiniams ir yra extra virgin alyvuogių aliejus bet rašo tinka kepimui, bandžiau, šiek tiek rūksta, kaip ir saulėgrąžų Bio Vilage nerafinuotas, gal čia dėl mano špižiaus? Jis stipriai įkaista... Priėjau tą patį tašką, nuo ko pradėjau, tai ant ko kept
Pirkau vynuogių kauliukų aliejų Salvador, nerašo kam skirtas, bet kepiau, kaip ir kiti aliejai man vos vos parūko, bet labai skalsiai naudojos.
Rasma, jei nesunku, bent pasakyk ant kokio nerafinuoto aliejaus kept ir sau nepakenkt, nu kaip sakei, kad gali susidaryt nuodingos medžiagos kaitinant nerafinuotą aliejų, konkrečiai ant kokio būsim visos dėkingos
Pirkau vynuogių kauliukų aliejų Salvador, nerašo kam skirtas, bet kepiau, kaip ir kiti aliejai man vos vos parūko, bet labai skalsiai naudojos.
Rasma, jei nesunku, bent pasakyk ant kokio nerafinuoto aliejaus kept ir sau nepakenkt, nu kaip sakei, kad gali susidaryt nuodingos medžiagos kaitinant nerafinuotą aliejų, konkrečiai ant kokio būsim visos dėkingos
Rūksta, nes galbūt labai stipriai įkaitinat. Rūks absoliučiai visi aliejai (tiek rafinuoti, tiek nerafinuoti), tik skirtingas įkaitinimo t-ras pasiekę Nelaikykit ilgai tuščios keptuvės ir ant mažesnės ugnies kepkite, mažiau nuodysitės.
Maistui absoliučiai visi vynuogių kauliukų aliejai rafinuojami, tai gali būti netgi neužrašyta
Nerafinuotus aliejus bet kokiu atveju geriau vartot neapdorotus (nekaitintus). Todėl kad kaitinimo metu skyla pačios vertingiausios medžiagos (paprastai, kaip tyčia, tokios medžiagos būna neatsparios karščiui) ir kartais su maiste esančiom medžiagom sudaro toksinius junginius.
Pvz. kaitinamas aliejus su krakmolu gali sudaryt pavojingus akrilamidus (pvz. dėl to ir negerai kepti žalias bulves aliejuje). Taip pat labai išauga toksinių junginių, jei yra skrudinama aukštesnėje nei 175 t-roje ir spec. pakepinama, kad ne pagelstų, o jei produktas traškiai paruduotų.
Aš pati nerafinuotų aliejų (jei nenurodyta, kad jie tinka kepimui) nenaudoju. Tikrai yra pasirinkimas, kurie tinka kepimui ir nerafinuoti, bet tokiu atveju dar kartą pasakysiu - tą nurodo gamintojas (tai gali būti ir extra virgin alyvuogių, ir rapsų, ir saulėgražų/palmių, ir palmių, ir kukurūzų).
O pasitikėti ar viskuo galima, tai nežinau. Būna visko. Bet tokiu atveju, tai jau paranoja..nes lygiai taip pat negali pasitikėti ir ekologiškais gamintojais, ir kt.
Teigiama, kad labai atsparus ryžių sėlenų aliejus (nes pvz. kaip žinote kinų virtuvėje gali būti laisvai pasiekiama +400 t-ra) ir be to, jis vienas iš aliejų, kurio nesugeria produktai (užtai mums kiniečių maistas, nors ir voliotas krakmole, neatrodo riebus), bet nepykit, dabar tingiu patikrinti inf-ją kiek jis realiai karštį atlaiko
Ačiū ačiū ačiū už kantrybę ir išsamius atsakymus
Perskaičiau daugnaudingos informacijos, tai reziumuojant ar galima sakyti, kad:
nerafinuotas kokosų aliejus labiau tinka kosmetikai, kūnui, plaukams
rafinuotas kokosų aliejus labiau tinka kepimui, maisto gaminimui
ruošiuosi užsipirkti, tai galvoju, kokio ir kiek pirkti
nerafinuotas kokosų aliejus labiau tinka kosmetikai, kūnui, plaukams
rafinuotas kokosų aliejus labiau tinka kepimui, maisto gaminimui
ruošiuosi užsipirkti, tai galvoju, kokio ir kiek pirkti
QUOTE(Saulužė @ 2011 04 01, 22:19)
Maisto pašildymui gerai ghee sviestas, nuostabu tiesiog bet kept mėsą man noris aliejaus nžn kodėl...
ghee sviestu aš kepu viską, superinis daiktas Maistas lieka maisto skonio, o ne aliejaus..ir sveika Visai nesenai jį pradėjau naudot.. galvojau, kad bus kažkoks pašalinis skonis, bet jokio nejaučiu, o ant aliejaus tai nelabai mane betraukia kept.. Iš vis, paskutiniu metu pats organizmas man pradėjo diktuot savo sąlygas, ko nori valgyt
QUOTE(liepsnelee @ 2011 04 13, 16:42)
ghee sviestu aš kepu viską, superinis daiktas Maistas lieka maisto skonio, o ne aliejaus..ir sveika Visai nesenai jį pradėjau naudot.. galvojau, kad bus kažkoks pašalinis skonis, bet jokio nejaučiu, o ant aliejaus tai nelabai mane betraukia kept.. Iš vis, paskutiniu metu pats organizmas man pradėjo diktuot savo sąlygas, ko nori valgyt
Šeimai ko gero toks kepimo būdas būtų brangokas
QUOTE(saulyte33 @ 2011 04 13, 14:45)
Šeimai ko gero toks kepimo būdas būtų brangokas
Na, priklausomai nuo to, ką ir kiek šeima talpina į skrandį
Man asmeniškai iš pusės kilogramo naminio sviesto - ghee išeina pusė, šiek tiek daugiau nei pusė 0,75 l. stiklainio..
QUOTE(liepsnelee @ 2011 04 13, 15:50)
Na, priklausomai nuo to, ką ir kiek šeima talpina į skrandį
Man asmeniškai iš pusės kilogramo naminio sviesto - ghee išeina pusė, šiek tiek daugiau nei pusė 0,75 l. stiklainio..
Man asmeniškai iš pusės kilogramo naminio sviesto - ghee išeina pusė, šiek tiek daugiau nei pusė 0,75 l. stiklainio..
O skonis ir pats kepimo procesas toks pats kaip ant paprasto sviesto kepant?