Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologiški maisto produktai

Kiek as suprantu kepti ant nerafinuoto apskritai negerai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(canbera @ 2011 03 25, 15:09)
laba,
Gerai, kad turiu galimybe zinoti ka valgau, nes daug produktu atsivezam is kaimo. Ta pacia triusiena, darzoves, vaisius. I parduotuvinius pvz. obuolius net nesinori ziuret.


drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulužė @ 2011 04 01, 23:19)
Tikrai ne visi nurodo, būna ant alyvuogių extra virgin salotoms, troškiniams ir yra extra virgin alyvuogių aliejus bet rašo tinka kepimui, bandžiau, šiek tiek rūksta, kaip ir saulėgrąžų Bio Vilage nerafinuotas, gal čia dėl mano špižiaus? Jis stipriai įkaista... Priėjau tą patį tašką, nuo ko pradėjau, tai ant ko kept biggrin.gif

Maisto pašildymui gerai ghee sviestas, nuostabu tiesiog wub.gif bet kept mėsą man noris aliejaus ax.gif nžn kodėl...

Pirkau vynuogių kauliukų aliejų Salvador, nerašo kam skirtas, bet kepiau, kaip ir kiti aliejai man vos vos parūko, bet labai skalsiai naudojos.

Rasma, jei nesunku, bent pasakyk ant kokio nerafinuoto aliejaus kept ir sau nepakenkt, nu kaip sakei, kad gali susidaryt nuodingos medžiagos kaitinant nerafinuotą aliejų, konkrečiai ant kokio 4u.gif būsim visos dėkingos wub.gif


Jo jo, mano irgi špižinė... tas ghee tai skaniai kvepia, gal reikės ant jo vien pereiti kepimui. Db kepu dar ir ant šitokio daikto Cooking oil, nežinau, ar ten kas baisaus su juo padaryta, ar ne, bet daug neprisisiųsi.

Kitas klausimukas - ar orkaitėj tiek ir įkaista kepinys, kiek nustatai temp? Iš duonos kepėjėlių temos ir to, kad pamatavus duoną, jei ji 90 laipsnių, tai iškepusi, gal ne? Gal galima pyragams tada nerafinuotus naudoti?

Atsakyti
QUOTE(letuciux @ 2011 04 04, 15:34)
. Db kepu dar ir ant šitokio daikto Cooking oil, nežinau, ar ten kas baisaus su juo padaryta, ar ne, bet daug neprisisiųsi.

Kitas klausimukas - ar orkaitėj tiek ir įkaista kepinys, kiek nustatai temp? Gal galima pyragams tada nerafinuotus naudoti?

Deodoruotas ir paveiktas karštais garais, kad atlaikytų aukštą t-rą (saulėgrąžų ir palmių aliejaus mišinys).

Deodoravimas ir bet koks poveikis aliejui jau yra dalinis rafinavimas, tik yra tokių rafinavimo procesų, kurie leidžiami ekologiškam aliejui (pvz. galim įvairiai filtruoti, deodoruoti (lyg tai naudojant anglį) ir t.t.).

Ne, kepimo t-ra nėra kepinio t-ra. Jei kepsit 200 laispnių karštumo orkaitėje, tai produkto viduje t-ra tikrai nepasieks 200..
Niekas nesako, kad kepiniams blogai nerafinuotas aliejus bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2011 04 04, 18:13)
Deodoruotas ir paveiktas karštais garais, kad atlaikytų aukštą t-rą (saulėgrąžų ir palmių aliejaus mišinys).

Deodoravimas ir bet koks poveikis aliejui jau yra dalinis rafinavimas, tik yra tokių rafinavimo procesų, kurie leidžiami ekologiškam aliejui (pvz. galim įvairiai filtruoti, deodoruoti (lyg tai naudojant anglį) ir t.t.).

Ne, kepimo t-ra nėra kepinio t-ra. Jei kepsit 200 laispnių karštumo orkaitėje, tai produkto viduje t-ra tikrai nepasieks 200..
Niekas nesako, kad kepiniams blogai nerafinuotas aliejus bigsmile.gif


Tai kepimui orkaiteje - nerafinuoti, o keptuveje - rafinuoti geriau, ar ne smile.gif ?
Atsakyti
QUOTE(semke @ 2011 03 26, 21:22)
- ar sveika ekologiski kukuruzu dribsniai? kazkur lyg skaicius ar girdejus buvau, kad pats gaminimo budas nesveikas, tai net nesvarbu ekologiski jie ar ne, nesveiki vien del ju gamybos principo?

O kuo nesveikas gaminimo būdas?
Gaminama naudojant ekstrudavimą
QUOTE(letuciux @ 2011 03 29, 11:41)
1) Deja, ne visi nurodo ... Bandžiau žiūrėti.
2) Tiesa, ar gali būti teisybė, kad extra virgin aliejus, parašyta selected for cooking?

1) Ne visi. Jei nenurodyta, kad tinka kepimui, tai tokio aliejaus kepimui ir nepirkite cool.gif
2) Taip, teisybė.
Papildyta:
QUOTE(Saulužė @ 2011 04 01, 23:19)
Tikrai ne visi nurodo, būna ant alyvuogių extra virgin salotoms, troškiniams ir yra extra virgin alyvuogių aliejus bet rašo tinka kepimui, bandžiau, šiek tiek rūksta, kaip ir saulėgrąžų Bio Vilage nerafinuotas, gal čia dėl mano špižiaus? Jis stipriai įkaista... Priėjau tą patį tašką, nuo ko pradėjau, tai ant ko kept biggrin.gif

Pirkau vynuogių kauliukų aliejų Salvador, nerašo kam skirtas, bet kepiau, kaip ir kiti aliejai man vos vos parūko, bet labai skalsiai naudojos.

Rasma, jei nesunku, bent pasakyk ant kokio nerafinuoto aliejaus kept ir sau nepakenkt, nu kaip sakei, kad gali susidaryt nuodingos medžiagos kaitinant nerafinuotą aliejų, konkrečiai ant kokio 4u.gif būsim visos dėkingos wub.gif

Rūksta, nes galbūt labai stipriai įkaitinat. Rūks absoliučiai visi aliejai (tiek rafinuoti, tiek nerafinuoti), tik skirtingas įkaitinimo t-ras pasiekę rolleyes.gif Nelaikykit ilgai tuščios keptuvės ir ant mažesnės ugnies kepkite, mažiau nuodysitės.

Maistui absoliučiai visi vynuogių kauliukų aliejai rafinuojami, tai gali būti netgi neužrašyta ax.gif

Nerafinuotus aliejus bet kokiu atveju geriau vartot neapdorotus (nekaitintus). Todėl kad kaitinimo metu skyla pačios vertingiausios medžiagos (paprastai, kaip tyčia, tokios medžiagos būna neatsparios karščiui) ir kartais su maiste esančiom medžiagom sudaro toksinius junginius.
Pvz. kaitinamas aliejus su krakmolu gali sudaryt pavojingus akrilamidus (pvz. dėl to ir negerai kepti žalias bulves aliejuje). Taip pat labai išauga toksinių junginių, jei yra skrudinama aukštesnėje nei 175 t-roje ir spec. pakepinama, kad ne pagelstų, o jei produktas traškiai paruduotų.

Aš pati nerafinuotų aliejų (jei nenurodyta, kad jie tinka kepimui) nenaudoju. Tikrai yra pasirinkimas, kurie tinka kepimui ir nerafinuoti, bet tokiu atveju dar kartą pasakysiu - tą nurodo gamintojas (tai gali būti ir extra virgin alyvuogių, ir rapsų, ir saulėgražų/palmių, ir palmių, ir kukurūzų).
O pasitikėti ar viskuo galima, tai nežinau. Būna visko. Bet tokiu atveju, tai jau paranoja..nes lygiai taip pat negali pasitikėti ir ekologiškais gamintojais, ir kt.

Teigiama, kad labai atsparus ryžių sėlenų aliejus (nes pvz. kaip žinote kinų virtuvėje gali būti laisvai pasiekiama +400 t-ra) ir be to, jis vienas iš aliejų, kurio nesugeria produktai (užtai mums kiniečių maistas, nors ir voliotas krakmole, neatrodo riebus), bet nepykit, dabar tingiu patikrinti inf-ją kiek jis realiai karštį atlaiko blush2.gif
Atsakyti
Ačiū ačiū ačiū už kantrybę ir išsamius atsakymus smile.gif 4u.gif
Atsakyti
Perskaičiau daugnaudingos informacijos, tai reziumuojant ar galima sakyti, kad:
nerafinuotas kokosų aliejus labiau tinka kosmetikai, kūnui, plaukams
rafinuotas kokosų aliejus labiau tinka kepimui, maisto gaminimui g.gif

ruošiuosi užsipirkti, tai galvoju, kokio ir kiek pirkti g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Stikliukas: 11 balandžio 2011 - 18:53
QUOTE(Saulužė @ 2011 04 01, 22:19)
Maisto pašildymui gerai ghee sviestas, nuostabu tiesiog wub.gif bet kept mėsą man noris aliejaus ax.gif nžn kodėl...

ghee sviestu aš kepu viską, superinis daiktas thumbup.gif Maistas lieka maisto skonio, o ne aliejaus..ir sveika rolleyes.gif Visai nesenai jį pradėjau naudot.. galvojau, kad bus kažkoks pašalinis skonis, bet jokio nejaučiu, o ant aliejaus tai nelabai mane betraukia kept.. unsure.gif Iš vis, paskutiniu metu pats organizmas man pradėjo diktuot savo sąlygas, ko nori valgyt biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(liepsnelee @ 2011 04 13, 16:42)
ghee sviestu aš kepu viską, superinis daiktas  thumbup.gif Maistas lieka maisto skonio, o ne aliejaus..ir sveika  rolleyes.gif  Visai nesenai jį pradėjau naudot.. galvojau, kad bus kažkoks pašalinis skonis, bet jokio nejaučiu, o ant aliejaus tai nelabai mane betraukia kept..  unsure.gif Iš vis, paskutiniu metu pats organizmas man pradėjo diktuot savo sąlygas, ko nori valgyt  biggrin.gif

Šeimai ko gero toks kepimo būdas būtų brangokas g.gif unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(saulyte33 @ 2011 04 13, 14:45)
Šeimai ko gero toks kepimo būdas būtų brangokas g.gif  unsure.gif

Na, priklausomai nuo to, ką ir kiek šeima talpina į skrandį biggrin.gif
Man asmeniškai iš pusės kilogramo naminio sviesto - ghee išeina pusė, šiek tiek daugiau nei pusė 0,75 l. stiklainio.. unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liepsnelee: 13 balandžio 2011 - 14:51
QUOTE(liepsnelee @ 2011 04 13, 15:50)
Na, priklausomai nuo to, ką ir kiek šeima talpina į skrandį  biggrin.gif
Man asmeniškai iš pusės kilogramo naminio sviesto - ghee išeina pusė, šiek tiek daugiau nei pusė 0,75 l. stiklainio..  unsure.gif


O skonis ir pats kepimo procesas toks pats kaip ant paprasto sviesto kepant?
Atsakyti