QUOTE(Saulužė @ 2011 03 05, 23:34)
Bet gi pati esi rašiusi, kad rafinavimas kenksmingas dalykas
Nerafinuoti aliejai naudingi, jei jie geriami ar naudojami salotoms.
Jei kepama - pamirškit naudą, neapgaudinėkit savęs.
Ir negalvokite, kad degindamos nerafinuotą aliejų valgote sveiką maistą. Nerafinuotame aliejuje (ant kurio kepate), jei tik jis bus kiek perkaitinamas, gali susidaryti tiek kenksmingų junginių, kad perspjaus ir rafinavimo žalą
Pvz. ar jūs žinot, kad iškept nekenksmingai 100 gramų bulvių, jas reik kepti (vos iki pagels ir jokiu būdu nepaskrudinant) ne aukštesnėje nei 175 t-roje ir tam panaudoti 1 litrą aliejaus?
Ir dar, netgi kepant paprasčiausias bulvytes, reik prisiminti - jei nenorit nuodytis ypatingai stipriu kancerogenu, tai sveikiau kepti blanširuotas verdančiu vandeniu ar virtas bulves (nei žalias suversti į keptuvę su nerafinuotu aliejumi ir kaskart mirtinai gąsdinti kepenis)
QUOTE(Saulužė @ 2011 03 05, 23:34)
Nes yra rafinuotas
Maistui iš esmės nerafinuotas vynuogių kauliukų aliejus nenaudojamas. Čia odai galima tepliot ir džiaugtis.
O kalbant apie kepimą, tai jau visiškai vis vien. Jei jau kepi, tai geriau kepti sveikiau
O kadangi aš dažniausiai troškinu ir verdu garuose, tai nerafinuotus aliejus naudoju gaminimo pabaigoje, kai jau ugnis išjungta arba produktas lėkštėje
Šiuo metu naudoju 5 nerafinuotus aliejus (avokadų, sezamų, alyvuogių, nakvišų, linų sėmenų) ir turiu 1 vynuogių kauliukų/ 1 rapsų aliejaus (jeigu staiga užsinorėtume kokių varškės spurgų ar pan., tai kad nebūtų gaila iškept kelias spurgas ir visą aliejų išpilt lauk).