Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologiški maisto produktai

QUOTE(kavasucitrina @ 2011 03 05, 11:04)
Ačiū, Rasma, už info. O ką manai apie kitus jų minimus aliejus?

Inf-ja tai (kiek pacituota) labai teisingai ir gražiai surašyta.
Ir aš sakau - labai svarbu skaityti ką nurodo gamintojas, nes jis geriausiai žino žaliavos (kad ir pvz. išspausto alyvuogių aliejaus rūgštingumą) savybes ir gali tiksliausiai nusakyti kokią kaitinimo t-rą tą aliejus pakels.
Palmių aliejus dar liaudyje vadinamas 'augaliniu ghee', tas irgi tiesa.

Ta prasme, ką manau apie "Clearspring" kompanijos aliejus?
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2011 03 05, 11:26)
Inf-ja tai (kiek pacituota) labai teisingai ir gražiai surašyta.
Ir aš sakau - labai svarbu skaityti ką nurodo gamintojas, nes jis geriausiai žino žaliavos (kad ir pvz. išspausto alyvuogių aliejaus rūgštingumą) savybes ir gali tiksliausiai nusakyti kokią kaitinimo t-rą tą aliejus pakels.
Palmių aliejus dar liaudyje vadinamas 'augaliniu ghee', tas irgi tiesa.

Ta prasme, ką manau apie "Clearspring" kompanijos aliejus?

taip. Ten minimus saulėgrąžų ir alyvuogių. Kadangi ekopirk jais prekiauja, galvoju, ar verta pirkt.
Atsakyti
Alyvuogių "Clearspring" esu naudojusi, bet ne kepimui keptuvėje..į troškinius, kepinius tai taip smile.gif Taip pat šios kompanijos turiu sezamų aliejų. O saulėgrąžų aš nemėgstu aliejaus, tai neperku (bet neturiu nieko prieš kaip aliejų, nesupraskit neteisingai). Šiuo metu 'persimečiau' į Graikijos regiono alyvuogių aliejų, nes itališkas jau turbūt įvairiausias išbandytas (neperku ispaniško).
Kepu keptuvėje mažai, tai nematau nerafinuoto aliejaus gadinimo naudos keptuvėje..kuo jis svilinamas pranašesnis už rafinuotą?
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2011 03 04, 20:06)
Absoliučiai jokio.

Nes yra rafinuotas ax.gif

QUOTE(rytorasa @ 2011 03 05, 11:07)
dažnai būna parašyta, kad tinka ir salotoms ir kepimui...  rolleyes.gif

Mano alyvuogių {maximinis 16 lt} rašo, kad tinkamas salotoms, kepimui, bet man kaip ir saulėgrąžų nerafinuotas rūksta šiek tiek smile.gif

QUOTE(Rasma @ 2011 03 05, 14:28)
Kepu keptuvėje mažai, tai nematau nerafinuoto aliejaus gadinimo naudos keptuvėje..kuo jis svilinamas pranašesnis už rafinuotą?

Bet gi pati esi rašiusi, kad rafinavimas kenksmingas dalykas unsure.gif {kaip žinia n ekalbu apie medvilnės, ar kitus negalimus rafinuoti aliejus}
Atsakyti
QUOTE(Saulužė @ 2011 03 05, 23:34)
Bet gi pati esi rašiusi, kad rafinavimas kenksmingas dalykas unsure.gif

Nerafinuoti aliejai naudingi, jei jie geriami ar naudojami salotoms.
Jei kepama - pamirškit naudą, neapgaudinėkit savęs.
Ir negalvokite, kad degindamos nerafinuotą aliejų valgote sveiką maistą. Nerafinuotame aliejuje (ant kurio kepate), jei tik jis bus kiek perkaitinamas, gali susidaryti tiek kenksmingų junginių, kad perspjaus ir rafinavimo žalą cool.gif

Pvz. ar jūs žinot, kad iškept nekenksmingai 100 gramų bulvių, jas reik kepti (vos iki pagels ir jokiu būdu nepaskrudinant) ne aukštesnėje nei 175 t-roje ir tam panaudoti 1 litrą aliejaus?
Ir dar, netgi kepant paprasčiausias bulvytes, reik prisiminti - jei nenorit nuodytis ypatingai stipriu kancerogenu, tai sveikiau kepti blanširuotas verdančiu vandeniu ar virtas bulves (nei žalias suversti į keptuvę su nerafinuotu aliejumi ir kaskart mirtinai gąsdinti kepenis) cool.gif

QUOTE(Saulužė @ 2011 03 05, 23:34)
Nes yra rafinuotas ax.gif

Maistui iš esmės nerafinuotas vynuogių kauliukų aliejus nenaudojamas. Čia odai galima tepliot ir džiaugtis.
O kalbant apie kepimą, tai jau visiškai vis vien. Jei jau kepi, tai geriau kepti sveikiau cool.gif
O kadangi aš dažniausiai troškinu ir verdu garuose, tai nerafinuotus aliejus naudoju gaminimo pabaigoje, kai jau ugnis išjungta arba produktas lėkštėje 4u.gif

Šiuo metu naudoju 5 nerafinuotus aliejus (avokadų, sezamų, alyvuogių, nakvišų, linų sėmenų) ir turiu 1 vynuogių kauliukų/ 1 rapsų aliejaus (jeigu staiga užsinorėtume kokių varškės spurgų ar pan., tai kad nebūtų gaila iškept kelias spurgas ir visą aliejų išpilt lauk).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rasma: 06 kovo 2011 - 12:30
QUOTE(Rasma @ 2011 03 06, 13:23)
Nerafinuoti aliejai naudingi, jei jie geriami ar naudojami salotoms.
Jei kepama - pamirškit naudą, neapgaudinėkit savęs.
Ir negalvokite, kad degindamos nerafinuotą aliejų valgote sveiką maistą. Nerafinuotame aliejuje (ant kurio kepate), jei tik jis bus kiek perkaitinamas, gali susidaryti tiek kenksmingų junginių, kad perspjaus ir rafinavimo žalą cool.gif

Pvz. ar jūs žinot, kad iškept nekenksmingai 100 gramų bulvių, jas reik kepti (vos iki pagels ir jokiu būdu nepaskrudinant) ne aukštesnėje nei 175 t-roje ir tam panaudoti 1 litrą aliejaus?
Ir dar, netgi kepant paprasčiausias bulvytes, reik prisiminti - jei nenorit nuodytis ypatingai stipriu kancerogenu, tai sveikiau kepti blanširuotas verdančiu vandeniu ar virtas bulves (nei žalias suversti į keptuvę su nerafinuotu aliejumi ir kaskart mirtinai gąsdinti kepenis) cool.gif
Maistui iš esmės nerafinuotas vynuogių kauliukų aliejus nenaudojamas. Čia odai galima tepliot ir džiaugtis.
O kalbant apie kepimą, tai jau visiškai vis vien. Jei jau kepi, tai geriau kepti sveikiau cool.gif
O kadangi aš dažniausiai troškinu ir verdu garuose, tai nerafinuotus aliejus naudoju gaminimo pabaigoje, kai jau ugnis išjungta arba produktas lėkštėje 4u.gif

Šiuo metu naudoju 5 nerafinuotus aliejus (avokadų, sezamų, alyvuogių, nakvišų, linų sėmenų) ir turiu 1  vynuogių kauliukų/ 1 rapsų aliejaus (jeigu staiga užsinorėtume kokių varškės spurgų ar pan., tai kad nebūtų gaila iškept kelias spurgas ir visą aliejų išpilt lauk).

Taip, žinau, kad visas gėris ant keptuvės išgaruoja, bet kad kenktų blink.gif o čia visi nerafinuoti perkaitinus tampa kenksmingu ar tik kažkurios rūšys? Ir kada skaitosi perkaitinimas, pvz. ilgai kepant ar ant stiprios ugnies g.gif

Dėl bulvių, tai gerai, kad mes nekepam jų rolleyes.gif anksčiau tai vyras mėgdavo pakepint, o dabar pati skaniausia virta bulvė bigsmile.gif

Jau man painu su tais aliejais doh.gif rafinuotas blogai, nerafinuotas irgi blogai cool.gif tai su kuom saugiai kept? o apie Ghi sviestą ką manai, Rasmuže 4u.gif kaip tik ryt ruošiuos vėl lydyti rolleyes.gif
Atsakyti
Dar į aliejų temą įkeliu nuorodą, kur galima paskaityti kodėl nereik pirkti palmių aliejaus ax.gif
Vietoje atogrąžų miškų - palmių plantacijos
Atsakyti
Ojei, o mes taip mėgstam keptas bulves, žinojau, kad ne itin sveika... bet... unsure.gif
Nebekepsiu...
Atsakyti
QUOTE(drugelis. @ 2011 03 07, 10:54)
Ojei, o mes taip mėgstam keptas bulves, žinojau, kad ne itin sveika... bet...  unsure.gif
Nebekepsiu...

Kepsit, kepsit biggrin.gif Pasikraupinsit-ir kepsit toliau drinks_cheers.gif

Mane sudomino viskas apie rapsu alieju 4u.gif Jei Obeliai rapsu nespaudzia, tai kas Lietuvoj spaudzia? Kazkaip vaziuodavau per Dzukija, o ten didiuliai rapsu laukai... Nu sventai isitikinusi buvau, kad lietuviai rapsus naudoja, o salto spaudimo is viso geras yra. O dabar net suabejojau unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2011 03 06, 13:23)
Šiuo metu naudoju 5 nerafinuotus aliejus (avokadų, sezamų, alyvuogių, nakvišų, linų sėmenų) ir turiu 1  vynuogių kauliukų/ 1 rapsų aliejaus (jeigu staiga užsinorėtume kokių varškės spurgų ar pan., tai kad nebūtų gaila iškept kelias spurgas ir visą aliejų išpilt lauk).


Bet tai kad buvo kalba kad rapsu vos ne nuodingas.. Tikrai kad visai pasimeciau ant ko cia dabar kept
Atsakyti
Sveikos mamos biggrin.gif , zinau, kad be galo sveika ir skanu grynos avizos, jose kur kas daugiau maistingu medziagu nei dribsniuose. Taciau klausimas kur ju siais laikais nebeicuotu gaut???. Gal kuri domejosi? ax.gif
Atsakyti
O kaip dėl Aniros alyvuogių išspaudų aliejaus? Rašo tinka kepti, 1l kainuoja 17,99 lt. Kas įdomiausia etiketė painiai skamba:" aliejus sudarytas tik iš aliejų, gautų gaminant alyvuogių išspaudų aliejų, ir aliejų, išgautų tiesiogiai iš alyvuogių." g.gif Kažkaip man pasirodė kad jis pagamintas iš atliekų, bet gal ne taip? doh.gif 4u.gif
Atsakyti