QUOTE(o la la la @ 2011 03 02, 10:09)
Man paciai su reportazais sunku, uztat man jie labai idomus ir labai noriu ismokti. As irgi nemazai keliauju, bet nepatenkinta savo kelioniu nuotraukom. Jose lieka tik nudailinti gamtovaizdziai, grazus kadrai, o va matytu gatviu nuotaika, zmoniu charakteriai, mieli ir saviti bardakeliai lieka uz kadro, kuriu po kurio laiko pasiilgsti, o vartantis tavo kelioniu nuotraukas zmogus is viso to nepamato, nors pasakodama labai noretum tai iliustruoti, parodyti... O nefotkinu nes nemoku tu bardakeliu kaip noriu pateikti..., arba nufotkinu, bet nesu tuo patenkinta
Fotografijos kursuose tik apie reportazo gaires suzinojau. Teorija, teorija, o va praktikoje tik mokausi taikyti. Mano kaip ir tavo problema - vienodi planai. Vienas kelias - praktika. Kaip musu destytojas sake: vyksta gimtadienis, draugu isvyka, taikyk praktikoje igytas zinias, kurk pasakojima ir kuo toliau tuo geriau pavyks.
Reportaza gali taikyti labai daug kur: fotkindamas kelione, draugu ar seimos vakareli, gatves rengini (demesio - ant nosies Kaziukas
), vestuves, krikstynas ir pan.
Man labai patinka va tokio tipo kelioniu pateikimas Is tu iskabintu skalbiniu, keraminiu plyteliu piesiniu ant namu, dirbanciu vietiniu zmogiuku ir pan. tiesiog jauti tos vietos alsavima.
Sis fotografas is ties labai stiprus ir reportazistas, ir portretistas, ir labai graziai dirba su sviesa.
Papildyta:
Tikrai labai idomu.
Pažiūrėjau tam pačiam puslapyje Kaldėdas Prahoje - nes kaip tik Prahoje buvau. Deja, bet tai tikrai nėra fotografas, į kurį norėčiau lygiuotis - yra nuotraukų mano galva pykšt pokšt tipo - pusė žmogaus ar kažkieno ranka lenda į kadrą, kažkieno veidas persikreipęs (netikusi veido išraiška), gatvių vaizdai man kvepia buitiškumu... Nors mačiau iš esmės tuos pačius vaizdus, bet jų nefotgrafavau. Kodėl? Nes a) jie jau yra kažkieno nufotografuoti ir nėra įdomūs (net ne minia, o pasimėtę žmonės po visą kadrą - mano galva betvarkė),
nemoku įžvelgti "kito kampo". Aš norėčiau atsivežti tokias nuotraukas, kad žmonės jas pamatę sakytų: "o, aš irgi čia buvau, bet nė nesusimąsčiau į tai atkreipti dėmesį (pažvelgti į tą objektą tuo kampu) - jis tikrai taip žymiai įdomiau atrodo".
Dėl žmonių kelionių fotografijoje - jei jau jie ten yra, jie turi kažką reikšti, o ne šiaip pasitaikyti netyčia po nosim. Jei vietiniai prekiauja - tai ir fiksuoti "pirkimo-pardavimo" momentą, o ne krapštytis n-tam plane. Jei vietiniai leidžia laisvalaikį - tai kaip jie tą daro. Jei turistai - tai domisi tuo ką mato, ar fotografuoja, ar klaidžioja su žemėlapiu. Nu bet va atsiduriu centrinėj aikštėj, ir ką? Apsižvalgau, o niekas nieko įdomaus nedaro. Lygiai tokios pačias nuotraukas atsivežus būčiau, bet ką aš su jom veikčiau? Nei sau į albumą, nei kitiem parodyt...
Tai va, puikiai žinau, kokių nuotaukų noriu ir kokių nenoriu, tik neįsivaizduoju kaip tokias padaryti. Net patinkančių fotografų susirasti nesugebu