QUOTE(Teracota @ 2012 03 29, 08:57)
Sudomino mane labai dilgėlių raugas, kaip jį pasiruošti ir koks jo poveikis augalams?
Prirenkate dilgėlių, galite pjaustyti, galima ir ne, sumetate į talpą (gali būti kibiras, bačkos (tokios mėlynos- 50 l, 120 l, 200 l- dažnai naudoja sodininkai), svarbu ne metalinės, gerai "suminkote", kad paleistų sultis ir pripildote talpą vandens, kad apsemtų augalus. Kažkada užsirašiau tikslius kiekius- 1 kg dilgėlių+10 l vandens. Dabar darau iš akies.
Uždengiate, bet ne aklinai, kad "kvepuotų", bet tuo pačiu kad nepatektų lietaus vanduo, neįkristų kokia katė ir pan. Laikote pavėsyje, kad nešildytų tiesioginiai saulės spinduliai. Priklausomai nuo aplinkos temperatūros, raugas tinkamas naudoti po 10-14 dienų- kvapas atbaidantis, vanduo purvinai žalios spalvos, dilgėlės prarūgusios. Galite perkošti (aš to nedarau). Tai puikus azoto šaltinis augalams.
Dozavimas: skiedžiama vandeniu- 1:10 (1 dalis raugo+10 dalių vandens). Laistomos daržovės ir gėlės. Atsargiai, kad nepatektų ant jaunų lapų- nudegins... Tinka kopūstinėms, moliūginėms kultūroms, pomidorams- vienu žodžiu- toms kultūroms, kurioms reikia labai daug maistinių medžiagų. Netinka žirniams, pupoms, pupelėms (jos pačios riša azotą).
Laistymas- iki liepos mėnesio, kartą per 2 savaites- skatina augimą (žaliosios masės prieaugį). Vėliau- augimas skaitinamas, ber derlingumas žalios masės dėka labai mažėja- lapų daug, derlius minimalus.
Jei nėra aplinkui dilgėlių, galima drąsiai naudoti smulkintą žolę iš žoliapjovės.
Siūlau laistyti vakarais- ypač dėl kaimynų reakcijos ir pastabų, nes kvapas išsilaiko kurį laiką.