Įkraunama...
Įkraunama...

Mano artimas žmogus - alkoholikas

QUOTE(Aimeja @ 2011 03 11, 18:53)
. Taigi klausimas tau, ką blogo konkrečiai jam padariau savo išėjimu? Kuo jį nuskriaudžiu? Ar tuo, kad jis praranda patogų gyvenimą ir savo nuosavą tarnaitę, kad dabar pačiam reikės valyti savo vėmalus, pačiam valgyti daryti, pačiam galvoti iš ko gyventi, pačiam mokėtis UŽ SAVE mokesčius, kad nebus ko iškeikti, nebus ko padaužyti ir t.t. Ar esu baisus žmogus , kad panorėjau nors trupinėlio ramybės sau ir bet svarbiausia savo vaikams?

Ji tau neatsakys. Į ramybę ir laimę turi teisę tik po jo mirties. Ji kažką panašaus jau atsakė nelabai kai buvo kalba apie meilę. (jei neklystu) unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ŽIEMOS RYTAS: 11 kovo 2011 - 18:52
QUOTE(Moonte @ 2011 03 11, 18:59)
Tuo metu mano svarbiausia pareiga buvo MOTINA, zmogucio kuris turi ateiti, kuri reikia apginti no neigiamos itakos, o ne aukoti.

Labai ačiū už atvirumą smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Forget @ 2011 03 11, 19:49)
Labai ačiū už atvirumą  smile.gif

Ner uz ka. Viliuosi, kad kam nors tai pades smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2011 03 11, 19:32)
1. Siaip kalbejau ne apie tai, nors kodel gi ne...

2. Jus akcentuojate fizine prievarta, tam numatyta BK bausme, o kaip su moraline?

Fizinis smurtas yra jau pasekme, o ne priezastis, nes nusikaltima paskatino ivykdyti moters-zmonos-motinos elgsena, girtuoklio elgsenos toleravimas, neva mylejimas, padejimas jam. Jei moteris is pat pradziu nebutu to toleravusi, iki fizinio smurto nebutu prieita.

Butent tas toleravimas, nenubaustumo jausmas ir yra priezastis toliau degraduoti zmogui.

3. Kita vertus, kodel akcentuojamas kraupus nusikaltimas, bet niekas cia neakcentuoja, kad ne ka maziau baisu kai "zagina" kiekviena diena alkoholikai vaiku siela, kokie zmones is ju isaugs, jei jau nuo vaikystes yra traumuoti. Man tenka kars nuo karto susitikti su tokiais vaikais, problema yra tame, kad augdami tokioje seimoje, neturi kitokio suvokimo apie seima, seimos vertybes. Tuomet yra labai didele tikimybe apie 70 procentu, kad tokie vaikai eis tetusio pedomis, nes kito seimos modelio pazinimo neturi.

4. Tame ir yra esme, kad motina aukojanti savo vaikus alkoholikui, juo sukeliamam smurtui, yra lygiai tokia pat ligone. Kai alkoholikas meta gerti, ju zmonos lygiai taip pat privalo eiti pas psichoterapeuta, net yra tokia savoka, kaip alkoholiko zmona.

1. Matomai nesupratau, ta jau ir Forget patvirtino. Bet nenusimenu, as kiekvieno cia pasisakiusio postuose randu sau tiesu, ar minciu pamastymams smile.gif

2. Neakcentavau, tik atsakiau kaip suprantu teigini "kirvis kota atitiko". Cia jau manau abieju zmoniu galutinis taskas.
Apie pradzia atsakysiu Forget uzduotame klausime.

Visiskai sutinku su tuo, kad turi buti nubaustas. Gaila, kad musu visuomenej mazai informacijos, zmones nezino kaip atpazinti alkoholizma ir kaip su juo kovti nuo pat pradzios. Kaip reikia elgtis, labai gerai aprasoma "alkoholiko zodis seimai". Savo nezinojimu mes talkinam alkoholizmui ir leidziam jam kerotis unsure.gif

3. As neakcentavau nusikaltimo, sakiau, kad apibudinau savaip teigini "kirvis kota atitiko" 4u.gif tikrai su jumis sutinku, as ir esu toks vaikas 100% verysad.gif mano tevas alkoholikas. Del savo jautraus igimto budo, tevo nebuvima isgyvenau ir uzauginau savyje "nemeiles sau" formoje. Prisiminimai kaip tevas grasino mamai, muse ja ligi siol neisdile ir skaudina. Skaudina nereikalingo vaiko sindromas. Visu baisiausia, kad budama disfunkcine negaliu sukrti normaliu santykiu, ir bijau uzauginti tokius pacius vaikus. Ir esme ne tik dabartiniame gyvenime su alkoholiku, as iki tol turejau nevykusius santykius, nes akivaizdu, nemokejau sveikai mylet, nes nemoku sveikai ziuret i gyvenima ir i save pacia. Dziaugiuos kad tai suvokiau, gydausi ir tikiuosi, kad sugebesiu iskiepyti maksimaliai sveika pasaulejauta savo vaikams. unsure.gif

4. Be abejones, ir ne tik tada kai meta gerti 4u.gif vaikstau pas asmenini psichologa, pas priklausomybiu psichologa, lankau Al-anon, skaitau tiek alkoholiku artimuju tiek AA forumus, vaisktau su vyresneliu pas psichologus. 4u.gif

QUOTE(Forget @ 2011 03 11, 19:43)
Apie tai aš ir šnekėjau...
Va dar norėjau prie viso ko rašyti. Ku yra ta riba, kai jau tikrai bus gana: kai suduos (yra kam būvę, viskas po senovei, vadinasi čia ne riba). Kai išprievartaus? Kai vaiką nuskriaus? Kur ta riba kad jau tikrai tikrai? Nes net ir tada sumuš ar nuskriaus vaiką (gink diev niekam to nelinkiu) lygiai taip pat nebus pinigų išeiti, lygiai taip pat bus sunku padalinti turtą ir aibė kitų priežasčių... Kur ta sgalutinis taškas išeiti iš namų kaip stovit?  g.gif  Tiesiog kiekviena sau esat ar ne nusistatę tą ribą?  g.gif

va, apie tas ribas. Sakoma, kad alkoholikas turi prieiti savo riba/dugna, kad pripazintu liga, kad pradetu ja gydyti. Taip pat sakoma kad alkoholizmas yra seimos liga. Pirma kart isgirdus nesupratau, kas cia per velniava. O gi taip: daugumai alkoholizmas vystosi palaipsniui (buna aisku ir staigaus degradavimo atveju), tas ratas sukasi ir isuka artimuosius visom prasmem, isgyvenamas ilgas kelias iki pripazinimo. Ir pripazinimas turi ateiti ne tik paciam alkoholikui kad jis serga, bet ir artimiesiems. Kaip as pasiekiau savo riba/dugna:

isgyvenau ta pati kaip ir Moonte, todel to etapo nerasysiu, bet man buvo biski kitaip, as patyriau patycas, grimzdau i emocine duobe vis gilyn ir gilyn, kuo labiau grimzdau, tuo blogiau buvo - vis daugiau skandalu, dar daugiau piktu zodziu, santazo, zodziu viskas taip isisiubavo, kad baisu prisiminti. Mano emocine bukle tapo tokia, kad pradejau galvot apie mirti....jokios savibertes, skuduras, daigtas, buvau NIEKAS...kadangi savizudybe principingai priestarauja mano isitikinmams (nenoriu plestis kodel), supratau, kad arba as kazka darysiu, arba atsidursiu durnyne, nes panasu kad jau krausciausi is proto, ir sakau tai labai rimtai unsure.gif tada pradejau ieskot info, radau sita foruma, po metu alanon, vaikstau pas gydytojus. Nera malonu tai pripazint, bet yra kaip yra. Siandien viskas keiciasi, esu ramesne, vaikai ramesni, zinau savo tikslus, pradedu save mylet ir saugot 4u.gif

taigi, griztant prie minties, kur ta riba. Kalbant apie alkohlikus, kaip pasakojo psichologe, vienam uztenka girtam padaryt avarija, kitam prarast seima, kitam darba, kitam atsidurt gatvej, kitas niekada ir nesustos. Taip manau ir artimiesiems, jie itraukiami i ta beprotiska rata. Vienam uztenka patirt grasinimus, kitam iskyla fizinis pavojus ir tik tada jis jis nutraukia santykius su alkoholiku, kitas smunka dar zemiau. Mano drauge issiskyre su alkoholiku po puses metu bendravimo, taip ir neivyko ju vestuves. Kiti, degraduoja, kaip cia mineta istorija apie prievartavima... O kiti? jiems vayksta iveikti liga, ir gyvena kartu 10, 20 ir daugiau metu.... va taip va unsure.gif

na, cia tokios mano mintys...nepykit mergickos, issipleciau, bet darau pauze, laaabai idomu skaityti diskusijas, daug minciu, bet atsakyti uzima nu nerealiai daug laiko, ypac jei nori atsakyti is esmes, ka galvoji, ka jauti. Ir tai nepilnai pasiseka, nes maziai savo demesio reikalauja, atrasineju kelias valandas, nepavyksta susikaupti doh.gif

nera tai jau faina nuogintis atviroj erdvej, ypac zinant, kad gali buti atpazintas, bet zinau, kad si foruma skaito begale zmoniu, tad tikuosi, kad musu pokalbiai kazkam pades, nebijoti, eiti i prieki, issilieti, nesijausti vienisam...noretusi kad daugiau zmoniu prisijungtu, ir kad visi butume tolerantiski vieni kitiems, nes tema labai skaudi ir sunki 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *F*E*J*A*: 11 kovo 2011 - 20:27
FEJA, oij kaip tu man artima savo isgyvenimais verysad.gif
Atsakyti
Tame ir esme, kad vieno, ar abieju tevu alkoholizmo sukeltos pasekmes itakoja vaikus, ainius ir t.t. visa gyvenima, tol kol zmones nenutrauks to uzburto rato. Belieka tik palinketi merginom stiprybes.
Atsakyti
QUOTE(*F*E*J*A* @ 2011 03 11, 21:21)
taigi, griztant prie minties, kur ta riba. Kalbant apie alkohlikus, kaip pasakojo psichologe, vienam uztenka girtam padaryt avarija, kitam prarast seima, kitam darba, kitam atsidurt gatvej, kitas niekada ir nesustos. Taip manau ir artimiesiems, jie itraukiami i ta beprotiska rata. Vienam uztenka patirt grasinimus, kitam iskyla fizinis pavojus ir tik tada jis jis nutraukia santykius su alkoholiku, kitas smunka dar zemiau. Mano drauge issiskyre su alkoholiku po puses metu bendravimo, taip ir neivyko ju vestuves. Kiti, degraduoja, kaip cia mineta istorija apie prievartavima... O kiti? jiems vayksta iveikti liga, ir gyvena kartu 10, 20 ir daugiau metu.... va taip va  unsure.gif

na, cia tokios mano mintys...nepykit mergickos, issipleciau, bet darau pauze, laaabai idomu skaityti diskusijas, daug minciu, bet atsakyti uzima nu nerealiai daug laiko, ypac jei nori atsakyti is esmes, ka galvoji, ka jauti. Ir tai nepilnai pasiseka, nes maziai savo demesio reikalauja, atrasineju kelias valandas, nepavyksta susikaupti  doh.gif

nera tai jau faina nuogintis atviroj erdvej, ypac zinant, kad gali buti atpazintas, bet zinau, kad si foruma skaito begale zmoniu, tad tikuosi, kad musu pokalbiai kazkam pades, nebijoti, eiti i prieki, issilieti, nesijausti vienisam...noretusi kad daugiau zmoniu prisijungtu, ir kad visi butume tolerantiski vieni kitiems, nes tema labai skaudi ir sunki  4u.gif

ir man labai artimi isgyvenimai 4u.gif Nespejau parasyti ,dekui uz istrauka, jei neklystu jus idejot istrauka apie is al anono ar panasaus tinklapio . tieki daug prirasyta paskutinem dienom ,kad labai atidziai nebespeju perskaityti viska , o viskas idomu biggrin.gif
Atsakyti
Užsukau trumpam, pasižiūrėt apie ką pasaulis sukasi, kol aš su įvairaus plauko zarazom lovoj kovoju, dienos šviesos nematau... Pamaniau, kol dar nepakračiau letenų, reik užsukt testamentą suraityt... Ale apžvelgus savo turtus nelabai turiu ką jums palikt, didžiausias turtas - MB, bet anas jau Fejos dukros rezervuots, o visa kita smulkme... Tiesa, alkoholikienių sąskrydžiui, užkauptas butelis vyno, kad neišnyktų anksčiau laiko, pasleptas po laiptais... O daugiau nieko neatsimenu, jei ka prisiminsiu užsuksiu ...
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2011 03 11, 18:45)
1. Klauismas kilo perskaicius jusu posta, fraze paryskinau.
2. 3. Atsakymas i si klausima yra pateiktas virsuje. Kur mylinciai mamai, izoliuoti savo vaikus, nuo itakos, kuria sukelia tevelis, vartojantis svaigalus? Jei jus nesibarat, tai dar nereiskia, kad vaikai neitakojami.
4. Butent vaiku saskaita, nes jie yra priklausomi, pasirinkimo su kuo gyventi/negyventi neturi, jie ne akli, ne kurti, gyvensena su alkoholiku juos itakoja.

Mano paryskinta fgraze:
Bet visi turim laisva valia , kaip ir viska savy ,kad savas problemas ir iveiktume ir turime prisiimti atsakomybe uz savo gyvenima...
Vis tiek nesuprantu jusu klausimo :
Kaip neadekvaciai vertinantis aplinka zmogus gali ivertinti? Ko vertas jo vertinimas? Kokia prasme jo vertinime?
Ar jus cia klausiat , kur vaika padeti kaip atskirti nuo zalojancios ji aplinkos?
nu niekaip jo neatskirsi, net jei negyvens su gerenciu tevu, vis tiek tas tevas juos vienaip ar kitaip itakos (nesneku apie ziauriausius atvejus, kur buvo papasakotas) g.gif
Jei manes konkreciai klausiat ar mes nesibaram, tai aisku,kad barames ir kartais labai bjauriai barames. nu bet as neesu uz vyra geresne, vaikus jis labai myli ir kuo puikiausiai su jais sutaria. Ir pykstames daznai del to kaip vaikus aukleti, nes abu juos mylim be galo ir be proto biggrin.gif
Tikrai tikiu,kad vaikai viska supranta , jei nesamoningai ,kol dar mazi, tai vidumi jaucia ir viskas jose isispaudzia i atminti, deja, labai nnoreciau juos apsaugoti nuo savo neigiamos itakos , blogu, negatyviu minciu, pykcio, nerimo, baimes ir t.t. nu bet nuo saves juk neizuoliuosiu vaiku ar ne?kazkaip abejoju ar svetimas geriaujais pasirupins ir labiau myles. Bandau ta negatyvuma atsverti meile , demesiu.
Siaip sie visi dalykai smurtas pries vaikus ne vien gerenciu tevu problema. Maciau daug tokiu dalyku ir kaip cia iprasta sakyti saikinkai gerenciu ir ne beveik is vis nevartojanciu. Labai nesuklysiu gal jei pasakysiu,kad dauguma musu augom aauklejami bausmemis ir su vienokia ar kitokia prievarta, didesniu ar mazasniu smurtu, tai persiorentuoti ne taip lengva. Mes abu sutariam su vyru ,kad musti vaiku negalima, kad reikia graziai sneketis aiskinti, bet va kartais uzsaukiam, is nesusivaldymo, teigiamos patirties trukumo ir t.t.
Cia vis kazkaip suplakama viskas i viena, o juk gyvenimas ivairus ir tie geriantys zmones visi skirtingi. Jei vienas gerentis , tikrai matyt nesveikas psichiskai zmogus prievartauja vaika, tai juk nereiskia ,kad visi taip daro ar darys, nes taip elgiasi ir visai nepijokai, taigi cia visai kita tema g.gif kartais ir be fizinio smurto ir ineligentiskoj seimoj tokui dalyku vyksta, kad vaikaisu traumomis visam gyvenimui lieka. Galima riebiai, bet ukiskai ir be pykcio pasiusti..., galima kulturingai , bet zudanciai...
Dar pridesiu,kad as tikiu,kad vaikai pasirenka pas kokius tevus ateiti ,pgl tai kokias gyvenimo pamokas jiems reiks ismokti, bet tevu atsakomybeje kaip su tais vaikeliais elgiasi 4u.gif
P. S. atsiprasau,kad vis perklausiu jusu klausimus, bet is tikruju skaitau kelis kartus ir vis nieko nesuprantu ka norit paklaust, kazkaip sudeliojat zodzius sakiny man nesuprantamu budu 4u.gif
Atsakyti
As klausiau, kaip alkoholikas - adekvaciai nesugebantis vertinti aplika zmogus, sugebes ivertinti aplinka ir t.t. ir t.t. Jo kriterijai numusti, nes paveikti alkoholio priklausomybes.

Zinot ko asn esuprantu, kodel nieksybe galima pateisinti kito nieksybe, gerianciu smurta, su negerianciu smurtu... Smurtas yra blogis, jis zaloja vaikus - viskas. Jusu valia daryti is savo vaiku ka norite, bet abejoju, ar jie padekos jums uz tai.

Pasakysiu dar daugiau, mes niekada nesibardavome, ne tik kad nesibardavome issiskyreme vienas kita myledami, todel ir paleidome vienas kita, kad nekankintume. Tame ir yra meile, ne prirakinus laikyti zmogu o paleisti ji, taip pasielege mano vyras, jis suvoke savo problemas ir pasekmes seimai, vaikui. Ir dabar mes kartu, nes meile niekur nedingo, o padejo jam kovoti del jos ir grizti i seima nugaletoju.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 12 kovo 2011 - 00:02
QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 11, 16:29)
Tave paskaitinėjau jau seniai. Mačiau, kaip atėjai į šią sunkią temą. Net nustebau, kad gali ateiti toks šviesus žmogus.  4u.gif Labai tiksliai apibūdinai savo atsiradimą: tam tikras žmogus (o ir atsakymas) atsiranda, kai ateina laikas.
Nesakau, kad neįdomios kitų moterų mintys. Bet taviškės man pasirodė šviesiausios. Vakar dar sykį perskaičiau visus tavo šios temos pasisakymus. Kai kuriuos net verta nusikopijuoti. Matosi, kai tu rašai, per tave aukštesnė jėga liejasi. Tu jai leidi laisvai tekėti. Manau, kad ir tau pačiai turėtų būti įdomu vis perskaityti, ką anksčiau rašei. Tai skatina dar kartą permąstyti ir sustiprina.  4u.gif

Dėl kantrybės ir išlaukimo. Labai svarbu kreipti mintis į šviesius dalykus. Tai panašiai kaip savo kūno užsiteršusį (nešvariomis, negeromis mintimis) indą nuolat papildyti (praskiesti) švariu, tyru vandeniu.
Sakai, kad vyras geria retai. Tai ir koncentruokis į jį tokį, kai jis būna geras. Kuo dažniau apie tai galvok. Taip pergalėsi negeras mintis geromis, ir tavo sąmonėje įsispaus vaizdas, kad TAVO VYRAS GERAS. Jei kils pyktis, paanalizuok, kuri tavo fizinio kūno vieta įsitempusi. Bandyk ją atpalaiduoti, ramiai kvėpuoti.
O nuolankumui pajusti, kad jis nevirstų nusižeminimu, reikia laiko. Juk, kai netikėtai būni nuolanki, dar greičiausiai gauni ir „grąžos“, nes kitam atrodo netikėta – juk visą laiką sutikdavo tavo pasipriešinimą, o dabar esi nusileidžianti. Aišku, kitam norisi šiek tiek parodyti valdžią „tuščioje vietoje“. Ilgainiui išmoksi skirti, kada reikia būti nuolankiai, o kada „paspausti“, būti tvirtai (nors ir nuolankumas yra stiprybė). Tik reikia numatyti kelis žingsnius į priekį.
Dažniau girk savo vyrą, atkreipk dėmesį į gerąsias charakterio savybes. Tik nedaryk tai pataikaujančiai. Jisai pajus. Bet vertink ir save. Jūs abu vienas kito verti savo gerosiomis savybėmis.  4u.gif
[

labai dekui 4u.gif vidum nujauciu , bet kol kas dar apmastyti reikia,ka paraset, paskui dar paklausiu, jei nieko pries smile.gif
norejau tik pasidziaugti,kaip Dievulis graziai veda mane. Va prasau pagalbos ir gaunu. Jusu mintys kaip i desimtuka man. Dar pradejau dirbti po truputi, o vieta kokia wub.gif siaip pats darbas , tai iformacijos centre, o sis centras bendruomenes centre, o ten tiek paslaugu zmonems , tiek grupiu doh.gif dar apie visas nespejau nei suzinot. renkasi AA, al anono, bijantys santykiu su kitais ir t.t. vyksta nemokamas counselling (nezinaukaip tiksliai lietuviskai, gal kaip psihologo konsultacijos)tiek asmenims, tiek poroms, nemokama teisininko pagalba. Nueinu net tualete skelbimai grupiu kur padeda pvz moterims patiriancioms smurta fizini , seksualini, ekonomini, paaiskinimai ka visa tai reiskia ir t.t. Vaikams ten suradau gera darzeli , kol kas vietu neturi, bet sake paskambins kai atsiras,, nu vienu zodziu viskas i gera. Pavasaris, pauksteliai ciulba, gelytes zydi. Grazus tas gyvenimas wub.gif Visoms gero savaitgalio 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*F*E*J*A* @ 2011 03 11, 17:24)
kas tas "1*"?

Giurza ant manęs taip pyksta, kad net vardo mano vardo negali parašyti. Mano vardas tabu. smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Forget @ 2011 03 11, 18:28)
...ypač, kai prašoma atsakyti vienu žodžiu taip arba ne.

Ne visada į sudėtingus dalykus gali atsakyti tik taip ar ne. Gyvenimas tai ne stovėt su šautuvu. Reikia ir pamąstyt ir pabręst.
Papildyta:
QUOTE(Forget @ 2011 03 11, 18:28)
Ados ir klausimėlio aprašomus metodus gali sau taikyti tik labai stiprūs, žinantys ko nori ir aukšto savivertės žmonės.

O kaip tapsi stiprus, jei nesistengsi atlaikyt išbandymų? Juk bėgimas nelabai yra stiprybė. Na, nebent laikinas atsitraukimas.
Atsakyti