Įkraunama...
Įkraunama...

Pankreatitas(kasos uždegimas)

Svarbiausia lėtinio pankreatito gydymo dalis - speciali dieta. Jos ilgai laikytis reikia ir išėjus iš ligoninės. Gydomosios mitybos esmė - kad būtų ribojami produktai, stimuliuojantys kasos sekreciją, taip pat vengti riebalų.

Esmė ta, kad fermentus, organizme skaidančius baltymus, išskiria ne tik kasa, bet ir skrandis, žarnynas. O riebalus pasisavinti gali tik kasa.

Kad nebūtų apkrautas sergantis organas ir būtų leista jam pailsėti, geriau kurį laiką susilaikyti nuo riebalų.

Sergant lėtiniu pankreatitu draudžiama vartoti visus sulčių išsiskyrimą skatinančius produktus: stiprius sultinius (ne tik mėsos, žuvies, bet ir daržovių), riebią mėsą, šviežią duoną, keptus ir rūkytus produktus, konservus, dešras, kopūstus, pupeles, aštrius prieskonius, ledus, šaltus gazuotus gėrimus, stiprią kavą, šokoladą.

Valgyti ligoniui reikia po nedaug šešis kartus per dieną. Negalima valgyti nei šalto, nei karšto maisto, tik šiltą. Gerti rekomenduojama nesaldžią arbatą ir mineralinį vandenį. Jei trūksta skrandžio sulčių, mineralinį reikia gerti prieš 30 min. iki valgymo, jei jų per daug - 1,5 valandos prieš valgymą.

Atsargiai reikia valgyti šviežias daržoves, gerti sultis. Jei piktnaudžiaujama citrusinių vaisių sultimis, gali sutrikti kasos veikla, sumažėti virškinimo fermentų. Be dietos, reikia papildomai vartoti A, C, B1,B2,PP, K vitaminų, folio rūgšties.
Atsakyti
Reikalavimus mitybai ir bendrai dietos svarbą kasos gydyme aš supratau.

Tik norom nenorom kyla klausimas - čia visam gyvenimui? ar bus galima kada "apynormaliai" valgyt? verysad.gif

tiesa, o ką reiškia mažos porcijos. Pvz., 3 virti vidutiniai obuoliai - maža skaitosi ar nelabai smile.gif ?

Griežtos dietos laikausi nuo 21 d. Bet ryte, suvalgius avižinės košės, vidurius vis tiek su putom paleidžia verysad.gif Kaži kodėl?
Papildyta:
QUOTE(solo2 @ 2012 12 27, 22:12)
Viena keista kad kraujas nieko nerodo?Tai gal ir ne taip blogai,nenusiminkit rolleyes.gif

Skaičiau ne vienoj vietoj, kad kraujas rodo tik paūmėjimo atveju, bet nebūtinai. man Klinikose gydytojai vis klausinėdavo prieš kiek val. prasidėjo. kartą buvo praėjusios 5 val. - tai jei pasakė, kad gali jau po tiek laiko ir nerodyt.
Atsakyti
QUOTE(Skausminga @ 2012 12 28, 21:49)
Reikalavimus mitybai ir bendrai dietos svarbą kasos gydyme aš supratau.

Tik norom nenorom kyla klausimas - čia visam gyvenimui? ar bus galima kada "apynormaliai" valgyt?  verysad.gif

man irgi niekas nesiteikia atsakyti i sita klausima g.gif gi gyvenimas pries akis, ir negi dabar gyvenime jokios picos suvalgyt negalesiu? vyno buteli isgert su proga ? blink.gif doh.gif jetau jetau.... doh.gif

atsisakiau bandeliu, sokolado, batono........ ir viso kepto maisto
psichologiskai yra labai tas sunku, bent pradzioj...
Atsakyti
Aš tai labai normaliai nusiteikus - nusiteikus atisakyti visko, kas nerekomenduotina. Nuo 21 d. jau net minus 6 kg. tai čia labai didelis pliusas, nes man reik kokį dar 25 numest 4u.gif

Bet darbar galvoju, kad taip visai be riebalų negerai, juk riekia organizmui ju irgi, bet man lyg paūmėjimas, tai jų lyg negalima visai. reiks po kokios savaitės bandyt kažką į košę įmest.

Ryt garpuodį įsigysiu - tikiuosi taip išsaugot vitaminų daugiau maiste.

O šiaip sunku man irgi psichologiškai. bet mano vyras pasakė frazę, kuri yra man stiprus argumentas - "tu neturi kito pasirinkimo". Iš tiesų, jei nori būti sveika, gerai jaustis - turi rinktis kasą ir gerą savijautą, o ne maistą ir amžinus skausmus bei pavojų gyvybei. Mane labai motyvuoja gyvybės momentas - noriu, kad mano dukrytė turėtų mamą.

Šiaip svarbiausia - pozityvas thumbup.gif , nes kitas kelias - depresija, o tai dar viena bėda. Jos niekasm nereikia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Skausminga: 28 gruodžio 2012 - 21:30
QUOTE(Skausminga @ 2012 12 28, 22:24)
Aš tai labai normaliai nusiteikus - nusiteikus atisakyti visko, kas nerekomenduotina.  Nuo 21 d. jau net minus 6 kg.

thumbup.gif thumbup.gif as tai nuo 17d. - 3 smile.gif laikomes toliau 4u.gif 4u.gif

o garpuodis yra jega smile.gif as visas darzoves ant jo verdu
Atsakyti
Tiesa, dėl kepto maisto... ar viskas kas kepta orkaitėje be riebalų yra negalima? pvz. - kepti obuoliai? kaip čia yra...

ir dar turinčioms patirties - virti burokėliai: galima?
Atsakyti

negalima kepto riebaluose,burokeliu galima,nors viskas individualu t.y.isbandyk ant saves
Lucero kuo batonas prasikalto blink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo solo2: 28 gruodžio 2012 - 21:51
Aisku, kad galima burokelius virtus. man super suejo.

va sivakar bloga .... nuo varskes.... nepaziurejau, kad ana ne liesa buvo,o gana kaloringa..... doh.gif

tai galima batona nu pvz ta sumustiniu duona arba juoda duona ?
Atsakyti
balta duona,batonas tik ne sviezias tinka,juoda sunkiau virskinama nors maistingesne bet geriau valgyt puskvietine .
Atsakyti
o kas butu jei bevartojant pangroli uzeitu umus uzdegimas ? nu tarkim isgeri per piet pangroli o vakare kokia vistiena netinka ir uzeina skausmas umus.... ka tada daryt, kuom gydytis?? g.gif
Atsakyti
jei l.reikia tik nuskausminamieji geriau leidziami dar nospa,ir badas badas...
Atsakyti
na man nuskausminamuju kol kas neprireike del kasos gerti, man buna tik pykinimas ir pilvo putimas didelis doh.gif

nu padilgcioja pilva bet pakenciamai ...
aciu dievui, nes skausmu tai man uztenka ir kitu galu doh.gif doh.gif

man dar yra simptomas - burnos dziuvimas, ir radau info, kad gali ta burna dziuti del kasos. nebuciau pagalvojus. jau cukralige sau itariau doh.gif bet cukrus dar normoj, nors aukstokas.....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lucero: 28 gruodžio 2012 - 23:06