tai Lietuvoj turbut nera jokio skirtumo. Bet pvz. Prancuzijoje malta mesa yra kai tau is tavo parodyto mesos gabalo pardavejas vietoj su mesmale sumala ir parduoda tau. o farshas - tai jau malta mesa su ivairiais prieskonaisi ir zolytemis. perki jau paruoshta, supreskoniuota.
klausykit, o zrazus kai apkepinate, tai kame troshkinate? sultinyje ar dar kur?
Oi, ištraukėt pusantrų metų senumo pasisakymą Dabar jau žinau kuo skiriasi faršas nuo maltos mėsos Lietuvoj...
Malta mėsa, tai ir yra malta mėsa O farše (Lietuvoj) mėsos procentas neaiškus Mat į jį gali būti pridėta sojų baltymų, vandens, morkų skaidulų, krakmolo, druskos, prieskonių ir maisto priedų konservantų, antioksidantų, tirštiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Nebeperkam faršo
O zrazus mes tai kepam orkaitėj Truputi vandenuko į skardą įpilam, kad nepridegtų ir kepa kokią valandą-pusantros Kaip tik vakar darėm, ryt nuotraukytę galėsiu įdėt
As tai taip darau suktinius/zrazus:
Reikia jautienos. Jautienos gabaliukus pabarstau druska, pipiras ir patepu garstyciom. Tada dedu plonai pjaustyta rukyta sonine su lasinuku ir plonai pjaustitus raugintus agurkus. Viska suviniojam ir kepam keptuvej. Apkepintus zrazus reikia sudeti i puoda. O keptuve kur jie kepe (neplauta) supilti 200 ml. raudono vyno, ji trumpam uzvirti ir tada pilti ant zrazu, ir dar ant virsaus buljono, kad apsiamtu. Ir virti 1,5 val. Pries baigiant virt reikia ydet milteliu (Mondamin), kad padazas sutirstetu. Ir mums l. patinka. valgom su bulviu kose ir darzovem.
O zrazus mes tai kepam orkaitėj Truputi vandenuko į skardą įpilam, kad nepridegtų ir kepa kokią valandą-pusantros Kaip tik vakar darėm, ryt nuotraukytę galėsiu įdėt
tai cia ne as kalta, o zrazai jie tik dabar sugalvojo, kad man patiktu
as shiandien dariau. kadangi anksti ryte, nespejau net kompo isijungti, tai sultinio kubeli ishtirpinau puode ir sumeciau apkepintus zrazus. patroshkinau ant ugnies koki 30 min. skanumelis
Pagelbekit, merginos . Uzimaniau isikepti kotletu, kur viduri visas virtas kiausinis ikeptas, bet nezinau kaip tiksliai padaryti. Gal kuri galit nukreipti, kur recepto ieskot?Paveikliuka radau, o paties recepto jau nusibodo ieskot.... imetu ir paveiksliuka, kaip jie turi atrodyti.... http://i5.photobucke...i/PICT51611.jpg
Pagelbekit, merginos . Uzimaniau isikepti kotletu, kur viduri visas virtas kiausinis ikeptas, bet nezinau kaip tiksliai padaryti. Gal kuri galit nukreipti, kur recepto ieskot?Paveikliuka radau, o paties recepto jau nusibodo ieskot.... imetu ir paveiksliuka, kaip jie turi atrodyti.... http://i5.photobucke...i/PICT51611.jpg
Pagelbekit, merginos . Uzimaniau isikepti kotletu, kur viduri visas virtas kiausinis ikeptas, bet nezinau kaip tiksliai padaryti. Gal kuri galit nukreipti, kur recepto ieskot?Paveikliuka radau, o paties recepto jau nusibodo ieskot.... imetu ir paveiksliuka, kaip jie turi atrodyti.... http://i5.photobucke...i/PICT51611.jpg
čia sonatinos kiaušiniai škotiškai
receptukas:
8 kietai išvirti kiaušiniai
800 g faršo
2 kiaušiniai
1 svogūno galva
1 - 2 skiltelės česnako
2 v. š. bet kokių smulkintų žalumynų
100 g šviežių duonos trupinėlių
druskos, pipirų
aliejaus
Svogūną ir česnakus labai smulkiai supjaustyti. Į indą su faršu suberti svogūnus, česnakus, žalumynus, duonos trupinėlius, įmušti kiaušinius, pagardinti druska bei pipirais. Viską labai gerai išmaišyti. Iš faršo suformuoti du paplotėlius. Į kiekvieno vidurį dėti po virtą kiaušinį ir gražiai apspausti faršu iš visų pusių, kad kiaušinis liktų viduje.
Keptuvėje labai įkaitinti aliejų ir apkepti kukulius iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Keptuvę uždengti dangčiu, viryklę prisukti iki minimumo ir patroškinti dar 10 15 min.
Pagelbekit, merginos . Uzimaniau isikepti kotletu, kur viduri visas virtas kiausinis ikeptas, bet nezinau kaip tiksliai padaryti. Gal kuri galit nukreipti, kur recepto ieskot?Paveikliuka radau, o paties recepto jau nusibodo ieskot.... imetu ir paveiksliuka, kaip jie turi atrodyti.... http://i5.photobucke...i/PICT51611.jpg
Šiaip tai jokio ypatingo recepto čia nereikia Pasiruošiat maltą mėsą kaip įprastai ruošiat paprastiems kotletams, išsiverdat kiaušinių (tiek kiek norit kotletų). Kietai virtus kiaušinius nulupat. Maltos mėsos paruoštą masę padalinat į tiek dalių kiek yra kiaušinių ir aplipdot kiaušinius maltos mėsos mase. Ir viskas belieka iškepti
Šiaip tai jokio ypatingo recepto čia nereikia Pasiruošiat maltą mėsą kaip įprastai ruošiat paprastiems kotletams, išsiverdat kiaušinių (tiek kiek norit kotletų). Kietai virtus kiaušinius nulupat. Maltos mėsos paruoštą masę padalinat į tiek dalių kiek yra kiaušinių ir aplipdot kiaušinius maltos mėsos mase. Ir viskas belieka iškepti
Kotletukus kepiau ruosiau taip: i kiaulienos jautienos farsa 1kg dejau piene ismirkyta batono trecdali,pora kiausiniu ,2 svogunai ir puse dideles paprikos smulkiai supjausciau kombaine ,paprika skaniau raudona arba geltona,ir sutarkuotas burokine tarka suris ,dejau ''gouda''gerai lydosi,vegetos ir santos marios prieskoniu graikiski maltai mesai ,viska ismaisius i ikaitinta keptuve deti padarius geriausia kaip kepsnius kuo ploniau ,tada gerai iskeps Labai skanu su bulviu kose na bet garnyras kiekvienam pagal skranduko poreikius Prasom pabandyt ,tikrai skanu
Klasikinius kotletus moka iškepti kiekviena šeimininkė. Mėsą sumalkite. Jeigu labai liesa, įdėkite 150-200 g lašinukų ir sumalkite kartu su mėsa. Į faršą įdėkite piene sumirkytą batono riekelę, įtarkuokite nedidelį svogūną, įmuškite du kiaušinius, pasūdykite, papipirinkite pagal skonį gerai išmaišykite ir kepkite. Tačiau tuo patiekalai, kuriuos galima pagaminti iš faršo, anaiptol nesibaigia.
Faršą (400 g), kiaušinio trynį ir 4 šaukštus pieno suplakite, įdėkite tarkuotą šviežią bulvę, svoguna. Kotletus apvoliokite plaktame kiaušinyje, po to miltuose, vėl kiaušinyje ir tik po to džiūvėsėliuose.
* Vienas iš paprasčiausių būdų kotletus patiekti su padažu: į keptuvę, kurioje jie kepė, įdėkite sviesto, 2-3 šaukštus grietinės ir tiek pat sultinio (galima iš kubelių) arba paprasto vandens. Pavirkite, nukoškite ir padažą užpilkite ant kotletų arba patiekite atskirai.
* Vietoj baltos duonos į faršą įdėkite virtų ryžių, kiaušinį, ištirpinto sviesto. Padažas: morką ir svogūną truputį apkepkite, sutrinkite, sumaišykite su miltais ir pomidorų tyre, praskieskite sultiniu, įdėkite prieskonių ir 3-5 minutes pavirkite ant silpnos ugnies. Iškeptus kotletus sudėkite į padažą ir uždengę dangčiu troškinkite 10-12 minučių.
Švediški kotletai. Faršą (400 g), kiaušinio trynį ir 4 šaukštus pieno suplakite, įdėkite tarkuotą šviežią bulvę, keptų svogūnų ir 4 šaukštus tarkuotų marinuotų burokėlių, pasūdykite. Suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose, pakepkite. Patiekite su virtomis bulvėmis ir marinuotais agurkais. Bulgariški. Gaminami panašiai kaip ir švediški, tačiau į faršą dedamas susmulkintas šviežias svogūnas, sumirkytos piene duonos, smulkiai kapotos mėtos, kmynų, raudonųjų pipirų ir apvoliojami ne džiūvėsėliuose, bet miltuose. Kazokiški. Į mėsą (500 g) įdėkite 2 česnako skilteles, šviežių kopūstų (150 g), duonos. Sumalkite, į faršą įpilkite pieno, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Kotletus apvoliokite plaktame kiaušinyje, po to miltuose, vėl kiaušinyje ir tik po to džiūvėsėliuose. Prancūziški. Maltą mėsą sumaišykite su susmulkintais svogūnais ir kapotomis petražolėmis, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų, suplakite ir įpilkite truputį sultinio arba vandens. Apvoliokite miltuose ir kepkite aliejuje. Padažas: apkepkite daug kapotų svogūnų, užbarstykite juos miltais ir kepkite, kol parusvės. Svogūnus išimkite, o likusiuose riebaluose iškepkite gabalėliais supjaustytas bulves, po to jas išimkite, pasūdykite ir sumaišykite su svogūnais. Gautą masę dėkite į suteptą sviestu skardą, ant viršaus sudėkite iškeptus kotletus, užbarstykite sūriu ir dešimčiai minučių pašaukite į orkaitę. Prieš patiekdami į stalą, užbarstykite raudonaisiais pipirais. Bavariški. 300 g mėsos, 4 bulvės, 1 kiaušinis, 3 šaukštai grietinėlės. Du kartus mėsmale sumalkite mėsą, sumaišykite su tarkuotomis šviežiomis bulvėmis, įmuškite kiaušinį ir įpilkite grietinėlės, pasūdykite, papipirinkite. Suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje, po to 5-7 min. pašaukite į orkaitę.
Na, čia gal bus daugiau maltinukų receptas. Bet vertas dėmesio. Tai vat, paimat faršą koks jums patinka, pridedat visokių prieskonių maltai mėsai, padruskinat, įdedat smulkiai supjaustytų svogūnų. Šią masę gerai išmaišot. Tada darot tokius mėsus rutuliukus (maždaug saujos dydžio). Kiekvieną įdedat į folijos lapelį, gerai aapgaubiat šonelius, tik viršų paliekat folija neuždengtus. Ant viršaus kiekvieno maltinuko uždėkite smulkiai pjaustytos paprikos. Man skaniausia raudona. Sudedat tokius maltinukus, papuoštus folija į skardą ir pašaunate kepti kokį 20- 30 minučių. Kai jau baiginės kepti, dar ant viršaus uždekitė tarkuoto sūrio. Kai sūris aptirps, galima traukti juos iš orkaitės Skanaus
o kaip padaryt tokius valgyklinius kur mokyklose ar darzeliuose duodavo valgyt snicelius(maltus)? tokie kur pailgi budavo...man viskas skanu nuo vaikystes kur valdiskai padaryta is manes juokdavosi visi nuo vaikystes kad namie nieko nevalgydavau o kur tik nueidavau i svecius ar i valgyklas kai dar seniau budavo tai viska lapnodavau...tai mama turedavo su manim maza trintis