QUOTE(Saldumynai @ 2011 02 06, 14:07)
Tai mano 3 asmenų (trečia dar labai maža) šeima leistų iš bendros nuostolių sumos apie 1 kW minusuoti? Ar teisingai supratau, kad čia skaičiuojama ta šiluma, kurią išskiria pats žmogus? O gal tai susumuota su tuo kiek maždaug buitinė technika prišildytų?
Saulės pritekėjimas toks slidus reikalas Lietuvoje man pasirodė. Dabartiniame bute turime langus tik į pietų pusę. Langai iš viso kokius 8m2 užima, o buto plotas apie 40m2, lubos neaukštos. Kai saulė šviečia prišildo tikrai pakankamai, bet ji šviečia kartą per 1-2 savaites žiemos metu. Tai mums saulutė sutaupo kažkur 5-10% šildymo kaštų, bet iš kitos pusės pagalvojus tai labai daug per tas vitrinas šilumos išleidžiame nesaulėtomis dienomis ir dar daugiau naktimis. O ką kalbėt apie vasarą, kai įstiklintame balkone iki 60-70 laipsnių įkaista oras ir net žvakės lydosi, o pačiame bute - nemažiau 30 grįžus namo popiet būna. Kažkaip linkstu prie kuo mažesnių langų. O orientavimas pasaulio šalių atžvilgiu, mano pirmine nuomone, ne Lietuvos sąlygoms. Bet čia tik pirmas įspūdis, dar bandysiu skaičiuoti, kad realiai matyčiau skaičiukus.
O kodėl maksimalų delta t skaičiuoti, o ne vidutinį? Juk maksimalus skirtumas būna vos keletą, na ne daugiau, kaip keliolika parų iš 200. Na aišku gyvenant PN šildymo sezonas stipriai sutrumpėtų, gal net daugiau nei perpus, tai maksimalaus skirtumo skaičiavimas įgauna daugiau prasmės. Bet kad ir kaip bebūtų, papildomas komentras šiuo klausimu nepakenktų.
Šilumos nuostolių skaičiavimas yra pirmas žingsnis į šildymo sistemos projektavimą, šilumos šaltinio parinkimą. Parinksite juk ekstremaliam atvejui (delta t 43C), nes parinkus vidutiniam bus kaip Telšiuos prieš keletą metų
Temoj labai daug diskutuota dėl langų, vistik priėjom išvados, kad jie be išorinių roletų/žaliuzių nieko verti. Žiemą roletai gelbės su langų varža, vasarą bus vienas iš šešėliavimo būdų, plius apsauga nuo įsilaužimo.
Kol kas pritekėjimų sustaičiuoti nepavyksta, nes labai nevienareikšmė informacija nete - suaugusiojo iškvepemos kWh svyruoja nuo 300W iki 1000W. Aš paėmiau iš Pagyvenus namo, realios dujų sąnaudos ir skaičiuojamieji nuostoliai akivaizdžiai nesutampa - tai ir bus pritekėjimai, saulė+žmonės+prietaisai. Kažkur ~1,7kW.
Orientavimas labai svarbus net ir LT sąlygomis, dėl langų dydžio galima ginčytis - kol neatsirado vakuuminiai paketai. Kai tie ateis į LT - ginčai taps beprasmiai. Nepamirškite, langų dydis tai ne tik pritekėjimai/nuostoliai, bet ir apšviestumas bei komfortas. Vasarą būtinas šešėliavimas bet kokio dydžio langams.
Galima skaičiuoti ir vidutiniam delta t, nes kaži ar -23C prasilaikys savaitę...bet "berežonnovo boh berežot". Pasiruošiam blogiausiam ir džiaugemės kad blogiausio beveik nebus. Pagal nuostolių skaičiavimus akivaizdu, kad prie delta t ~20C namo šildymą pilnai dengs pritekėjimai, realios šildymo galios prireiks tik nuo 0...-5C. Pagyvensim - sekantį sezoną pamatysim.