QUOTE(Vilienė @ 2011 05 31, 07:40)
Tik kartu su PIR, lubose. Ant sienų nebus. Iš pirmo namo sandarumo aišku kad nebūtina, atspindėjimui lyg reikalingas oro tarpas, kurio nebus, GKP ne sukamas per profilius bet klijuojamas.
Sandarumui tavo atveju jau žinoma, kad papildomu priemonių nereikia, bet atspindėjimo atžvilgiu tai bet kokiu atveju pliusas.
Užkliuvo tai, kad iš pat pradžių įvairiais klausimais PN tema, mano nuomonė nevisuomet sutapdavo su EVOY, bet kai labiau pasigilindavau į situaciją, tai vos ne žodis žodin pasikartočiau EVOY pastabas. Ir apie atspindinčią izoliaciją jis labai teisingai yra pasakęs.
pradžiai noriu pasidalinti patirtimi iš vienos pirtelės kurioje teko pabuvoti. Šeip tai esu atsparus karščiui, esu stebinęs ne vieną savo "plikinančio karščio nejutimu", bet vienoje pirtelėje vis tik per daug ilgai būti neišgalėjau. Joje aplink akmenis gal poros metrų pločiu į visas puses sienos buvo apkaltos aliuminio folija. Iš pradžių pirtelė atrodė kaip pirtelė, bet po kažkelinto atsišaldymo po šaltu dušu, pastebųjau, kad man niekaip nepavyksta rimčiau atvėsti. Oda jau seniai šalta, bet tiesiog degu iš vidaus. Tik tada atkreipiau dėmesį į aliuminio foliją. Taip ir nesupratau, ar žmogelis taip nuo gaisro bando apsisaugoti, ar ir infraraudonuosius nori pasikinkyti. Bet man tokia pirtis pasirodė tikrai per intensyvi.
Dabar prie reikalo
.
Labai įdomų
patentą yra užregistravęs Tiktas.lt. Nors standartinėmis apšiltinimo medžiagomis prekiaujantieji visaip bando sumenkinti tokį patentą ("Statyk" žurnalas, 2010 Nr.4 (69), p.33), bet mintys išsakytos patente tikrai teisingos. Net jei tiesiogiai perduodama šiluma (vienas iš trijų šilumos perdavimo būdų (tiesiogiai, konvekcijos būdu, spinduliavimo būdu) t.y. šiluminė varža ir yra mažesnė nei taip vadinamų tradicinių apšiltinimo medžiagų atsižvelgus į
vieną panašu kad reklaminį straipsnį matome jog per sienas 6580 proc. šilumos perduodama spinduliavimo būdu. Taigi teoriškai svarbiau turėti gerai infraraudonuosius spindulius atspindinčią izoliaciją nei didelę R reikšmę turinčią. Net jei ir tame reklaminiame straipsnyje pateikti skaičiai neteisingi, gal ir mažesniu dydžiu, bet jie vis tiek yra. Taigi čia mano mintys apie infraraudonuosius spindulius atspindinčios izoliacijos sluoksnio poreikį iš teorinės pusės.
Pažiūrim į šį reikalą iš praktinės pusės. Labai man patiko "kaban" išsakytos mintys, jog infraraudonieji spinduliai nepraeina per kietus kūnus. EVOY jį teisingai pagavo ties mintim, jog infraraudonieji spinduliai pro gipskartonį praėję ir atsispindėja nuo atspindinčiosios izoliacijos atgal negryžta
. Taigi, nesąmonė. Pirmiausiai nesąmonė tame, jog infraraudonieji per kietus kūnus tepraeina tiek pat, kaip ir šviesos spinduliai. Nesigilinsiu į bangas, užsiminsiu tik apie tai, kad bangavimo principas tas, kuo banga trumpesnė, tuo ji labiau linkusi atsispindėti, kuo ilgesnė, tuo labiau ji linkusi prasiskverbti. Taigi, įrodymas, kad infraraudonieji linkę prasiskverbti giliau liudija toks apšiltinimo medžiagų išradimas, kaip neoporas. Iš esmės tai tas pats putplasstis, tik šiek tiek įmaišyta grafito kurio paskirtis atspindėti ir sugerti infraraudonąjį spinduliavimą. Pažiūrėkite ant kiek pagerėja šilumą izoliuojančios savybės tik pagerinus infraraudonąją savybę. Dabar, jei infraraudonieji spinduliai neina toliau, tai jie turėtų būti sugerti pirmuosiuose sluoksniuose ir didesnis neoporo sluoksnis kaip ir praranda prasmę lyginant su paprastu putplasčiu. Dar vienas niuansas, jei vis tik infraraudonieji spinduliai neina kiaurai medžiagas, tai tuomet jie eidami ir per paprastą putplastį turėtų būti sugeriami ir tokiu atveju vėl nebūtų skirtumo tarp paprasto putplasčio ir neoporo.
Dar vienas praktinis atspindinčios izoliacijos naudingumo įrodymas, dėl kurio naudingumo net nekyla diskusijų yra selektyvinė stiklo paketų danga. Pažiūrėkite, kokia langų varža be selektyvinio stiklo ir su. Nedasideda joks oro tarpelis kuris kaip ir turėtų padidinti R, selektyvinė danga, tai ne vakumas kuris užkerta kelią šilumos nutekėjimui tiesiogiai. Tai tik infraraudonuosius spindulius atspindinčios izoliacijos plėvelė.
Einam toliau. Klausimas, kokiu atveju šiluminė izoliacija turėtų atsipirkti greičiau, kokiu lečiau? Atsakymas paprastas, kuo didesnės temperatūros šildymo elementu šildotės, tuo labiau apsimoka atspindinčioji izoliacija, taigi radiatorinio šildymo atveju atspindinčioji izoliacija atsipirks greičiau nei grindinio šildymo atveju. Jei ketinat šildytis infraraudonūjų spindulių šildytuvais (ką planuoju ir aš) atspindinčiosios izoliacijos naudingumas vos ne akivaizdus. Beje prie to pačio, jau daug kam net nekyla klausimas ar reikia dėti atspindinčiosios izoliacijos ekranus už radiatorių. Tokio pasirinkimo naudingumą patvirtina ir termonuotraukos darytos iki ekranų uždėjimo ir po uždėjimo. Negi manot, kad šiluma spinduliuojama tik už radiatorių?
Dabar konkrečiai prie tavojo atvejo. Klausimas ar reikia palikti tarpą tarp atspindinčiosios izoliacijos ir sienos. Mano atsakymas ne. Tas tarpelis reikalingas tik tam, kad būtų pasiektas didesnis R dėl oro tarpelio ir šios izoliacijos pardavėjai tuo galėtų pagrįsti tokios izoliacijos termovaržą. Atspindinčiosios paskirtis ne R didinimas, tad mano nuomone oro tarpelis yra nebūtinas. Į atspindinčią termoizoliaciją juk galima žiūrėti kaip į veidrodį. Beje, jei tikėti vaikystės girdėtomis pasakomis, tai archimedas sukvietes miesto gyventojus su veidrodžiais ant miesto sienų infraraudonųjų spindulių pagalba sudegino Romos imperijos laivyną. Taigi, atspindinčioji izoliacija tai yra tas pats, gal tik prastesnės kokybės veidrodis. kaip manot, ar jis neatspindes šviesos jei jį pakabinsim ant sienos? O jei kalba eis ne apie matomą spektrą, o apie infraraudonąjį, ar veidrodžiui turės įtakos už jo esanti siena? Teisingai, veidrodis neatspindės 100 procentų visų spindulių jis įkais ir dalis šilumos nueis sienai tiesioginio šilumos perdavimo būdu, bet jeigu siena pati neatspindi infraraudonūjų, tai jūs manot kad dėl oro tarpelio varžos šiek tiek sumažėjęs šilumos srautas praeis mažiau sėkmingai? Taigi dar kartą pasikartosiu, oro tarpelis tarp sienos ir atspindinčiosios izoliacijos tikrai nereikalingas ir tai įrodo termonuotraukos tiriančios už radiatorių dedamų infraraudonuosius spindulius atspindinčios izoliacijos ekranų efektyvumą.
Dabar ar reikalingas oro tarpelis nuo šilumos šaltinio iki atspindinčiosios izoliacijos? Taip. Būtinai reikalingas. Čia ir "kaban" buvo teisus. Bet ir čia yra tam tikrų niuansų. vienas dalykas, atspindinčiosios izoliacijos gamintojai jau gamina specialiai grindims atspindinčę izoliaciją su oro burbuliukais užtikrinančiais oro tarpa tarp betono ir atspindinčiosios, kitas dalykas yra klausimas, kas yra "kontaktas" tarp dviejų paviršių? Kadangi šiek tiek domėjausi kompiuterių procesorių aušinimo problemomis, galiu pasakyti, kad kuo paviršius lygesnis, tuo "kontaktas" geresnis ir tuo didesniu plotu kūnai liečiasi vienas su kitu. bet net ir tokiu atveju, žiūrint per mikroskopą matysi tarsi du pjūklus atsuktus ašmenimis vieną į kitą. Viena medžiaga su kita liesis tik mažais taškeliais palyginus su visu plotu kuris nekontaktuos. Vat procesorinių pastų užduotis ir yra, kaip galima labiau užpildyti tuos oro tarpelius ir pagerinti kontaktą tarp kūnų. Taigi, jei gipskartonis tiktai pridedamas prie atspindinčiosios izoliacijos, tai atspindinčioji tikrai veiks ir gana efektingai. Jei gipskartonis priklijuojamas, tai klausimas, ar klijai tepami ištisai ar dedami taškais? Kuo mažiau kontakto taškų su atspindinčiąja tuo jos efektyvumas bus didesnis.
Dėl to, ar reikia didinti atspindinčiosios izoliacijos sluoksnių skaičių, tiksliai atsakyti negaliu, bet jei tikėti reklamose pateikiamais 98-99% atspindėjimo, mano nuomone antras sluoksnis tai yra jau tikrai per brangi investicija ir tas patente pateiktas izoliacijos sluoksniavimas iš sekančių sluoksnių daugiau naudos gauna ne iš atspindėjimo, o iš oro tarpelio, tad aš tą tarpelį mieliau užpildysiu standartiniu termoizoliacijos sluoksniu.
Tai čia tiek mano pamastymų šia tema, kuriuos taip staigiai prisėdęs prisiminiau
. Tikiuosi juose rasit ką nors naudingo
.