Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos VII

http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=

Vyriausybes nutarimas del Atsinaujinancios energetikos ist. projekto pakeitimo.
Atsakyti
Kai kalbama apie PN, aisku ne pirmoje vietoje, bet reikia nepamirsti ir apsvietimo klausimo. Kaitrines ar halogenines lemputes ziema aisku labai gerai, ju pagalba galima papildomai pasisildyti, bet lemputemis tikrai neprisisildysi, tam vis tiek reikes naudoti specialiai tam skirtus sprendimus o ir vasara ant sildymo ismesti kilovatai, tai ismesti i ora pinigai.

Taigi PN koncepcia vercia ir apsvietimui naudoti ekonomiskesnius sprendimus. Tokia izanga vercia uzsiminti apie LED apsvietima. Bet, kokybiskesnes LED lemputes is vieno kilovato istraukia vidutiniskai 70-80 liumenu. Flurescencine, kitaip vadinama dienos sviesumo lempa jau seniai turi toki pati naudingumo koeficienta. 40W flurescencine lempute is 1 kW isspaudzia taip pat 80 liumenu.

Bandziau halogenine 35W lempute pakeisti pardaveju kaip atitinkamas lygmuo pateikiama 4W LED lempute. LED lempute akivaizdziai nusileido 35W halogeninei lemputei. Pasiskaiciavau kad 35W halogenine lempute isskiria virs 500 liumenu, kas atitinka 7W LED lemputes atveju, o 4W LED lempute teisduoda mazdaug 300 liumenu.

Taigi, ar istikruju LED technologija yra ateities technologija? Pagal naudinguma ji tik prilygsta seniai naudojamoms fliurescencinems lempoms.

Vis tik, fliurescencine lempa savyje turi nuodingu duju, kas neturetu dereti su ekologisko namo koncepcija. Bet kai pradedi dometis LED apsvietimo idiegimo kaina, tikrai supranti, kad gamintojai pakolkas ant ju gerokai uzdirba, darydami LED apsvietimo atsiperkamumo klausima labai miglotu. Negi reikia uzsimerkti pries sios technologijos kaina, sakyti jog esu zaliasis ir moketi?

Kadangi vaikysteje teko rankose laikyti lituokli, ir prilituoti ne viena dioda, man persasi vienintele mintis. Kodel gi nepasinaudojus PN temoje jau nekarta aptarineta beremiu langu ideja ir LED apsvietima susimontuoti paciam. Aisku iskils dizaineriski klausimai, kaip imontuotis diodus, kad deretu prie interjero, bet si klausima vertetu aptarineti tik po to, kai pavyktu issiaiskinti ar is vis apsimoka paciam pirktis diodus, imtis lituokli i rankas ir pradeti apsvietimo montavimo darbus.

Kokia Jusu nuomone siuo klausimu?

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 04 10, 21:39)
Kokia Jusu nuomone siuo klausimu?

Kažkur kablelį ne ten padėjot. Pavyzdys (lemputės pirmos pasitaikiusios iš Ebay):
šiltas LED 5W - 310 lm; 62 lm/W 50.000h
šiltas Halogenas 35W - 320 lm; 9 lm/W; 2.000h
šilta Fluorescencinė 7W - 350 lm; 50 lm/W; 10.000h

Jei norim pasišviest pakankamai retai, imam flourescensines lemputes.
Jei dažnai, apsimoka LED. Bet viskas priklauso nuo gamintojo. Nuo to, kiek jo deklaruojami parametrai atitinka realybę smile.gif
Atsakyti
QUOTE(New Mantas @ 2011 04 11, 09:51)
Kažkur kablelį ne ten padėjot. Pavyzdys (lemputės pirmos pasitaikiusios iš Ebay):
šiltas LED 5W - 310 lm; 62 lm/W 50.000h
šiltas Halogenas 35W - 320 lm; 9 lm/W; 2.000h
šilta Fluorescencinė 7W - 350 lm; 50 lm/W; 10.000h

Jei norim pasišviest pakankamai retai, imam flourescensines lemputes.
Jei dažnai, apsimoka LED. Bet viskas priklauso nuo gamintojo. Nuo to, kiek jo deklaruojami parametrai atitinka realybę smile.gif

Ne, kableliai visi vietoj. Niuansas tas, kad kaitrinėse lemputėse, kuo jos daugiau vatų turi, tuo daugiau liumenų iš vieno vato išspaudžia ir 16-17 liumenų iš vieno vato išspaudžia 100 vatu kaitrinė lemputė. Helogeninės lemputės veikia panašiai kaip kaitrinės, bet dėl tam tikrų techninių niuansų yra šiek tiek ekonomiškesnės. Žinodamas šiuos niuansus halogeninei 35 vatų lemputei paėmiau 14,3 liumenų vienam vatui, iš čia ir yra 500 liumenų.

Dar vienas niuansas. Buvau specialiai nuėjęs į Akropolį ir apžiūrėjau ten pardavinėjamas lemputes. Tai ant "no name" 35W galingumo halogeninių lempučių buvo užrašyta 400 lm. Taigi, jau ši lemputė šviečia intensyviau nei "New Mantas" Ebey-juje surastųjų. Tos lemputės su kuriomis lyginau, buvo "osram`o" gamybos. Iš patirties teigiu, kad rimtų firmų lemputės šviečia tikrai skaisčiau nei "no name". Štai jums ir 500 limenų. Deje negaliu patvirtinti šio teiginio, nes konkrečiai ant to modelio "osram`o" dėžutės neradau užrašo su nurodytais liumenais, bet ant kitos 20W halogeninės "osram`o" lemputės buvo nurodyta 300 liumenų, o tai yra 15 liumenų vienam vatui. Manau to pakanka, kad galima būtų tikėtis iš to pačio gamintojo, tos pačios technologijos ir dar galingesnės lemputės bus išspausta bent jau 14,2 liumenai.

Jei netikit, kad didžioji dauguma LED gamintojų teišspaudžia 70 liumenų iš vieno vato, tai prašau, eikit į bet kurio pardavėjo saitą ir patys pasiskaičiuokit. 70 liumenų jau yra neblogas rodiklis, dažniausiai būna mažiau ir tik labai retais atvejais deklaruoja 80-90 liumenų iš vieno vato.

Netikit kad florenscencinė lemputė turi 80 liumenų iš vieno vato? Prašau
vikipedijos nuoroda. Jei Būtumėt atidžiau skaites mano aukščiau parašytą žinutę, tikrai būtumėt suradęs niuansą, jog 80 liumenų iš vieno vato pasiekiama 40W lemputėje. Tai atitinka maždaug 200W kaitrinę lemputę, todėl praktikoje dažniausiai naudojamos mažesnio galingumo ir prastesnį naudingumo koeficientą turinčios lemputės. Tiesa dar vienas niuansas, aš kalbu ne apie taupiasias lemputes įsukamas į standartinių kaitrinių lempučių lizdus, o apie tas pailgas, kurios dažniausiai būdavo naudojamos mokyklose.

Taip vadinamos taupiosios lemputės, kurios sukasi į kaitrinių lempučių lizdus iš esmės yra modifikuotos fliurescencinės lemputės kurių naudingumo koeficientas yra prastesnis siekia maždaug 60 liumenų iš vieno vato. Vat su šiomis lyginant sutinku, LED technologija laimi.

Teiginys "Jei norim pasišviest pakankamai retai, imam flourescensines lemputes." nevisai teisingas. Flurenscencinėm ir jų pagrindu sukurtom "taupiosiom" lemputėm didžiausias priešas yra įjungimas ir išjungimas. Todėl šiuo pagrindu pagamintas lemputes reikėtų naudoti ten, kur ruošiamasi apšvietimą naudoti ilgai, jo neišjunginėti kas 10 min. LED technologijos lemputės yra labai atsparios įjungimams išjungimams, tad ten, kur ruošiamasi dažnai junginėti šviesą geriausias pasirinkimas būtų LED.

O dėl fakto, jog nevisada deklaruojami faktai atitinka realybę, pilnai sutinku smile.gif.

Papildyta:
Dar vienas pliusas LED technologijos lemutėms, jos už fluorescencines lemputes labiau atsparios šalčiui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 11 balandžio 2011 - 17:31
QUOTE(mintas @ 2011 04 11, 17:31)
Ne, kableliai visi vietoj...

Daug prirašėte, bet nesupratau kam to reikėjo. Aš su Jumis nesiginčiju. Minėdamas "kablelį" turėjau omeny, kad Jūs kelis kartus W ir kW sumaišėte.

Taip ir nesupratau kada ir kokias technologijas Jūs rinktumėtės.

P.S. Mano skaičiai buvo 2700 K lemputėms.
Atsakyti
QUOTE(New Mantas @ 2011 04 11, 20:19)
Daug prirašėte, bet nesupratau kam to reikėjo. Aš su Jumis nesiginčiju. Minėdamas "kablelį" turėjau omeny, kad Jūs kelis kartus W ir kW sumaišėte.

Taip ir nesupratau kada ir kokias technologijas Jūs rinktumėtės.

P.S. Mano skaičiai buvo 2700 K lemputėms.

Peržiūrėjęs ankstesnį laišką tikrai radau klaidelę, ten niekur neturi būti kilovatų, dėkui už pastabą.

Šiltos šviesos parametras yra svarbus tik kai kalbama apie diodinį apšvietimą. LED apšvietime galima išgauti vos ne kokią tik nori spalvą. Standartiškai kaitrinės lemputės išduoda tiktai šiltą baltą spalvą, o spalvotas apšvietimas išgaunamas tiktai naudojant filtrus ženkliai mažinančius praeinančių liumenų kiekį.

Dėl technologijos, tai aišku man prie širdies labiausiai limpa LED apšvietimas pagal savo technines charakteristikas, bet jo kaina šį prieraišumą ženkliai menkina, tuo labiau, kai šiai dienai vis dar yra lygiavertis pagal liumenų iš vieno vato kiekį LED konkurentas.

Mano idėja, savarankiškai konstruotis LED apšvietimą, o ne pirkti jau pagamintus LED apšvietimo produktus, taip gražinant potraukį LED technologijoms. Vat ir noriu sužinoti čia susirinkusių nuomonę apie savarankišką LED apšvietimo isirengimą, ar yra daugiau manančių, jog mokėti nežmonišką antkainį (kas yra įprasta kalbant apie pakankamai naujus produktus) už jau išbaigtus produktus yra neprotinga ir labiau apsimoka LED apšvietimą (turiu omenį šviesos diodų, o ne iš jų jau pagamintų lempučių pirkimą) susimontuoti patiems.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 12 balandžio 2011 - 10:38
laba,

gal kas girdejot ka veikme "deklaravo" apie savo pasyvu nama po
pirmos ziemos? (restoje turrejo pristatineti )
Atsakyti
Butu idomu koki zemes silumokaiti veikme irengineja savo namams.. Gal kas esat rade aprasyma? g.gif
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 04 20, 07:31)
Butu idomu koki zemes silumokaiti veikme irengineja savo namams.. Gal kas esat rade aprasyma? g.gif

Kai buvau veikmės pasyvių namų pristatyme per atvirų durų dieną, tai sakė, jog žada kasti vamzdį ir oro paėmimą daryti kitame kiemo gale.
Atsakyti
Apie pasyvius namus 4u.gif

http://www.lrytas.lt...389371303028097
Atsakyti

Veikos stebėsenos rezultatai.

VZ

Kažkodėl Veika vengia aiškiai pasakyti kokie tie rezultatai gavosi. Pateikiami apibendrinti skaičiai. Bet ir iš jų matosi, kad namui trūksta iki pasyvaus, bent jau pagal Vokietijos standartus.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 04 21, 21:49)
Kažkodėl Veika vengia aiškiai pasakyti kokie tie rezultatai gavosi.

Aukstesniam videoklipe pasake, kad gavosi mazdaug 20kW 1 kv.m. Bet taip pat buvo pamineta, jog temperatura buvo aukstesne nei projektuota 22 laipsniai. Greiciausiai architektas buvo skaiciaves 20 laipsniu temperatura tipiniai ziemai, kuri paprastai buna siltesne nei si.
Atsakyti