QUOTE(audrius333 @ 2011 02 12, 00:39)
o tu pats,stataisi,ruosiesi ar tik diskutuoji?uz PN ar pries?
Aš šiuo metu projektuoju namą. Man PN koncepciją priimtina, tačiau ne 100 proc. Aš jau esu labai daug nieko nekainuojančių architektūrinių dalykų panaudojęs savo name: itin primityvi namo forma, teisinga orientacija pasaulio šalių atžvilgiu, nedidelis vidinis pastato tūris, netgi aukštis nuo grindų iki lubų ganėtinai mažas, atskyriau šiltas patalpas nuo šaltų ir šaltas išdėliojau šiaurinėje pusėje, stoge nėra jokių kaminių, veliuksų ir kitų šalčio tiltelių ir t.t.
Dar vienas dalykas svarbi ir namo forma. Geriausia, kad ilgesnė namo dalis eitų iš rytų į vakarus, t.y. kad didžioji namo fasado dalis būtų atsukta į pietus. Toks dalykas leidžia geriausiai gaudyti saulę.
Taip pat radau kaip teisingai turi būti izoliuotos prie namo šiltos dalies prišlietos šaltos patalpos (garažas, katlinė, sandėliukai ir t.t.). Pasirodo tam šioje vietoje yra mūrinama dar viena sieną ir į jos vidurį dedama vata. Aš būtent taip ir žadu padaryti. Tai reiškia, kad noriu visiškai izoliuoti šiltas patalpas nuo šaltų, kad nebūtų šalčio tiltelio. Tačiau tai nereiškia, kad į sienas ir lubas dėsiu toną vatos. Kol kas nežinau.
Taip pat nusprendžiau, kad į grindnis link grunto galima pridėti putplasčio pagal PN reikalavimą. Šiuo atveju vatos storis grindyse visiškai neturi jokios įtakos rekuperatoriu, tačiau bent jau vienas iš šalčio tiltelių bus eliminuotas.
Dar žadu dėti PN kriterijus atitinkančius langus. Beje, patys langai nėra dideli, o jų bendras plotas - tik 29 kv. Dideli langai - tik pietų pusėje.
Visi šie sprendimai iš esmės nieko nekainuoja (išskyrus daug vatos grindyse ir langus), tačiau padės tikrai daug energijos sutaupyti.
Būtent šitais PN kriterijais aš tikiu ir tikrai naudosiuosi. Liko apsispręsti dėl vatos storio sienoje ir stoge, vėdimo ir šildymo sistemų. Tiesiog reikia laiko. Beje, turiu PHPP programą ir žadu viską su ja suskaičiuoti. Man visai nesvarbu, kad nepasieksiu 15 kWH, bet noriu tiksliai sužinoti, kokius skaičius pasieksiu. Beje, šiandieną užsisakiau iš rusų PN saito užsisakiau Feisto knygą apie PN.