Rožytės
Produktai:
250 gr varškės 9%
200 gr sviesto
1 kiaušinis
8-9 su kaupu šaukštai miltų
cukrus pagal skonį
Tešla turi gautis nei per minkšta nei per kieta.
Jei bus per minkšta nelaikys formos...jei per kieta bus džiūvėsiai....
Visus ingridientus gerai išmaišome ir užminkome tešlą.
Iškočiojame blyną maždaug 3 mm storio.
Išspaudžiame iš tešlos apskritimus ... dydis gali būti skirtingas...mano maždaug 6 cm...
Dabar į lėkštę įpilame cukraus (galima sumaišyti cukrų su cinamonu).
Imame tešlos gabaliuką,dedame į cukrų ir prispaudžiame lengvai kad cukrus priliptų.
Sudedame per puse,vėliau dar kartą per puse.
Užspaudžiame ir formuojame rožės lapelius.
Kepimo skardą išklojame su kepimo popieriumi ir sudedame sausainius.
Kepame 20 min. 200 l tepm.
Kai iškepa sausainius sudedame į lėkštę ,užklojam rankšluosčiu ir dar paliekam 15 min.Priš pateikimą apibarstome su cukraus pudra.
Receptas iš čia .
Uzkandele
(receptas is valgyk ir lieknek laidos)
Kepta jautiena
pomodorai
mocarela
svogunai
ketcupas
grietinele
I troskintuva deti kepta jautiena, apslakstyti grietineles ir ketcupo padazu, sluoksniais deti svogunus, pomidorus ir mocarela. I orkaite kol suris issilydys.
As dariau su virta jautiena ir su virta vistiena ir dejau i mikrobange
Labai skanu
(receptas is valgyk ir lieknek laidos)
Kepta jautiena
pomodorai
mocarela
svogunai
ketcupas
grietinele
I troskintuva deti kepta jautiena, apslakstyti grietineles ir ketcupo padazu, sluoksniais deti svogunus, pomidorus ir mocarela. I orkaite kol suris issilydys.
As dariau su virta jautiena ir su virta vistiena ir dejau i mikrobange
Labai skanu
sian pietus dariau padal si recepta : Vistienos kepsniukai dieviskai skanu
Užkandžių tortas
Reikės:
Juodos forminės duonos (galima daryti su sluoksniuotos tešlos lakštais, duoniukais, lavašais ir t.t)
1-as sluoksnis: poras + karnišonai + majonezas (pora smulkiai supjaustom, karnišonus sutarkuojam <galima keisti paprastais agurkais>, sumaišom su majonezu);
2-as sluoksnis: majonezas + kiausinis (as nemaišiau jų, tiesiog duoną aptepiau ir apibarsčiau tarkuotu kiaušiniu);
3-ias sluoksnis: majonezas + rūkyta lašiša ( irgi aptepiau ir apdėjau lašisa).
Viska sluoksniuojam pradėdamos nuo duonos ir baigiant duona. Aptepam majonezu ir puošiam kaip išmanom
Skanaus
Reikės:
Juodos forminės duonos (galima daryti su sluoksniuotos tešlos lakštais, duoniukais, lavašais ir t.t)
1-as sluoksnis: poras + karnišonai + majonezas (pora smulkiai supjaustom, karnišonus sutarkuojam <galima keisti paprastais agurkais>, sumaišom su majonezu);
2-as sluoksnis: majonezas + kiausinis (as nemaišiau jų, tiesiog duoną aptepiau ir apibarsčiau tarkuotu kiaušiniu);
3-ias sluoksnis: majonezas + rūkyta lašiša ( irgi aptepiau ir apdėjau lašisa).
Viska sluoksniuojam pradėdamos nuo duonos ir baigiant duona. Aptepam majonezu ir puošiam kaip išmanom
Skanaus
artejančioms Kūčioms tinkamas patiekalas gal kurią sudomins
ŽUVIES "TORTAS"
0.5kg žuvies(gali būti šaldyta)
200g grietines
200g majonezo
250g miltų
3 kiaušiniai
1 pakeptas svogūnas
žuvį supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su visais likusiais produktais,tada i kepimo formą ir 180-200C temp kepti 30-40min. skanaus!
ŽUVIES "TORTAS"
0.5kg žuvies(gali būti šaldyta)
200g grietines
200g majonezo
250g miltų
3 kiaušiniai
1 pakeptas svogūnas
žuvį supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su visais likusiais produktais,tada i kepimo formą ir 180-200C temp kepti 30-40min. skanaus!
QUOTE(Deimantux @ 2011 12 18, 01:16)
artejančioms Kūčioms tinkamas patiekalas gal kurią sudomins
ŽUVIES "TORTAS"
0.5kg žuvies(gali būti šaldyta)
200g grietines
200g majonezo
250g miltų
3 kiaušiniai
1 pakeptas svogūnas
žuvį supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su visais likusiais produktais,tada i kepimo formą ir 180-200C temp kepti 30-40min. skanaus!
ŽUVIES "TORTAS"
0.5kg žuvies(gali būti šaldyta)
200g grietines
200g majonezo
250g miltų
3 kiaušiniai
1 pakeptas svogūnas
žuvį supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su visais likusiais produktais,tada i kepimo formą ir 180-200C temp kepti 30-40min. skanaus!
as sluoksniuoju sita. atskirai pasidarau tesla. Papildomai prisipjaustau darzoviu ivairiu :svoguno, poro, papriku, pomidoru.... tada puse teslos ispilu, dedu darzoves sumaisytas, zuvi, vel darzoves ir antr virsaus tesla vel. Baigians tept aptarkuoju suriu
Zuvi aisku reikia pasiprieskoniuot. O kam nepatinka zuvis tai tas pats su vistiena iseina labai puikiai ir labai skanu ir greita
Sviestiniai riestainiai
150 gr. sviesto (margarino)
3 saukstai cukraus
4 saukstai grietineles (pieno)
240 g miltu
Cukru issukti su sviestu, supilti grietinele ir miltus, viska gerai isminkyti. Tesla nelimpa prie ranku, todel minkyti lengva padaryti "makaronus" apie 20 cm ir i skarda formuoti riestainiukus patepti vandeniu ir pabarstyti cukrum (perliniu, rudu, baltu) kepti 175 laipsniu orkaitej apie 15-20 min kol paruduos
150 gr. sviesto (margarino)
3 saukstai cukraus
4 saukstai grietineles (pieno)
240 g miltu
Cukru issukti su sviestu, supilti grietinele ir miltus, viska gerai isminkyti. Tesla nelimpa prie ranku, todel minkyti lengva padaryti "makaronus" apie 20 cm ir i skarda formuoti riestainiukus patepti vandeniu ir pabarstyti cukrum (perliniu, rudu, baltu) kepti 175 laipsniu orkaitej apie 15-20 min kol paruduos
Vaniliniai-kakaviniai sviestinukai
100 sausainių reikia:
600 g sviesto
400 g cukraus pudros
2 kiaušiniai
2 šaukštai kakavos
1 šaukštas vanilinio cukraus
Apie 1 kg miltų
Sviestą palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Tuomet padalinti į du atskirus indus po lygiai. Abi mases išsukti su po lygiai padalinta cukraus pudra. Tuomet į kiekvieną įdėti po kiaušinį ir vėl gerai išsukti. Tada į vieną masę sudėti kakavą, į kitą - vanilinį cukrų ir gerai išmaišyti. Tuomet dėti miltų tiek, kad būtų galima užminkyti kočiojamą tešlą. Užminkius tešlas abi suspausti į rutulį ir palaikyti šaldytuve (rašo valandą, bet aš laikyčiau trumpiau, nes labai sukietėja). Prieš kočiojant palaikyti šiek tiek kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
Tuomet imti gabaliuką tešlos ir iš jo iškočioti stačiakampį, kurio viena kraštinė apie 15 cm. Tą patį padaryti ir su kitos tešlos gabaliuku. Stačiakampius sudėti vieną ant kito ir susukti volelį. Truputį paspaudyt ir supjaustyti maždaug pusės cm storio riekutėmis. Sausainius sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 12 min. 180 laipsnių orkaitėj. Labai svarbu neperkepti, nes smarkiai paruduos ir bus labai kieti.
Skanaus!
Ir dar vieną receptą įdedu jau daug metų mano Kalėdoms gaminamo pyrago.
Pyragas su džiovintais vaisiais
Reikės:
180 g sviesto
1 kiaušinio
Cukraus pagal skonį (dedu kokius 4 šaukštus)
Pakankamai miltų kietai tešlai (gal 300-400 g)
Džiovintų vaisių: figų (jos suteikia labai gerą skonį), slyvų, abrikosų, razinų. Dar galima obuolių ir kriaušių.
Juodųjų serbentų uogienės (apie 100 g)
Žiupsnelio cinamono
Trupučio malto imbiero
Šlakelio romo ar brendžio
Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrum ir kiaušiniu. Apiberti miltais ir išminkyti gana kietą tešlą. Suspausti į rutuliuką ir padėti į šaldytuvą. Džiovintus vaisius nuplauti verdančiu vandeniu. Stambesnius pasmulkinti. Į vaisius sudėti uogienę. Apibarstyti cinamonu ir imbieru. Užpilti romo ar brendžio. Šiek tiek apiberti miltais ir šliukštelėti kelis šaukštus vandens. Gerai išmaišyti.
Imti maždaug 22 cm atsidarančią apvalią kepimo formą. Ją ištepti sviestu. Atskirti maždaug trečdalį tešlos. Didesnę dalį ištampyti po formą, kad būtų plonai padengtas dugnas ir kraštai. Į tešlos "lėkštelę" sudėti džiovintus vaisius. Paspausti ir sulyginti. Tuomet iš trečdalio tešlos ištampyti arba iškočioti apskritimą ir juo uždengti pyragą (nuotraukoj matosi, kad man pritrūko tešlos, dėl to matosi įdaras, bet skoniui tai neturi įtakos). Dar galima dėti ant viršaus tešlos groteles. Jei dedamas "dangtis", reikia subadyti šakute. Kepti kiek ilgiau nei valandą 180 laipsnių orkaitėj.
Skanaus!
100 sausainių reikia:
600 g sviesto
400 g cukraus pudros
2 kiaušiniai
2 šaukštai kakavos
1 šaukštas vanilinio cukraus
Apie 1 kg miltų
Sviestą palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Tuomet padalinti į du atskirus indus po lygiai. Abi mases išsukti su po lygiai padalinta cukraus pudra. Tuomet į kiekvieną įdėti po kiaušinį ir vėl gerai išsukti. Tada į vieną masę sudėti kakavą, į kitą - vanilinį cukrų ir gerai išmaišyti. Tuomet dėti miltų tiek, kad būtų galima užminkyti kočiojamą tešlą. Užminkius tešlas abi suspausti į rutulį ir palaikyti šaldytuve (rašo valandą, bet aš laikyčiau trumpiau, nes labai sukietėja). Prieš kočiojant palaikyti šiek tiek kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
Tuomet imti gabaliuką tešlos ir iš jo iškočioti stačiakampį, kurio viena kraštinė apie 15 cm. Tą patį padaryti ir su kitos tešlos gabaliuku. Stačiakampius sudėti vieną ant kito ir susukti volelį. Truputį paspaudyt ir supjaustyti maždaug pusės cm storio riekutėmis. Sausainius sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti apie 12 min. 180 laipsnių orkaitėj. Labai svarbu neperkepti, nes smarkiai paruduos ir bus labai kieti.
Skanaus!
Ir dar vieną receptą įdedu jau daug metų mano Kalėdoms gaminamo pyrago.
Pyragas su džiovintais vaisiais
Reikės:
180 g sviesto
1 kiaušinio
Cukraus pagal skonį (dedu kokius 4 šaukštus)
Pakankamai miltų kietai tešlai (gal 300-400 g)
Džiovintų vaisių: figų (jos suteikia labai gerą skonį), slyvų, abrikosų, razinų. Dar galima obuolių ir kriaušių.
Juodųjų serbentų uogienės (apie 100 g)
Žiupsnelio cinamono
Trupučio malto imbiero
Šlakelio romo ar brendžio
Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrum ir kiaušiniu. Apiberti miltais ir išminkyti gana kietą tešlą. Suspausti į rutuliuką ir padėti į šaldytuvą. Džiovintus vaisius nuplauti verdančiu vandeniu. Stambesnius pasmulkinti. Į vaisius sudėti uogienę. Apibarstyti cinamonu ir imbieru. Užpilti romo ar brendžio. Šiek tiek apiberti miltais ir šliukštelėti kelis šaukštus vandens. Gerai išmaišyti.
Imti maždaug 22 cm atsidarančią apvalią kepimo formą. Ją ištepti sviestu. Atskirti maždaug trečdalį tešlos. Didesnę dalį ištampyti po formą, kad būtų plonai padengtas dugnas ir kraštai. Į tešlos "lėkštelę" sudėti džiovintus vaisius. Paspausti ir sulyginti. Tuomet iš trečdalio tešlos ištampyti arba iškočioti apskritimą ir juo uždengti pyragą (nuotraukoj matosi, kad man pritrūko tešlos, dėl to matosi įdaras, bet skoniui tai neturi įtakos). Dar galima dėti ant viršaus tešlos groteles. Jei dedamas "dangtis", reikia subadyti šakute. Kepti kiek ilgiau nei valandą 180 laipsnių orkaitėj.
Skanaus!
Kakavos pyragas
2 vnt. kiaušinių
1 st. cukraus
1 st. grietinės
5 v.š. miltų
2-3 šaukšteliai kepimo miltelių
4 v. š. kakavos
ir jei norit idaro tiks manau bet kas(as kepiau šy syk su razinomis ir kokoso drozlem apsivalgymas, taip pat kaimynka kepa mini keksiukus keksiuku formoj )
Cukru su kiaušiniais ištrinti, dėti kepimo miltelius ir grietinę, tada kakava ir miltus. Viska išsukti pilti i forma ir kepti 175° orkaitej apie 30 min.
SKANAUS !
2 vnt. kiaušinių
1 st. cukraus
1 st. grietinės
5 v.š. miltų
2-3 šaukšteliai kepimo miltelių
4 v. š. kakavos
ir jei norit idaro tiks manau bet kas(as kepiau šy syk su razinomis ir kokoso drozlem apsivalgymas, taip pat kaimynka kepa mini keksiukus keksiuku formoj )
Cukru su kiaušiniais ištrinti, dėti kepimo miltelius ir grietinę, tada kakava ir miltus. Viska išsukti pilti i forma ir kepti 175° orkaitej apie 30 min.
SKANAUS !
Taip pat skanios ir lengvai pagaminamos "Varškės tešlos cinamoninės bandelės"
12 bandelių arba 24-26 cm skersmens pyragui susirandam:
Tešlai:
50 g sviesto
150 g grūdėtos varškės
100 g grietinės
60 g cukraus
šaukštelį vanilinio cukraus
2 stiklines miltų + kočiojimui
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
Įdarui:
25 g sviesto
3 šaukštus cukraus
1,5 šaukštelio cinamono
Glajui:
100 g cukraus pudros
šaukštelį vanilinio cukraus
2-3 šaukštus pieno
Procesas:
Pirmiausia pasiruošim tešlą. Išlydom sviestą ir paliekam bent penkioms minutėms praaušti. Į dubenį dedam grūdėtą varškę, grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, supilam sviestą. Išplakam. Jei liko koks vienas kitas varškės gumuliukus ne pasaulio pabaiga, todėl visai nesinervinam.
Stiklinę miltų sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Dedam į tešlą ir išplakam. Suberiam likusius miltus ir porą minučių paminkom. Tešla neturėtų baisiai prie rankų lipt, bet ir kieta jos nepavadinsi.
Įjungiam orkaitę 200 laipsnių. Išlydom sviestą, skirtą įdarui. Lėkštėj sumaišom cukrų (galima naudoti ir rudąjį) ir cinamoną (dar galima dėti muskato ir saikingai imbiero). Miltais pabarstom stalviršį ir iškočiojam iš tešlos stačiakampį. Maždaug 30 centimetrų pločio ir 35-40 centimetrų pločio. Aptepam jį sviestu, palikdami po kokį centimetrą nuo ilgesnių kraštų. Ten pat išbarstom cukraus ir cinamono mišinį.
Atsargiai, labai nespausdami suvyniojam pagal ilgąją kraštinę į ritinį. Padalijam jį į dvylika lygių dalių. Kepimo formą (geriausia atidaromu šonu) ištepam sviestu, sudėliojam bandeles palikdami maždaug 5-7 mm tarpelius. Pažiūrėjus į nuotrauką turėtų būti aiškiau, kaip tasai procesas turėtų vykt. Kišam į orkaitę ir kepam maždaug pusvalandį.
Ištraukiam ir leidžiam 10-15 minučių apvėst. Per tą laiką sumaišom cukraus pudrą su vaniliniu cukrumi. Pilam du šaukštus pieno ir išmaišom. Jei masė baisiai tiršta ir labiau primena košę, o ne glajų, įpilam dar šlakelį pieno. Apšlakstom pyragą. Valgom. Skanaus.
***
Tešla paprasta, priedai dar paprastesni, o rezultatas tiek vaizdo, tiek skonio prasme stulbinantis. Baisiai smagus dalykas bandelę nuo tokio kepalėlio atplėšt, o pagamint yra maždaug penkissyk paprasčiau nei gali pasirodyt užmetus akį į gaminimo aprašymo ilgį.
"Beždžionių duona"
Tešlai:
stiklinė (250 ml) pieno
¼ stiklinės (60-65 g) cukraus
pakelis (7 g) sausų mielių
50 g sviesto
3 stiklinės miltų
pusė šaukštelio druskos
Apvoliojimui:
100 g sviesto
stiklinė rudojo cukraus
2 šaukšteliai cinamono
Procesas:
Pieną pašildom iki 30-40 laipsnių. Ištirpdom jame cukrų ir mieles, leidžiam 10-15 minučių kur nors šiltai pabūt mielės turėtų suputot. Šiaip su sausomis tokių žaidimų žaist neverta, jos puikiai veikia į tešlą įmaišytos kartu su miltais, tačiau aš kildindama šaldytuve vis dar bijau rizikuot ir mieles pažadinu. Jeigu jūs drąsesni ir patikrinsit, ar iš anksto neaktyvuotos mielės šaltyje vis tiek dauginasi, praneškit, ačiū.
Ištirpdom ir paliekam kiek praaušt sviestą.
Į suputojusias mieles suberiam stiklinę miltų ir druską. Išmaišom. Palengva pildami įmaišom sviestą. Sudedam likusius miltus ir minkom tol, kol tešla nebelimpa prie rankų, tampa elastinga, o kartais girdėti, kaip sproginėja oro pūslės. Maždaug 8-10 minučių šitai užtrunka.
Dedam tešlą į riebalais (aliejumi ar sviestu) išteptą dubenį, uždengiam rankšluostėliu arba maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą mažiausiai dešimčiai valandų (tešla ten tinkama vartojimui išstovi iki dviejų parų!).
Valandą iki gaminimo tešlą ištraukiam ir paliekam kambario temperatūroje atšilt.
Ištirpdom sviestą, cukrų sumaišom su cinamonu (primygtinai nerekomenduoju rudojo keisti paprastu). Susirandam apvalią kepimo formą su skyle ir ištepam ją sviestu. Jeigu tokios neturim, imam bet kokią kitą apvalią kepimo formą (pvz. nuimamu šonu) ir įstatom į jos vidurį kepimo popieriumi apsuktą skardinę su vandeniu (tuščia gali karštį neteisingai paskirstyt ir degint kepinį). Jeigu forma nėra visiškai sandari, rekomenduoju išklot ją kepimo popieriumi, antraip per sujungimus išbėgs karamelė ir paskui teks ilgai bei nuobodžiai šveist orkaitę.
Miltais pabarstom paviršių, ant kurio kočiosim. Tešlą perminkome ir kočėlo pagalba suformuojame iš jos stačiakampį. Dydis čia nelabai svarbus, tiesiog iškočiojus kokią nors taisyklingą keturkampę figūrą paprasčiau tešlą padalint daugmaž lygiomis dalimis. Aštriu peiliu supjaustome stačiakampį į aštuonias juostas, kiekvieną tų juostų į aštuonias lygias dalis. Iš viso 64 tešlos gabalėliais.
Kiekvieną jų pavoliojam tarp delnų, šitaip suformuodami kažką panašaus į rutuliuką, merkiam į sviestą ir apvoliojam cukraus-cinamono mišinį. Dėliojam kepimo formoj palikdami vietos išsipūsti (na, tiesiog labai labai glaudžiai nesudėliokit ir viskas bus puiku).
Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam šiltai pusvalandžiui. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių ir kepam 35-45 minutes. Ištraukę iš orkaitės leidžiam 5-8 minutes pastovėt, o po to išverčiam į lėkštę. Čia labai ilgai delsti nereikėtų, mat paskui karamelė ims stingti ir gali kilti problemų iš formos iškrapštant. Skanaus!
12 bandelių arba 24-26 cm skersmens pyragui susirandam:
Tešlai:
50 g sviesto
150 g grūdėtos varškės
100 g grietinės
60 g cukraus
šaukštelį vanilinio cukraus
2 stiklines miltų + kočiojimui
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
Įdarui:
25 g sviesto
3 šaukštus cukraus
1,5 šaukštelio cinamono
Glajui:
100 g cukraus pudros
šaukštelį vanilinio cukraus
2-3 šaukštus pieno
Procesas:
Pirmiausia pasiruošim tešlą. Išlydom sviestą ir paliekam bent penkioms minutėms praaušti. Į dubenį dedam grūdėtą varškę, grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, supilam sviestą. Išplakam. Jei liko koks vienas kitas varškės gumuliukus ne pasaulio pabaiga, todėl visai nesinervinam.
Stiklinę miltų sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Dedam į tešlą ir išplakam. Suberiam likusius miltus ir porą minučių paminkom. Tešla neturėtų baisiai prie rankų lipt, bet ir kieta jos nepavadinsi.
Įjungiam orkaitę 200 laipsnių. Išlydom sviestą, skirtą įdarui. Lėkštėj sumaišom cukrų (galima naudoti ir rudąjį) ir cinamoną (dar galima dėti muskato ir saikingai imbiero). Miltais pabarstom stalviršį ir iškočiojam iš tešlos stačiakampį. Maždaug 30 centimetrų pločio ir 35-40 centimetrų pločio. Aptepam jį sviestu, palikdami po kokį centimetrą nuo ilgesnių kraštų. Ten pat išbarstom cukraus ir cinamono mišinį.
Atsargiai, labai nespausdami suvyniojam pagal ilgąją kraštinę į ritinį. Padalijam jį į dvylika lygių dalių. Kepimo formą (geriausia atidaromu šonu) ištepam sviestu, sudėliojam bandeles palikdami maždaug 5-7 mm tarpelius. Pažiūrėjus į nuotrauką turėtų būti aiškiau, kaip tasai procesas turėtų vykt. Kišam į orkaitę ir kepam maždaug pusvalandį.
Ištraukiam ir leidžiam 10-15 minučių apvėst. Per tą laiką sumaišom cukraus pudrą su vaniliniu cukrumi. Pilam du šaukštus pieno ir išmaišom. Jei masė baisiai tiršta ir labiau primena košę, o ne glajų, įpilam dar šlakelį pieno. Apšlakstom pyragą. Valgom. Skanaus.
***
Tešla paprasta, priedai dar paprastesni, o rezultatas tiek vaizdo, tiek skonio prasme stulbinantis. Baisiai smagus dalykas bandelę nuo tokio kepalėlio atplėšt, o pagamint yra maždaug penkissyk paprasčiau nei gali pasirodyt užmetus akį į gaminimo aprašymo ilgį.
"Beždžionių duona"
Tešlai:
stiklinė (250 ml) pieno
¼ stiklinės (60-65 g) cukraus
pakelis (7 g) sausų mielių
50 g sviesto
3 stiklinės miltų
pusė šaukštelio druskos
Apvoliojimui:
100 g sviesto
stiklinė rudojo cukraus
2 šaukšteliai cinamono
Procesas:
Pieną pašildom iki 30-40 laipsnių. Ištirpdom jame cukrų ir mieles, leidžiam 10-15 minučių kur nors šiltai pabūt mielės turėtų suputot. Šiaip su sausomis tokių žaidimų žaist neverta, jos puikiai veikia į tešlą įmaišytos kartu su miltais, tačiau aš kildindama šaldytuve vis dar bijau rizikuot ir mieles pažadinu. Jeigu jūs drąsesni ir patikrinsit, ar iš anksto neaktyvuotos mielės šaltyje vis tiek dauginasi, praneškit, ačiū.
Ištirpdom ir paliekam kiek praaušt sviestą.
Į suputojusias mieles suberiam stiklinę miltų ir druską. Išmaišom. Palengva pildami įmaišom sviestą. Sudedam likusius miltus ir minkom tol, kol tešla nebelimpa prie rankų, tampa elastinga, o kartais girdėti, kaip sproginėja oro pūslės. Maždaug 8-10 minučių šitai užtrunka.
Dedam tešlą į riebalais (aliejumi ar sviestu) išteptą dubenį, uždengiam rankšluostėliu arba maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą mažiausiai dešimčiai valandų (tešla ten tinkama vartojimui išstovi iki dviejų parų!).
Valandą iki gaminimo tešlą ištraukiam ir paliekam kambario temperatūroje atšilt.
Ištirpdom sviestą, cukrų sumaišom su cinamonu (primygtinai nerekomenduoju rudojo keisti paprastu). Susirandam apvalią kepimo formą su skyle ir ištepam ją sviestu. Jeigu tokios neturim, imam bet kokią kitą apvalią kepimo formą (pvz. nuimamu šonu) ir įstatom į jos vidurį kepimo popieriumi apsuktą skardinę su vandeniu (tuščia gali karštį neteisingai paskirstyt ir degint kepinį). Jeigu forma nėra visiškai sandari, rekomenduoju išklot ją kepimo popieriumi, antraip per sujungimus išbėgs karamelė ir paskui teks ilgai bei nuobodžiai šveist orkaitę.
Miltais pabarstom paviršių, ant kurio kočiosim. Tešlą perminkome ir kočėlo pagalba suformuojame iš jos stačiakampį. Dydis čia nelabai svarbus, tiesiog iškočiojus kokią nors taisyklingą keturkampę figūrą paprasčiau tešlą padalint daugmaž lygiomis dalimis. Aštriu peiliu supjaustome stačiakampį į aštuonias juostas, kiekvieną tų juostų į aštuonias lygias dalis. Iš viso 64 tešlos gabalėliais.
Kiekvieną jų pavoliojam tarp delnų, šitaip suformuodami kažką panašaus į rutuliuką, merkiam į sviestą ir apvoliojam cukraus-cinamono mišinį. Dėliojam kepimo formoj palikdami vietos išsipūsti (na, tiesiog labai labai glaudžiai nesudėliokit ir viskas bus puiku).
Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam šiltai pusvalandžiui. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių ir kepam 35-45 minutes. Ištraukę iš orkaitės leidžiam 5-8 minutes pastovėt, o po to išverčiam į lėkštę. Čia labai ilgai delsti nereikėtų, mat paskui karamelė ims stingti ir gali kilti problemų iš formos iškrapštant. Skanaus!