QUOTE(Shana @ 2012 01 20, 12:49)
Cia Vilniuje.
Visgi nusprendziau ex nuomininkams pasiulyt nuleist kiek nuoma, iki sildymo sezono pabaigos, bet jie vistiek is vieno atlyginimo nesugeba issimoket
teko atsisveikinti. Bet va zmones tvarkingi,
atsiskaite viska isvaziuodami be jokiu issisukinejimu, atideliojimu ir pan. Retas variantas.
Nuo siandien paiesku maratonas
Jau senokai skaitinėju šitą temą (nors pati esu "kitoje barikadų pusėje", t.y., gyvename nuomojamame bute) ir, matyt, jau pribrendau pasisakyti
Suprantu, kad kai esi nudegęs (ypač kai čia prisiskaičiau baisybių apie nuniokotus butus), kyla nepasitikėjimas, įtarimas bei atsiranda va tokie pasisakymai kaip čia - kad retas variantas rasti normalų nuomininką, kuris netgi! susimokėtų už nuomą
Man, kaip nuomininkei, tikrai nesmagu ir kartais net labai pikta skaityti, kaip šitoje temoje nuomotojos nuomininkus laiko potencialiais apgavikais, sukčiais, vandalais ir biesas žino kuo, o kategoriją "šeima su vaiku" tai jau be abejonės neteisėta buto užėmėja ir teisinių problemų sudarytoja. Nuomojuosi butus jau devynerius metus (teko pakeisti gal penkis butus - trejus metus vis kažkaip nesisekdavo ilgam apsigyventi - tai šeimininko duktė neplanuotai iš užsienio grįžo ir jai buto reikia, tai šeima nutarė pagyventi pas tėvus, išnuomoti ir pataupyti, bet tikriausiai labai nesaldu jau ten žentui buvo
, ir tik priešpaskutiniame gyvenau gal penkerius), ir NĖ KARTO nuomotojai neturėjo jokių problemų. Nors ir nesu kažkokia patologiškai pedantiška ar kaip tik nusileidžianti, nes bijau konfliktų ar panašiai - tiesiog manau, kad esu normali, kaip ir gera krūva mano pažįstamų, kurie taip pat nuomojasi (nes taupo savam būstui) ir tą gyvenamą plotą prižiūri kaip savo, nes nori normaliai gyventi nebijodami svečių pasikviesti, o ne kokioj skylėj ar purvyne.
Be abejo, nesiūlau nė vienam nuomotojui aklai pasitikėti "nekaltomis nuomininko akimis" ir naiviai tikėtis, kad iš pirmo žvilgsnio atsirinko normalius, padorius žmones. Mano galva, reikėtų pasirūpinti ir tam tikrais "saugikliais", kurie nuomos sandorį padarytų saugesnį. Keista skaityti, kai jūs rašote, kad "nuomininkai labai prašė palaukti, nes neturi pinigų (nes išleido kažkokiems pirkiniams), laukiau tris (!) mėnesius, ką dabar daryti". Jei būčiau nuomotoja - tikrai nelaukčiau nė savaitės (juk Maxima, kai iš jos lentynos pasiimate batoną, nelaukia, kol kitą savaitę gausite algą ir už tą batoną susimokėsite?), ir apie tai perspėčiau iš anksto, besirinkdama, kas mano bute gyvens. Nė karto nesu pavėlavusi susimokėti, net minties tokios nekilo - pasiimi algą, atidedi nuomai ir komunalinėms, o kas liko - leidi kam nori ir kam reikia. Lygiai taip pat, manau, visiškai normalu pareikalauti iš nuomininko paso kopijos, aš ir pažymą apie tai, kad gaunu pastovias pajamas iš darbovietės atneščiau, ir užstato mokėjimas, jei taip numatyta sutartyje, irgi, mano galva, yra "saugiklis". Tik absoliučiai nepateisinu nuomotojų besaikių landžiojimų į butą, atseit patikrinti, "ar viskas gerai". Iš anksto susitari, kada ateis pinigų pasiimti, ateina, tada ir gali greitai apeiti ir apsižiūrėti (suprantu, kad rūpi, ar pvz kas nors nedingo, pati pasiūlau apsižvalgyti), bet be jokių smulkmeniškų tikrinimų, ar, pavyzdžiui, virtuvinėje spintelėje vis dar stovi koks šeimininkės paliktas tuščias stiklainis (išvis visus paliktus šeimininkų daiktus sukraudavau į atskirą vietą, o išsikraustydama sudėdavau atgal). Nors raktus tai manau kad šeimininkai tegu turi - aš iš savo varpinės galvodavau - o jei pvz nutiks taip, kad aš tuos raktus pamesiu, ką, duris laužti? - tik gal jau nederėtų jais naudotis be nuomininko žinios
Su tais landžiojimais tai smagi istorija buvo nutikusi. Nakvojo pas mane tada dar būsimas mano vyras, ir kadangi man kitą rytą reikėjo neįprastai anksti į darbą, sutarėm, kad pakeltas, kad užsirakintų duris, jis miegos kiek jam išeina ir pakeliui užveš man raktus į darbą. Užvežė ir pasakoja man - miegu, sako, ir girdžiu, kad duris kažkas rakina. Persigandęs strykt iš lovos vienais apatiniais, pakeliui dar kažkokią stalinę lempą nustvėrė, kad nuo plėšikų apsigintų (mano raktai gi pas jį, aš raktų tai neturiu, nekalbant apie tai, kad esu darbe, tai kas gi daugiau gali tas duris rakint, aišku, kad vagys!), o ten...įžengia manoji šeimininkė...žinojo gi, kad manęs nėra (paplepėdavom mes prie kavos, tai nebuvom visai nepažįstamos), tai nesibaimino užsukti...Vaizdas - stovi maniškis pusnuogis ir piktai jai - "jūs kas tokia ir ko norit?" o ji, visa pasimetus - "aš šeimininkė... aš šiaip, pro šalį ėjau, užsukau" (o gyveno tai ji už miesto, nieko sau šalia, ką
) Įdomiausia, kad ji man nė žodžio apie tai neužsiminė, matyt gėda buvo, na, ir, aišku, neatrodė labai nustebus, kai labai neužilgo iš ten išsikrausčiau...
Tik sakė, kad buvau gera nuomininkė, ir gaila jai, kad išsikraustau
O apibendrinant - aklai pasitikėti nereikia nei viena puse (istorijų, kaip nuomotojai nuomininkus apgaudinėja, irgi galiu papasakot), bet elgtis gal visgi reikėtų žmoniškai, nemąstant apriori, kad visi sukčiai, apgavikai ir vagys