Nemazai cia pasiskaiciau tai atsidekodama ateinancioms kartoms imesiu straipsni, kuri radau internete
Gryno oro problemą ne tik virtuvėje, bet ir visame bute išsprendžia gartraukis. Kokį pasirinkti?Pagrindinė informacija Gartraukiai ne tik suteiks virtuvei išbaigtą vaizdą, bet ir padės efektyviai kovoti su virtuvės kvapais, turinčiais savybę išplisti po visą butą. Gryno oro problemą ne tik virtuvėje, bet ir visame bute išsprendžia gartraukis. Kokį pasirinkti?
Gartraukį reikia pasirinkti tokį, kad lengvai būtų galima sumontuoti jam skirtoje vietoje. Dažniausiai tai būna erdvė virš viryklės.
Renkantis gartraukį taip pat reikia atkreipti dėmesį į jo išvaizdą. Yra kompaktiškų gartraukių, primenančių pakabinamą lentyną, kai kurie primena dūmtraukius. Pirmieji gali neturėti tiesioginio išėjimo į vėdinimo angą ir netgi būti tvirtinami prie spintelių dugno, o antriesiems išėjimas yra būtinas ir jie montuojami tik prie sienų.
Kai kurie gali tik išsiurbti orą, o kai kurie išsiurbti ir užtikrinti jo cirkuliaciją. Gartraukiai, kurie tik išsiurbia orą, susiurbia virtuvėje esančius garus ir kvapus, ir pašalina juos per vėdinimo angą. Jei gartraukis užtikrina oro cirkuliaciją, oras pereina riebalų ir aktyvintosios anglies filtrus ir jau išvalytas grįžta į virtuvę. Kad aliejai ir taukai ruošiant valgį neužsidegtų, būtina užsiteršusį riebalų filtrą kartkartėmis nuimti ir plauti rankomis šiltame vandenyje. Anglies filtras tarnauja maždaug metus. Visi šiuolaikiniai gartraukiai turi apšvietimo lemputes, kurios palengvina darbą prie viryklės. Gartraukio be apšvietimo pirkti nevertėtų.
Charakteristikos Gartraukio plotis. Lemiamu veiksniu renkantis gartraukį yra jam paliktos vietos plotis, nes pasirinkus už nišą platesnį gartraukį jo tiesiog nepavyks sumontuoti.
Montuojami dėžėje. Virtuviniai gartraukiai būna montuojami dėžėje ir montuojami ne dėžėje. Montuojami dėžėje gartraukiai yra kompaktiški ir montuojami po arba tiesiai pakabinamojo spintoje.
Darbo režimai. Kaip minėta, gartraukiai gali tik siurbti orą arba užtikrinti jo cirkuliaciją. Jei oras tik išsiurbiamas, jis išvedamas už patalpos ribų ir jį valo tik riebalų filtras, kuris paprastai turi užsiteršimo indikatorių, pranešantį, kada reikia keisti filtrą. Jei užtikrinama oro cirkuliacija, oras dar papildomai pereina per aktyvintosios anglies filtrą, kuris sugeria nemalonius kvapus, ir tik tuomet grįžta į virtuvę.
Našumas. Šia charakteristika apibūdinamas oro kiekis, kurį gartraukis išvalo per valandą. Paprastai matuojama kubiniais metrais per laiko vienetą (valandą).
Apšvietimo tipas. Gartraukiai, priklausomai nuo modelio, gali turėti paprastą, liuminescencinį arba halogeninį apšvietimą.
Kaitinimo lemputė. Paprasčiausia lemputė, kur šviesa atsiranda įkaitus metalinei, lemputės viduje vakuume esančiai spiralei. Tokia lemputė išskiria ne tik šviesą, bet ir šilumą.
Liuminescencinė lemputė dujinis žemo slėgio šviesos šaltinis. Liuminescencinė lemputė sukuria tolygiai išsisklaidžiusią neryškią šviesą be kontrastinių šešėlių ir pasižymi intensyviu spinduliavimu: liuminescencinė lemputė šviečia du kartus galingiau už įprastą kaitinimo lemputę, todėl ekonomiškai jį yra naudingesnė.
Halogeninė lemputė kaitinimo lemputė, kurios vidus pilnas inertinių dujų ir halogenų (paprastai jodo arba bromo). Ji taip pat šviečia skaisčiau už kaitinimo lemputę, be to, yra gerokai mažesnė.
Šviestuvo galingumas. Šviesos srauto galingumas. Šviestuvas galingesnis intensyvesnis apšvietimas. Dažnai gartraukiai turi dvi arba tris lemputes, kurios apšviečią viryklę.
Pasirinkimas Gartraukius, kurie užtikrina oro cirkuliaciją, paprastai renkasi žmonės, kurie jau pabaigė virtuvės remontą ir nebegali pasirinkti efektyvesnio oro išsiurbimą užtikrinančių gartraukių. Gartraukiai, kurie išsiurbia orą tiesiai į išorę, paprastai yra galingesni, tačiau jie bet kokiu atveju turi turėti išėjimą arba tiesiai į išorę, arba į vėdinimo šachtą.
Jei yra pasirinkimo galimybė, vertėtų pagalvoti apie orą išsiurbiantį gartraukį, kuris yra efektyvesnis ir kainuoja ne ką brangiau už oro cirkuliaciją užtikrinantį gartraukį. Jie neišvalo virtuvės oro, o tiesiog susiurbia jį ir išstumia į vėdinimo angą. Pagrindinis tokio gartraukio trūkumas yra sudėtingas pakabinimas ir išėjimo montavimas. Standartinis butų išplanavimas ir baldų užimama vieta ne visada leidžia sumontuoti gartraukį šalia vėdinimo šachtos. Dažniausiai išėjimui reikia tiesti vamzdžius, o tai gadina bendrą virtuvės vaizdą. Tiesa, norint vamzdžius galima paslėpti, bet juos sunkiau prižiūrėti.
Paprastai gartraukis išvedamas į vėdinimo šachtą, o ne į išorę. Tai susiję su vienu klaidingu įsitikinimu. Manoma, kad užtenka vamzdį atvesti iki vėdinimo grotelių virtuvėje ir visos problemos bus išspręstos. Ne viskas yra taip paprasta. Kai uždengiama vienintelė vėdinimo anga virtuvės pusėje, visoje daugiaaukščio namo ir atskiro buto vėdinimo sistemoje sutrinka oro cirkuliacija. Gartraukio vamzdis turėtų išeiti į bendrą didelį statvamzdį, į kurį sueina virtuvės ir vonios vėdinimas.
Namuose prie gartraukio vertėtų montuoti 120 mm skersmens vamzdžius, nes jie užtikrina geriausią oro judėjimą. Jei tik yra galimybė, vertėtų montuoti gartraukius, kurie nešvarų orą išstumia į išorę. Tik jei galimybės nėra, reiktų pasirūpinti gartraukiais, kurie užtikrina oro cirkuliaciją išvalydami jį aktyvintosios anglies filtruose. Montuojant gartraukio vamzdžius, jei yra galimybė, vertėtų vengti juos lankstyti ar sukioti. Ištraukimo vamzdžio skersmenį mažinti galima tik tiesiose išvedimo atkarpose. Gartraukį, jei viryklė dujinė, rekomenduojama montuoti mažiausiai 80 cm. nuo viryklės paviršiaus, jei elektrinė maždaug 70 cm.
Norint, kad gartraukis ilgai ir užtikrintai tarnautų, reikia nepamiršti valyti (keisti) filtrų. Jei gartraukis turės grįžtamojo oro sklendę, ji neleis grįžti atgal nešvariam orui ir nemaloniems kvapams. Jokiu būdu negalima gartraukių iš nerūdijančio plieno valyti naudojant šveičiamąsias medžiagas, nes tai kenkia tokio tipo gaminiams.
Kaip tinkamai pasirinkti gartraukį, kuris ištrauks arba išvalys orą, taip tausodamas virtuvės sienas, mūsų sveikatą, laiką ir pinigus? Pirma problema yra ta, kad skirtingose vietose jie gali vadintis skirtingai: gartraukiai, garų rinktuvai, ventiliatoriai ir ištraukiamieji blokai ar pan., tačiau žinokite, kad kiekvienu atveju kalbama apie tą patį gartraukį.
Renkantis gartraukį reikia tiksliai pasirinkti jo plotį. Kaip buvo minėta, jis negali viršyti jam paliktos vietos pločio, kita vertus jei jis bus siauresnis už darbinį viryklės paviršių, gerokai blogiau siurbs kvapus ir garus. Daugelis gartraukių turi dviejų tipų filtrus: riebalų ir aktyvintosios anglies.
Riebalų filtrai saugo variklį nuo užsiteršimo ir sulaiko degimo produktus: suodžius, riebalus ir pan. Jie skirstomi į keičiamus akrilinius filtrus ir metalinius kelių sluoksnių perforuoto aliuminio, kurie ne keičiami, o plaunami. Kuris geresnis, priklauso nuo asmeninio pasirinkimo, nes vieniems nesunku filtrą nuplauti, o kiti mieliau jį tiesiog pakeis nauju.
Aktyvintosios anglies filtrai neveikia, jei oras yra tik išstumiamas į vėdinimo šachtą, nes jie skirti oro valymui. Juos reiktų keisti maždaug kartą per pusmetį. Priklausomai nuo gartraukio variklių kiekio, gali būti vienas arba du filtrai, tačiau renkantis gartraukį ir žinant, kad orą jis tik valys, vertėtų rinktis dviejų variklių sistemą, nes ji efektyviau susidoros su darbu.
Taip pat svarbu renkantis gartraukį atkreipti dėmesį į jo našumą. Pagal galiojančias normas oras virtuvėje turėtų keistis iki 12 kartų per valandą. Paprastai gartraukiai turi variklius, kurių galia nuo 280 iki 1000 m3/val. Galingumo pasirinkimas priklauso nuo virtuvės dydžio ir užterštumo.
Vidutinis gartraukio našumas skaičiuojamas taip: virtuvės plotas S dauginamas iš patalpos aukščio H ir oro keitimosi normos 12 kartų per val. bei minimalaus (30 proc.) oro atsargos koeficiento 1,3.Dar vienas svarbus parametras triukšmo lygis. Ne paslaptis, kad daugelį žmonių triukšmas vargina, todėl labai svarbu, kad virtuvėje dirbantis žmogus nejaustų nepatogumo dėl per didelio veikiančio gartraukio keliamo triukšmo.
Perkant gartraukį reiktų atkreipti dėmesį į apatinį triukšmo lygį, kuris yra kai gartraukis dirba pirmu greičiu, nes būtent šiuo greičiu jis dirba dažniausiai. Tiesa, yra ir mažo triukšmingumo gartraukių kategorija. Jų variklis paslėptas specialiame garsą sugeriančiame gaubte, kuris neleidžia varikliui susiliesti su gartraukio korpusu.
Dar keletas pastebėjimų Kaip minėta, reikia tiksliai žinoti, kaip veiks gartraukis išstums orą į vėdinimo šachtą ar valys jį ir grąžins į patalpą.
Kokio tipo filtras jums yra patrauklesnis (riebalų ar aktyvintosios anglies).
Našumo atsarga, kuri leistų pašalinti užterštą orą, pridegus maistui ar atsitikus kokiai ekstremaliai situacijai.
Variklio sukuriamas slėgis. Aukšti oro slėgio rodikliai garantuoja, kad gartraukio našumas labai nesumažės naudojant jį ir sudėtingomis sąlygomis.
Gartraukio apimamas plotas. Daugiau nešvaraus oro sugers didesnis gartraukis.
Kaip buvo minėta, gartraukio matmenis gali riboti sumontuoti virtuvės baldai. Jei jų dar nėra, galima rinktis bet kokio dydžio gartraukį, tačiau reiktų pagalvoti, ar restoranų virtuvėms skirtą įrenginį būtų tikslinga kabinti jūsų virtuvėje. Jis ne tik užims daug vietos, bet ir jo galia nebus išnaudojama. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į jungės skersmenį. Jokiu būdu negalima patiems siaurinti oro išvedimo vamzdžių ir, kaip minėta, nevertėtų jų labai lankstyti, nes tai mažina gartraukio našumą. Taip pat nereiktų rinktis plonasienių vamzdžių, nes veikiant gartraukiui jie labai šnarės. Norint sumažinti triukšmą, reiktų naudoti polimerinius lygiasienius vamzdžius, nes jie turi kampinius triukšmą sugeriančius elementus ir netrukdo oro judėjimui.
www.asa.lt informacija