QUOTE(kaban @ 2011 02 02, 19:43)
nu tai koks cia irodymas? taip darant Standartas kainuotu dar pigiau, ir vel PN prakisha..
Aš šiuo momentu su architektu derinu namo projektą, statymuisi tikrai imsiu banko paskolą, bet planuoju statytis PN. Architektui duota užduotis suprojektuoti namą be kamino. Jis dar kelis kartus kai buvom susitikę vis pasitikslindavo, ar kamino tikrai nereikės.
Kodėl ruošiuosi statytis PN o ne standartą? Todėl, kad mano, kaip neprofesionalo skaičiavimais PN tikrai atsipirks. Jei klystu tai ką padarysi, klysti žmogiška, bet PN mano dar vaikystės laikų, kai 1986 metais perskaičiau "junyj technik" žurnalą apie namą termosą, svajonė.
Kas leidžia man teigti, jog PN namas apsimoka? Mano kaip su tuo nesusidūrusio, tad gal ir klaidingi skaičiavimai.
Ko PN galima atsisakyti, kas atpigina statybas?
1. Kamino - jo statyba kiek domėjausi su visokiais įklotais kainuoja pakankamai nemažai.
2. Didelio galingumo šildymo prietaisą galima keisti pigesniu, mažesnio galingumo prietaisu.
3. Neraikia leisti pinigų arba reikia ženkliai mažiau, ant šilumos pernešimo įrangos, t.y. nereikia vedžioti šildymo vamzdyno, radiatorių, grindinio šildymo.
4. Pečkūrio darbo. Na čia tai priklauso, kiek įkainuojat savo darbo valandą.
Kas PN kainuoja brangiau?
1. Didesnės šiluminės varžos apšiltinimas.
2. Kruopštesnio darbo, akylesnės priežiūros.
3. Šiltesnių durų ir langų. Bet šiame forume buvo įmesta nuorodą apie paskaičiavimą, per kiek laiko atsiperka investicijos į šiltesnius langus, tai iš ten matėsi, kad didesnė pinigų suma išleista iš karto atsiperka maždaug per tiek pat laiko, kaip ir mažesnė investicija į langus iš karto. Todėl didesnės investicijos į šiltesnius langus aš nelinkes vertinti, kaip PN namą branginančios.
4. Rekuperatorius. Bet ir vėl. Nuosavos patirties neturiu, o kiek pasisėmiau iš interneto - pasidalinsiu. Vienam bloge skaičiau kaip vienas žmogus sau statė vedinimą. Šiuolaikiškai pastatytas namas, nebūtinai tai turi būti PN, yra sandarus. Vėdinimo organizavimu reikia rūpintis papildomai. Taigi, žinodamas tai, jis pateikė užklausas dviem firmom. Viena turėjo paskaičiuoti, kiek kainuoja šiuolaikiška natūralaus vėdinimo sistema "Aereco" konkrečiai jo namui, kitas užsakymas buvo rekuperatorius statančiai firmai su darbu. Priverstinio vedinimo sistemos su pastatymu kaina buvo mažesnė. Klausimų žmogui neliko, ką pasirinkti.
Atsižvelgdamas į išdėstytą aukščiau, aš nusiteikęs rekuperatoriaus statymo kaštais nebranginti PN statybos.
Taip kad išvadas aš sau pasidariau. Kaip jau minėjau, klysti žmogiška savybė, bet iš klaidų mokomės. Po statybų galėsiu ir aš pasidalinti savo tiesų vertinimais pagrystais praktiniais stebėjimais.