O musu duonkepe nepraejus ir metams sudege Pirkome per akcija IKI ir va rezultatas. Dar garantinio niekaip negaliu rasti. Gal kas turi tokias, kiek ten buvo men?
Išbandžiau ir aš šlapias mieles. Pirmas kepalas - juoda duona. Reikia 2aš sausų mielių (pagal receptą). Įdėjau berods 18gr šlapių mielių. Duona iškepė, bet viršus įgriuvo, ko niekad anksčiau nebuvo. Nusprendžiau, kad įdėta per daug mielių.
Antras kepalas - batonas (iš knygelės "KDN", ten kur su gietine ir kiaušiniu), pagal receptą (1kg batonui) būt reikėję 2,5aš sausų mielių, dėjau vėlgi 18gr. Iškepė normaliai, iškilo belekiek, iki pat viršaus, vidus purus, plutelė labai traški. Taigi kaip ir beveik pataikiau, kitą kartą dėsiu truputį dar mažiau mielių į šį batoną.
Pasidariau sau išvadas, kad mielių kiekį reikia dauginti maždaug iš 7. 1aš sausų mielių =7gr šlapių mielių, 2aš=14gr ir pan. Bandysiu toliau taip ir daryt... o gal net ir dar mažiau... net 1:6 santykį laikyt...
Duonkepė pas mane IKI-ninė berods Moulinex OW5020 ar pan...
Ir beje šiaip, kita tema - baigiau žaisti su tuo savo gamybos raugu - užkniso. Kokius 5 ar daugiau kartų bandžiau raugt, bet man jis vis neišeina (mano supratimu), todėl jau sakiau neužsiimsiu. Turiu sauso raugo, įdedu kelis a.š. ir viskas, plius mieles.
Beje gal kas galit parekomenduoti ar duoti nuorodą (bet būtinai būt išbandžius), kokiai nors baltai kvietinei duonai? Na ten gal ir gali būti kažkiek ruginių miltų nežinau, bet noriu išsikept tokią baltą duoną aka "Klaipėdos" ar kaip ji ten vadinasi, kur tiktų pasikepti ją šiaudeliais, prie alaus kad tiktų užkandai. Ta vadinama ruginė (kur pusė rugių, pusė kviečių) nelabai tinka kepimui, nelabai skani. Gal kas sakau išsibandęs kokį receptėlį? Ar tiesiog imti belekokį receptą, imti rugių ir kviečių miltų santykį pvz. 1:5 ir bus gerai?
Turiu duonkepę Philips HD9040 sudedu viską pagal receopta visi receptai gaunasi gerai tik juoda duona niekaip nesigauna naudoju(whole wheat) programa (3), receptas:
1250g. kepaliukui:
480 ml šilto vandens 2valg šaukšt aliejaus 2 arb šaukšt druskos 3 valg šaukšt cukraus 750g. rupiu ruginiu miltu 1 arbat šaukšt sausų mielių.
Taip pat gal naudoti geriau kitą receptą?
Problema tame, kad blogai išmaišo tešlą ir po viso proceso kai supypsi kad jau pabaiga viskas buna neišsimaiše ir turiu viską išmesti lauk:(
Turiu duonkepę Philips HD9040 sudedu viską pagal receopta visi receptai gaunasi gerai tik juoda duona niekaip nesigauna naudoju(whole wheat) programa (3), receptas:
1250g. kepaliukui:
480 ml šilto vandens
2valg šaukšt aliejaus
2 arb šaukšt druskos
3 valg šaukšt cukraus
750g. rupiu ruginiu miltu
1 arbat šaukšt sausų mielių.
Taip pat gal naudoti geriau kitą receptą?
Problema tame, kad blogai išmaišo tešlą ir po viso proceso kai supypsi kad jau pabaiga viskas buna neišsimaiše ir turiu viską išmesti lauk:(
Siūlyčiau mažinti normą, panašu, kad duonkepės mentelės nesusidoroja su tokiu kiekiu, nes ruginė tešla paprastai sunkesnė ir kietesnė... Kaip supratau, receptas iš knygutės ar savas susirastas?
Tik jau neišmeskit išimat, susiminkot rankom, išimat menteles ir kepat
O šiaip tikrai gali būt dėl ruginių miltų, pabandykit mažint normą, jei vis tiek neišmaišys, tai liks rankom minkyt.
Tai, kažkaip supratau, kad pirma uždedat maišymo programą? O iki kepimo proceso ir neprieinat?
Pabandykit pridėti dalį kvietinių miltų (nebent jau norit tikrai ruginės duonos), gal sakau kokius 200gr kvietinių ir likusius 550gr ruginių...?
Praverkit dangtį kai vyksta maišymo procesas, gal tiesiog per mažai vandens, padidinkit vandens kiekį kokia 50ml.
Jei ant sienelių pradeda lipti tešla ir mentelės nepaima, padėkit jai, nukrapštykit nuo sienelių likučius.
Ir pagal tokį kiekių, manau reiktų dėti 2aš sausų mielių...
na ka panaudojau lygiai men ir sugedo variklis mano MOULINEX OW 5020 atsiemem pinigus , ir dabar ieskau naujos, na bet nerandu kitokio varianto, negi vel ta pacia pirkt
As kenwood turiu, tai dirba puikiai, tik gal dabar noretusi, kad butu iki 1200g kiekis, nes max pas mus 1kg, tai aisku duonai uztenka, nes suvalgom per pora dienu, nespeja sudziuti ir nauja kepu, bet kubiliukas nustatytas 750g kepaliukui, o buna pilnas, lyg 1kg iskiles. Siaip tesla bandelems taip ismaiso , kad net kepti nesinori, nes nu taip malonu ja rankose laikyti