Įkraunama...
Įkraunama...

Onkologinės ligos (31 tema)

QUOTE(ragnez @ 2011 03 04, 16:21)
5-FU gali buti lasinamas letai arba greitai ir tai nesusije su venu saugojimu, tiesiog yra tam tikros lasinimo schemos. 5-FU lasinamas letai tam, kad visa lasinimo laika organizme butu nuolat palaikoma tam tikra vaisto koncentracija.

tarkim, folfox schema sudaro tokia seka:

1 diena:
            oxaliplatin + leucovorin per 2 val.
          5-FU smugine doze per 2-4 min.
          5-FU per 22 val.
2 diena:
            leucovorin per 2 val.
          5-FU smugine doze per 2-4 min.
          5-FU per 22 val.

vaistu dozes apskaiciuojamos atsizvelgiant į ugi ir svori.

pries pradedant lasinti chemija dar gali buti papildomai statoma lasine vaistu, apsauganciu skrandi, ir suleidziama vaistu nuo pykinimo ir dexametazono. antra diena, baigiant lasinti chemija dar gali buti papildomai lasinama mikroelementu, pvz., kalio, nes jo daznai truksta.

is viso, iskaitant ir chemija, ir papildomus vaistus, nepertraukiamas lasinimas man uztrukdavo apie 50-54 val.

be to,  man ligonineje visada darydavo kraujo tyrima du kartus: pries pradedant lasinti chemija ir israsymo dienos ryta.
krauja tarp chemoterapiju galima issitirti ir poliklinikoj, nuejus pas savo seimos gydyoja.

Ačiū, būtent taip ir lašinama mamai. O dėl kraujo tyrimo po chemoterapijos reikės pasikalbėti su gydytoja. Aš tik nesuprantu, kodėl vienur daro, o čia va jau pačiam reikia prašytis. g.gif
O tarkim tą kalio kiekį parodo paprastas kraujo tyrimas? Nes aš tai ten suprantu tik leukocitus, eritrocitus ir hemoglobiną... daugiau man tie sutrumpinimai neaiškūs blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(sume @ 2011 03 04, 22:37)
O tarkim tą kalio kiekį parodo paprastas kraujo tyrimas? Nes aš tai ten suprantu tik leukocitus, eritrocitus ir hemoglobiną... daugiau man tie sutrumpinimai neaiškūs blush2.gif

Ne, kalio kiekiui yra atskiras tyrimas (nors žinoma kraują dažnai abiems tyrimams paima vienu pradėjimu). Iš bendro kraujo tyrimo dar galėtumėt atkreipti dėmesį į neutrofilus ir trombocitus (dažniausiai trombocitai trumpinami PLT, dar gali būti TRO ar panašiai).
Atsakyti
QUOTE(umb @ 2011 03 04, 23:03)
Ne, kalio kiekiui yra atskiras tyrimas (nors žinoma kraują dažnai abiems tyrimams paima vienu pradėjimu). Iš bendro kraujo tyrimo dar galėtumėt atkreipti dėmesį į neutrofilus ir trombocitus (dažniausiai trombocitai trumpinami PLT, dar gali būti TRO ar panašiai).

Nu va ir kaip reikia nesijausti baltom varnom, kai mums nieko neskiria tik prieš chemiją kraują išsitirti, o daugiau nieko. Kad bent užzimintų, jog galimi dar tokie tyrimai, ar tokie vaistai nuo skrandžio, ar kraują skystinti... nieko doh.gif
Atsakyti
Labutes,

Daznai paskaitineju Jusu temele,bet vis kazkaip nesirase....Pries 2 men mano anytai nustate pazengusi kruties vezi.Nustatyta 3 vezio stadija,veliau operacija ir panaikinama krutis.Tyrimai parode,kad vezys palietes taipogi kita kruti ir plaucio dali.Laukia 6 raudonos chemoterapijos ir svytinimas.
Siuo metu atliko pirma chemoterapija.Savijauta sakyciau visai kol kas nebloga,papykina bet pakenciamai sake ,bet praejo tik 2 paros po jos.
Mielos moterys gal kuri galit pasakyt kas per vaistukai buvo lasinami chemoterapijos metu chemoteripijos metu.Buvo sie vaistukai:5-Fluorourocil ;Doxorubicin;Endoxan;Zofran;Relanium.Dar iskilo toks klausimas kad ar kita chemoterapija bus su tais paciais vaistukais ar jau su kitais?
Dar skaiciau paskutinius pokalbius ir susimasciau.Tuos neutrofilus jus pacios ziurites ar jums pasako? Vaistukus tuos keliancius neutrofilus jums israso patys gydytojai ar jus prasot?O kaip del leukocitu,juos kiek skaiciau kazkaip augina pries chemoterapijas,o kada ir kaip? Ir dar patarkit komes turetumemprasyt gydytoju,nes esampasimete ir tiesiog nesusigaudom.Dar toks klausimukas kas skiria chemoterapijas ?
Kaip supratau kraujas imamaspries chemoterapija ,jai taipogi eme bet rezultatu mes nezinome,patys turetumem prasyt ar turetu pasakyt?O po chemoterapijos nieks cia nesiruosia kraujo imt,o ar reikia sito?
As labai atsiprasau jei kartais kazka netaktiskai parasiau ar paklausiau.
Dar labai keistai nuskambejo fraze,kad cia numanoma 4 stadija ir niekas neaisku....o kada bus aisku ir kas aisku ar neaisku.

Isanksto labai dekoju uz atsakymus .
Tikiuosi priimsit mane pasisnekuciuot.Mano anyta labai geras zmogus ir labai norisi jai padeti tik tiesiog neismanau kaip:(

Dar labai noriu palinketi daug daug sveikatos Jums ir Jusu artimiesiems.

Atsakyti

sume,
gali buti kad ir daro tuos tyrimus, bet mamyte tiesiog neatkreipia demesio, ka tos sesutes atejusios daro, o gydytojai neklausiami nepuola komentuoti. kur gydotes?

lantana,
fluorouracilas, doxorubicinas ir endoxanas - chemoterapiniai vaistai. zofranas - nuo pykinimo, relaniumas - raminamieji. o visus klausimus geriausia butu susirasyti ant lapo ir kartu su anyta nuejus pas gydytoja chemoterapeuta ir jos paklausti - taip gautumet tiksliausia ir issamiausia informacija.
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 03 05, 11:38)
lantana,
fluorouracilas, doxorubicinas ir endoxanas - chemoterapiniai vaistai. zofranas - nuo pykinimo, relaniumas - raminamieji. o visus klausimus geriausia butu susirasyti ant lapo ir kartu su anyta nuejus pas gydytoja chemoterapeuta ir jos paklausti - taip gautumet tiksliausia ir issamiausia informacija.

Vat tame ir esme,kad mums nieko neaiskino,todel ir klausiu:(
Atsakyti
QUOTE(lantana @ 2011 03 05, 10:59)
Vat tame ir esme,kad mums nieko neaiskino,todel ir klausiu:(

turekit omenyje, kad kiekvieno paciento gydymas individualus, yra daugybe vezio gydymo schemu - tik gydantis gydytojas gali tiksliai atsakyti, ka ir kodel skiria ir kaip tai veikia... nors cia nemazai moteru su kruties veziu ir jos tikrai pasidalins patirtimi - tai nereiskia, kad ta patirti galima tiesiogiai pritaikyti ir jusu anytai.

na, o gydytojai vis tik turetu atsakineti i klausimus - ir apie skiriama gydyma, ir apie salutinius poveikius, ir ka daryti, tiems salutiniams poveikiams pasireiskus. bukit atkaklus ir nesileiskit, kad i jusu klausimus butu numojama ranka.

atvirai pasakysiu - kai karta onkologiniam uzklaususi apie gydyma isgirdau "atvaziuosi i chemoterapija ir viska suzinosi", susirinkau dokumentus ir perejau pas toki gydytoja, kuris sugebedavo rasti laiko issamiai atsakyti i mano klausimus.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 05 kovo 2011 - 11:10
Raqnez labai Jums aciu uz patarimus.Per kita chem labai ija bandysim atkakliau visko klausinet.
Labai sunku isgirst toki pasakyma,kaip bandysim,yra stebuklu....bet mes tikimes kad viskas bus gerai....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lantana: 05 kovo 2011 - 11:22
QUOTE(lantana @ 2011 03 05, 11:17)

Labai sunku isgirst toki pasakyma,kaip bandysim,yra stebuklu....bet mes tikimes kad viskas bus gerai....

taip, is tiesu vezio diagnoze gasdina ir toki atsakyma isgirsti sunku.
nors manau, kad cia jusu anytos gydytojas norejo taip paguosti.
vezys siais laikais gali buti isgydomas.
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 03 05, 12:33)
taip, is tiesu vezio diagnoze gasdina ir toki atsakyma isgirsti sunku.
nors manau, kad cia jusu anytos gydytojas norejo taip paguosti.
vezys siais laikais gali buti isgydomas.

As suprantu viska zinokit irbandau visiems irodyt,kad tai liga,sunki liga,bet isgydoma ir negalima mastyt kitaip....labai neramina vezio stadija....kaip mumspasake jei suras jo pedsakus kraujyjeir kauluose,tai nieko gero nesitiket...vyras isvis nesavas,net nezinau kaip bepadet ir graziuoju ir bloguoju nelabai kaspavyksta....
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 03 05, 11:38)
sume,
gali buti kad ir daro tuos tyrimus, bet mamyte tiesiog neatkreipia demesio, ka tos sesutes atejusios daro, o gydytojai neklausiami nepuola komentuoti. kur gydotes?

Na nežinau, bet tikrai nemanau, kad padaro tuos tyrimus. Pati pralaukiu kol subėga paskutiniai lašiukai ir tikrai nieko nedaro, tik paklausia ar dar norėsit pagulėti ar namo.
gydomės šiauliuose
Atsakyti
QUOTE(lantana @ 2011 03 05, 11:41)
As suprantu viska zinokit irbandau visiems irodyt,kad tai liga,sunki liga,bet isgydoma ir negalima mastyt kitaip....labai neramina vezio stadija....kaip mumspasake jei suras jo pedsakus kraujyjeir kauluose,tai nieko gero nesitiket...vyras isvis nesavas,net nezinau kaip bepadet ir graziuoju ir bloguoju nelabai kaspavyksta....

tai normalu - tokios tos emocijos, ir baime, ir pyktis, ir nusivylimas, ir klausimai "o kodel man", ir nerimas, ir painiava - o galiausiai ir susitaikymas, ramus liudesys ar gebejimas dziaugtis tuo, kas yra siandien... emociju nepakeisit - jas tenka tiesiog isgyventi...

man vyras nuotaikai pakelti prisiusdavo is interneto komediju ir ziuredavom smile.gif

siaip galit pabandyti kreiptis psichologines pagalbos. http://www.kraujas.lt/?lt/news/view/58
Atsakyti