QUOTE(sume @ 2011 03 04, 16:03)
Sveika, mane kažkaip labai sudomino dėl to 5-FU lašinimo. Mano mamai kiekvienu kartu sudegina venas, tai gal taip neturėtų būti? tik vienas lašinimas ir venų nebėr...
gal čia dėl to seselės kaltos?? lašina jos, kaip sakant vos ne bet kaip. Tarkim Jūs sakote, kad 5-FU turi lašėti 11 val., tačiau pas mus tokio laiko išvis nėra
sulašina kelias maždaug po 1-2h, o nakčiai uždeda ilgo lašėjimo, t.y. 22 val. O apie tuos pagreitinimus, tai štai ką pastebėjau, seselės nemoka nustatyti tinkamo greičio paskirtam laikui ir kai po tos ilgos lašinės mato, kad jau vos ne 22h praėjo, o subėgę tik tik daugiau nei pusė, paima ir pagreitina ir tas likutis 1, 2, 3 ir jo nebėra. Pagal jas, tai nieko baisaus toks sugreitinimas ir matau kaip visiems pacientams artėjant prie pabaigos nustato didesnį greitį.
O kaip tie kraują skystinantis vaistai, gal galėtumėte plačiau apie juos papasakoti?
Mes taip ir nevykom išsitirti kraujo, kažkaip ir nespaudžiau mamos, nes nenori ji tų ligoninių kaip didžiausio košmaro, o kadangi laiko nedaug iki kitos chemijos, ilsisi namie. Bandau šį kartą jau klausimų sarašiuką darytis gydytojai.
Nuo organizmo priklauso, kaip kokios venos reaguoja. Jei problemos su venomis - geriausia išeitis portas...
Mano sesė pagal profesiją farmacininkė, tai jai vaistas - ne tik pavadinimas, bet ir visos jo veikimo schemos...
QUOTE(ragnez @ 2011 03 04, 16:21)
5-FU gali buti lasinamas letai arba greitai ir tai nesusije su venu saugojimu, tiesiog yra tam tikros lasinimo schemos. 5-FU lasinamas letai tam, kad visa lasinimo laika organizme butu nuolat palaikoma tam tikra vaisto koncentracija.
tarkim, folfox schema sudaro tokia seka:
1 diena:
oxaliplatin + leucovorin per 2 val.
5-FU smugine doze per 2-4 min.
5-FU per 22 val.
2 diena:
leucovorin per 2 val.
5-FU smugine doze per 2-4 min.
5-FU per 22 val.
vaistu dozes apskaiciuojamos atsizvelgiant į ugi ir svori.
pries pradedant lasinti chemija dar gali buti papildomai statoma lasine vaistu, apsauganciu skrandi, ir suleidziama vaistu nuo pykinimo ir dexametazono. antra diena, baigiant lasinti chemija dar gali buti papildomai lasinama mikroelementu, pvz., kalio, nes jo daznai truksta.
is viso, iskaitant ir chemija, ir papildomus vaistus, nepertraukiamas lasinimas man uztrukdavo apie 50-54 val.
be to, man ligonineje visada darydavo kraujo tyrima du kartus: pries pradedant lasinti chemija ir israsymo dienos ryta.
krauja tarp chemoterapiju galima issitirti ir poliklinikoj, nuejus pas savo seimos gydyoja.
ragnez viską surašė - tai yra tikroji FOLFOX schema. Mamai buvo taikytos vėliau ir kitos schemos. Prieš leidžiant ilgąją chemija turbūt pastebėjot, kad suleidžia švirkštą vaistų - ten irgi 5FU, ką minėjo ragnez per 2-40 min.
Mamai kraujo tyrimai daromi prieš pat chemiją (pagal ją sprendžiama, ar galima po savaitės - jei jau viduryje kraujas krenta iki kritinės ribos, kai kuriais atvejais irgi jau siūlo leistis vaistukus.
QUOTE(pelkių Monas @ 2011 03 04, 17:05)
Man krauja tikrina pries chemija ir savaite po. Kai gyd. buvo atostogose ja pakeiciancioji nenorejo tikrinti savaite po chemo, as pasakiau kad butinai ateisiu ir tegul raso siuntima. Jeigu man kas netinka as galiu ir pareikalauti. pvz. negreitint laseliniu. Tai normalus seseles - pacianto dialogas
Kaip suprantu, gydotės ne Lietuvoje. Va čia ir yra esminis skirtumas.
Lietuvoje yra nemažai med. personalo, kuris nekreipia dėmesio į 70-metės moteriškės paburbėjimus, bet kai pasako seselės amžiaus žmogus, dar kažkaip sureguoja. Jau tiksliai nepamenu, bet lyg pasakiau seselei, kad kraujas mamos palatos kaimynei laša pro kateterio šoną. Buvo pasakyta, kad neaiškinčiau, ir dar tokiu tonu, kad susiprasčiau visiškai užsičiaupt, nors pati buvo beišeinanti iš palatos...Tiesiog kai kuriose situacijose normalus dialogas neįmanomas.
Va todėl ir išmokom nustatyti reikiamą lašinimo greitį, viską daryti, kad minimaliai traumuotųsi ligoniuko psichika ir efektas būtų maksimalus...
Vat todėl ir ir sakau, kad "doveriaj, no proveriaj". Nenoriu rašyt, kaip kartais personalas pagalvoja ar pasako, koks kai kurių požiūris į ligoniukus...