QUOTE(sume @ 2011 02 08, 14:53)
Sveikos šiandien nusirašiau viską nuo lapo, kurį išrašė guldant mamą lašinimui: Dexamethasan, Zofran, Folrnes F., Oxaliplatin, 5-Fu, Diasepami (spėju gali būti klaidų, nes sunku įskaityti raštą). Tai va nežinau ar čia viskas, neaišku kuri čia schema skaitosi apskritai man kažko čia per mažai atrodo...
tikrai greiciausiai FOLFOX schema.
as irgi gavau toki gydyma.
chemoterapija sudaro leukovorinas (tai yra foline rugstis), fluorouracilas (cia tas 5-FU, kuris leidziamas smugine doze, o paskui ilgai) ir oxaliplatina - sunkiojo metalo platinos junginys.
o pagalbiniai vaistai, mazinantys salutinius poveikius - dexametazonas nuo uzdegimo, zefranas nuo pykinimo ir diasepamas - raminamieji. beje, man dar lasindavo kazkoki vaista skrandziui apsaugoti - bet pavadinimo nebeprisimenu. jei mama prastai jaustusi, galima pasakyti gydytojai ir ji skirtu papildoma dexametazono doze - bent man jis buvo labai veiksmingas.
nuo situ vaistu plaukai nekrenta - tai gal paguos.
salutiniai poveikiai - zinoma, kraujo rodikliu suprastejimas, silpnumas, pykinimas, jautrumas salciui, pedu ir delnu dilgciojimas, o jau antroj chemoterapijos pusej - net nejautra (pvz., lipi laiptais ir nejauti, kur statai koja). gali buti ir gleiviniu sudirginimas - burnos opeles, akiu asarojimas, viduriavimas. man gleiviniu isopejimo nebuvo. apskritai, salutiniai reiskiniai - individualus dalykas.
labiausiai pykino nuo oxaliplatinos. gydytoja rekomendavo zofrano tablete isgerti dar namuose, pries vaziuojant chemoterapijai.
o siaip, bendrai paemus, bent man sitas gydymas nebuvo labai sunkus - tarp penktos ir sestos chemijos buvau isvaziavusi su seima i kalnus.