Įkraunama...
Įkraunama...

IVF

Atsiprasau, prasprudo pro akis. Patikslinkit kas nors, ar is tiesu Kataliku baznycia draudzia ir smerkia VISUS apsisaugojimo budus, ar tik tuos, kurie zhaloja/zhudo uzsimezgusia gyvybe?

Katalikų bažnyčia smerkia bet kokius kontracepcijos būdus, bet išeitis, norint apsisaugoti nuo nėštumo, yra. Tai natūralus šeimos planavimas, atsižvelgiant į moters vaisingas ir nevaisingas dienas t.y. bažnyčia palaiko apsisaugojimą nuo nėštumo lyt. susilaikant vaisingomis moters dienomis. Tokio apsisaugojimo būdo bažnyčia nesmerkia.  Apie tokius būdus kuomet yra žalojamas žmogus, tiek gimęs, tiek negimęs net nesvarstoma. Turiu pasakyit, kad dabartiniu metu jau Romoje kyla diskusijos tame pačiame dvasininkų luome, kad visgi bažnyčia turėtų keisti savo poziciją ir kontracepciją pripažinti kaip teisėtą metodą apsisaugoti nuo nėštumo. Bet tai nėra itin palaikoma pažiūra, gana kritikuojama ir matyt dar ilgai reiks laukti, kol atsiras galimybė saugotis kontraceptinėmis priemonėmis (piliulėmis, spiralėmis, prezervatyvais ir pan.) nenusižengiant tikėjimo tiesoms.
Šiaip aš esu kovotoja prieš dirbtinį apvaisinimą, net ir žinojusi, jog kitokiu būdu sulaukti savo vaikučio man yra labai mažai šansų. Kaip žinote vaikutį aš turiu, matyt mano tikėjimas ir viltis buvo vainikuoti sėkme ir neapsiėjo be Dievo pagalbos man. Gal aš jums pasirodysiu dabar religinė fanatė, bet aš gerbiu bažnyčios nuomonę. Beje, esu "Už šeimą ir gyvybę" sąjungos narė, o jei nežinote, tai ši organizacija pateikė pataisas Seimui dėl Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projekto. Taigi įstatymo priėmimas buvo sustabdytas. tai tiek.
Žmonių, kurie pasirengę bet kokia kaina susilaukti vaikučio aš nesmerkiu, nes žinau, kad tas troškimas yra labai stiprus. Tai žmonės, kurie labai kenčia, tai šeimos, kuriose yra meilė, bet nėra meilės stebuklo, kuris gimsta iš mamos įsčių. Taigi, palaikau tuos, kurie nori patirti tą laimę, bet pati pasakyčiau ne. Ir esu pasakiusi. Turiu teisę išsakyti savo nuomonę ir nevengiu to daryti. Visi argumentai prieš yra pagrįsti medicininėmis žiniomis ir etikos kodeksu. Tai nėra humaniškas būdas patenkinti savo norą turėti mažylį. Tai pasirinkimas, turintis savo kainą.
Atsakyti
2. Isskyrus Debi, nepastebejau, kad nors viena pasisakiusioji butu turejusi problemu pastoti arba rimciau domejusi situo nevaisingumo problemos budu. Atsiprasau, jei ka praleidau.

As taip pat turiu problemu pastoti.
Gal ir pasikartosiu, bet as UZ DIRBTINI APVAISINIMA BET KOKIAIS BUDAIS. Yra budu kuriu as pati greiciausiai nesirinkciau, bet niekada nesmerkciau kitu pasirinkusiuju. Iki siol maniau, kad isivaikinti sveika vaika nera taip jau sudetinga ir maniau, kad tam tikrais atvejais rinkciausi ivaikinima. Bet po sios diskusijos keiciu nuomone.
Siuo metu as isgyvenu, kad negaliu tureti SAVO vaiko (o ne apskritai vaiko). Man veikelio reikia ne tik tam, kad po saves kazka palikciau, bet ir tam, kad pati buciau laiminga. Gal ir egoistiskai skamba, bet butent todel as jauciuosi nepilnaverte ir nuolat galvoju, kad iki pilnos laimes man truksta savo vaikelio. As ne pries ivaikinima, bet pati isivaikinti noreciau sveika vaika. Jei tokios galimybes netureciau, rinkciausi gyvenima be vaiku.  Zinoma, visai kas kita, jei pati susilaukciau sergancio vaikelio, vadinasi toks likimas, bet tycia prisiimti atsakomybe uz svetima negaleciau.
Atsakyti
Debi. va butent, jei moteriai nereikia rinktis kiek sodinti embrionu, jei jai nereikia savo parasu uztikrinti ka daryti su azote likusiais jos busimais vaikais po 5 metu, tai as sakyciau, kad zmonems reikia duoti sansa tureti sava vaika. Bet yra dar vienas bet..To turi noreti abu. Mano atveju, vaiko labai trosko vyras, jis mane ragino kazka daryti..Siuo atveju jauciausi skirta reprodukcijai ir labai del to pergyvenau, ka negaliu numaldyti vyro troskimo priglausti savo kudiki. Ilgai svarsciusi as supratau, kad turiu ta meile, kuria galiu duoti ir ivaikintam vaikui ir pasakiau nuejus su vyru pas gyd. "ne, nesutinku buti apvaisinta". Kai tai pasakiau gyd. kabinete pasijauciau kaip gyvulys. bet tai mano asmeninis isgyvenimas. Po to seke begales visokiu budu pastoti. ir manau mano pastangos nenuejo veltui wink.gif Siaip tai turiu drauge tokiu budu susilaukusia vaikelio. Jos emociniai pergyvenimai ir dvasine busena dabar, kai vaikutis jau nemazas mane irgi trikdo. nenoriu cia kalbeti apie zmogu ir jo siela, nes tai buvo patiketa man vienai. As buvau nustebinta. pasirodo dirbtinis apvaisinimas moteriai neleidzia pasijusti pilnaverte, net jei ji ta kudiki pagimdo. Tas kanciu kelias, ta gysd. pagalaba negali uzisimirsti. Ai, cia daug galima kalbeti...
Atsakyti

Labas rytas, kaip smagu diskusijoje matyti nauju nicku! :dziaugsmas

Debi, apie embrionus: isodinami, bet ne pridaiginami. Buna, kad vienas, du, ar visi trys-keturi embrionai del kazkokiu priezasciu neisitvirtina gimdoj ir nunyksta. Todel ir sodinami yra keli, o ne vienas. Sekmes garantas   :-/

Taip , tai zinoma. ir tai sodinant 3 embrionus pastojimo tikimybe yra ziauriai maza. Ketvirta karta dirbtinai apvaisinant tikimybe pastoti isauga iki 40 proc. tai daug ar mazai? Toliau yra aiski apsigimimu tikimybe.
Trecia apie pacias lasteles. taip, tai tik lasteles, lasteles , kurios dirbtinai susitinka aklame pasimatyme tam tikrame fiziologiniame ttirpale,  kurios pasyla sonus orkaiteje ir pasidalina iki 4 lasteliu. Jos neturi nervu, neturi organu, bet jos turi visa genetine informacija apie busima zmogu. Ir tos keturios lasteles laukia sanso. Kazkoks zmogiskas sutverimas baksnoja adata sonus ir tikrina kuri geresne, po to vos ne konkurso tvarka paskelbia kad geriausieji pateks i gimda ir ten pakovojus gales gimti. Siuolaikinis pasaulis..
Atsakyti
Atsiprasau, prasprudo pro akis. Patikslinkit kas nors, ar is tiesu Kataliku baznycia draudzia ir smerkia VISUS apsisaugojimo budus, ar tik tuos, kurie zhaloja/zhudo uzsimezgusia gyvybe?

Yra taip kaip parase Rasma vakar. Taciau ypatingais atvejais Vyskupas gali duoti leidima naudoti neabortyvine kontraceptika. Pav. pazistu moteri, kuriai Vyskupas leido, nes kitu atveju nestumas baigtusi jos mirtimi. Tad butu teke rinktis arba gyvenimas be sekso arba nuolatinis balansavimas ant mirties ribos. Noriu pasakyti tik tiek Baznycia nera beprasmiu taisykliu rinkinys, tai gyvi ir mylintys zmones.
Atsakyti

Labas rytas, kaip smagu diskusijoje matyti nauju nicku! :dziaugsmas

Debi, apie embrionus: isodinami, bet ne pridaiginami. Buna, kad vienas, du, ar visi trys-keturi embrionai del kazkokiu priezasciu neisitvirtina gimdoj ir nunyksta. Todel ir sodinami yra keli, o ne vienas. Sekmes garantas   :-/

Kara, sakydama, kad nezuva ne vienas embrionas, as kalbu apie likusius keleta embrionu, kurie paprastai yra uzsaldomi arba sunaikinami, nes gydytojai paprastai apvaisina gal 10 ar 12 embrionu, o i gimda isodina tik 3.  O tai, kad gimdoje kazkuris embrionas neisgyvena, tai yra naturali atranka, nes moterys per gyvenima gali patirti po keleta ar keliolika persileidmu, kuriu gali net nepastebeti.  
Atsakyti
Debi, siuo atveju man tikrai ner svarbu, ar zus 2, ar 12. Tai butu samoningas apsisprendimas leisti toms lastelems pirmiausia susijungti, po to zuti. naturali atranka yra tokia, kuri vyksta be musu isikishimo ir, daznai, net mums nezinant. Siuo atveju as nenoreciau prisiimti ant sirdies tokios atsakomybes.

Man jau norisi po kiekviena savo zinute sia tema parasyti disclaimeri - "zinutes autorius neturi tikslo smerkti, moralizuoti, primesti kam nors savo poziuri ir paziuras. Tai yra tik asmenine nuomone, vieno zmogaus gyvenimo pajautimu tam tikru klausimu deklaravimas. [Redakcijos nuomone nebutinai sutampa su autoriaus nuomone  ;D ;D]
Atsakyti

Nenoriu daugiau diskutuot ta tema.   Kazi ar tokiu atveju tinka sie auksciau parasyti palyginimai ...
Tokiu atveju reikia pagalvoti ir apie bet kokia gyvybe - zmogaus, gyvuno, mikroorganizmo - ir su ja daromus ekperimentus, pavyzdziui, eksperimentus su laboratorinemis ziurkemis ar bezdzionemis arba skerdziamus gyvulius t.t. Kodel del ju nekovojama, juk kiekviena gyvybe turetu buti sventa, ne tik tos keturios lasteles, kurios teturi genetini koda.  Jei mokslas sukure atomine bomba ir ja pasinaudojo nuzudyti milijonams zmoniu, tai kodel, kai mokslas sukuria kazka gero ir prasmingo, tuo negalima pasinaudoti, nes tai daug kam atrodo amoralu ??????? Kokie mes geri, palaikem NATO, kai skerde nieko detus irakiecius, bet dirbtinis apvaisinimas musu seimunams atrodo tikras iskrypimas, lygus abortui ar net zmogzudystei. Tikri VEIDMAINIAI. Ir baznycia kokia gera, kad taip saugo tas kelias lasteles, tik neprisimena, kad laimino nacius antro pasaulinio karo  metu laimino jiems darant ekperimentus ir zudant zydus koncentracijos stovyklose.   Neturiu ko daugiau pasakyti. Sekmes visoms. Tikiuosi jums neteks stoveti toje kryzkeleje, kuomet teks atsiimt savo zodzius.  

Seimūnai beje parengė tokį įstatymo projektą, kad ausys linksta skaitant. Jie ne veidmainiai, jie labai palaiko nevaisingas šeimas. Kodėl? o kur dirba Audronė Usonienė?
Paimkime Vokietiją. ten galima apvaisinti 3 embrionus, kuriuos būtina perkelti į gimdą. Izraelyje dirbtinis apvaisinimas yra kompensuojamas valstybės sąskaita ir beje ne vienas bandymas, o keli yra apmokami valstybės, bet ten liberalesnės sąlygos embrionų šaldymui ir naikinimui. Kiekviena šalis turi savo įstatymus, bet Lietuvoje įstatymas būtų buvęs absurdiškas. Labai daug ką blogo apie jį galima pasakyti. nenoriu čia plėstis. Aš tai palaikau karos nuomonę visapusiškai. Kryžkelėje stovėjau, ašaromis mitau gal ir dar teks..nemanau, kad auginsiu vienturtę. Labia daug oraginzacijų kovoja ir už laboratorinių gyvūnų kančių nutraukimą, ir už tai, kad gyvybė nebūtų naudojamam ekperimentams. Čia tik Lietuvoje tylima, nors ne..Yra laboratorinių gyvūnų gerovės užtikrinimo programa. Tik žmogaus embrionai pas mus neapsaugoti. man noras turėti vaiką nėra amoralus, amoralu tai, kad kai kurie žmonės bando paversti žaidimus su žmogaus gyvybe verslu. Ir į tai įtraukia tas šeimas, kurios nežmoniškai trokšta susilaukti mažylio. Aš netikiu, kad niekada nekiltų mintis pagimdžius vaikelį, apie tuos kitus užšaldytuosius..Man kiltų...tai aš tai suvokdama ir nusprendžiau pasakyti ne. nenoriu savo parašu savo vaikams lemtį mirtį, net ir po 5 metų, tieisog išlydant ir išplaunant į kriauklę.
Atsakyti

Aš netikiu, kad niekada nekiltų mintis pagimdžius vaikelį, apie tuos kitus užšaldytuosius..Man kiltų...tai aš tai suvokdama ir nusprendžiau pasakyti ne. nenoriu savo parašu savo vaikams lemtį mirtį, net ir po 5 metų, tieisog išlydant ir išplaunant į kriauklę.

As suprantu, kad tokia mintis gal nekyla moteriai, kuri nori tureti vaikeli, kai ta mintis apseda ir kamuoja, tampa ideja fix. Bet gimus vaikui, o ypac keliems, tu kasdien ziuri i juos ir stebiesi. Matai, kokie mieli zmogiukai, puikios asmenybes auga, tavo kunas ir kraujas, o tokie skirtingi ir net nepalyginami...  

Prisiminiau pasakyma, kad tie keli isodinti bet neprigije yra naturali atranka. Po galais, nediskutuojant apie tos atrankos naturaluma, isheitu, kad moteris, persileidusi ankstyvoje neshtumo stadijoe taip pat sau ramiai numotu ranka - ai, taip reikia, atranka. Ne, ji nenumotu. Jai skaudetu. Todel kad ji butu pasidariusi nestumo testa ir zinotu, kad laukiasi. ir neteko vaikucio. O cia - lengva ranka mostelti - uz viena sveika desimt i unitaza. Ha.

Ko gero, tema kaip ir ishsemta... :-X
Atsakyti
anksciau as buvau uz dirbtini apvaisinima, bet kai detaliau pasidomejau kas tai ir kokios pasekmes mano nuomone pasikeite radikaliai.

tarp vaiku "is megintuvelio" labai didelis procentas apsigimimu tiek fiziniu tiek psicihiniu. jie turi kruva visokiu problemu pradedant alergijomis baigiant IQ - cia lyginant su naturaliai pradetais vaikais.  nekalbant apie tai, kad yra didele tikimybe, kad jie gims akli, del vaistu (super stipriu) kuriuos tenka gerti busimai mamai.

blogoje dirvoje ar is blogos seklos negali uzaugti geras vaisius.  pagalvokit pacios, juk ne siaip sau gamta neleidzia pradeti vaikuti.
Atsakyti
Ir kodėl gi apie dirbtinį apvaisinimą svarsto tos, kurioms ši problema nebeaktuali? wink.gif Netgi Rasma čia jau neprieko, nes gi turi vaikiuką, kažin kaip būtų jei būtų dar penketą metų palaukusi...
Atsakyti
Ir kodėl gi apie dirbtinį apvaisinimą svarsto tos, kurioms ši problema nebeaktuali? wink.gif Netgi Rasma čia jau neprieko, nes gi turi vaikiuką, kažin kaip būtų jei būtų dar penketą metų palaukusi...

Tos, kurioms ta problema ne(be)aktuali svarsto apie tai todel, kad jos gali sau ta leisti (argi ne?). Nes ta problema joms nera skaudi. Kai problema yra tavo, tau ji baisiai skauda, tu negali objektyviai ivertinti ar pamatyti visu problemos aspektu. Nematau nei kriminalo, nei problemos. Moteru, turinciu tokiu problemu nei smerkiam, nei izeidinejam, nei skatinam, nei nurodinejam, kaip joms pasielgti... O kas butu jei... o kas butu po penkiu metu, ir kas bus - mes nezinom. Zmones keiciasi su kiekviena diena, su kiekvienu ivykiu. IR nezinau kas bus po 5 metu. O kas butu po penkiu metu, jei pries penkis metus butu nutike tas ar anas - tokias mintis audziant neliktu kada gyventi smile.gif
Atsakyti