Įkraunama...
Įkraunama...

2 metukų vaiko šneka

Vaiko kalbos vystymasis priklauso nuo daugelio priezasciu. Visu pirma paveldimumas, visu antra aplinka. Mama nuo gimimo turi su vaiku daug kalbeti, dainuoti, aiskinti. taip pat svarbu glausti prie saves, myluoti, buciuoti. jei vaikas guli ne lovyteje ar menieze, o ant grindu, tai skatina jo vystymasi. Leidziama vaikui fiziskai lavintis. Smulkioji motorika labai svarbi, bet taip pat svarbus ir bendras fizinis lavinimas (kaip ir raso viena mamyte labai padeda masazai). Leisti vaikui daug judeti, eksperimentuotu (sokineti, laipiuoti) ir pan. Aisku kartu su lipdymu, piesymu, ivairiu pavirsiu ciupinejimu, pirstuku ir delnuku masazu, zaidimais.
Visa tai dariau ir mano 2 m. dukra puikiai kalba 3 - 4 zodziu sakiniais. Ja suprantame ne tik mes, bet ir aplinkiniai. Namuose kalbame rusiskai, lauke su zmonemis ji kalba lietuviskai. Aisku gimtaja kalba ji kalba puikiai, o lietuviskai moka paprastus zodelius Labas, Sveiki, Aciu, Duok prasau ir pan.
Bet ir mes su vyru jau 2 m. puikiai kalbejome. Tad sakyti, kad cia tik uzsiemimai padejo, negaliu. Bet fiziskai ji irgi puikiai islavinta. Kartais kokioje zaidimu aiksteleje mamos ir mociutes ziuri i mane su ispustomis akimis,kai as jai paciai leidziu visur lipti ir nebegu jos gelbeti, kai kur per aukstai lipa lotuliukas.gif
Atsakyti
labas 4u.gif
Visi zinome fakta, jog vaikai pradeda kalbeti skirtingu laiku. Ar jam vieneri, ar dveji ar daugiau svarbiausia yra ne ka jis gali pasakyti, o kaip jis komunikuoja. Jeigu vaikas nesneka normalia zmoniu kalba, bet sugeba savo kalba, gestais siekti kitu zmoniu pagalbos tenkinti savo poreikius, bendravimo, tada viskas gerai, bet jeigu vaikas nesugeba komunikuoti nei kalbedamas, nei kitaip, tada reiketu susirupinti.
Pavyzdziui mano vaikas siuo metu yra dvieju su puse ir gali istarti visus zodzius, bet mes nesusikalbame, nes problema yra suvokime, o ne kalbejime.
Atsakyti
nors mano maziui dar nera 2metuku,bet mes pakankamai neblobai susisnekam smile.gif . aisku tik atskirais zodziu junginiais tokiais: ka dajai(ka darai?),kas avaziavo(kas atvaziavo),bajau koko (bijau vistu) lotuliukas.gif ,a tau (tau),noniu mamam arba noniu gagyt (noriu valgyt),noriu get(noriu gert).o jei uzsideda ant galvos ka nors tai sako:sese zek matai ooo (sese ziurek matai oho)
lotuliukas.gif
Atsakyti
Sūneliui du metukai, žodelių randasi vis daugiau. Kartoja žodelius, bet dar sakinukais nekalba, tik sako, diuok, pilk, ateik. Diediu (diedulis), tiutiu (traktorius), ku (kur), kas sia? Save (aš) įvardija nuo 1,6m. Kai klausiu kur tu, sako sia! (čia). Sliekas (sliekha). Sako kai nori kakų, siusi. Ačiū (asiū), sesė, Marius (Majė) Juozas (Juozė) ir daug kitų žodelių smile.gif
Atsakyti
Sūnus 2m. sakė vos kelis žodžius (20 nebuvo) ir tai sava kalba, iššifruoti tik mes tegalėdavom.
Duktė 2m. jau kalba 4-5 žodžių sakinukais, tik dar kai kurie žodeliai gaunasi truputį perdaryti ir R garsą sunkiau.
Taip, kad jeigu vaikutis dar nekalba, neteiskite savęs, jog per mažai su juo dirbate. Visi vaikai skirtingi 4u.gif
Atsakyti
maniske sneka savo kalba, o jai 2m.3men.tokius pagrindinius:kku, lialia, sese, mama, tete, brrrr(mazina) ir siaip ivairus vienetiniai garsai sklinda is burnytes. Bet suprantu tik as ir vyras.Tai va man ir noretusi jau rimtesnes kalbos unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Ksesanko @ 2012 06 27, 15:38)
Vaiko kalbos vystymasis priklauso nuo daugelio priezasciu. Visu pirma paveldimumas, visu antra aplinka. Mama nuo gimimo turi su  vaiku daug kalbeti, dainuoti, aiskinti. taip pat svarbu glausti prie saves, myluoti, buciuoti.  jei vaikas guli ne lovyteje ar menieze, o ant grindu, tai skatina jo vystymasi.  Leidziama vaikui fiziskai lavintis. Smulkioji motorika labai svarbi, bet taip pat svarbus ir bendras fizinis lavinimas (kaip ir raso viena mamyte labai padeda masazai). Leisti vaikui daug judeti, eksperimentuotu (sokineti, laipiuoti) ir pan. Aisku kartu su lipdymu, piesymu, ivairiu pavirsiu ciupinejimu, pirstuku ir delnuku masazu, zaidimais.
Visa tai dariau ir mano 2 m. dukra puikiai kalba 3 - 4 zodziu sakiniais.

Visa aukščiau parašyta dariau ir aš ir mano 3,5 m. dukra iki šiol nekalba sakiniais. Naudoja gal 20 pavienių žodelių ar 2 žodžių frazių. Kartais tiesiog neaišku, kodėl vaikas nekalba, ir tiek.
P. S. pas logopedę vaikštom, į specialistus dėl raidos kreipėmės - su raida viskas ok, su kalbos suvokimu viskas ok, su klausa viskas ok. Reziume: jūsų vaikas gal kalbės, o gal nekalbės. Niekas pasakyti tiesiog negali, ir galiu pasakyti, kad nuo įdėto darbo ir nuo paveldimumo tai irgi nepriklauso.
Atsakyti
Musu pazistami turejo 3 m. mergaite ,kuri burbedavo kazka nesuprantama "ateiviu" kalba doh.gif ... o kai jai sukako ketveri - eme sneketi greitakalbe kaip kokia sene biggrin.gif thumbup.gif . Tiesiog tam atejo laikas .
Atsakyti
Mano mazoji sneka sakiniais nu bet baisiai maiso raides. Pvz jei noriu tai voju, duona buona, lipam pipam, bijau dijau. Nzn su vyresniu tokio dalyko nebuvo pradejo sneket iskart aiskiai tik kai kuriu garsu netare, o mazoji vienintele taip raides maiso. Idomu isaugs ji sita ar reikes logopedo pagalbos. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo palergonija81: 10 liepos 2012 - 14:22
kokio amžiaus mažoji? jei iki trejų su puse maišys, reikėtų logopedo
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2012 07 11, 11:03)
kokio amžiaus mažoji? jei iki trejų su puse maišys, reikėtų logopedo

DB 2,5m tai kaip suprantu iki 3m dar gali susitvarkyti savaime? g.gif
Atsakyti
O mums labai padejo darzelis. Nors ir snekedavom daug namie, bet labai pasijuto skirtumas, kai pradejo lankyti darzeli. Per pirma savaite jau daug nauju zodziu isgirdome. Po pusmecio kraustemes i kita miesta ir kalba vel buvo siek tiek suletejusi su naujais zodziais. Tik pradejo lankyti vel darzeli ir vel nauju zodziu lavina. Tiesa, mes uzsienyje gyvename, tai jinai 2,2m sneka dviem kalbom. Tiek mes lietuviskai tarpusavyje susisnekame, tiek darzelyje aukletojos susikalba su ja. Buna ir name pasako vietinius zodzius, bet mes tik pakartojam lietuviskai, kad jinai zinotu abi kalbas.
Atsakyti