Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu

QUOTE(musmeryte @ 2011 03 09, 18:56)
Labas visoms virejoms 4u.gif

Muilo gamyba su šarmu užsiemu daugiau nei metus ir kiekvieną kart pagaminus norisi vis kažką tobulint. Muilą gaminu tik iš ekologiškų augalinių aliejų ir eko eterinių aliejų. Jei kam padės eterinių aliejų proporcijų laikausi tokių:

Į 1 kg. augalinių aliejų dedu

Rozmarinų,cinamonų, gavzdikėlių eteriniai aliejai yra stiprus todel uztenka 30 ml
Citrusiniai aliejai 50 ml
Vidutinio stiprumo 40 ml

Labai gražūs jūsų muiliukai  thumbup.gif ,tik pas mane alyvuogių muilas pakankamai gerai pilasi i formą ir spalva jo būna geltona  g.gif o po kelių dienų tampa visiškai balta.

Jei norit spalvingesnių natūralių muiliukų idėkit paprikos miltelių -  rožinė spalva, spirulinos, žalio arba raudono molio (  1 - 2 arbatiniai šukšteliai, nes per daug sausins oda), ciberžolės miltelių - chaki spalva. Cinamono ne daugiau kaip 1 arbatinis šaukštelis rudai spalvai gauti. Taip pat pabandykit eksperimentuot su sultim, nuovirais. Svarbiausia fantazija  ax.gif

as dedu ne daugiau 30 ml i 1 kg. Tokie kaip rozmarinas, gvazdikeliai, cinamonai yra ypac dirginantys, ju i kosmetinius produktus uztenka iki 0.5%, o 3% manau daugoka, ar nedirgina odos?
Atsakyti
kristinkag, va, neblogas receptas pradžiai:

225 g alyvuogių aliejaus
125 g kokosų aliejaus
125 g palmių aliejaus
25 g ricinų aliejaus
190 g distiliuoto vandens
69,13 g natrio šarmo kristalų
15g norimo eterinio aliejaus

rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 03 10, 22:09)

225 g alyvuogių aliejaus
125 g kokosų aliejaus
125 g palmių aliejaus
25 g ricinų aliejaus
rolleyes.gif

Aciu, dar auksarankiu klube radau kelis receptus, ten mokina kaip perskaiciuoti kiekius bet ne bum bum nesuprantu doh.gif
Atsakyti
Na, aš visada naudojuosi muilo skaičiuokle, tai pasiskaičiuoju receptą procentais savo norimam kiekiui rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 03 10, 23:28)
Na, aš visada naudojuosi muilo skaičiuokle, tai pasiskaičiuoju receptą procentais savo norimam kiekiui  rolleyes.gif

Kad as anglu visai nemoku, nieko nesuprantu, gal su verteju padoriai issiversiu
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 03 10, 21:09)

225 g alyvuogių aliejaus
125 g kokosų aliejaus
125 g palmių aliejaus
25 g ricinų aliejaus
rolleyes.gif

Geras, aš kaip tik tokį muilą vakar viriau. Viskas pavyko puikiai. Muilas gavosi žymiai gražesnis, nei pirmas.
Knygoj Rankų darbo muilas labai daug receptų yra su augaliniais riebalais. Naršydama išsiaiškinau, kad Svarbu žinoti! Skaitydami etiketę atminkite, kad augaliniai riebalai - tai ne tas pats, kas augaliniai aliejai, o du skirtingi dalykai.. Tai kas tie augaliniai riebalai g.gif

Atsakyti
Laba diena 4u.gif

QUOTE(rutulux @ 2011 03 11, 09:38)
Svarbu žinoti! Skaitydami etiketę atminkite, kad augaliniai riebalai - tai ne tas pats, kas augaliniai aliejai, o du skirtingi dalykai.. Tai kas tie augaliniai riebalai  g.gif

ir man labai idomu ax.gif pav. kuom skiriasi kokoso pienas nuo kokoso aliejaus g.gif abu kambario temperaturoje taip pat atrodo g.gif
Atsakyti
Gal geriau tada aš tau supasakosiu, kaip ten kas. Bijau aš tų vertėjų biggrin.gif

Aš naudojuosi SoapCalc skaičiuokle.

Visa skaičiuoklė yra sunumeruota skyreliais, tai aš paaiškinsiu kas kur:
1. Čia reikia pasirinkti, kokį šarmą naudoji. Tau reikia NaOH.
2. Čia pasirenki, kokiais matavimo vienetais skaičiuoji ir kokį kiekį aliejų nori naudoti (iš viso). Pavyzdžiui, aš renkuosi gramus (Grams) ir įvedu 500.
3. Čia galima pasirinkti, kokį kiekį vandens nori naudoti. Siūlyčiau šitoje skiltyje nieko nekeisti, bent jau kol tikrai neįgusi.
4. Čia nusistatai pariebinimo procentą. Superfat ir reiškia pariebinimas. Turbūt jau žinai nemažai kas tai yra ir kam jo reikia, tai nesiplėsiu per daug. Pariebinimas dažniausiai svyruoja tarp 5-8proc, bet nėra griežtos taisyklės. Bet pradžioje rekomenduočiau per daug iš tų ribų neišlipti, kol nesuprasi koks procentas labiausiai tinka konkrečiam receptui.
Šitoje skiltyje taip pat galima pasirinkti ir kokį kiekį aromatinio ar eterinio aliejaus nori naudoti. Ten tiesiog įvedi kiek gramų eterinių aliejų vienam kilogramui aliejų nori naudoti ir jis automatiškai paskaičiuos kiekį pagal aliejų svorį.
5. Šitoje skiltyje galima pastudijuoti kiekvieno aliejaus savybes, kai jis sureaguoja su šarmu:
Hardness - muilo kietumas
Cleansing - valymas
Condition - maitinimas
Bubbly - putojimas
Creamy - muilo "kremiškumas"
Iodine - pagal šį skaičių galima spręsti apie aliejų (ir muilo) galiojimą. Kuo skaičius didesnis, tuo aliejus trumpiau galioja. Jis taip pat nurodo muilo kietumą, kuo žemesnis, tuo kietesnis bus muilas. O tai reiškia, kad ilgiau ir tarnaus, ne taip greitai ištirps, nesigleivės.
INS - apskritai susumuoja muilo fizines savybes, kuo aukštesnis skaičius, tuo kietesnis gautas muilas bus.
Toliau nurodoma riebiųjų rūgščių kiekis kiekviename aliejuje. Čia gal nesiplėsiu labai, nes ilgai užtrukčiau pasakodama apie kiekvieną.

Paprasčiausiai paspausk ant kiekvieno aliejaus ilgame sąraše ir galėsi pasižiūrėti jų savybes.
Populiariausi aliejai:
Coconut oil 76 deg. - kokosų aliejus
Palm oil - palmių aliejus (taip pat ir raudonųjų)
Castor oil - ricinų aliejus
Olive oil - alyvuogių aliejus
Cocoa butter - kakavos sviestas
Shea butter - sviestmedžio sviestas
Almond oil - migdolų aliejus

Ir t.t. Jeigu kažkokių aliejų angliško pavadinimo nežinosi, klausk wink.gif

6. Čia jau susidedi visus aliejus savo recepte. Du kartus paspausk ant aliejaus sąraše 5 skiltyje ir jis atsidurs tavo recepte. Kai surenki visus reikiamus aliejus, šalia (7 skiltis) telieka įvesti procentą, t.y. kokią dalį tavo muilo sudarys kiekvienas aliejus.
Mano prieš tai nurodyto recepto procentai yra:
Alyvuogių aliejus 45%
Kokosų aliejus 25%
Palmių aliejus 25%
Ricinų aliejus 5%

Kai suvedi procentus, telieka spustelti Calculate recipe (paskaičiuoti receptą). Lentelė užpildys trūkstamus laukelius ir jeigu viskas tinka, spausk View or Print recipe (Peržiūrėti arba atspausdinti receptą) ir kitame lange tau išmes visą tavo receptą smile.gif

Receptą galima pasiskaičiuoti ir "atbulai" - t.y. 7 skiltyje pasirinkti Gm (gramus), suvesti gramus, spustelėti Calculate recipe ir gausite kiekvieno aliejaus procentą biggrin.gif

Va, jeigu kažkas dar neaišku, klauskit, paaiškinsiu.
Papildyta:
QUOTE(rutulux @ 2011 03 11, 09:38)
Geras, aš kaip tik tokį muilą vakar viriau. Viskas pavyko puikiai. Muilas gavosi žymiai gražesnis, nei pirmas.
Knygoj Rankų darbo muilas labai daug receptų yra su augaliniais riebalais. Naršydama išsiaiškinau, kad Svarbu žinoti! Skaitydami etiketę atminkite, kad augaliniai riebalai - tai ne tas pats, kas augaliniai aliejai, o du skirtingi dalykai.. Tai kas tie augaliniai riebalai  g.gif

Čia Melinda Coss knyga? Nelabai aš įsivaizduoju, ką čia omeny turėjo vertėjas rolleyes.gif Pasakyk kokį konkrečiai receptą, kur jie naudojami, aš turiu tos knygos anglišką variantą, pasižiūrėčiau, kas ten iš tikro per augaliniai riebalai.
Papildyta:
A, pati atsiverčiau ir turbūt radau. Vertėjas išvertė vegetable Fat (shortening) kaip augaliniai riebalai. Iš principo, tai yra pusiau kieto pavidalo aliejų mišinys. Dažniausiai rapsų ir sojų aliejų, kartais dar gali būti saulėgrąžų mišinyje. Mes Lietuvoje tokių mišinių neturime (bent jau kiek man yra žinoma, niekada aš jų ir neieškojau). Pigus ingredientas, bet labai linkęs gesti ir neturintis kažkokių ypatingų savybių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Evah: 11 kovo 2011 - 10:16
QUOTE(Evah @ 2011 03 11, 11:15)
Gal geriau tada aš tau supasakosiu, kaip ten kas. Bijau aš tų vertėjų biggrin.gif

Aš naudojuosi SoapCalc skaičiuokle.

Visa skaičiuoklė yra sunumeruota skyreliais, tai aš paaiškinsiu kas kur:

Aciu, reiks viska susirasyti kad nepamesciau, lyg ir supratau jei kas tai pasiklausiu thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 03 11, 10:15)
Čia Melinda Coss knyga? Nelabai aš įsivaizduoju, ką čia omeny turėjo vertėjas  rolleyes.gif Pasakyk kokį konkrečiai receptą, kur jie naudojami, aš turiu tos knygos anglišką variantą, pasižiūrėčiau, kas ten iš tikro per augaliniai riebalai.
Papildyta:
A, pati atsiverčiau ir turbūt radau. Vertėjas išvertė vegetable Fat (shortening) kaip augaliniai riebalai. Iš principo, tai yra pusiau kieto pavidalo aliejų mišinys. Dažniausiai rapsų ir sojų aliejų, kartais dar gali būti saulėgrąžų mišinyje. Mes Lietuvoje tokių mišinių neturime (bent jau kiek man yra žinoma, niekada aš jų ir neieškojau). Pigus ingredientas, bet labai linkęs gesti ir neturintis kažkokių ypatingų savybių.

Jo, ta pati. Pvz.:395 gr augalinių riebalų
282 kokosų
226 alyvpalmių
56,5 bičių vaško
297 H2O
143 NaOH
+ įvairūs priedai
Dar ką pastebėjau-knygos autorė nesilaiko 60 proc kietų ir 40 proc minkštų aliejų principo. Ir pvz perskaičiavus su soapcalc neatitinka šarmo kiekis. Beje iš tos knygos dar nieko nedariau. Bent jau atkris tie receptai, kurie su augaliniais riebalais.
Dar išsiaiškinau, kad kieti yra ir mango bei babasu aliejai. Pastarasis turi keistą lietuvišką atitikmenį, kurio negaliu prisimint smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rutulux: 11 kovo 2011 - 10:48
Tos taisyklės ir aš nesilaikau. Bet receptų iš tos knygos naudoti apskritai nerekomenduočiau. Ir šarmo kiekiai neatitinka, ir šiaip kai kurie receptai keisti kažkokie. Na, nebent persiskaičiavus su skaičiuokle, bet ir tai.

Na ir šiaip, rekomenduočiau pasižaisti su soapcalc ir pačioms pradėti kurtis receptus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 03 11, 10:55)
Tos taisyklės ir aš nesilaikau. Bet receptų iš tos knygos naudoti apskritai nerekomenduočiau. Ir šarmo kiekiai neatitinka, ir šiaip kai kurie receptai keisti kažkokie. Na, nebent persiskaičiavus su skaičiuokle, bet ir tai.

Na ir šiaip, rekomenduočiau pasižaisti su soapcalc ir pačioms pradėti kurtis receptus  biggrin.gif

as irgi nesilaikau tos 60:40 taisykles, pasidarau muiliuka pagal save, kad butu kietas, putotu, bet kiek imanoma labiau drekintu.
o M.Coss knyga ne pati geriausia, ten tikrai yra receptu, kur kazi ar praustis po to butu malonu g.gif

del augaliniu riebalu misiniu, pabandykit patikusi M.Coss recepta pakeist truputuka, susirasyt visus ingredientus i soapcalc, o vegetable oil misini pakeist kokiu alyvuogiu aliejumi ar kokiu kitu skystu aliejum. Tuomet jums tiksliai isskaiciuos sarma, isirasysit savo pariebinima ir galesit but ramios, kad su muiliuku bus viskas ok mirksiukas.gif

Evah, kaip kokosinis muiliukas? Jau isbandei gal? Taip knieti padaryt ir man toki rolleyes.gif Ar gali isduot, ar jis 100% kokosinis buvo? Koki pariebinima dejai? 4u.gif
Atsakyti