Įkraunama...
Įkraunama...

Krikšto rūbeliai (skraistė, marškinėliai, suknutė)

QUOTE(VŽ @ 2010 06 02, 08:28)
Man tai keista, jog visos sako, kad skraistė būtina, nes kaip minėjau man du kartus Bernardinų bažnyčioj Vilniuj sakė, kad jei vaikas baltai aprengtas tai skraistės nereikia.

QUOTE(estetė @ 2010 06 02, 08:35)
Aš irgi girdėjau visokių komentarų, vieni kunigai sako, kad reikia, kiti, kad nereikia...Manau reikėtų pasitarti su tuo, kuris žada krikštyti mažylį smile.gif

Taip, jei vaikas yra aprengtas baltai, tai skraistės gali ir nereikalauti. Svarbiausia- baltas drabužis arba/ir balta skraistė.

"Krikšte baltas drabužis simbolizuoja, kad pakrikštytasis „apsivilko Kristumi“, prisikėlė drauge su Kristumi."

Aš kai krikštijau savo abu vaikus (2007 ir 2009 metais), abiem atvejais kunigas patarė turėti baltą skraistę.
Atsakyti
QUOTE(temi @ 2005 05 11, 13:54)
Girdejau kuniga sakant, jog labai gerai su tais paciais rubeliais krikstyti ir antra ir trecia vaikuti seimoje smile.gif  Esa tai surisa seima ir ypac santykiai tarp vaiku buna silti. Tai manau su mamos rubeliais irgi geras zenklas 4u.gif

o kazkada kunigo klausiau,tai sake ,kad negalima perduoti skraistes niekam,net broliui ar sesei
nes ten dangui jie nepasidalins
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo erikiuxxx: 03 birželio 2010 - 00:36
QUOTE(erikiuxxx @ 2010 06 03, 01:35)
o kazkada kunigo klausiau,tai sake ,kad negalima perduoti skraistes niekam,net broliui ar sesei
nes ten dangui jie nepasidalins

Prietaras. Lygiai toks pat, kaip ir prietaras teigiantis, jog krikštijant vaikus su ta pačia skraiste, tarp jų bus artimesnis ryšys. Net keista, kad kunigas taip galėjo pasakyti. g.gif

Na patys pagalvokit- kokia yra krikšto esmė? Tam, kad danguje paskui skraiste būtų galima pasipuošti?

Aš savo vyresniukę krikštijau su ta pačia skraiste, kuria buvau pati krikštyta.

Tiesa, buvo laikotarpis, kai skraiste tarnaudavo baltos medžiagos gabalas, kurį papuošdavo kaspiniukais, o vėliau iš jo siūdavo mergaitei Pimosios Kmunijos suknelę, o berniukui- Pirmosios Komunijos marškinėlius.
Atsakyti
QUOTE(Svajūnė @ 2010 06 03, 12:53)
Tiesa, buvo laikotarpis, kai skraiste tarnaudavo baltos medžiagos gabalas, kurį papuošdavo kaspiniukais, o vėliau iš jo siūdavo mergaitei Pimosios Kmunijos suknelę, o berniukui- Pirmosios Komunijos marškinėlius.

Tas gabalas medžiagos dar toks paklostuotas būdavo (matyt, kad daugiau jos būtų ir paskui suknelė išeitų), bet čia buvo seniau kai visi naujagymius krikštydavo. Tai uždengdavo ta medžiaga ir viskas. Bet kai pradėjo vis didesnius krikštyt, matyt modifikavosi į tą skraistę, nes jau stovinčiam vaikui sunkiau uždėt, tai atsirado raišteliai, kad pririšt.
Apskritai krištynos keičiasi, anksčiau gi iš ligoninės važiuodami tėvai užvažiuodavo su krikštatėviais į bažnyčią ir pakrikštydavo, na jei ne iš kart, tai iki kokiu triju men tikrai. Ir jokiu ten baliu festivaliu dazniausiai nebudavo, svarbiausia pats sakramento suteikimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo : 03 birželio 2010 - 13:34
QUOTE(VŽ @ 2010 06 03, 14:15)
Tas gabalas medžiagos dar toks paklostuotas būdavo (matyt, kad daugiau jos būtų ir paskui suknelė išeitų), bet čia buvo seniau kai visi naujagymius krikštydavo. Tai uždengdavo ta medžiaga ir viskas. Bet kai pradėjo vis didesnius krikštyt, matyt modifikavosi į tą skraistę, nes jau stovinčiam vaikui sunkiau uždėt, tai atsirado raišteliai, kad pririšt.
Apskritai krištynos keičiasi, anksčiau gi iš ligoninės važiuodami tėvai užvažiuodavo su krikštatėviais į bažnyčią ir pakrikštydavo, na jei ne iš kart, tai iki kokiu triju men tikrai. Ir jokiu ten baliu festivaliu dazniausiai nebudavo, svarbiausia pats sakramento suteikimas.

Visiškai pritariu. Skraistės yra/gali būti įvairiausių formų ir modelių. Tai jau mados reikalas. Bažnyčiai svarbiausia, kad krikšto metu būtų baltas drabužis, o ar tai bus- skraistė, suknutė, marškinukai ir kelnės, paprasti ilgi marškinėliai- ne taip jau ir svarbu.

Štai tokia, iš kurios vėliau siūdavo suknelę ar marškinius (kokybė nekokia, nes nuotrauka sena, bet esmė matosi):
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Svajūnė @ 2010 06 03, 13:53)
Prietaras. Lygiai toks pat, kaip ir prietaras teigiantis, jog krikštijant vaikus su ta pačia skraiste, tarp jų bus artimesnis ryšys. Net keista, kad kunigas taip galėjo pasakyti.  g.gif

Na va kaip įdomiai...aš sūnų krikštijau aprengusi dukrytės krikšto rūbeliais (tai buvo tiesiog balti marškinukai ir balti šliaužtukai tinkantys tiek mergytei, tiek berniukui), bet tą skraistę sūnui naują pirkau, nes irgi taip pasakė per 'kursus krikštatėviams' bažnyčioje (vietoj krikštatėvių jose dalyvavo vaiko tėtis, tai spec. prašiau paklaust..), kad su ta pačia - ne doh.gif
Bet, deja, nepaklausėm kodėl g.gif

Ir lygiai taip pat sakė, kad nesvarbu kaip bus aprengtas (kokia spalva), turi būti kažkoks krikšto rūbelis/skraistė, kuris bus uždėtas po krikšto g.gif
Atsakyti
QUOTE(VŽ @ 2010 06 03, 13:15)

vava as irgi susimastau,kas cia dabar per mada krisktyti dydelius vaikus unsure.gif gal del nuotrauku unsure.gif
pirma vaika krikstijome 4men,buvo pats tas,norejau ir anksciau,bet dar buvo ziema

o su antru apsileidom,jam jau 1.3men, nu toks tikrai jau dydelis, kartais net geda,bet geriau veliau nei niekada..
Atsakyti
4u.gif
Papildyta:
merginos gal ka nors zinote apie rubelius krikstynoms is gariunu?
Atsakyti
sveikos, norejau pasiteirauti, ar galima vaika krikstyti su devetais rubeliais, ta prasme brolio kriksto rubais? skraiste kaip suprantu turi buti butinai nauja, o rubeliai? pirmajam buvom pasiuve balta linini kostiumeli, o dabar antraji kaip tik panasaus amziaus krikstysim ir tie rubeliai like. gal reikes kunigo paklausti kai eisim tartis g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo baltanosis: 17 birželio 2010 - 07:39
Sveikos, merginos pasidalinkit patirtim kas rinkotės vaikučiams lininius rūbelius, ar labai jie lamdėsi? Galvoju vaikučiams siūt lininius rūbelius,bet man pradėjo sakyt, kad labai susilamdys, kad nuotraukose nekaip atrodys. Tai dabar ir nežinau ar man ieškot lino su kažkuo maišyto(ar tokio būna nežinau) ir vistik likt prie 100proc. lino, ar kažkaip išdirbtas jis turėtų būt g.gif
Atsakyti
QUOTE(matre @ 2010 06 17, 14:03)
Sveikos, merginos pasidalinkit patirtim kas rinkotės vaikučiams lininius rūbelius, ar labai jie lamdėsi? Galvoju vaikučiams siūt lininius rūbelius,bet man pradėjo sakyt, kad labai susilamdys, kad nuotraukose nekaip atrodys. Tai dabar ir nežinau ar man ieškot lino su kažkuo maišyto(ar tokio būna nežinau) ir vistik likt prie 100proc. lino, ar kažkaip išdirbtas jis turėtų būt g.gif

mes ir siuvomes is lino, nu zinokit visai nesilamde schmoll.gif ir nuotraukose labai graziai atrode wub.gif pirkom lina is Vilniaus g. esancios parduotuves, cia Kaune, ten labai didelis pasirinkimas buvo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(baltanosis @ 2010 06 17, 08:38)
sveikos, norejau pasiteirauti, ar galima vaika krikstyti su devetais rubeliais, ta prasme brolio kriksto rubais? skraiste kaip suprantu turi buti butinai nauja, o rubeliai? pirmajam buvom pasiuve balta linini kostiumeli, o dabar antraji kaip tik panasaus amziaus krikstysim ir tie rubeliai like. gal reikes kunigo paklausti kai eisim tartis  g.gif

Labutis
aš manau, kad rūbeliai gali būt ir dėvėti, bet krikšto skraistytė turėtų būt nauja, ją reiktų ir pasilikt smile.gif
Atsakyti