Ačiū, cipsiuk, kad pamokei kaip gėlytes daryti, reiks kada prisiruošti, tik kad dažų be šansų mano tundroj gaut
Prieš porą savaičių pirmą kart pabandžiau paeksperimentuot su papuošimais, žadėjau receptą, bet nulūžo kompas, tai dabar aprašysiu kaip dariau.
Kažkada internete suradau įdomų
receptėlį, kuris nedavė man ramiai gyventi. Pati papuošimuose esu visiškai žalia, čia mano pirmas blynas.
Parodysiu torto foto (foto nemano, "išvedusi mane iš proto"), kuris papuoštas šia mase.
ŠOKOLADINĖ-MARSHMALLOW TEŠLA
TORTAMS PADENGTI IR PAPUOŠTI
150 g cukraus pudros,
200 g karčiojo šokolado,
180 g marshmallow (neturi reikšmės kokios spalvos),
1 v. š. margarino arba sviesto,
3 v. š. grietinėlės,
1 v. š. likerio, brendžio arba apelsinų sulčių (nebūtina).
1. Ant garų vonelės ištirpinti šokoladą.
2. Į šokoladą sudėti marshmallow ir leisti jiems taip pat ištirpti (pamaišome masę, tirpimo procese šaukštu). Kai marshmallow ištirps sudedame grietinėlę, sviestą ir pagal norą... likerį, brendį arba sultis.
3. Šią masę sudedame į mikserį, sudedame cukraus pudrą ir išmaišome (antgalis gitara (lopetėlė), kol susidarys vientisa masė.
4. Tešlą dedame ant kepimo popieriaus ir iškočiojame. (Tešlą galima suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve iki reikiamo momento).
5.Jeigu tešla blogai kočiosis... dėti ją 1020 sekundžių į mikrobangę.
Mano komentaras.
Kai sudėjau saldainius į ištirpusį šokoladą, jie sunkokai lydėsi, tai supyliau grietinėlę ir sviestą (dėjau tikrą) ir viskas puikiai ištirpo iki vientisos masės. Po to supyliau cukraus pudrą, bet man pasirodė, kad masė dar skystoka, tai dar nuo savęs įbėriau 35 g pudros. Tešla aušdama standėjo. Ją išverčiau ant stalo, pabastyto cukraus pudra ir išminkiau, tešla gavosi kaip plastilinas. Po to iškočiojau ant kepimo popieriaus ir prilaikydama ranka užverčiau ant torto, kurio viršų ir šonus buvau aptepusi sviestiniu kremu, tešlos likučius nupjausčiau. Iš pradžių kočiojau ant cukraus pudra pabarstyto popieriaus, bet buvo negerai, nes tešla tamsi, o pudra balta prilimpa ir taip ir lieka negraži, matinė. Po to perminkiau ir kočiojau grynai ant popieriaus.
Dėl gėlyčių. Neturiu nei tinkamų formelių tam reikalui, nieko, tik kelias formeles sausainiams. Jomis išspaudžiau gėles, o širdelės forma pasitarnavo lapeliams (po to perpjoviau pusiau ir 2 lapeliai yra). Centrinės gėlės ir lapelių darymo metodiką nusispoksinau nuo cipsiuko
, už ką jai dideliausias ačiū
. O rožytes dariau, kaip parodyta
šiose foto (tik ten iš kitokios tešlos buvo daryta), žodžiu, išspaudi 5 mažus apskritimus, juos sudedi eilute, užleidžiant vieną ant kito ir suvynioji vyniotinuką (aš po to pjoviau tą vyniotinuką pusiau), žiedlapių kraštelius kiek atraitojau ir štai ir rožytė. Mažytei rožytei gana ir 3 apskritimukų. Papuošimus buvau pasidarius prieš dvi dienas iki torto puošimo, jie iki galo neišdžiuvo ir nesukietėjo tokie pasiduodantys, lapelius galėjau lengvai pakreipti, kaip man norėjosi. Praėjus jau geroms 2 savaitėms jie vistiek turi tokio minkštumo iki galo nesukietėjo, jei lapelį lenkiu jis linksta, bet nori įlūžti.
Šios masės man liko nemažas gabalas. Tai vaikai po gabaliuką atsipjaudami suvalgė vietoj saldainių. Gal, kas gali patart, gal ją buvo galima užšaldyt? Ir išvis įdomu kiek laiko tuos papuošimus galima laikyt? Čia gi necukrinė masė, metus tikrai nestovės. Geriausias variantas pasidaryti tam kartui, kiek reikia. Vienam 26 cm tortui ir papuošimams sočiai užtektų 0,75 normos produktų arba gal net ir 0,5 kiekio užtektų.
Čia pirmosios mano gyvenime lipdytos gėlytės
, neteiskite griežtai
, aš tik mokausi...
Čia galima pasiskaityti recepto autorės aprašymą ir pažiūrėti keletą nuotraukų kaip pati tešla atrodo.
gal zelatinos mazokai?
kai ta mano israsta kakavos (mix-fix) mase man tokia trapi buvo, tai atgaivinau pasidariusi slakeli gliukozes sirupo, gal tau ir padetu?