Pasidalinsiu savo patirtimi.
Sušius mokinausi daryti tik pats (nes kainos visgi suši restoranuose, užkandinėse yra gerokai didesnės nei galima pasigaminti namie), jokių kursų nelankiau, viskas vyko bandymų, nusivylimų ir džiaugsmingų atradimų metodu.
Suši ryžių paruošimo būdų internete radai labai daug, bet man asmeniškai labiausiai patiko šis:
http://video.about.c...-Sushi-Rice.htmSiūlau visų pirma netaupyti ryžių sąskaita, geriau atgailėti pora litų daugiau, bet nusipirkti tikria kokybiškus, ne suskilusius ar "miltinius" ... pvz. Skanėjos ryžiais nesu patenkintas.
Paruošimas virimui: būtinai šaltu vandeniu gerai praplaukite dvi stiklines ryžių per sietelį, kol vanduo praskaidrės ir nebebus balkšvas ir palikite valandai nudžiūti (nežinau kodėl bet tai jų sukibimą pagerina). Virimui reikia 1 dalies ryžių ir 1+1/8 vandens. Taigi mums 2 stiklinėms ryžių reiks 2+1/4 vandens. Sudedame į puodą ir užviriname. Kai tik užvirs, uždenkite puodą ir sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite 10 minučių. Praėjus 10 min išjunkite ugnį visai ir palikite uždengtą dar 10 min. Per visą procesą NEatidarinėkite dangčio.
Kol ryžiai aušta pasidarome mišinuką ryžiams pagardinti. Būna jo pirkti iškart paruošto, bet pačiam pasigaminti bus keliskart pigiau. Mūsų virtam ryžių kiekiui reiks: 1/4 stiklinės ryžių acto (IKI buteliukas kainuoja ~5Lt), 1,5 arbatinio šaukštelio cukraus ir 1 arbatinio šaukštelio druskos. Šiaip šis mišinukas turėtų būti rūgštu-saldu-sūru vienu metu, bet kas acto nemėgsta tai turbūt nerizikuos ragauti (nors man jis niam-niam).
Ryžius geriausia paskleisti platesniame mediniame inde (kad neužlaikytų šilumos ir greičiau atvėstų). Po truputį visą kiekį vartome medine lentele, apšlakstome mišinuku ir vėduokle ar panašiu daiktu viską vėsiname. Neskubėkit, svarbiausia nepadaryti iš viso to košės. Vartykit palengva, kad ryžiai liktų sveiki, bet tuo pačiu ir atvėstų. Turėkit kantrybės ir atvėsinkit iki kambariams artimos temperatūros.
Kaip ir pradžioje nurodytoje nuorodoje man labiausiai patinka, kad taip paruošti ryžiai turi tikrai gerą sukibimą ir iš jų galime formuoti kokius norime sušius, tačiau jie lengvai perkandami ir burnoje tiesiog ištirpsta. Man jie visuomet išorėje gaunasi kiek lipnūs (nes mėgstu "išviršinius" sušius), tačiau valgant lazdelėmis tai jūsų pirštukams įtakos visiškai neturės.
Šįkart tiek, jei bus susidomėjimo kitąkart pasidalinsiu apie jų vyniojimus ir įvairius priedus.