Perskaičiau dar vieną knygą:
Lazdynų Pelėda. Klajūnas.Perskaičiau dar vieną Lazdynų Pelėdos apysakų ir apsakymų knygą. Nors šį kartą nebe vaikams, jau labiau suaugusiems, bet tokią pat liūdną. Tiesa, dalis apsakymų buvo jau mano skaityti, iš vaikiškosios serijos. Turiu pasakyti, kad jie man netgi labiau patiko, jie tokie paprasti, bet nuoširdūs ir tikrai labai jau už širdies griebiantys.
Apysakos ir netgi pirmuoju lietuvišku romanu laikomas
Klajūnas man pasirodė kiek per daug ištęstos, per daug tas pats per tą patį: tos pačios šnekos, ištęsti aprašymai. Tikriausiai autorė norėjo labai vaizdžiai parodyti to meto situaciją, o gal jau aš jau per daug gerai susidariau tą vaizdą, nes skaitau iš eilės jau antrą knygą
Tačiau perskaičiusi apysaką
Ir pražuvo kaip sapnas vis dėlto turėjau pripažinti, kad šis kūrinys geras ir tikrai labai geras. Nepaisant visų autorės ilgų išvedžiojimų ir kalbų pradžioje, apysaka mane sukrėtė. Žinoma, aš šią apysaką jau buvau kažkada ankščiau skaičiusi, o ir tragizmas būdingas visiems Lazdynų Pelėdos kūriniams, bet šiame vaizduojamos nebe alkanų ir nemylimų vaikų ašaros. Apysakoje, kuriai net pavadinimas labai tiksliai parinktas, nuo dvarininkių kenčia valstiečiai, iš kurių atimamas paskutinis žemės sklypelis.
- Buvo laimužė, buvo, ir pražuvo kaip sapnas! (psl. 168) liūdnu nupuolusiu balsu kartoja iš namų išvarytas senukas Juozas ir nejučia susimąstai, koks svarbus kiekvienam žmogui savas kampas, savi namai, sava žemė.
Nors daugumoje knygos kūrinių mirtis įprastas finalas, bet keletas buvo ir linksmų, beveik anekdoto stiliaus. Apsakyme
Prašmatnus kaimynas kaimynai gelbsti vienas kitą nuo griežtos žmonos, o
Piršlybose draugai padeda vienas kitam susirasti pačią
Gera knyga kiekvienam, mėgstančiam lietuvių literatūrą.
Papildyta:QUOTE(Ingėnas @ 2010 12 18, 17:58)
* Aš irgi galvojau tą tavo parodytą leidimą gal įsigyti
Nors ir tas naujasis gan dailus, tik įdomu, kaip jo vertimas.
Oi, aš turiu Papūgelės leidimą... Man irgi kitokio nereiktų. Čia kaip su Grimų pasakom, panašiai.
o koks naujas leidimas? Kokios leidyklos? Kažin koks tekstas?