KibinaikibinaiTešla
Kvietiniai miltai - 1 kg
Sviestas - 250 g
Kiaušiniai - 3 vnt.
Grietinė (30% riebumo) - 160 g
Kefyras - 100 ml
Kiaušinis (patepimui) - 1 vnt.
Įdaras
Kiaulienos kumpis - 620 g
Svogūnai - 250 g
Aliejus - 10 ml
Druska - pagal skonį
Juodieji malti pipirai - pagal skonį
Paruošimas
1. Persijokite miltus į gilų dubenį. Įtarkuokite sviestą ir trinkite jį su miltais tarp pirštų, kol masė taps biri.
2. Tada supilkite greitinę, kefyrą, įmuškite kiaušinius ir minkykite, kol tešla pasidarys vientisa ir neliks miltų gumulėlių.
3. Suformuokite tešlos rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite 1 valandai šaldytuve.
4. Kol tešla stingsta, paruoškite įdarą. Pašalinkite kiaulienos kumpio plėves, mėsą supjaustykite juostelėmis, tada kubeliais ir smulkiai sukapokite.
5. Nulupkite svogūnus, supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje, kol gražiai apskrus. Atvėsinkite.
6. Atvėsusius svogūnus sumaišykite su mėsa, pagardinkite pipirais, druska ir gerai išmaišykite.
7. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir supjaustykite ją į 18 vienodų gabalėlių.
8. Tešlos gabalėlius dar šiek tiek paminkykite ir iškočiokite maždaug 8 cm skersmens blynelius.
9. Ant kiekvieno blynelio dėkite po 50 gramų mėsos įdaro, tešlą perlenkite per pusę ir gražiai suspauskite tešlos kraštus, kad susiformuotų bangelės.
10. Kibinus sudėkite į skardą, patepkite juos kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę, iš anksto įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite apie 30-40 minučių, kol kibinai gražiai apskrus.
skanaus
Papildyta:Lazanijalazanijalazanija2reikia:
1 pakelio lazanijos lakštų (500 g.),
300 g. Parmezano sūrio;
Bolonese padažui:
1 didesnis svogūnas,
1 didelė morka,
skiltelė česnako,
300 g. faršo (galima 150 g. kiaulienos ir 150 g. jautienos),
15 g. džiovintų grybų arba 200 g. pievagrybių, 0.5 stiklinės balto vyno,
0.5 stiklinės vandens,
3 šaukštai pomidorų pastos,
75 g. sviesto,
prieskonių ir druskos;
Bechamel padažui:
50 g. sviesto,
50 g. miltų,
900 ml pieno,
malto muskato.
Veiksmai :
Bolonese padažas gaminamas taip: gilesnėje keptuvėje ar vidutinio didumo puode svieste pakepinamas svogūnas, sutarkuota per burokinę trintuvę morka, susmulkintas česnakas. Daržovėms apkepus, sudedamas faršas, susmulkinti grybai (džiovintus grybus prieš tai reikia derai išmirkyti vandenyje). Viskas šiek tiek apkepama. Tada atskirai į
stiklinę įpilama puse stiklinės balto vyno, beveik tiek pat vandens ir
sumaišoma su 3 valgomaisiais šaukštais pomidorų pastos. Gautas skystis supilamas į puodą su
daržovėmis ir mėsa, viskas pagardinama prieskoniais (baziliku, pipirais, druska,
raudonąja paprika ir kt.) ir leidžiama nugaruoti vandens
pertekliui (t.y. neuždengiant puodo), viskas kepama apie 30-45 minutes. Padažas turi būti tirštas.
Bechamel padažas gaminamas taip : Ištirpinamas sviestas, jame apkepinami miltai, tada palaipsniui, nuolat maišant pilamas pienas. Padažas pagardinamas muskatu ir nuolat maišant užvirinamas. Keletą minučių pavirinamas. Padažas turi būti truputį skystesnis už kondensuotą pieną.
Lazanijos lakštai paverdami apie 2 minutes vandenyje, ištraukti dedami po vieną (kad nesuliptų) ant drėgno rankšluosčio ar ant lėkščių.
Aliejumi ar sviestu ištepamas kepimo indas, prieš tai įsitikinus, kad tilps lazanijos lakštai.
Dedami lazanijos lakštai, kurie ištepami pirma Bechamel, o po to Bolonese padažu, pabarstoma tarkuotu sūriu. Taip sutepami 4 sluoksniai, sudedant po 5 lazanijos lakštus. Ant viršutinio lakšto storu sluoksniu tepamas Bechamel padažas ir gausiai apibarstomas sūriu, bei uždedama po mažą gabalėlį sviesto, kad sūris nesudžiūtų. Indas dedamas į 250 laipsnių C įkaitintą
orkaitę ir kepama apie 20 minučių, po to dar paliekama 10 minučių pastovėti, kad į lakštus geriau įsigertų padažai.