Elif Shafak "Stambulo pavainikė"
Iki šiol tebuvau labai mažai skaičiusi turkų rašytojų kūrinių: tai dvi Pamuko knygas bei paauglystėje Čiauškutę . Skaitydama Pamuko itin melancholiškus kūrinius kaip tik mąsčiau, kad norėčiau perskaityti dar kažką iš turkų rašytojų kūrybos, kad galėčiau geriau įsivaizduoti, kas tai yra Turkija, kokia gi ji. Ir štai į mano rankas pakliuvo Elif Shafak Stambulo pavainikė.
Jei Moterų kupė spinduliuoja Indijos dvasia, tai Stambulo pavainikė - Turkijos.
Tai knyga, kuri pasakoja istoriją apie dvi šeimas ir keturias moterų kartas. Būtent moterys, jų likimai, istorijos knygoje užima svarbiausią vietą.
Pagrindinės veikėjos - armėnų kilmės jauna amerikietė Armanuš, atskridusi į Stambulą su tikslu geriau suprasti savo šeimos istoriją, savo vietą gyvenime ir savo armėniškąją savastį bei jos bendraamžė Stambule gimusi ir augusi turkė Asja, apsupta keistų, kvaištelėjusių tetų, į kurios šeimą Armanuš ir patenka. Pabaigoje pasirodo, kad šių merginų, jų šeimų likimai labai glaudžiai persipynę, laukia daug netikėtumų.
Knygoje sukurti personažai ryškūs bei spalvingi.
Kita knygos tema (beje man ji labiausiai ir įstrigo, buvo tarsi ašis) - armėnų genocidas Osmanų imperijoje 1915 m. Apie turkus, vykdžiusius genocidą, kurie dabar nori tai palikti užmarštyje, ir apie armėnus, kuri jaučia didelę nuoskaudą patirto prieš juos genocido.
2006 m. , kaip ir Orhaną Pamuką, Turkijos vyriausybė apkaltino Elif Shafak turkiškumo įžeidimu. Juk autorė palietė savo kūryboje tokias opias musulmoniškąjai Turkijai temas kaip Turkijos armėnų genocidas bei labai netinkamai pavaizdavo Turkijos moteris (su mini sijonais, auskarais nosyje, rūkančias, išgeriančias, gyvenančias laisvą seksualinį gyvenimą, besidarančias abortus ar gimdančias nesantuokinius vaikus). O tokių dalykų musulmoniškoje šalyje juk būti negali.
Man labai patiko ir
skanūs skyrių pavadinimai: migdolai, datulės, cinamonas, lazynų riešutai, vanilė ir ir pan. Tai puiki knyga, ryški ir spalvinga, kaip ir pati Turkija. Ją beskaitydama labai užsinorėjau į Stambulą.
Knyga lūkesčius pateisino su kaupu
, rekomenduoju ją.