QUOTE(ragnez @ 2011 02 22, 13:21)
mergiona, padeliokim taip:
1. naujagimis: mama, mama, mama
2. kudikis: mama, mama, tete
2. mazas vaikas: mama, tete, brolis
3. darzelinukas: mama, tete, brolis, draugas
4. pradinukas: seima, draugai, mokytojas
5. paauglys: draugai, mokytojas (treneris), seima
ir tt.
pritarciau, bet kad tame pasidalinime vaiko "as" visai nesimato.
suignoravot (ar nepastebejot) mano klausimo: kaip isugdyti savarankiskuma, reikalaujant paklusnumo?
nei suignoravau, nei nepastebejau, maze prabudo
(off: viena rusiskam forume pas viena dalyve parasa radau: "griazno v kvartire, golodnye deti, mama opiat' celyj den' v Internete
tai bandau neuzsimirst
)
As samoningai parasiau "savarankiskumas" o ne "iniciativumas". Savarankiskas vaikas kuriam liepta rengtis- savarankiskai apsirengs. Savarankiskas darbuotojas gaves uzduoti savarankiskai ras geriausia sprendimo kelia. Zodziu nematau priespriesos savarankiskumas ir paklusnumas.
Del Puskino tai manau visgi isimtis, zindyve dazniausiai issiusdavo i kaima baigus zindyt ir atsirasdavo guvernantes visokios. Kiek buvo vaiku artimas rysis su mamom nedristu sprest, bet kai nuo kudkystes buvo kalama kad garbe priklausyt tam tikrai giminei manau per tai atsirasdavo rysis su bio-tevais. Juk vaiknamiuose vaikai myli ir laukia niekad nematytas mamas. Ir ivaikinti vaikai daznai suauge leidziasi bio ieskot...
Papildyta:
QUOTE(Natuke @ 2011 02 22, 13:43)
O dėl tų didelių šeimų.. na nežinau, kaip rašiau, nemanau, kad mažesnėse šeimose vaikams yra skiriama daugiau dėmesio.. nors turbūt nuo šeimos priklauso... Čia kaip su mokslais.. teko mokytis kai jau buvau jauna mama. Turėjau plieštis tarp mokslų ir vaiko, vėliau vaikų, tačiau pastėbėjau, kad mano grupiokai (bent dauguma) neskiria daugiau už mane laiko mokslams. Jie skiria darbui, pramogoms, dar kažkam panašiai laiko, kiek aš skirdavau šeimai. Tai gi gaudavosi tas ant to
. Išimtys būtų gal labai geri studentai, "moksliukai"
. Tas pat ir čia - visos mes skyriam panašiai laiko vaikams, tik man lieka mažiau laiko kitiems dalykams - darbui arba poilsiui;).
is dalies pritariu, kuo daugiau laiko tuo daugiau jo issvaistai, taciau manau mama per vaiko rieziuros atostogas bent 4val/para skyria vaikui. O 20val/para jau skirt fiziskai neimanoma. Velgi, pasikartosiu, as nemanau kad tai blogai, tik faktas: kudikis kuris yra pirmas seimoje demesio gaus daugiau nei N tasis seimoje.