Įkraunama...
Įkraunama...

Migdymas naudojant Ferberio metodą

QUOTE(Lašelis Liūdnas @ 2011 02 21, 17:16)
Kodėl? Tai pagarbus kreipimasis į pašnekovą.

Aciu, i mane pagarbiai kreiptis nereikia. Nes "pagarbus kreipinis" nesiderina su postu tonu ir "tujinimu".

I tema: kazkaip nesiderina: tai kad vaikas isgyventu ji ant ranku laikyt reikia vos ne visa laika, tai "na ir kas kad i darba eini, penkiu minuciu pries miega uztenka".

Ir taip ir nesuprantu, kodel butent savarankiskas uzmigimas yra tokia kliutis laikymui ant ranku, fiziniam kontaktui, tt? Kodel negalima palaikyt PRIES miega? Pvz skaitant pasaka apkabint ar ant keliu laikyt, o tada paguldyt i lova?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 21 vasario 2011 - 21:44
QUOTE(Mergiona @ 2011 02 21, 21:37)
savarankiskas uzmigimas yra tokia kliutis

problema ne savarankiskas uzmigimas, o tevu (mamu) siekis atskirti kudiki nuo saves, kol jis dar tam nepasiruoses. gal sunku tuo patiketi, bet is tiesu, vaikai ir i savo lova/kita kambari persikrausto savo iniciatyva, ir uzmiega savarankiskai be drastisku metodu is tevu puses.
Atsakyti
š kur toks siauras mąstymas?... doh.gif Kad lengviau suprast būtų - jei laukinėje gamtoje patelė nugaišta, tai mirtis jos jaunikliui, arba jei jauniklis pasimes nuo savo motinos, tai taip pat neišvengiamai žus. Ką tik gimęs vaikas vadovaujasi tuo pačiu išgyvenimo instinktu, kuriuo ir vadovaujasi ir lapiukas, kenguriukas, beždžioniukas bei visi kiti gyvi padarai. Aišku, pas kiekvieną šis instinktas turi savų niuans, bet tai jau ne esmė. Kai kūdikis paliekamas kitam suaugusiam žmogui - jis negaus tiek streso, kiek gautų paliktas VIENAS. Kiek metrų turi būti iki kito asmens, kad jis nesijaustų paliktas - individualu ir su amžiumi, jei viskas vyksta sklandžiai, tas atstumas plečiasi, tai vadinama savarankiškumo įgijimu.

drinks_cheers.gif
Kumeliukui išgyvenimui svarbu neatsilikti nuo mamos; lapiukams - pasislėpti nuo priešų urve kol mama grįž, žmogaus kūdikis gauna maistą, šilumą ir saugumą tik prie mamos - nors taip buvo anksčiau, kol neturėjom šiltų namų, supamų vežmėlių ir lovelių su grotelėm. Tačiau mes, aplinka pasikeitė, bet kūdikiai ir jų poreikiai liko tokie pat kaip anskčiau ir jie inkstinktyviai vis dar jaučiasi nesaugiai be mamos.

Niekada nemigdau mažiukų tiesiog supimu ant ranku, gal daugiau - priguldavau šalia kol užmigs g.gif kaip ir savo lovelėje. Vienintėlė problema šio atvėjų, kad gali pati nulužti ir nebepadaryti tų visų supanuotų vakare darbelių wink.gif
Atsakyti
Eiline vaiko auklejimo mada uzejus ir tiek irnesakyk.gif

Gal ir patikeciau staiga pasikeitusia visu vaiko auginimo specu nuomone, tipo "ak, mes protingesni uz anas kartas, ju klaidu nekartosim", bet pries akis milijonai zmoniu, kurie uzaugo normalus be tevu begalinio tupinejimo apilnk juos.

Ir Natuke, Jus pati 5 vaikus turit. Jei penktadalio Jusu demesio kiekvienam is ju uztenka kad normaliai augt tai as su dviem kaip nors ir be naktiu ciucia-liulia prasisuksiu. Jus rasot "pagulet prie vaiko", kaip realiai tai imanoma organizuot su tiek vaiku? Tie patys psichologai sako, kad vaikkui reikia asmeninio demesio, tai nebent i viena lova visus ir tai kur asmeniskumas? Leiskit nepatiketi, kad labai vidutines mamos turincios viena-du vaikus ir nesigilinancios i "gilias psichologijas" vaikas gauna maziau demesio nei labai psichologiskai apsisvietusios mamos bet kuri fiziskai negali persipliest tarp N vaiku. As nesakau kad daug vaiku blogai, as kaip tik uz daug vaiku, butu galimybe- pati tureciau daugiau. As tik noriu pasakyt, kad jei daugiavaikes mamos isaugina nesuzalotus vaikus, tai mazavaikes mamos ir be "giliu psichologiju" suteiks savo vaikams silumos demesio ir meiles, ir vienoj lovoj metu-metus tam miegot nebutina.
Atsakyti

klausimas ne man, bet atsakysiu.

QUOTE(Mergiona @ 2011 02 22, 09:35)
kaip realiai tai imanoma organizuot su tiek vaiku?

labai paprasta - vaikai juk skirtingo amziaus ir ju poreikiai skiriasi. prie vieno paguli vakare, kol uzmiega, su kitu - po pamoku saskem suzaidi ir apie mergaites padiskutuoji smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 02 22, 10:44)
klausimas ne man, bet atsakysiu.
labai paprasta - vaikai juk skirtingo amziaus ir ju poreikiai skiriasi. prie vieno paguli vakare, kol uzmiega, su kitu - po pamoku saskem suzaidi ir apie mergaites padiskutuoji smile.gif

o kol diskutoji apie mergaites naujagimis ka veikia? Tarkim miega, dvimetinukas? Irgi miega? Ar saskem zaidzia? Mazyliui pravirkus kur lekia tos saskes? Aisku "oi, maziukas verkia, toj mes su tavim pabaigsim zaist" ir 10 metis issiziojes prie tu saskiu lieka akim klapsiet. Prasme tikiu, kad imanoma organizuot, bet visvien vienas vaikas is N visada gaus demesio maziau nei vienturtis. Jei vienturciui tas mamos demesis yra toks gyvybiskai svarbus tai kodel tada daugiavakems taip nera? Poreikias staiga sumazeja naujam vaikui gimus? (dar pasikartosiu, as nemanau kad tai, kad turint daug vaiku vienas vaikas gauna maziau demesio yra blogai. Jis gauna kito demesio- broliu, seseru, bet tai priestarauja tam, ka jus sakot apie "mama tik sau 24/7)
Atsakyti
as nesakau "mama tik sau 24/7". juk rasiau - seimoje siekiama kompromiso. o kaip to kompromiso ieskoma variacijos gali buti begalines, svarbu "kurybiskai paziureti i reikala" ir buti lankstiems.

ir taip, tu labai teisi, kad vaikai gali patenkinti vienas kito bendravimo ir meiles poreiki, as net su savo berniukais apie tai kalbejausi - broliai daug laiko skiria vienas kitam. kartu zaidzia ir kuria naujus zaidimus, kalbasi, vyresnieji skaito mazajam knygas, vedasi mazaji i lauka ir pas draugus ir tt. vadinasi, meiles, bendravimo, fizinio kontakto saltinis nebera tik mama ir tetis - bet ir vaikai vienas kitam.

be to, kuo vaikas mazesnis, tuo jo poreikiai konkretesni, paprastesni ir - daznai - lengviau patenkinami. tarkim, mano treciasis faktiskai augo kaip tikras kenguriukas - sterbleje, nes isigijau vaikjuoste - vaikjuosteje jis valgydavo ir miegodavo, jaukiai prie manes prigludes, o as turejau laisvas rankas pasirupinti vyresniaisiais - gaminti valgyti, eiti i lauka ir tt. vakarais, kai uzeidavo "cluster-feeding" periodai (imu kruti-metu kruti, vel ieskau ir daina is pradziu), sukrisdavom visi i lova ir skaitydavom knygas, o mazylis guledavo man ant krutines.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 22 vasario 2011 - 10:25
Kodėl man nekelia neigiamų emocijų, kai į mane kreipiamasi "tu"? Gal aš tiesiog taip nesusireikšminus?.... g.gif Galų gale skaitai, kaip nori ir supranti, kaip nori. Žmonės dažnai automatiškai oponavimą priima priešiškai, todėl net ir mano "jūs", ko gero tamstai nuskambėtų įžeidžiančiai. Todėl manau nebėr prasmės gilintis smile.gif

Mano mažiai, kol buvo mažiai, lygiai kaip ir pas Ragnez - buvo nuolat, beveik 24 val. per parą prie manęs. Visa kita taip pat labai panašu.
Va vyresnėliui savo buvau įvariusi streso, nes jauna buvau, gyvenau su mama, kurios vaikų auginimo politika - neimt ant rankų, nes "pripras", ką ir mane mokino daryti. To pasekoje ilgai turėjau neramų vaiko bei savo miegą. Daugiau tokių paikų klaidų nebekartojau.

Mergiona, tu rašai, kad "pries akis milijonai zmoniu, kurie uzaugo normalus be tevu begalinio tupinejimo apilnk juos.". Taip, be tupinėjimo, bet su reikiamu rūpesčiu. Iš senų moteriškių esu girdėjusi, kad rišdavos leliukus į skaras ir nešdavosi į laukus, su tais mažais prie savęs visus ūkio darbus nudirbdavo. Vėliau jau, kai labiau prakusdavo, vyresniųjų priežiūrai jau paliekami būdavo, bet niekada VIENI. Tad visiškai nelogiškas šis tamstos argumentas.
Atsakyti
QUOTE(Lašelis Liūdnas @ 2011 02 22, 11:45)
Mergiona, tu rašai, kad "pries akis milijonai zmoniu, kurie uzaugo normalus be tevu begalinio tupinejimo apilnk juos.". Taip, be tupinėjimo, bet su reikiamu rūpesčiu. Iš senų moteriškių esu girdėjusi, kad rišdavos leliukus į skaras ir nešdavosi į laukus, su tais mažais prie savęs visus ūkio darbus nudirbdavo. Vėliau jau, kai labiau prakusdavo, vyresniųjų priežiūrai jau paliekami būdavo, bet niekada VIENI. Tad visiškai nelogiškas šis tamstos argumentas.

Labas rytas, tamsta, tai o is senu moteriskiu nesi girdejus, kaip 5meciai jau uz pinigus dirbdavo? Isvarom vaikus prie stoties uzdarbiaut, o ne i darzelius, senuoliu ismintis taip liepia. Ar paliekam mazius dvimetinuku prieziurai, lai krosni kurena. O koks mirstamumas kudikiu paliktu kudikiu prieziurai buvo? Beto, be "ukio darbu" buvo ir senais laikais (pries 80 metu tarkim "seni laikai" nes dar anksciau gimusiu as pries akis nematau) buvo miestieciu, kurie iseidavo i darbus ir su savim rysulio su vaiku nesitepdavo. Ir grafienes, bajoraites visokios kudikius su savim nesitampydavo. Alia ziurek, uzaugo ir dydziais zmonemis ne vienas patapo. Ir tas "niekada vieni" irgi off topas. Kalbam apie mamos svarba vaikui, o tai aukle pasamdai- ir i sokius- problema isspresta. Na, arba dar savaitiniu darzeliu yra, irgi vaikai vieni nelieka.

Beto, tamsta, tema yra apie nakties laika. Kas ka ir kur dienom tampo- nera diskusijos objektas. Ar ukio darbai naktim buvo dirbami?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 22 vasario 2011 - 11:12
na, jeigu jau off-topinam... blush2.gif

QUOTE(Mergiona @ 2011 02 22, 11:09)
uzaugo ir dydziais zmonemis ne vienas patapo

didzius zmones paprastai, tiek seniau, tiek dabar galime ant ranku pirstu suskaiciuoti bigsmile.gif

manau, kalbant apie praeiti ir apie dabarti reiketu atsivelgti i kelis dalykus:

1. vaiko "atskyrimas" nuo mamos ne toks jau senas reiskinys, ziurint i zmonijos istorija. tik industrineje visuomeneje atsirado galimybe kudikiui isgyventi be motinos ar zindyves (specializuotas kudikiu maistas). tik XIXa pab - XXa pr. eme pletotis zmogaus psichologijos tyrinejimai, atsirado mokslinis poziuris i vaiku auklejima. ir trecia, XXa. ivykusi moteru emancipacija, kai moteris issilaisvino nuo "vaiku, virtuves, baznycios".
visa tai - pakankamai sviezi reiskiniai, truke per trumpai, kad is esmes pakeistu per simtus tukstanciu metu evoliucijos suformuotus instinktus.

mano akimis, dabartine "naujausia mada" - tai kaip tik gryzimas prie gerokai senesniu "madu", po keleta simtmeciu trukusio "nuokrypio".

2. kalbant apie "uzaugo gerais zmonemis", reiketu prisiminti, kad vis tik pramones visuomeneje reikalingiausi zmones buvo pakenciamos sveikatos (kad galetu dirbti), pakankamo standartinio issilavinimo (kad turetu pakankama kvalifikacija dirbti), darbstus, paklusnus, gerbiantys autoriteta (kad dirbtu nuo...iki ir be reikalo nekeltu bangu).

uzduokime sau klausima, kokiu savybiu zmogui reikia siuolaikineje ziniu visuomeneje ir su kokiais naujais issukiais susiduria musu vaikai?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 22 vasario 2011 - 11:29
ai bet tai kad jus jau i tokius krasstutinumus puolat doh.gif
Sutinku kad demesys , mamos buvimas sale , bendravimas ir rysyst labai svarbu, rasot viska teisingai,[pati auginu tris ir istysai su jais kartu, bet tai biski ne i tema, cia kalbama apie kelias minutes pries miega ir vos kelias dinas tas verksmas tebuna, po to vaikas eina miegucio ramus ir be jokio nerimo.Ar tikrai manote kad del to visam dings ruisys su tevais, kad vaikui bus trauma visam gyvenimui nes jis yra atplesiamas nuo mamos, ar net mirtingumo tikimybe padides(beje kurio tikimybe yra tik kudikysteje, o cia kalbam apie vaikus 1-3 metu), kartojuos- ne visiem vaikam tinkamas tas budas, bet kalbam apie tuops kuriem jis tinkamas. doh.gif Visos mintys apie vaiko auginima aplamai - teisingos, bet juk ne apie tai kalba eina.Juk niekas cia vaiko nenumeta ir nepamirsta, nepalieka, netikiu kad yra mama kuri visiskai nereguotu i vaiko asaras ir dar maziuko visai, nors turint 3 vaikus as moku atskirt kai yra kaprizas ir kai yra tikrai asarytes, reguot aiskus reaguoju visada bet skirtingai.pagal jusu pasisakymus, jau mama kuriai ir kurios vaikui tas budas tinkamas, ji jau anti zmogus, vaika savo veda iki neaiskios mirties, emociniu sutrikimu, vaikas auga be meiles, demesio ir t.t.Absoliucios nesamones doh.gif
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 02 20, 09:42)
nepamirskit, kad vaikas turi ne tik fiziologiniu poreikiu - jis turi ir emociniu, psichologiniu poreikiu, kuriuos taip pat reikia patenkinti.

kudikiai ir mazi vaikai ramiau miega salia mamos ne del to, kad lovyteje jiems salta - o todel, kad jiems butinas sauguma suteikiantis fizinis kontaktas su mama.

lygiai taip pat ir su supimu - kudikiai megsta judejima, supima, nes dar bunant gimdoje judejimas buvo zenklas, kad viskas gerai, kad mama gyva. kudikiai nepripranta prie supimo - jie gimsta jau priprate.

tokie alia ferberio metodai neatsizvelgia i kudikio ir mazo vaiko poreikius, todel yra traumuojantys nepriklausomai nuo vaiko amziaus.

drinks_cheers.gif vaikai juk žmonės, tik priklausomi nuo tėvų. Beje, tėvai juk ne tik savo fiziologinius poreikius (valgis, miegas, seksas...) tenkina
Atsakyti