Gal kiek įžūloka (kad skelbiu viešai), bet pabandysiu išdėstyti kelis pagrindinius mano namo kriterijus. Gal bus norinčiųjų išmėginti jėgas? Tiks ir bet koks mano poreikių/norų/svajonių sudirbimas.
Taigi:
Man patinka pasyvaus namo idėjos bei architektūra, t.y. lakoniškumas, paprastumas, jokių bereikalingų detalių šaldančių namą ir branginančių statybą ir t.t. Pridedu ir kelis, mano galva, esminius pasyvaus namo architektūros elementus.
Pasyvaus namo projektavimo standartai
1. Langų plotas turi sudaryti iki 25 proc. grindų ploto. Be to, jokių - kampinių langų.
2. Pietinėje namo fasado pusėje turi būti apie 40 proc. visų langų ploto.
3. Medžiai, namai ar kiti dideli objektai negali sudaryti šešėlių namo fasade ir ant langų.
4. Geriausia, jei šiaurinėje pusėje nėra nei vieno lango. Jei nepavyksta be jų išsiversti, šiaurinės pusės langai turėtų būti neatsidarantys.
5. Dauguma langų pasyviame name turėtų būti neatsidarantys.
6. Pasyviame name geriausia langus orientuoti pietų, vakarų kryptimi.
7. Teisingai suprojektavus namą, tiesioginiai saulės spinduliai turi padengti maždaug trečdalį vieneriems metams reikalingos energijos šildymui.
8. Pasyviame name geriau nedaryti balkonų.
9. Kuo mažiau išorinių durų geriausia tik vienos.
10. Stogas turi tikti saulės kolektorių įrengimui.
12. Nedidinti vidinės pastato kūbatūros.
O reikalavimai pastatui tokie.
Pirmas aukštas
1. Svetainė - apie 30 kv.
2. Virtuvė ir valdomasis - apie 20 kv.
3. San. mazgas - apie 3-4 kv., t.y. kad tilptų ne tik klozetas ir kriauklė, bet ir dušas.
4. Žinoma, tambūras, holas, sieninė spinta ar net atskira drabužinė.
Antras aukštas:
1. Trys kambariai po 15 kv.
2. Vienas bendras san. mazgas - apie 10 kv.
3. Viena bendra drabužinė.
4. Galima numatyti ir skalbykla/džiovykla, bet iš esmės jinai nėra būtina.
Pagalbinės patalpos:
1. Dvivietis garažas - 36 kv.
2. Katilinė - apie 10-12 kv.
3. Prie katilinės - apie 5-7 kv. patalpa kietam kurui sandėliuoti (uždara, t.y. sausa).
4. Sandėliukas visokiems rakandams - apie 5-7 kv.
5. Dar man patinka ir tikrai reikėtų terasos - apie 15-20 kv.
Taigi bendras pastato plotas neturėtų viršyti 200 kv. Pastato atitraukimą nuo įvažiavimo darome minimu 5 metrus (kad būtų patogu sukinėtis su mašina), sklypo plotį (20 metrų kraštinė) išnaudojama iki maksimumo, t.y. namo plotis gali siekti 14 metrų, o sklypo ilgį (30 metrų) geriausiai išnaudoti taip, kad pietinėje pusėje liktų bent 12 metrų laisva erdvė. Taigi išeina, kad namas su visom pagalbinėmis patalpomis ir terasa turėtų būti maždaug 14x13 m arba 14x14 m.