QUOTE(Subjektyvi @ 2011 02 17, 14:26)
Ne, tos vilos buvo statomos todėl, nes tai buvo to laikmečio tipinė architektūra. Pvz. Opatiją savo laiku atrado austrai. Ir austriškų vilų, to meto tipinių, labai daug, jos tiesiog dominuoja. Kai tuo tarpu itališkų galima sakyti mažuma. Čia aš apie Kroatiją.
http://en.wikipedia....outside_the_box
Galvoti nestereotipiškai tikrai nėra paprasta, nes paprasčiausiai jau žmogaus psichika taip veikia, kad mes sisteminame reiškinius į stambesnius "gabalus" ir paskui jau mąstome tais "gabalais". O dar ir juos sisteminame, ir taip toliau. O paskui tuos kratinius jei pabandyti išnarplioti iki sudedamųjų dalių... sunku nesvietiškai. Sąžiningai sakau.
Visiems (visiems-visiems, man irgi) yra labai sudėtinga pažiūrėti į seniai žinomą daiktą/reiškinį tarsi pirmą kartą, naujomis akimis. Bet būtent tada ir prasideda visas įdomumas. To ir palinkėsiu
Dar laaabai įdomi pasirodė jūsų interpretacija, kas liečia vilų stilistikos raidą ir jos priežastis. Nebuvau dar girdėjęs.
Tarp kitko, tipinis užstatymas atsirado kiek vėliau nagrinėjamojo 'periodo'. Tada buvo labai sekamos mados - tai ir buvo visų meno krypčių, tame tarpe ir architektūros, varikliukas. Vienintelis skirtumas - jos keisdavosi daug ilgesnį laiką, nei dabar, bet tik dėl grynai techninių prižasčių (informacijos sklaidos lėtumo, statybos technologijų ir panašiai). Visi norėjo to "naujo", gražesnio, tobulesnio, labiau pažengusio. Ne atvirkščiai.
cezai - labai fainas archyvas, tikrai oi bus ir man kur akeles paganyti, labai dėkavoju.