Įkraunama...
Įkraunama...

Individualių namų projektai - 7 dalis

QUOTE(zarmenas @ 2010 12 01, 16:10)
Na iš visko sprendžiant, turite pakankamai aiškius kriterijus namui, suvokiate situaciją. Visi pamąstymai logiški, aiškiai esate nemažai apie tai smegenis sukę. Mano pasiūlymas būtų geriau jau damokėti tuos porą papildomų tūkstančių, bet užsisakyti individualų projektą, o ne tipinį, turėsite visai kitą rezultatą.
drinks_cheers.gif

biesas66 - teisingai, gerai kad priminėt. Tikrai, labai panašus išplanavimas. Kas liečia keitimą (išorės).. Net nežinau kaip ir atsakyti, nes aš pats neskirstau namo į išorę ir vidų, man jis turi būti vientisas. Taip sakant, vidus turi būti lauko tąsa ir atvirkščiai. Tad jei jau apie šį konkretų namą kalbant - keisčiau viską iš esmės, turbūt.  g.gif

Dumblas kaip visada, ištikimas savo amplua  lotuliukas.gif Man jau pradeda patikti, daug gyviau  lotuliukas.gif

jomre  drinks_cheers.gif  Kaip visada, taikliai.

giedruze: pirma, abejoju, kad Dumblas bent kažkiek artimas architektūrai. Antra, architektai tokie pat paprasti žmonės (vaikai, tėvai, mamos), kaip ir visi kiti čia, tik jie turi žinių bagažą, kas liečia nagrinėjamą temą.

Na jo..as kaip visada uzduodu klausima i kury sunku atsakyti.. Bet jei keisti,tai keistumete ir isorinius namo konturus ar tik apdaila? Kas tuose fasaduose yra netaip? Kai pasiziuri i nuotraukytes ,pradzioj atrodo grazu,bet kai isiziuri tai taip akis bado tas antras lentelemis atskirtas aukstas ,kazkaip labai banalu. Bet kaip padaryti fasada nebanaliu... Vat cia tai idomu. Gerai dar pas mane balkonai pagyvina fasada..
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2010 12 01, 16:54)
Na jo..as kaip visada uzduodu klausima i kury sunku atsakyti..      Bet jei keisti,tai keistumete ir isorinius namo konturus ar tik apdaila?  Kas tuose fasaduose yra netaip? Kai pasiziuri i nuotraukytes ,pradzioj atrodo grazu,bet kai isiziuri tai taip akis bado tas antras lentelemis  atskirtas aukstas ,kazkaip labai banalu. Bet kaip padaryti fasada nebanaliu... Vat cia tai idomu.  Gerai dar pas mane balkonai pagyvina fasada..

Klausimas, vertas melejono bigsmile.gif Iš tikrųjų, užkabinote slidžią temą... Jei keisčiau, peržiūrėčiau patį namą nuo pat pamatų, ko pasekoje gal ir kontūras kažkiek pasikeistų, o gal tik angos, stogas. Apdailos medžiagų plotų stumdymą ant esamo fasado neskaitau nei gražinimu, nei bjaurinimu, tai tiesiog birbinimas bigsmile.gif Jei tos medžiagos natūraliai susidėlioja, išplaukia iš pastato struktūros ir pirminės minties, tai nieko ir nereikia po to stumdyti, gal tik kažkiek proporcijas, santykius pakoreguoti. Tada ir klausimų nekyla, ir atrodo natūraliai. Net nežinau, ar po tokio paaiškinimo aiškiau ar tik dar labiau viską sujaukiau g.gif
drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 01, 16:10)
Na iš visko sprendžiant, turite pakankamai aiškius kriterijus namui, suvokiate situaciją. Visi pamąstymai logiški, aiškiai esate nemažai apie tai smegenis sukę. Mano pasiūlymas būtų geriau jau damokėti tuos porą papildomų tūkstančių, bet užsisakyti individualų projektą, o ne tipinį, turėsite visai kitą rezultatą.
drinks_cheers.gif

Galbūt individualus ir geriau, bet esminio skirtumo tikrai nebus, nes idealių projektų nebūna. Aš puikiai jus, zarmenai, suprantu: eik ir užsisakyk individualų. Juk bet kokio amato žmogus stos ginti savo gildiją - tai natūralu. Bet natūralu ir tai, kad labai dažnai architekto ir užsakovo skoniai nesutampa. Tokiu atveju net neverta prasidėti: laiko, nervų ir pinigų gaišimas. Beje, jūs dar šiek tiek ir nevientisas minčių prasme esate (menininko požymis). Pirmame poste apie namo projektą Kastytis sakėte, kad matytas, pirmas aukštas neblogas, o prasčiau tik su antru. Dabar jau teigiate, kad namas katastrofa ir reikia viską daryti iš naujo. Aš suprantu, kad nedažnai pasitaiko užsakovai kaip aš, kurie itin tiksliai žino, ko nori ir architektui tenka minimalios užduotys.

Kita vertus, peržiūrėjau visu Lietuvoje sukurtus individualius projektus. Tinkamus radau kelis (jų sąrašas apačioje). Kokia tikimybė, kad architektas sukurs būtent tai, ko man reikia ne didesnė, nei aš surasiu kartotinį projektą. Čia tas pats, kas ir mašinų tiuningas: kol braižo popieriuje - gražu, bet kai pamatai mašiną - jau nelabai. O be to kaip dažnai jūs asmeniškai sau gaminatės įvairius daiktus: kostiumą, batus, kitus rūbus, užsisakote išskirtines mašinas, su išskiritinėm sėdynėm pritaikytom prie jūsų kūno (paskui pabandyk tokią mašiną parduoti) ir t.t. Lygiai tas pats ir su namu: dažniausiai sunkiai sekasi parduoti individualius proektus, nes skonis - baisiai asmeniškas dalykas. Archetipai šiuo atveju - optimalus dalykas. Nusako esminius tautos pasamonės klodus. O juk tipinis/kartotinis projektas - tai ir yra tautos (lietuvių) pasamonės visuma. Paprasta - kaip 2x2...

1. http://www.haus.lt/k...jektai/kastytis.
Tinkamiausias variantas namui šildytis KK, kuomet atsisakoma iš mados baigiančių išeiti darbo/svečių kambario ir įrengiama normali ir tikrai šiuolaikiškam namui reikalinga ūkinė patalpa. KK kaina - 22 500 Lt (šiandienos info). Rimta katilinė su 2000 l talpos akumuliacija. Esmė ta, kad tokią katilinę teks kūrenti tik kas 2-3 dienas arba kas dieną, jei bus labai šaltą.
2. http://www.egl.lt/index.php?cid=2870
Itin taupus namas, bet man tinkamas tik tuo atveju, jei namą šildau geoterminiu būdu (dujų nėra, o be to jos man labai nepatinka). Tiesa, dėl mažo sklypo ir smėlingo grunto horizontalaus kolektoriaus neįrengsi. Teks gręžti gręžinį. Tokiu atveju geoterminio šildymo kaina siekia apie 40 000 Lt (šiandienos info). Brangus ir abejotinas malonumas.
3. http://www.haus.lt/k...-projektai/uola
Šitą namą taip pat reikėtų šildyti geoterminiu (ŠS) būdu. Vėlgi abejotinas privalumas. Pats namas su mintimi ir man tikrai patinka, tačiau garažas išeina tik vienvietis arba dvivietis, jei viena mašina užstato kitą mašiną. Abejotinas sprendimas.

Tiesa, pasakius - man asmeniškai labiausiai patinka būtent trečias namas (Uola), bet kiek klausiau aplinkinių ir pažįstamų žmonių nuomonių - nei vienam nepatiko. Visi pirštu dūrė į Kastytį. Manau, kad ir iš čia esančių asmenų didžioji dalis balsuoti ir sau pirktų/statytų Kastyti, o ne Uolą. Ar aš neteisus?

Jo... Pavariau čia... biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(jomre @ 2010 12 01, 11:18)
Sutinku su Zarmenu,kad negeras laiptų sprendimas..

Manau-pagrindinius tikrai būtina pasidėlioti.Nes priešingu atveju  kuriozinių situacijų niekaip neišvengsite ..

Ačiū ir jums už pastabas, tačiau norėčiau pasakyti kelis itin svarbius dalykus, į ką niekas nekreipia dėmesio. Tai namo inžineriniai dalykai. Labai svarbu yra ne tik tai, ar aš iki lovos miegamajame nuo durų eisiu 2,5 ar 3,5 m, bet ar stogas tinkamas saulės kolektoriams, ar jų atvedimas iki akumuliacinės talpos yra logiškas ir nedidina sąnaudų, kuo bus šildomas namas, jei KK, tuomet ar pakanka katilinės ploto, kur dėsiu kietą kurą, kaip teisingai išspręsti namo vedinimą (apie rekūpus nekalbu), kur numatyti vedinimo kaminą ir t.t. Tai yra daug svarbesni ir itin skaudžiai per kišenę kertantys dalykai palyginti su kambario apstatymu ir pan.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Grand: 01 gruodžio 2010 - 17:16
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 01, 17:51)
Klausimas, vertas melejono  bigsmile.gif  Iš tikrųjų, užkabinote slidžią temą... Jei keisčiau, peržiūrėčiau patį namą nuo pat pamatų, ko pasekoje gal ir kontūras kažkiek pasikeistų, o gal tik angos, stogas. Apdailos medžiagų plotų stumdymą ant esamo fasado neskaitau nei gražinimu, nei bjaurinimu, tai tiesiog birbinimas  bigsmile.gif  Jei tos medžiagos natūraliai susidėlioja, išplaukia iš pastato struktūros ir pirminės minties, tai nieko ir nereikia po to stumdyti, gal tik kažkiek proporcijas, santykius pakoreguoti. Tada ir klausimų nekyla, ir atrodo natūraliai. Net nežinau, ar po tokio paaiškinimo aiškiau ar tik dar labiau viską sujaukiau  g.gif
drinks_cheers.gif

Minti pagavau ir ta mintis sutampa mazdaug su mano nuomone.. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo biesas66: 01 gruodžio 2010 - 17:48
QUOTE(Grand @ 2010 12 01, 18:10)
Galbūt individualus ir geriau, bet esminio skirtumo tikrai nebus, nes idealių projektų nebūna.
<...>
Kita vertus, peržiūrėjau visu Lietuvoje sukurtus individualius projektus. Tinkamus radau kelis (jų sąrašas apačioje). Kokia tikimybė, kad architektas sukurs būtent tai, ko man reikia ne didesnė, nei aš surasiu kartotinį projektą. Čia tas pats, kas ir mašinų tiuningas: kol braižo popieriuje - gražu, bet kai pamatai mašiną - jau nelabai. O be to kaip dažnai jūs asmeniškai sau gaminatės įvairius daiktus: kostiumą, batus, kitus rūbus, užsisakote išskirtines mašinas, su išskiritinėm sėdynėm pritaikytom prie jūsų kūno (paskui pabandyk tokią mašiną parduoti) ir t.t. Lygiai tas pats ir su namu: dažniausiai sunkiai sekasi parduoti individualius proektus, nes skonis - baisiai asmeniškas dalykas. Archetipai šiuo atveju - optimalus dalykas. Nusako esminius tautos pasamonės klodus. O juk tipinis/kartotinis projektas - tai ir yra tautos (lietuvių) pasamonės visuma. Paprasta - kaip 2x2...
<...>
Jo... Pavariau čia... biggrin.gif

Drįsčiau prieštarauti dėl pirmojo teiginio. Kaip tik tarp kartotinio ir individualaus projekto ir yra esminis skirtumas. mirksiukas.gif Pirmasis padaromas ir tik tada parduodamas kažkokiu tiražu. Antruoju daromas konkrečiai vietai, konkrečiam asmeniui/šeimai. Tad kartotiniame projekte neišvengsite "aukų" - vienu atžvilgiu bus kažkas gerai, kitu ne visai, kažką reikės koreguoti ir taip toliau. Tuo tarpu individualiame laisvos rankos padaryti viską taip kaip reikia konkrečioje situacijoje ir prie konkrečių kriterijų visumos.
Dabar kas liečia tikimybes. Be abejo, kiekvienas architektas irgi žmogus, su savo pasaulėžiūra, pliusais ir minusais. Jūsų, kaip užsakovo užduotis - rasti pakankamai profesionalų architektą, kuris sugebės suprasti jūsų pozicijas, skonį, poreikius ir, aišku, galimybes. Jei rinksitės projektuotoją tik pagal kainą - atsiras rizika, aišku, kad ir nesusišnekėsite. Aš asmeniškai visada labiau už maksimaliai pritaikytus sprendimus nei už "bendrinius". Nes "bendriniai" skirti visiems, reiškia, netinka pilnai niekam. Tai liečia viską, ką išvardinote - tiek drabužius, tiek baldus, tiek mašinas. Pas mane namie nėra nei vieno baldo, kurį būtų galima paimti ir perkelti kažkur kitur - kievienas jų yra padarytas specialiai tam kampui, kur stovi, ir kad atliktų savo funkciją maksimaliai, plius dar užimant minimaliai vietos. Ir tikrai verta, patikėkite mirksiukas.gif
Dėl projekto Kastytis- gal neaiškiai išsireiškiau, tad bandau pataisyti save. Planinė struktūra namo yra OK. Na, tik tos pastabos, kur rašiau, aišku. O va namo tūris, visuma - kitas reikalas. Čia daugiau estetinė, nei funkcinė namo pusė, ir ji šiuo atveju man tikrai labai ne kokia. Nors, kaip minėjote, skonis pas visus kitas.

Kaip bebūtų, sėkmės renkantis. Nors dar tikrai pagalvokite, ar ne geresnis rezultatas jums gausis projektuojantis nuo nulio, nei bandant prie savo poreikių 'pritempinėti' kitą projektą? Matosi, kad esate įsigilinęs į tematiką, gaudotės, kas prie ko, tad ir savo pageidavimus, norus ir galimybes, neabejoju, sugebėsite tiksliai išdėstyti. Savo namų darbus esat pilnai atlikę mirksiukas.gif Tiesiog idealus užsakovas thumbup.gif

Na, o dėl inžinerijos - namą statote ne vamzdynams vedžioti, o sau. Tad pagalvokite, kas svarbiau. Metų metus vaikščioti ratais dėl poros vamzdžių neatrodo labai jau optimalus sprendimas. Be abejo, visos pusės svarbu, bet jas reikia suderinti, kad viena kitai nekliudytų. O jei kliudo - tada geriau aukoti tuos kelis papildomus litus ilgesniam vamzdžiui, nei paskui keiktis 10 metų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zarmenas: 01 gruodžio 2010 - 17:48
Grand. pritariu Zarmenui del individualaus projekto. Juk nenusigrybausite pagal save darantt taip kad poto (jei taip butu) kitas klijentas nepirks jusu namo del baisaus isplanavimo. Esu isitikines kad betkoki kartotini projekta pasirinkes keisite kanors. Faktas. Turite gera galva ant peciu ir galite susikurti gera projektuka(su architekto pagalba) ne del to kad butum isskirtinis,bet del savo patogumo. Blyn,nenoriu pasirodyti kad su Zarmenu i viena duda puciu,bet ir del vamzdziu isvedziojimo jam pritariu ir braizydamasis savo projekta mazai sukau galva ar komunikaciju ilgis pailges keliais metrais ar ne.
Kas liecia jusu parodytus projektus tai bjauriausias antras. Grybas kazkoks. Pirmo nenoretus girti nes galiu buti neobjektyvus nes panasus i mano,o trecias toks specifinis. Paveiksliuke jis graziai atrodo,modernus,bet apdirbus lietuviskom medziagom (populiariausiom) nebebus jis toks grazus. (i vidu nesigilinau nes kiekvienas savaip is proto eina) Treciam projektui panaudojus siuolaikiskas modernias medziagas,manau galetu grazu namuka isspausti.
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 01, 01:04)

Antra, užkliuvo laiptai. Kasdien zulinsit aukštyn-žemyn, tad rekomenduočiau juos padaryti patogius - o tas užsirietimas jų viršuje tikrai nėra nei patogu, nei saugu.
Suprasčiau, kad tokie laiptai atsiranda kažkur senamiesty, kur nėra galimybės išspręsti kitaip, bet čia ne tas atvejis. Tad vienareikšmiškai siūlau dar pagalvoti dėl laiptų. Gal juos pastumti, gal kažkiek modifikuoti - iš principo, ten 3 pakopų reikalas.

Gal galite plačiau paaiškinti dėl laiptų. Aš iš brėžinio nelabai moku skaityti ir man neaišku, ką reiškia "užsirietimas jų viršuje" ir kaip galima išspręsti reikalą su "3 pakopom"? Jei nesunku.

Beje, WC pirmame aukšte yra 2,20x0,95 m. Lyg ir ne per siauras, gal tik ilgokas. Nuolydžio kampo po laiptais nežinau.
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 01, 19:03)
Gal galite plačiau paaiškinti dėl laiptų. Aš iš brėžinio nelabai moku skaityti ir man neaišku, ką reiškia "užsirietimas jų viršuje" ir kaip galima išspręsti reikalą su "3 pakopom"? Jei nesunku.

Beje, WC pirmame aukšte yra 2,20x0,95 m. Lyg ir ne per siauras, gal tik ilgokas. Nuolydžio kampo po laiptais nežinau.

95 sm persiaurai,susirgsi gali klaustrofobija pasigauti.
Atsakyti
Mes vienu metu irgi buvome beveik pasirinkę projektą Kastytis. Bet nepatiko, tai, kad laiptai eina per visą svetainę, per brangu pasirodė kampiniai langai, tas antro aukšto įsikišimas virš pirmojo, darbo kambario vieta pasirodė nelabai, WC pirmame aukšte per mažas (norėtųsi dušo ir čia, juo labiau, kad II aukšte tik vienas sanmazgas) garažas per didelis (mums labiau tinkama atrodo vidutinis garažas vienai mašinai ir lentynoms. realiai žiūrint į tokį garažą kaip Kastytis dvi mašinos vis tiek netilps, nes kraštai apsikraus visokiu gėriu. Na nebent atsisakyti darbo kambario ir jo vietoje pasidaryti sandėlį. Taip pat bent jau pats tikrai nedėčiau medinių lentelių apdailai. Pilna pavyzdžių, kad po kelių metų jos jau neatrodo labai gražiai, o atnaujinimas irgi nelengvas.
Dėl to ir teko užsisakinėti indivualų projektą išlaikant namo formą ir keičiant išplanavimą.
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 01, 19:03)

Dėl laiptų turėjau omeny, kad lipant į viršų jie pačiame viršuje daro 90 laipsnių posūkį. Toje vietoje vienoje pusėje pakopos susiaurėja, kitoje išplatėja. Tai sąlygoja tiek nepatogumą, tiek pavojų nusisukti koją ar netgi sprandą, jei lipant žemyn nepažiūrėjęs koją padėsi siauriausioje vietoje ir ji nuslys. Tada - klasikinis scenarijus: pradžioje pusė salto, po to (pasirinktinai) kūlverstukas arba "bezdikaulio" tarkavimas į laiptus, o pabaigai - išraiškingas klecko imitavimas jau pirmame aukšte, lydimas dejonių arba keiksmų lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Jei laiptus pastumti per tris pakopas, vietoje tos "lavūškės" galėtų būti paprasčiausia aikštelė, lygi ir saugi mirksiukas.gif Arba, pakeitus pakopų aukštį, sumažinti jų kiekį - bet tą reikia gerai paskaičiuoti, kad nesigautų per aukštos pakopos, nes bus labai nepatogu.

O dėl pirmo aukšto WC man buvo kilus ta pati mintis, kaip ir jomrei, tik neparašiau. Bet irgi manau, kad WC būtų galima kaip nors "įmontuoti" ir į tą garažo-sandėlių zoną.

Tiesa, pastaba dėl laiptų apsukimo irgi turi tiesos - eiti per visą svetainę iki laiptų nėra labai racionalu, nors ir ne pasaulio pabaiga.

biesas66 - drinks_cheers.gif thumbup.gif Prajuokinot thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Daynews @ 2010 12 01, 19:48)
Mes vienu metu irgi buvome beveik pasirinkę projektą Kastytis. Bet nepatiko, tai, kad laiptai eina per visą svetainę, per brangu pasirodė kampiniai langai, tas antro aukšto įsikišimas virš pirmojo, darbo kambario vieta pasirodė nelabai, WC pirmame aukšte per mažas (norėtųsi dušo ir čia, juo labiau, kad II aukšte tik vienas sanmazgas) garažas per didelis (mums labiau tinkama atrodo vidutinis garažas vienai mašinai ir lentynoms.
Dėl to ir teko užsisakinėti indivualų projektą išlaikant namo formą ir keičiant išplanavimą.

Kaip įdomu: mūsų mintys, išskyrus garažo dydį, visiškai sutampa. Bet realiai trūkumų turi kiekvienas projektas. Esmė tik ta - kiek, kokių ir per kurią vietą jie kirs.
Atsakyti
Kalbu butent apie grybas - 6,o sklypas butu apytiksliai,nes neturiu po akimis, 27 ant 25 ar panasiai,nes plotas yra 6.04 aro.
Atsakyti