DUONA
0,5 kg rupių kvietinių arba ruginių miltų
0,5 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų
100 g avižinių dribsnių (nuplauti)
100 g kvietinių sėlenų
150 g cukraus (ruginei duonai 100-120) Pastaba! Man buvo rūgštoka, dėčiau 150 g irgi...
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
Po 100 g saulėgrąžų (kepintų), linų sėmenų, kmynų (kmynus nuplikyti verdančiu vandeniu ir perplauti šaltu)
50 g sezamo sėklų (pabarstymui)
1 litras šilto vandens
0,5 litro raugo
1. Raugą išimti iš šaldytuvo truputį anksčiau, kad būtų kambario temperatūros. Sudėjus produktus, užminkyti tešlą. Tešla minkoma 15-20 minučių. Atsidėti pusę puslitriuko raugo kitam kartui.
2. Tešlą dėti riebalais ištepton arba ruginiais miltais pabarstyton skardon, suformuoti duonos kepalą, pabarstyti sezamo sėklomis, uždengti sausu rankšluosčiu ir padėti šiltai pakilti 6 valandoms. Kartu dedam ir stiklainiuką su raugu...
3. Dėti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti 80 minučių, likus kepti 10-15 minučių, karštį prisukti iki 180 laipsnių.
4. Išimti duonytę, uždengti šlapiu rankšluosčiu, kad būtų minkštesnė pluta. Pjaustyti atvėsusią...
5. Raugą stiklainyje sekančiam kepimui laikyti šaldytuve (ne ilgiau dviejų savaičių)
Skanaus
Tik va raugo recepto nežinau, aš gavau gatavą
Daryk žmogui gera, tik nesitikėk, kad Tau bus atmokėta tuo pačiu...