Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

kaip kam, sakysim aš negaliu grynai ruginės valgyti, tada turbūt ne tik kad gadinčiau orą, bet susprogčiau, labai pučia pilvą, o va 50x50 su kvietiniais labai gerai, einu užkursiu orkaitę, šiandien kepu duonelę su daugiau kvietinių miltų ir su saulėgrąžomis bei razinomis, noriu panašios į Verbūnų gardžiąją išsikepti ax.gif
Atsakyti
Sveikutės,

gavau nuo Kalėdų senio duonkepę.
Sakykit, ar galėčiau šitą Terra2 duonelę iškepti joje, tiesiog įjungusi Rupių miltų programą g.gif Aišku, plikinį paruoščiau atskirai

MANO FIRMINĖ DUONA su ruginiu raugu:
aš visada kepu po du kepalus, kurio vienas apie 1100gr. Normą sumažinus per pus - gausis vienas kepalas.
Plikiniui:
240gr kvietinių miltų
2 v.š kmynų
400ml verdančio vandens
1,5 v.š. salyklo (kai noriu visai šviesios duonos salyklo nededu ir sumažinu verdančio vandens kiekį iki 330ml)
Tešlai:
950gr kvietinių antrarūšių miltų
300gr vandens
5v.š.cukraus
2a.š.druskos
3v.š.aliejaus
360gr ruginio raugo(iš šaldytuvo paėmiau apie 100gr starterio, daviau pailsėti 1,5val. ir pamaitinau 200gr ruginių miltų+200gr vandens. Laikiau apie 12val. Nepamiršti atsidėti į šaldytuvą starterio)
Darbo eiga:
Plikiniui skirtus produktus užpyliau verdančiu vandeniu, išmaišiau (gavosi stangri košė) ir palikau atvėsti.
Kai plikinys atvėsta, pilam į jį gatavą raugą ir viską, kas skirta tešlai. Minkom rankutėmis apie 15min., kol gaunasi elastinga, nekieta tešla. Man prie rankų ta tešla nekimba, nes jei reikia dar dapilu aliejaus. Tik miltų jau daugiau nė gramo!
Indą, kuriame minkau, patepu aliejumi, sudedu suminkytą tešlą, aklinai uždengiu plėvele ir į orkaitę(neijungtą!). Taip palieku tešlai subręsti ir pakilti 6-8val. Jeigu palikti ilgesniam laikui - tai nieko neatsitiks, tik bus rūgštesnė duonelė. Man pats tas - 7val. Tada tešlą padalinu į dvi dalis, perminkau truputuką, suformuoju kepaliukus ir į formą. Galima tiesiog į skardą. Gerai išlaiko formą, kurią suformuoju. Patepu aliejumi, padarau įspaudimus su pirštais( galima ant viršaus prispausti bet kokių sėklų.aulėgrąžas ant vieno kepaliuko) ir palieku šiltai pakilimui apie 1,5-2val.. Tada į karštą (240*) orkaitę, kepaliukus apipurškiu vandeniu, į indą įpilu karšto vandens, kad susidarytų garas ir taip kepa 10min. (viršus-apačia). Po 10min. sumažinu iki 190* ir su tokia temperatūra baigiu kepti. Tiesa po 15min. išimu indą su vandeniu, dar apipurškiu nadeniu kepaliukus ir viskas. Tie du kepalai pas mane kepa 1val.
Atsakyti
O kuo skiriasi tas raugas kuri pasigaminate pagal cia duota recepta nuo to, kuri as gavau is drauges (ten raugo dali kitam kartui reikia atsiimti kai uzmaisoma visa tesla).

Kaip itariu abu naturalus... tik tas gautas is drauges skirtas vienos rusies duonai kepti??
Atsakyti
QUOTE(laukinukė @ 2010 12 28, 14:28)
Sveikutės,
gavau nuo Kalėdų senio duonkepę.
Sakykit, ar galėčiau šitą Terra2 duonelę iškepti joje, tiesiog įjungusi Rupių miltų programą g.gif Aišku, plikinį paruoščiau atskirai

Žinoma, kad iškepsit, tik skonis tikrai skirsis nuo keptos orkaitėje. Kepkit ir vaišinkit tą dosnųjį Kalėdų Senelį!
Papildyta:
QUOTE(damselfly @ 2010 12 27, 19:17)
Sveikos, gal kas patars kaip atgaivinti rauga?? Turiu kvietiniu miltu rauga is kurio kepu duonele su daug ivairiu priedu. Uzmaisius tesla dedu 2 gerus saukstus raugo... ir paskui atsidedu kitam kartui vel du saukstus i saldytuva. Nebekepiau koki menesiuka duonytes ir per sventes iskepus jau gavosi nebetokia skani.... jau ir raugas is  saldytuvo nebebuvo toks kaip visada.... bet kazkas dar gavosi...
Gal kas turite kokiu minciu kaip atgaivinti rauga kad  per kita kepima vel ciki butu....
Ir kaip pamaitinti rauga kai duonytes nekepu keleta savaiciu??

Tai va, čia ir yra bėda, kad turite kvietinį raugą. Jau rašiau, kad kvietinis raugas labai kaprizingas ir gali pateikti visokių netikėtumų. Kai sekantį kartą ruošitės kepti, pamaitinkit savo raugą ruginiais miltais ir atsidėjimui jau turėsit ruginį raugą. Jis geriau laikosi šaldytuve. Geriau mažiau ruginių miltų dėti į tešlą, bet naudoti ruginį raugą. Mano ruginiui raugui jau 1,5 metų ir vis dar aktyvus! O jeigu prireikia kvietinio raugo, tai geriausia maitinti rupiais kvietiniais, o atsidėtą raugą geriausia permaitinti po savaitės ruginiais miltais( jei greit nesiruošiat kepti)
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 12 28, 14:35)
Žinoma, kad iškepsit, tik skonis tikrai skirsis nuo keptos orkaitėje. Kepkit ir vaišinkit tą dosnųjį Kalėdų Senelį!
Papildyta:

Tai va, čia ir yra bėda, kad turite kvietinį raugą.


Duonelė išėjo dar skanesnė už orkaitėje keptą - puresnė tokia thumbup.gif
Ir šiaip įsimylėjau aš šitą receptuką ax.gif

O va mano ruginis raugas kažko durniuoja - jau antrąkart tokia lyg pelėsio plėvelė nori dėtis, nors nė savaitės be darbo šaldytuve neišstovi. Bet va nugraibiau, pamaitinau, tai išburbuliavo kuo puikiausiai ir duona iškilo. Tai gal ten ne pelėsis g.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 12 23, 08:34)
Kaip pastebėjau, daug kam iškyla ta problema, kai po poros dienų atsiskiria vanduo nuo miltų. Taip neturėtų būti, jei naudojamas vanduo bus ne šaltas , bet šiltas, o miltai bus ruginiai arba rupūs ruginiai. Tai yra pagrindinis akcentas pačiam pirminiam raugui! Paskui galima darytis ir iš kvietinių miltų. Vandenį ir miltus reikia gerai išmaišyti. Gal Jūs per daug vandens pylėte, kad miltai jau nepajėgūs sugerti viso vandens?. Bet tikiuosi, kad viskas bus gerai. Parašykit, kas toliau darosi su raugu.


Bandau raugą pasdaryti/prisijaukinti ir aš. Pirmą kartą neišrūgo, nes senajame bute buvo šalta. Dariau

Dabar bandau terros raugą. tik ir man nutiko ta pati problema - atsiskyrė vanduo nuo miltų. Vandenį tikrai pyliau šiltą, miltai - ruginiai, bet ne rupūs. Tai gal čia problema. Nors nemanau.

Ir pats raugas ne raugu kvepia... o tooooks skystas, nė nepanašu į grietinės konsistensiją. Kažin ar galėjo turėti tam įtakos netikėta pakitusi buto temperatūra (pas mus nuolat šilta, labai šilta, bet vakar vyras neįspėjęs šilumą prisuko bute, o raugas prie pat radiatoriaus sėkmingai šildėsi smile.gif )? Arba neteisingu santykiu sudėjau miltus ir vandenį: 4 šaukštai miltų ir 6 šaukštai vandens. Spėju, kad čia greičiausiai ir būsiu padaariusi klaidą. Nors temos pradioje duotoje nuorodoje parašyta, kad 1 valgomasis šaukštas miltų = 25g

Įdėjau šaukščiuką medaus ir pamaitinau raugą: šį kartą miltų dėjau gerokai daugiau. Sakykit mergaitės, ar verta dar bandyti kažką išlaužti iš šito raugo, ar geriau bandyti iš naujo? Taip norėjau 5dienį duonelės išsikept...

Bėda, kad neturiu svarstyklių, tai nesugalvoju, kaip geriau tą 100 g miltų pamatuot. Mano žiniom tai turėtų būt apie 200 ml, bet tai, kad žiopla tuos 4 šaukštus sudėjau, o taip gražiai putojo ir rūgo... smile.gif

Būsiu dėkinga, jei kas tars žodį wink.gif Ačiū.
Atsakyti
QUOTE(hazelnut @ 2010 12 29, 07:03)
Bandau raugą pasdaryti/prisijaukinti ir aš. Pirmą kartą neišrūgo, nes senajame bute buvo šalta. Dariau

Dabar bandau terros raugą. tik ir man nutiko ta pati problema - atsiskyrė vanduo nuo miltų. Vandenį tikrai pyliau šiltą, miltai - ruginiai, bet ne rupūs. Tai gal čia problema. Nors nemanau.

Ir pats raugas ne raugu kvepia... o tooooks skystas, nė nepanašu į grietinės konsistensiją. Kažin ar galėjo turėti tam įtakos netikėta pakitusi buto temperatūra (pas mus nuolat šilta, labai šilta, bet vakar vyras neįspėjęs šilumą prisuko bute, o raugas prie pat radiatoriaus sėkmingai šildėsi smile.gif )? Arba neteisingu santykiu sudėjau miltus ir vandenį: 4 šaukštai miltų ir 6 šaukštai vandens. Spėju, kad čia greičiausiai ir būsiu padaariusi klaidą. Nors temos pradioje duotoje nuorodoje parašyta, kad 1 valgomasis šaukštas miltų = 25g

Įdėjau šaukščiuką medaus ir pamaitinau raugą: šį kartą miltų dėjau gerokai daugiau. Sakykit mergaitės, ar verta dar bandyti kažką išlaužti iš šito raugo, ar geriau bandyti iš naujo? Taip norėjau 5dienį duonelės išsikept...

Bėda, kad neturiu svarstyklių, tai nesugalvoju, kaip geriau tą 100 g miltų pamatuot. Mano žiniom tai turėtų būt apie 200 ml, bet tai, kad žiopla tuos 4 šaukštus sudėjau, o taip gražiai putojo ir rūgo... smile.gif

Būsiu dėkinga, jei kas tars žodį wink.gif Ačiū.


šiaip yra skirtumas, ar rupūs miltai ar ne. Ir pirmą kart darant siūlyčiau imt malsenos viso grūdo, nes tikrai su jais daug paprasčiau.
O savąjį raugą jei jums atrodo per skystas, kai maitinsit dėkit daugiau miltų.
Šiaip ar taip tiksliai nematuojat. O nedideli temperatūros svyravimai tik palėtina veiklą, bet raugo nesugadina.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2010 12 29, 08:41)
šiaip yra skirtumas, ar rupūs miltai ar ne. Ir pirmą kart darant siūlyčiau imt malsenos viso grūdo, nes tikrai su jais daug paprasčiau.
O savąjį raugą jei jums atrodo per skystas, kai maitinsit dėkit daugiau miltų.
Šiaip ar taip tiksliai nematuojat. O nedideli temperatūros svyravimai tik palėtina veiklą, bet raugo nesugadina.


Ačiū 4u.gif
dar pastebėsiu, bet manau, kad viskas bus su juo gerai. Gal dėl viso pikto ir naują teks užmaišyt. O grūdus naudoju Ustukių. Sakot, jie netinkami raugui ruošt?
Atsakyti
QUOTE(hazelnut @ 2010 12 29, 09:54)
Ačiū  4u.gif
dar pastebėsiu, bet manau, kad viskas bus su juo gerai. Gal dėl viso pikto ir naują teks užmaišyt. O grūdus naudoju Ustukių. Sakot, jie netinkami raugui ruošt?

Aš irgi naudoju Ustukių ruginius ir rupius.
Atsakyti
QUOTE(hazelnut @ 2010 12 29, 08:54)
Ačiū  4u.gif
dar pastebėsiu, bet manau, kad viskas bus su juo gerai. Gal dėl viso pikto ir naują teks užmaišyt. O grūdus naudoju Ustukių. Sakot, jie netinkami raugui ruošt?


aš ustukių tik kvietinius naudojau, bet jie buvo rupūs.
O šiaip kai naudoju nerupius miltus raugui, tai man jis ne toks kaip su rupiais.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2010 12 29, 10:36)
aš ustukių tik kvietinius naudojau, bet jie buvo rupūs.
O šiaip kai naudoju nerupius miltus raugui, tai man jis ne toks kaip su rupiais.


Aš irgi šitą pastebėjau, kad norint turėt kuo mažiau problemų su raugu reikia rupių ruginių miltų.
Atsakyti
QUOTE(Saules.sviesa @ 2010 12 23, 13:32)
Bet vis tiek liko kelios problemos su duonos paciu kepimu... Duonos suformuoti kepaliukai kildami kilo ne i virsu, bet pletesi i sonus (istizo), o virsus labai suskilinejo... Gal kas isduos paslapti kodel taip gavosi?  g.gif Gal reikia i forma deti, kad geriau gautisi?

reik dėt į formą, tada ji nesiplečia į šonus, o gražiai kyla į viršų, man patinka tose pailgose duonos-kekso formose labai gerai iškepa ir paskui gražiai atpjaut eina mirksiukas.gif
Atsakyti