sveikutes,
vakar kepiau puruji batona su mineraliu nu super gavos ...suvalge seimyna net nespejau sureguoti
o va duonos recepto nerandu patinkamo ,vis gaunas kazkokia karti gal zinot ko perdaug pridedu?
Merginos, nenaudokite maisto gamyboje laikraščių! Esme ne popieriuje, o chemikaluose, kurie naudojami dažuose, raidėms spausdinti. Nuosenų laikų tėvai neleisdavo maisto vynioti į laikraščius, nes spaudoje labai daug švino naudojama.
Pasidalinsiu apie savo duonelę. Skaičiau atsiliepimus kokį mėnesį. Po to sugalvojau, kad gal reikia pasidaryti raugą, nes kol jis subręs, jau būsiuviską perskaičiusi:) labai pergyvenau, ar pavyks pirmą kartą, bet kol kas viskas labai skaniai iškepa:) Iškepiau jau keturias duoneles, visos gavosi! Pirmą raugą laikiau gal savaitę, nes šaltoka namuose. Niu pirma duonelė labai kvapni buvo, niam niam. Antrą duonelę pabandžiau pagardinti įdėdama gerokai daugiau medaus, siemkų, daigintų rugių... Super gavosi, mėgstu saldžią duoną. Trečią duonelę gaminau su salyklu ,panašesnė skoniu į pirktinę, bet deja, mano skrandžiui netiko, iškart rūgštis sukilo, bet šiaip labai skani:) Tiesa, tai buvo plikytos duonos receptas. Na o ketvirtą duonelę kepiau kaip ir pirmą, tik įdėjau daugiau sėklų įvairių, medaus ir padariau kietesnę. Duoną darau tokiu principu. Raugas guli šaldytuve savaitę, nes kepu kas savaitę. Traukiu ryte raugą iš šaldytuvo, beriu ruginių mitų (raugas ruginis), pilu vandens ir maišau iki grietinės konsistencijos. Lieka stovėti virtuvėje ant stalo iki vakaro. Vakare prieš miegą darau tešlą. Į ryte paruoštą bliūdą suverčiu likusius miltus, siemkas, daug linų sėmenų, medaus, druskos, daigintų rugių, galima avižų dribsnių, morkų ir t.t. Viską maišau. Neklauskite, kiek dedu miltų, kaskart kitaip. Pagrinde rupūs ruginiai miltai ir koks 30-40% kvietinių miltų. Viską metu iš akies- kiek negaila. Žinoma, vandens irgi reikia. Tada viską maišau mediniu šaukštu, po to beriu miltus ant stalo ir darau kepaliuką. Tiesa,man niekad nesigavo idealus kepaliukas, visad tešla vis dar limpa, bet labai bijau per daug miltų įdėti. O paskutinį kartą tiesiai iš bliūdo į formą suverčiau neminkytą tešlą. Plikyta tešla labai lipni - nesicackinau, tokią ir sudėjau į formą. Kepu metalinėjė formoje išklojusi sviestiniu popieriumi, kad neliptų. Sukrėsta tešla formoje pastatoma šiltoje vietoje be skersvėjų ir laukia ryto:) Ryte svarbiausias žadintuvas, kuris turi pažadinti valanda anksčiau, tada šaunu duona į orkaitę. Esu dėjusi ir į įkaitintą, ir į šaltą, skirtumo neradau. Kepu pirmas penkiolika minučių 250 laipsniu po to 180. Šiaip tai valanda manęs neįtikina, kepu apie pusantros, o jei daug tešlos - net dvi valandas. Po to traukiu iš orkaitės, užkloju šlapiu ranšluosčiu (jis labai greit išdžiūna:)) ir einu į darbą. Duonikę ragaujame tik vakare:) Reziume tokia: Kuo daugiau priedų, tuo man skaniau. Mano duona nerūgšti, nors bandžiau ir beveik vien tik ruginę duoną. Visda dedu medaus, mėgstu salžiai. Netiko tik duona su salyklu, kartoka ir degėsio skonio gavosi. Salyklą galiu kam atiduoti, nors parduotuvėje jis du-trislitus tekainuoja. Kuo tešla skystenė, duona puresnė ir lengvesnė ir kyla labiau. Tiršta tešla mažiau man iškilo, bet skalsesnė gavosi. Orkaitė mano, pasirodo naujoviška, elektrinė, kepiau iš viršaus ir apačios kartu, vėjukas pučia automatiškai. Jokio vandens nepyliau. Taip, viršutinė pluta kietoka gaunasi ir biški pridega, bet vidus iškepa puikiai:) Kuo minkštenė tešla, tuo labaiu iškyla, bet ir pluta viršuje įtrūksta. Bet man labai skanu tą plyšį graužti:) Gaunasi pyragiukas, ne duona:) Dabar ieškosiu recepto su lašinukais ir svogūnais, manau, tiktų toks derinys:)
Merginos, kurios bijote pradėti - reikia būtinai kepti! Svarbiausia, truputis kantrybės, kuo ilgiau palaikai tešla, tuo geriau ji iškyla! Sėkmės!
Paprasysiu Jusu pagalbos del raugo gamybos... Pas mane ant peciau buna apie 28-31'C.
Pirma karta kai pradejau gaminti rauga, tai per 1 diena viskas labai suputojo, bet kaip parasyta recepte 48 val. jo nemaitinau, taciau tada man jau viskas jau buvo sukrite... Pabandziau pamaitinti, bet nieko tas nepadejo...
Antra karta po paros viskas ir vel labai suputojo (kaip pavaizduota instrukcijoje foto), tada nelaukiau 48 val ir pamaitinau rauga po 24 val, is pradziu po maitinimo pradarejo graziai kilti, bet pakilus max 20 proc. paskui viskas ir vel sukrito...
Kur darau klaida? Gal pas mane per silta? Jau visiskai pasimeciau...
Paprasysiu Jusu pagalbos del raugo gamybos... Pas mane ant peciau buna apie 28-31'C.
Pirma karta kai pradejau gaminti rauga, tai per 1 diena viskas labai suputojo, bet kaip parasyta recepte 48 val. jo nemaitinau, taciau tada man jau viskas jau buvo sukrite... Pabandziau pamaitinti, bet nieko tas nepadejo...
Antra karta po paros viskas ir vel labai suputojo (kaip pavaizduota instrukcijoje foto), tada nelaukiau 48 val ir pamaitinau rauga po 24 val, is pradziu po maitinimo pradarejo graziai kilti, bet pakilus max 20 proc. paskui viskas ir vel sukrito...
Kur darau klaida? Gal pas mane per silta? Jau visiskai pasimeciau...
man žinokit iš tų visų bandytų raugų geriausiai pasiteisino tas, kad maitini kiekvieną vakarą (t.y. kas 24 val.) tada naktį nematai kyla nekyla ir viskas ramu. Kiek dariau visad gavos. O temperatūra ne manau, kad per aukšta, tiesiog pas jus jis dar greičiau dirba.
Merginos, nenaudokite maisto gamyboje laikraščių! Esme ne popieriuje, o chemikaluose, kurie naudojami dažuose, raidėms spausdinti. Nuosenų laikų tėvai neleisdavo maisto vynioti į laikraščius, nes spaudoje labai daug švino naudojama.
Dabar ieškosiu recepto su lašinukais ir svogūnais, manau, tiktų toks derinys:)
Kad naudoti laikraščius maisto gaminime negalima, manau kiekvienam aišku ir tikrai visoms užtenka sveiko proto to nedaryti. Aš tik bandžiau pasakyti, kad pati iš laikraščių nusipyniau pintinėles duonos kildinimui, bet jos padarytos tik iš pačių laikraščių baltų pakraščiukų, nudažytos valgomais dažais ir tikrai nepavojingos, bent man taip atrodo. O be to dar į vidų įsikloja kepimo popierius. Deja, neturiu tų pintinėlių nuotraukos, bet , kad įsivaizuotumėt, matyti toje nuotraukoje tos geltonos vytelės. Jos yra grynai baltos spalvos, tik dažytos su ciberžole. Tokiu principu turiu pasidariusi dvi pintinėles tik duonai. Kitos paskirties pintinukams naudoju visą likusią makulatūrą.
O su lašinukais ir svogūnais labai skani duonelė gaunasi. Tik prieš dėdama į tešlą pakepinkite svogūnus, o lašinukus tik sušildykite prie svogūnų. Nors jei mėgstate spirgučius, skanu ir visiškai sutirpyti lašinukai.
Džiaugiuosi kartu su Jumis! Man labai malonu, kai kažkam tai pavyksta, ir visai nesvarbu pagal kokį receptą darėte, svarbu, kad jau greitai džiuginsite ir mus savo receptais!
kepiau duonele palangos pagal teros recepta. tesla tokia kieta minkoma gavosi net isigandau, bet pirma karta duona taip graziai iskepe viduj puri, puri o skanumelis. siaip dar esu daug kitu receptu isbandziusi su misiniais tamsesnes duoneles kepiau tai ten tesla truputi skystesne gal del to duona dregnesne viduje, ar gali nuo priedu sunki buti ir viduje dregna?