QUOTE(dita0506 @ 2010 12 10, 10:39)
ačiū už atsakymą,tik bėda, kad dar nekepiau nei karto duonos su raugu,ar su mielėm(kepiau tik batoną). Todėl ir prašau patarimo,pasiskaičiuoti taip pat nemoku,nes dar to nedariau. Gal galite parašyti kaip pasiskaičiuoti ir patarti kokį receptuką pirmam kartui
na va jums ir su raugu pora receptukų, pagal abu kepiau, puikiai gavosi
QUOTE(Terra2 @ 2010 04 15, 11:18)
Aš kepu tokią ruginę duoną su ruginiu raugu:
400gr ruginio raugo
200gr ruginių miltų
200gr kvietinių miltų(kuo prastesnės rūšies)
230ml vandens
1a.š druskos
2v.š kmynų
Viską sumaišyti ir minkyti tešlą. Galima minkyti duonkepėje, bet ši tešla labai greitai susimaišo ir rankomis. Jeigu tešla minkštoka, pridedu truputį kvietinų miltų, bet tešla turi būti minkšta ir lipni. Kuo minkštesnė tešla, tuo duona gardesnė. Suminkius, paliekame uždengtą tešlą pusvalandžiui. Paprastai ruginę duoną sunkiau suformuoti į kepaliuką, tai aš visada suminkiusi, atsieit suformuoju, apibarstau miltais ir dedu į formą, palikdama šiltai 2-3val. pakilti. Toliau ta pati procedūra: įkaitinta iki 240* orkaitė su indu vandeniui apačioje. Dedame duoną į skardą, į indą įpilame karšto vandens, uždarome orkaitę ir kepame apie 10-15min. Po to sumažiname temperatūrą iki 200* ir kepame apie 1val. Pasibaigus laikui, aš visada tikrinu ar duona iškepusi, pastuksendama į duonos apačią: jei garsas skardus - viskas ok.
QUOTE(Terra2 @ 2010 02 08, 11:46)
"PALANGOS" duona:
Kadangi, aš kepiau iš karto du kepalus(apie 900 gr vienas kepaliukas}, tai man reikėjo:
400gr ruginio raugo
200gr ruginių miltų
600gr kvietinių miltų
1 v.š. druskos
2 v. š cukraus
2 v.š. kmynų
460gr vandens.
Kadangi tokio kiekio mano duonkepė nepajėgi išmaišyti, tai maišiau per du kartus, viską dalindama į dvi dalis. Duonkepėje reikia maišyti apie 15-20min. Išimame tešlą iš duonkepės, pastatome šiltai ir duodame tešlai pailsėti 20-30 min. Per tą laiką tešla turi tik pailsėti, o ne pakilti. Tada rankomis permaišome ir formuojame pailgus arba apvalius 2 kepaliukus. Pabarstome skardą miltais arba patiesiame popierių, sudedame suformuotus kepaliukus ir pastatome šiltai 3 valandoms. Tešla turi pakilti dvigubai. Jei patalpa vėsoka, gali prireikti ir 4 val. Orkaitę įkaitinu iki 220 laipsnių, apačioje pastatau skardą arba dubeni su karštu vandeniu. Tada suformuotuose kepaliukuose darau 3-4 įpjovas aštriu peiliu, apipurškiu vandeniu arba pabarstau miltais. Kepti 10 min. 220 - temperatūroje, po to sumažinti temperatūrą iki 180* ir dar kepti apie 40-50 min. Išimtą duoną uždengti dregnu rankšluoščiu ir atvėsinti ant grotelių. Superinė duona!