Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos, Vaiko priežiūros

QUOTE(Nej@ @ 2010 12 10, 16:01)
Sveikos.

kaip supratau jau darbo ieškosi fiktyviai, taip kad mano pasiūlymas būtų toks: prašyk tos terminuotos sutarties laikui bent jau kol išeisi į VPA, nes jei ji pasibaigs NGA laikotarpiu neturėsi kur išeiti į VPA, t.y. kur rašyti to prašymo ir pan... na tikiuosi supratai, ką norėjau pasakyt 4u.gif
ji gal ir tęsis kol būsi NGA, bet darbdavys turi teisę tave paskui atleisti, o jei ji tęsis bent jau savaitę virš VPA datos pačiai bus geriau ir ramiau ax.gif
aš taip daryčiau tongue.gif
Papildyta:
QUOTE(JOLANCIUK @ 2010 12 10, 16:17)
Jus turit but isleista darbdavio i nestumo ir gimdimo atostogas ir jei per jas pasibaigs jusu trm.sutartis,tai sodra ir toliau jums mokes.

drįsčiau suabejoti, jei pasibaigus NGA ji nebeturės sutarties su darbu kokiu pagrindu ji išeis į VPA, kur rašys prašymą? biržoj? jei stovės tik biržoj sodra nemokės schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Nej@ @ 2010 12 10, 17:01)
Sveikos.
iskart atsiprasau jei toks klausimas buvo, bandziau viska perskaityti, bet tik labiau susimakalavau.
dabar situacija tokia:
nuo 2008.01.08 iki 2010.01.08 buvau vaiko prieziuros atostogose iki vaikui sukako 2 metai, nuo 2010.01.09 stoviu darbo birzoje, iki rugpjucio(pusmeti) gavau pinigelius is birzos, nuo 2010.08.02 iki 2010.10.29 dirbau terminuotus darbus i kurios siunte birza(buvo pasirasyta terminuota darbo sutartis). siuo metu vel stoviu darbo birzoje(tiksliau ji net nebuvo manes isbraukusi, jie ten pazimeji tik kad as tuo laikotarpiu dirbau terminuotus darbus). rugpjucio pabaigoje suzinojau kad laukiuosi. i dekreta man 2011.01.10 diena.
buvau sodroje ir man paaiskino kad jei sausio 10 dienai rankose neturesiu galiojancios darbo sutarties tai nei dekretiniu, nei vaiko prieziuros atostostogu sodra man neapmokes, nors mano stazas ir yra pakankamas. nes mat as stovinti birzoje esu neapdrausta blink.gif paskui dar skambinausi i sodra patikslinimui, tai man paaiskino, kad jei bus sudaryta terminuota darbo sutartis(jei as perstebukla isidarbinciau) ji turetu buti sudryta tokiu principu:
isidarbinama nuo sausio 1 dienos, daleiskim i dekreta sausio 15 diena, terminuota darbo sutartis turi baigtis vasario 10 diena kazkur.

sodros puslapyje apie motinystes pasalpa radau tokias eilutes:
Motinystės pašalpa skiriama, jeigu:
Jums išduotas nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimas:
  ...
  Jums nėštumo ir gimdymo atostogos suteiktos darbo laikotarpiu arba Jūs esate atleista iš darbo nėštumo metu ar nėštumo ir gimdymo atostogų metu dėl įmonės, įstaigos ar organizacijos likvidavimo, bankroto ar pasibaigus terminuotos darbo sutarties terminui arba paskyrimo į pareigas terminui ar įgaliojimų laikui;
...

dabar klausimas: ar as gerai supratau ar ne, jei per nestuma baigiasi terminuota darbo sutartis, tai as turiu teise i motinystes pasalpa? jei as kazka supainiojau, butu didelis aciu kad paaiskintumete, nes jau naktim nebemiegu, nes nezinau ka daryti verysad.gif

isanksto aciu uz atsakymus

Jei gerai issiskaiciau, tai tuo metu, kai suzinojot apie nestuma, jus dirbote pagal terminuota sutarti. Jei taip, tai ar rodet pazyma apie nestuma darbdaviui? Gal butu neatleides???
Bet jums vistiek turetu galioti tas Sodros punktas, kuri pati nurodet (pasibaigus terminuotai sut. nestumo metu).
Atsakyti
QUOTE(Nej@ @ 2010 12 10, 16:01)
Motinystės pašalpa skiriama, jeigu:
Jums išduotas nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimas:
  ...
   Jums nėštumo ir gimdymo atostogos suteiktos darbo laikotarpiu arba Jūs esate atleista iš darbo nėštumo metu ar nėštumo ir gimdymo atostogų metu dėl įmonės, įstaigos ar organizacijos likvidavimo, bankroto ar pasibaigus terminuotos darbo sutarties terminui arba paskyrimo į pareigas terminui ar įgaliojimų laikui;
...

dabar klausimas: ar as gerai supratau ar ne, jei per nestuma baigiasi terminuota darbo sutartis, tai as turiu teise i motinystes pasalpa? jei as kazka supainiojau, butu didelis aciu kad paaiskintumete, nes jau naktim nebemiegu, nes nezinau ka daryti verysad.gif

isanksto aciu uz atsakymus

aš radau taip:
Teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą turi vienas iš tėvų (įtėvių), globėjas, kuris:
suteiktos vaiko priežiūros atostogos, išskyrus kai asmuo atleistas iš darbo dėl įmonės, įstaigos ar organizacijos likvidavimo, bankroto ar pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai arba paskyrimo į pareigas terminui ar įgaliojimų laikui ir dėl to nesuteiktos šios atostogos, išskyrus dirbančius tik pagal autorines sutartis, sporto ar atlikėjo veiklos sutartis ir savarankiškai dirbančius asmenis **;

Kreipiantis dėl motinystės (tėvystės) pašalpos skyrimo apdraustojo pasirinktam „Sodros“ teritoriniam skyriui reikia pateikti:

įsakymo dėl vaiko priežiūros atostogų suteikimo nuorašą, o kai vaiko priežiūros atostogos nesuteiktos dėl to, kad asmuo atleistas iš darbo dėl įmonės, įstaigos ar organizacijos likvidavimo, bankroto ar pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai, paskyrimo į pareigas terminui ar įgaliojimų laikui – papildomai reikia pateikti dokumentus, įrodančius atleidimo iš darbo pagrindą (įsakymo, potvarkio, darbo sutarties nuorašus); išskyrus dirbančius tik pagal autorines sutartis, sporto ar atlikėjo veiklos sutartis bei savarankiškai dirbančius asmenis, kuriems tokios atostogos nesuteikiamos **;
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo angeloangel: 10 gruodžio 2010 - 18:29
QUOTE(angeloangel @ 2010 12 10, 17:25)
drįsčiau suabejoti, jei pasibaigus NGA ji nebeturės sutarties su darbu kokiu pagrindu ji išeis į VPA, kur rašys prašymą? biržoj? jei stovės tik biržoj sodra nemokės schmoll.gif

Šiaip jau net jei terminuotos sutarties terminas baigtųsi būnant NGA, vistiek atleist iškart negalėtų, atleidimo terminas nusikeltų mėnesiui nuo NGA pasibaigimo, nes būtent toks numatytas darbo kodekse.
Atsakyti
QUOTE(Enita @ 2010 12 10, 23:38)
Šiaip jau net jei terminuotos sutarties terminas baigtųsi būnant NGA, vistiek atleist iškart negalėtų, atleidimo terminas nusikeltų mėnesiui nuo NGA pasibaigimo, nes būtent toks numatytas darbo kodekse.

žinau tą terminą kad mėnesiui nusikelia, bet darbdaviai nelabai nori išleisti VPA su tokia pasibaigiusia sutartim ir turi teisę, kaip suprantu, vat aš apie ką blush2.gif
aš ten tik savo nuomonę pasakiau, kaip aš daryčiau, kaip tuomet tikrai būčiau apsidraudusi ax.gif
Atsakyti
darbdaviai neturi teisės neišleisti vpa. o pasibaigusi sutartis ar ne - jiems jokio skirtumo, nes moka sodra.
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 12 11, 09:52)
darbdaviai neturi teisės neišleisti vpa. o pasibaigusi sutartis ar ne - jiems jokio skirtumo, nes moka sodra.

o kokiu pagrindu gali išleisti į VPA jei ta darbo sutartis pasibaigus g.gif tą prasme ar tai įmanoma teisiškai, juk kaip ir tu be darbo esi unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(angeloangel @ 2010 12 11, 10:09)
o kokiu pagrindu gali išleisti į VPA jei ta darbo sutartis pasibaigus g.gif  tą prasme ar tai įmanoma teisiškai, juk kaip ir tu be darbo esi unsure.gif

Tai juk ji nepasibaigus, nes jos terminas nukeltas mėnesiui po NGA. Tai per tą mėnesį juk ir išeini į VPA.
Atsakyti
tiesiog kiek teko skaityti išaiškinimų, darbdavys, pasibaigiant darbo sutarčiai pradeda atleidimą, su įspėjimu darbuotojui, jog atleis, kai tik nebustam kliūčių... t.y. mėnesis po NGA, tai faktiškai, jei sutartis baigiasi dar būnant NGA, o įspėjimas jau padarytas, kaip ta moteris išeina į VPA? kokiu pagrindu? sodros tinklapy parašyta, jog pasibaigus terminui VPA išmokos niekas nemokės g.gif
Atsakyti
QUOTE(angeloangel @ 2010 12 11, 12:01)
tiesiog kiek teko skaityti išaiškinimų, darbdavys, pasibaigiant darbo sutarčiai pradeda atleidimą, su įspėjimu darbuotojui, jog atleis, kai tik nebustam kliūčių... t.y. mėnesis po NGA, tai faktiškai, jei sutartis baigiasi dar būnant NGA, o įspėjimas jau padarytas, kaip ta moteris išeina į VPA? kokiu pagrindu? sodros tinklapy parašyta, jog pasibaigus terminui VPA išmokos niekas nemokės g.gif

Arba jūs iš mėnulio iškritot arba visiškai neskaitot kas jums rašoma... Darbo kodekse nėra tokių sąvokų kaip "pradeda atleidimą", jokių "įspėjimų" esant terminuotai darbo sutarčiai taip pat nėra. Kažkaip toks jaumas, kad vienas apie ratus, kitas apie batus. Internete pilna infomacijos, įskaitant ir teisininkų konsultacijų bei komentarų darbo teisės klausimais, gal tuomet verta pagooglint ir pasiskaityt kaip ir patį darbo kodeksą, o ne milijoną kartų rašyt tuos pačius "pamąstymus-išmąstymus".
Atsakyti
QUOTE(angeloangel @ 2010 12 11, 13:01)

Tai teisingai gali atleisti tik po men kai baigesi NGA,bet per ta menesi jau busi isejusi i VPA.Taip kad nors ir atleis,bet Sodra mokes VPA.
Parasyta gi viskas Darbo kodekse.
Atsakyti
QUOTE(Enita @ 2010 12 11, 12:42)
Arba jūs iš mėnulio iškritot arba visiškai neskaitot kas jums rašoma... Darbo kodekse nėra tokių sąvokų kaip "pradeda atleidimą", jokių "įspėjimų" esant terminuotai darbo sutarčiai taip pat nėra. Kažkaip toks jaumas, kad vienas apie ratus, kitas apie batus. Internete pilna infomacijos, įskaitant ir teisininkų konsultacijų bei komentarų darbo teisės klausimais, gal tuomet verta pagooglint ir pasiskaityt kaip ir patį darbo kodeksą, o ne milijoną kartų rašyt tuos pačius "pamąstymus-išmąstymus".

tai pagooglinkit ir pažiūrėkit kiek moterų ėjo per teismus ir kaip išsisprendė, iš to man ir kilo klausimai, nemanau, kad padariau nusižengimą paklausdama...
netgi notaro puslapį galite atsiversti, ten kaip tik yra pvz kaip pradėjo moters atleidimą, kad iš terminuotos, netaptų neterminuota dar jai būnant NGA :4u:nes rėmėsi 126str. ir tai leidžia visi įstatymai... o įspėjimai yra, jei moteris turi terminuotą ir yra NGA, ji gauna įspėjimą jog jos sutartis baigias, nes kaip žinot, jei nei viena iš šalių nieko nedaro sutartis automatiškai tampa neterminuota 4u.gif ir darbdavys pagal tą išaiškinimą liko teisus...yra labai daug išimčių, o paskui kai nežinai taip ir gaunas...
o jei negalit man atsakyti pateikdama būtent tų įstatymų, tai realiai ir lieka neatsakytas klausima, o tema tam ir skirta, kad išsiaiškint viską iki galo. ir aš esu toks pats žmogus kaip ir kiti ir manau turiu teisę klausti...

P.S. pažiūrėkit naujos redakcijos DK 129 ir 130str. gal tada suprasit kodėl man kyla tokie klausimai...
Papildyta:
jau radau kitur info thumbup.gif labai puikiai išaiškinta su įstatymais thumbup.gif
atsiprašau jei ką sutrukdžiau 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo angeloangel: 11 gruodžio 2010 - 13:19