Mes rinkomės iš Kiddy Cruiserfix Pro, Römer Kidfix XP Sict, Concord Transformer XT ir Cybex Solution X2-fix bei Solution Q-fix Plus. Aš manau, kad svarbiausia kėdutės saugumas, visos šios kėdutės turi gerus saugumo įvertinimus, pagal saugumą (ne bendrą balą, o būtent saugumo) rikiuojasi taip (pagal stiftung warentest, jie detalesni):
1. Römer Kidfix XP Sict (1,5 balo, vienintelė šioje grupėje, kurios saugumas ivertintas "labai gerai", bendras balas 1,7)
2. Kiddy Cruiserfix Pro (1,6 balo, "gerai", bendras balas 1,7)
3. Cybex Solution X2-fix (1,7 balo, "gerai", bendras balas 1,7)
Cybex Solution Q-fix nei SW nei ADAC dar netestavę (ar dar nepaskelbę rezultatų), o Concord (Transformer XT Twinfix Isofix) SW testavo tik 2009 metais, saugumo balas 2,1, bendras 2.
Mūsų favoritai buvo Romer ir Kiddy, kaip saugiausios, nors Cybex saugumu nuo jų atsilieka tik 0,1 balo. Šiaip negalima vienareikšmiškai teigti kad viena kuri nors kėdutė geresnė už kitas, viskas dar priklauso nuo vaiko sudėjimo, automobilio sėdynės formos ir gylio, be to vienos turi geresnę apsaugą nuo šoninių smūgių, kitos nuo priekinių ir t.t... Iš pradžių mūsų favoritai buvo: 1. Kiddy ir 2. Romer, rinkomės ir matavomės gana ilgai, gal kam pravers mūsų pastebėjimai dėl šių modelių:
1. Römer Kidfix XP Sict - labai kokybiška kėdutė, "ausys" neužstoja vaikui vaizdo, bet gerai palaiko galvą, nors ir plačios. Nugarėlė taip pat labai patogi, o diržo paminkštinimas patiko labiausiai, manau toks turėtų būti visose šios grupės kėdutėse. Nepatiko: sėdimoji dalis gana kieta, paminkštinimas gal tik centimetro storio, ilgoms kelionėms būtų nelabai patogu; vaikas pasigedo ranktūrių, man nepatiko, kad vaikui augant, į viršų keliasi tik galvos apsauga, pečiai ir kaklas lieka mažiau apsaugoti.
2. Kiddy - iš pradžių buvome ją išsirinkę dėl novatoriškos smūgį amortizuojančios medžiagos, kvėpuojančių audinių, deklaruojamo patogumo nugarai, galimybės naudoti lėktuvuose (skrendant atostogauti ir ketinant nuomotis automobilį nebereikia sukti galvos dėl kėdutės). Šį variantą visgi atmetėme dėl dviejų priežasčių: 1) nepavyko pasimatuoti, nes būtų tekę važiuoti į Alytų, 2) žemas įvertinimas "teršalų" - tik 3.0 balo (šia tema lietuviškai info nelabai yra, jei kam įdomu, ne itin išsamus, bet vis kažkos straipsnis
cia.
3. Cybex Solution X2 fix - pasirinkome šią kėdutę, nors ją matavomės daugiau iš smalsumo, "dėl visa ko". Pagal Stiftung Warentest bendrą įvertinimą ši kėdutė yra labiausiai rekomenduojama 15-36 grupėje ir mums ji labiausiai tiko, nes yra pakankamai minkšta ir patogi, vaiko galva prilaikoma vietoje ir šiaip joje gražiai (t.y. tiesiai) sėdėjo, kas jam nebūdinga

Kėdutė didinasi keliant į viršų ne tik galvos, bet ir pečių apsaugą. Musiškis vaikinas yra gerokai didesnis nei bendraamžiai, bet gražiai telpa, taigi įsitikinau, kad kėdutę reikia matuoti konkrečiam vaikui. Pagal aprašymą man labiau patiko Solution Q Plus (nepaisant to, kad dar nėra įvertinta nei SW nei ADAC, bet visų Cybex kėdučių testų rezultatai yra geri), tačiau mums jos forma netiko, lyg būtų per plati - vaikas sudribdavo kaip maišas.
Renkantis vaikui 0-18kg kėdutę buvau įsitikinusi, kad sekanti bus Concord Transformer XT, man labai patiko jos uždarumas ir galimybė konkrečiam vaikui pritaikyti aukštį ir plotį, atrodė ypatingai saugi ir patogi kėdutė. Pasimatavus vaikas pasirinko Cybex kaip patogesnę, o dėl saugumo manau jos kol kas truputėlį atsilieka nuo aukščiau išvardintų kėdučių (nors yra tikrai saugesnės už Chicco, Graco ir pan.), nes neaišku, ar buvo išpręsta problema dėl korpuso lūžimo smūgio metu, tikiuosi, kad ši kėdutė greitai bus vėl pratestuota. Kažkas komentavo dėl lanksčių isofix jungčių (Transformer X bag) - jos turi savų pliusų, nes esant vientisam korpusui smūgio metu negalėdama nei trupučio pasislinkti pati kėdutė išlakstys gabalais... Šiaip isofix yra patogus dalykas, bet ne panacėja, kai kuriais atvejais geriau tvirtinimas diržais (ypač iki antros grupės, kol auto diržu segama tik kėdutė, tik tiek, kad teisingai pritvirtinti diržais sunkiau nei isofix'u), lietuviškai info apie tai dar nėra, bet jei netingit ir įdomu angliškai ar vokiškai tikrai rasite. Tikiuosi, kad Condordus dar labiau tobulins, ir kai po poros metų reikės antros kėdutės, galėsim drąsiai ją rinktis, nes man labai patinka jos šoninės apsaugos. O apskritai, tai patarčiau kėdutę matuotis, ir jei išeina, būtent savo automobilyje, nes kas tinka vienam, gali nelabai tikti kitam...