QUOTE(milaaa @ 2010 10 25, 11:45)
o man atrodo, kad 100lt visai normali suma kisenpinigiams. aisku, valgyti is jos neprivalo, labai abejoju, ar tokio amziaus vaikai valgo mokyklinius pietus... o jei nori kokio gardumyno, kuriu nera namie, labai prasom.
o kino po 20 lt dar nemaciau... o ir ar i ji butina eiti karta per savaite? o gal cia tik maniskiai eina per yomajo diena...t.y. karta per menesi.
o kino po 20 lt dar nemaciau... o ir ar i ji butina eiti karta per savaite? o gal cia tik maniskiai eina per yomajo diena...t.y. karta per menesi.
Kinas - 18lt, 3D- 21lt. Prie vienaip ar kitaip bent kazka perka is slamsto.T.y popkornai,cola, ar guminukai.
Nes 15m vaikam,jau ir pamokos buna ir iki 3val. Tai nuo ryto isbuti nevalgius sunku. Tebunie perka limonada su bandele, bet jau vien uzkandos kiek susidaro.
Buna diskotekos, klubai iki 16m kurie veikia iki 22val, jei neklystu. Visokie labas koncertai, saskaitos papildymai. O kur dar taupytis savo hobiam ar pomegiams.
Nekalbu apie tuos atvejus kai neturi, tai tada jau nieko nepakeisiu. Nes paaugliai pinigu trukuma greitai issprendzia, randa kaip "prasimanyti " pinigu. Nes tokiu pvz pilna, deja.
Jau nekalbu apie visokias kitokias madas, kai turi draugai ir norisi tau. O jei dar panele turi..
Nekalbu apie tuos atvejus,kai tikrai nera jau visiskai is ko, nes tikrai pilna vaiku,kurie nei lito negauna..bet jie ir nukencia, jaucia amzina diskomforta.
QUOTE(*Liūtė* @ 2010 10 26, 19:29)
Kinas - 18lt, 3D- 21lt. Prie vienaip ar kitaip bent kazka perka is slamsto.T.y popkornai,cola, ar guminukai.
Nes 15m vaikam,jau ir pamokos buna ir iki 3val. Tai nuo ryto isbuti nevalgius sunku. Tebunie perka limonada su bandele, bet jau vien uzkandos kiek susidaro.
Buna diskotekos, klubai iki 16m kurie veikia iki 22val, jei neklystu. Visokie labas koncertai, saskaitos papildymai. O kur dar taupytis savo hobiam ar pomegiams.
Nekalbu apie tuos atvejus kai neturi, tai tada jau nieko nepakeisiu. Nes paaugliai pinigu trukuma greitai issprendzia, randa kaip "prasimanyti " pinigu. Nes tokiu pvz pilna, deja.
Jau nekalbu apie visokias kitokias madas, kai turi draugai ir norisi tau. O jei dar panele turi..
Nekalbu apie tuos atvejus,kai tikrai nera jau visiskai is ko, nes tikrai pilna vaiku,kurie nei lito negauna..bet jie ir nukencia, jaucia amzina diskomforta.
zmogus jau yra toks sutverimas, kad jam pinigu niekada nebus gana... bus mazai ir mazai... ir jai pajamos dideja, tai tuo paciu dideja islaidos... cia pasaka be galo

na, o vaiko auklejimas - tai kiekvienos seimos reikalas... jei patenkinti visas siuolaikinio jaunuolio uzgaidas, tai cia ir 500 per men nepakaktu

Papildyta:
QUOTE(mamuke68 @ 2010 10 26, 19:20)
Nors nestokoju pinigėlių, bet labai miela pataupyti. Po 5 litukus metu į taupyklę, ji vis sunkėja-bus kokioms nors neplanuotoms išlaidoms.MB pinigėliu - skirtus taupymui dedam į stalčiuką (į vokelį), dar esu paskolinus 700 lt.Tai irgi kaip ir sutaupyta...
bet koks taupymo budas yra sveikintinas

Mes db taupom, tai i darba nesuosi maista tik is namu. Siandien prie darbo radau valgykla, tai gira+sriuba+ kepsnys(viso nesuvalgiau) 6.30ct. Kasdiena brangu, bet kartais tikrai norisi nueiti ir normaliai pavalgyti.
Skanumynai tik dukrai, kartais dar MB. Apsiperkam sestadieniais, turgus-maxima.Savaitei ar dviem. Paskui jau tik einu jei kazko truksta, tai duona/pienas/ grietine. Siaip kuo maziau kartu i parduotuve einu, tuo maziau nereikalingu produktu nusiperku.
Nemazai misrainiu, bei sriubu, grybu uzsivakavau vasara, dar nemaza dali susidejau i kamera. Uogu pyragams irgi prisisaldziau, pirkau jau i pabaiga,maziausiom kainom.
Mum ant kelioniu susitaupo, nes mes netoli vienas nuo kito dirbam, tai mane paveza MB.
Rubus dukrai stengiuosi pirktis tik uzsieni, pedkelnes per akcijas. Dali Kaledu dovanu jau supirkau rugsejo menesi, praktiskai beveik viska. Nes vasara daugiau laisvu pinigu.O gruodi ir taip tu svenciu,karnavalu susideda, labai daug vienu kartu pinigu issileidzia.
Mes irgi metam metalinius litus i dukros taupykle, tai paskui juos isleisim arba pramogoms,arba tarkim masinos remontui.
MB moka pats tvarkyti masinas, dazyti ir pan. tai mum kainuoja irgi labai mazai. Nes detaliu irgi buna gauna, buna srote perka ar pan.
Tai visu uzgaidu tikrai nereikia, bet bent, pagal pajamas,kad butu is ko taupyti.
Brolis mano mokasi pats uz futbola, jam nupirta pagrindine apranga. Jei jis nori nike tases, kokios nors firmines kepures, viskam tauposi pats. Buna man dukra paziuri, savo kristavaike, tai ar koki lita, ar kada pridedam dali sumos prie jo taupomo daikto.
Kad kaip ir rase, jaustu pinigu verte.
Bet galvoju, kad tevai jei gali, turi uztikrint maista,kelione, apranga, minimaliai pramogu patys. O kisenpinigiai jau yra kam nori,ar dzinsams firminiams, ar cipsams nuo vaiko priklauso.
Skanumynai tik dukrai, kartais dar MB. Apsiperkam sestadieniais, turgus-maxima.Savaitei ar dviem. Paskui jau tik einu jei kazko truksta, tai duona/pienas/ grietine. Siaip kuo maziau kartu i parduotuve einu, tuo maziau nereikalingu produktu nusiperku.
Nemazai misrainiu, bei sriubu, grybu uzsivakavau vasara, dar nemaza dali susidejau i kamera. Uogu pyragams irgi prisisaldziau, pirkau jau i pabaiga,maziausiom kainom.
Mum ant kelioniu susitaupo, nes mes netoli vienas nuo kito dirbam, tai mane paveza MB.
Rubus dukrai stengiuosi pirktis tik uzsieni, pedkelnes per akcijas. Dali Kaledu dovanu jau supirkau rugsejo menesi, praktiskai beveik viska. Nes vasara daugiau laisvu pinigu.O gruodi ir taip tu svenciu,karnavalu susideda, labai daug vienu kartu pinigu issileidzia.
Mes irgi metam metalinius litus i dukros taupykle, tai paskui juos isleisim arba pramogoms,arba tarkim masinos remontui.
MB moka pats tvarkyti masinas, dazyti ir pan. tai mum kainuoja irgi labai mazai. Nes detaliu irgi buna gauna, buna srote perka ar pan.
QUOTE(linaraluka @ 2010 10 26, 19:39)
zmogus jau yra toks sutverimas, kad jam pinigu niekada nebus gana... bus mazai ir mazai... ir jai pajamos dideja, tai tuo paciu dideja islaidos... cia pasaka be galo
na, o vaiko auklejimas - tai kiekvienos seimos reikalas... jei patenkinti visas siuolaikinio jaunuolio uzgaidas, tai cia ir 500 per men nepakaktu
...

Tai visu uzgaidu tikrai nereikia, bet bent, pagal pajamas,kad butu is ko taupyti.
Brolis mano mokasi pats uz futbola, jam nupirta pagrindine apranga. Jei jis nori nike tases, kokios nors firmines kepures, viskam tauposi pats. Buna man dukra paziuri, savo kristavaike, tai ar koki lita, ar kada pridedam dali sumos prie jo taupomo daikto.
Kad kaip ir rase, jaustu pinigu verte.
Bet galvoju, kad tevai jei gali, turi uztikrint maista,kelione, apranga, minimaliai pramogu patys. O kisenpinigiai jau yra kam nori,ar dzinsams firminiams, ar cipsams nuo vaiko priklauso.
kekvienas taupo kai jam iseina. eidavau tikrai kas diena i parduotuve isleisdavau kas dien po kazkur 30 lt darbo dienom atejus savaitgaliui dar daugiau , kadangi bunam namie tai ir maisto gaunasi daugiau . po to nusprendziau eiti i savaite karta , nu taip pritruksta duonos nusiperkam nors tik sia savaite pritruko nes savaitgali turejau sveciu. kadangi as megeja prigriebti ko nors va skanaus ar va akcija tai geriau kai nekisu nosies i parduotuve
penktadieniais susirasau sarasiuka ko reikia , vaisiu perku dauk turgeli nes vaisiai kaip vejas. galbut dabar taip gaunasi nes su vyru esam dviese vaiku nera tai kol kas manau paprasciua mum apsipirkti savaitei, pagaliau ismokiau vyra , kad net isvedant suni , kad ir trumpam i lauka tv ir sviesa reik isjunkti bo jei islekia trumpam tai nieko nejungia

Pasidalinsiu ir aš savo mažos šeimos taupymo būdais. Pirmiausia, tai pradėjom naudoti tik grynus pinigėlius. Po vyro algos jo sąskaitoje paliekam sumą, kurios turi pakakti mokesčiams bei paskolai. Kitus pinigėlius nusiimam, dalį pasidedam taupymui į vieną vokelį, dalį atsidedam kokiems didesniems numatomiems pirkiniams, kaip pvz. žieminiai batai, rūbai, tam, kad nebūtų šoko, kai iškart reiks išleist didesne sumą
ir pasiliekam tiek, kad užtektų iki kito avanso, ar atlyginimo. Kas atlieka, dar papildomai dedam į taupymo vokelį. Prie progos taupymo pinigėlius iš vokelio perkeliu į kitą banką, kur yra tik sąskaita, ir ten dėliojuos indėlius. Dar turim begalę indų, taip vadinamų taupyklių, kur metam po 1, po 2, po 5 Lt ir centus, kokiam romantiškam savaitgaliui, nebrangiai kelionei
Taupymas jau tapo kaip azartas, todėl visiškai nesunku atsisakyti menkaverčių ar perteklinių daiktų, skanumynų ir pan.
linaraluka, man labai įdomu, ar daug problemų buvo, kol sūnus išmoko "nepritrūkti" pinigėlių? Ar nebuvo taip, kad jis išleisdavo visus pinigėlius pradžioje mėnesio ir nelikdavo net bandelei nusipirkt? Kaip tada elgdavotės?
Šiaip man labai patiko jūsų taikoma praktika, ir nemanau, kad 100 Lt būtų per maži pinigai, juk, kaip suprantu vaikas yra aprengiamas ir maitinamas ne iš tų pinigėlių.
Beje į kiną ir mes, jei einam, tai tik per visokias akcijines dienas, dėl to, kad 18 Lt turėčiau kur geriau išleist

linaraluka, man labai įdomu, ar daug problemų buvo, kol sūnus išmoko "nepritrūkti" pinigėlių? Ar nebuvo taip, kad jis išleisdavo visus pinigėlius pradžioje mėnesio ir nelikdavo net bandelei nusipirkt? Kaip tada elgdavotės?
Šiaip man labai patiko jūsų taikoma praktika, ir nemanau, kad 100 Lt būtų per maži pinigai, juk, kaip suprantu vaikas yra aprengiamas ir maitinamas ne iš tų pinigėlių.
Beje į kiną ir mes, jei einam, tai tik per visokias akcijines dienas, dėl to, kad 18 Lt turėčiau kur geriau išleist

QUOTE(zolia @ 2010 10 26, 21:13)

kol jaunuolis priprato tvarkytis su savo pinigeliais, tikrai buvo visko

QUOTE(linaraluka @ 2010 10 26, 22:55)
kol jaunuolis priprato tvarkytis su savo pinigeliais, tikrai buvo visko
...pradzioj banke saskaita jam atrode, kaip neissiamamas sulinys.... pagyvendavo pradzioje kaip karalius, o pabaigoje kaip ubagytis....bet esu griezta, ir nors kaip skaudedavo sirdi, nepuoliau siulyti jam pinigu... turi juk santaupu (gimtadienio dovanu, mociuciu, seneliu, krikstateviu duodamu pinigeliu), bet tu santaupu kazkaip nenori jis leisti
... mes pastoviai apie tai kalbedavom ir dabar kalbam, kaip susiplanuoti savo islaidas...siuliau, kas savaite moketi, bet jis nesutiko, nes sake, kad maloniau gauti didesne suma is karto.. o siaip jis yra gerai maitinamas, aprengiamas ir pramogai syki i men (kokiam kinui) pinigeliai yra duodami... bet kad kiekviena savaitgali pramogauti su picom, kinais, klubais ir pan. - tai jau ne... kazkaip as dabar visu akyse pasijauciau ziauria mama 

Baikit, viskas tvarkoje. As gi klausiau, nes man buvo idomu. Jus mama, ir tik Jus zinot kaip Jusu seimai, bei Jusu sunui geriausia. Liuks mama,auklejat, marciai pasiseks

Idomu buvo, kiek reikia siais laikais paaugliams. Ne pagal juos, o pagal ju tevus.
Dabar kaip rasot, jei ir gimtadieniams, pramogoms ir kitkam jis gauna papildomai, tai tas 100lt net ir daug atrodyti gali.
Kadangi turiu broli, ir buna kyla visokiu klausimu, ir konfliktu del tu pinigu. Tai gal labiau ta tema ir papletojau.

QUOTE(*Liūtė* @ 2010 10 26, 23:02)
Baikit, viskas tvarkoje. As gi klausiau, nes man buvo idomu. Jus mama, ir tik Jus zinot kaip Jusu seimai, bei Jusu sunui geriausia. Liuks mama,auklejat, marciai pasiseks 
Idomu buvo, kiek reikia siais laikais paaugliams. Ne pagal juos, o pagal ju tevus.
Dabar kaip rasot, jei ir gimtadieniams, pramogoms ir kitkam jis gauna papildomai, tai tas 100lt net ir daug atrodyti gali.
Kadangi turiu broli, ir buna kyla visokiu klausimu, ir konfliktu del tu pinigu. Tai gal labiau ta tema ir papletojau.

na, 100 Lt nera daug, nes, kaip minejau, tai ir maistpinigiai i mokykla... bet zinau, kad jis normaliu pietu ten nevalgo (tipo neskanu), tai manau, kad bandelei turi uztekti...

Šiaip tokio amžiaus paauglys ir užsidirbti gali, jei norisi daugiau. Tiesa, aš saviškėms duodu daugiau kišenpinigių, po 25 Lt savaitei, tel. sąskaitas po 20 Lt/mėn. apmoku atskirai, ir nuolatinius po 22 Lt perku atskirai. Mažoji vis kokį darbelį susiranda jau nuo 13-kos metų, šįmet nemažai dirbo, bet už tai vasarą apvažiavo visus festivalius Lietuvoje, ir liko labai patenkinta. Gal mamos pavyzdys užkrečia, visą laiką turiu kažkokio papildomo darbo
Mūsų šeimoje pagrindinė taupymo priemonė - išlaidų planavimas. Tą darau dar tik nuo 2008 m., bet jau įgudau neblogai, būna apytikslis planas metams pamėnesiui, o artimiausiems trims mėnesiams - jau labai konkretus. Jei anksčiau eilutėje "nenumatytos išlaidos" būdavo triženklės sumos, tai dabar ta eilutė dažniausiai siekia 20 Lt, vadinas, planuoju gerai
Kol kas taupau labai neįdomiam dalykui - skolos grąžinimui, už poros mėnesių grąžinsiu, ir pradėsiu taupyti atostogų kelionei

Mūsų šeimoje pagrindinė taupymo priemonė - išlaidų planavimas. Tą darau dar tik nuo 2008 m., bet jau įgudau neblogai, būna apytikslis planas metams pamėnesiui, o artimiausiems trims mėnesiams - jau labai konkretus. Jei anksčiau eilutėje "nenumatytos išlaidos" būdavo triženklės sumos, tai dabar ta eilutė dažniausiai siekia 20 Lt, vadinas, planuoju gerai

Kol kas taupau labai neįdomiam dalykui - skolos grąžinimui, už poros mėnesių grąžinsiu, ir pradėsiu taupyti atostogų kelionei

QUOTE(Miaška @ 2010 10 27, 10:38)

Bet kaip susiplanuoti tiksliai, kad ir ateinantiems 3 mėnesiams

Man irgi idomu, kaip suplanuot islaidas tiksliai pusmeciui ar net pamenesiui trim men i prieki? As daugiausia menesiui, na, jei zinau, kad laukia kazkas svarbaus - vestuves, gimtadieniai, tai pasiplanuoji, ka rengtis, ka isigyt, ka pataisyt, kiek kas kainuot gali. Daugiau maziau aisku, kiek sieks komunalines islaidos, bet vel gi su paklaida kokiam 100 litu - cia sildymo eilute nenespejama; bet va, mano pavyzdukai: ima slinkt plaukai - stipriai, susineramini, imi daryt tyrimus - kainuoja, bandai priemones visokias - kainuoja, persali siek tiek - vaistu prireikia, sveciai kokie netiketi pradziugina - velgi as tai vaisinu visada ir ne vien tik kava; jei staigiai pasikeicia orai ir prisireikia ko - tai vel islaidos, jei masina remontuoji, o problema daug didesne - vel...Tai cia kasdienybe, o musu seimai buvo, kad per pusantro menesio laiko tarpa susirgo uosvis, buvo gydomas nuo sunkio ligos, mire....Drauge artima pagimde menesiu anksciau dvynukes...Cia suprantu, kad jau tokie dalykai - ta juodoji diena gyvenime, kuri kada nors ateina...Vyras mano dirba uzsienyje - lektuvai bilietai kainuoja tiek ,kiek kainuoja - neplanuosi is anksto, kai jo darbo grafikas kintantis ir daug panasiu dalyku....remontas, tarkim - toks nelabai suplanuojamas dalykas nes beremontuojant, ziurek, vel reikia sio bei to...Egzamino neislaikai - perlaikymas kainuos, sakykim tada stipendija nuplauks - cia man taip buvo studiju metu, kai dingo pusmecio labai planuotos ir lauktos pajamos...bet butu smagu, kaip jums pavyksta paplanuot - prasom parasyt, kaip planuojant, kokiais principais vadovaujates - kad neplanuotos islaidos trizenkles sumos nesiekia? Man kazkaip kelios savaites gali but tik taip paplanujamos, kai tiksliai zinau kur busiu ir ka darysiu...