QUOTE(undi @ 2010 11 19, 13:37)
sveikos,
atleiskit uz offtopic
bet turiu klausimeli..
turesiu sveciu 10 suaugusiu zmoniu, planuoju daryti cepelinus, gal kas galit patarti koki kieki bulviu reiketu ir kiek mesos..man su kiekiais sunku orientuoti..
beje ir savo receptu galit idet
10 cepelinų reikia maždaug 2,5 kg bulvių, faršo santykis su bulvėm 1:4, tai bus kokių 625 gr. Taigi dvidešimčiai cepelinų - imi 5 kg bulvių ir apie 1,3 kg mėsos.
Internete gali rasti begalę receptų, kuriuose bus siūloma bulvių tešlą paruošti tarkius maišant su maltomis virtomis bulvėmis. Kadangi man virtos bulvės duoda aitrumo ir kažkokie cepelinai patežę atrodo, tai turiu kiek kitokį receptą.
Produktai cepelinams:
5 kg bulvių,
200 gr neriebios varškės,
1,3 kg riebokos kiaulienos,
2 vidutinio dydžio svogūnai,
valgomas šaukštas krakmolo,
pora lauro lapelių,druska, peletrūnas, pipirai.
Produktai padažui:
0,7 - 0,8 kg karšto rūkymo pažandės,
pora vidutinio dydžio svogūnų,
saujelė džiovintų baravykų (gali būti šaldyti),
pora lauro lapelių, baltųjų pipirų.
Cepelinų gamyba
Faršas. Sumalam mėsytę, sudedam supjaustus ir pakepintus svogūnus, šaukštą krakmolo, 1,5 arbatinio šaukštelio druskos, peletrūnus ir pipirus, viską išmaišome.
Bulvių masė. Sutarkuojam bulves, išspaudžiam, skystį paliekam nusistovėti. Į tarkius sudedam varškę, tris arbatinius šaukštelius druskos, nupilam iš tarkių nusunktą skystį, krakmolą sudedam į tarkius, viską išmaišome.
Užkaičiam didelį kokių 10 l puodą su vandeniu ir pasūdom.
Iš bulvių masės formuojame dvidešimt vienodo dydžio kamuoliukų, mėsą irgi suporcijuojame. Imam drėgnom rankom bulvių rutuliuką, suplojam dedam faršo porsijitę ir formuojame cepaliną.
Cepelinus į verdantį vandenį dedam ne visus iškart, o po kelis pasukinėjant puodą, taip, kad vanduo nenustotų virti. Sudėjus cepelinus reikėtų palaukti, kol visi pakils, sumažinti ugnį, sudėt lauro lapelius ir virti kokių 30 - 40 minučių.
Padažo gamyba
Jeigu į padažą dedam džiovintus baravykus, tai juos užplikyti ir mirkyti reikėtų mažiausiai prieš dvi valandas.
Kol cepukai verda supjaustom ir pakepinam karšto rūkymo pažandę, kai spirgeliai bus gerokai apkepę sudedam pjaustytus svogūnus, svogūnams apkepus sudedam pjaustytus baravykus, lauro lapelius ir baltuosius pipirus, sumažinam ugnį ir patroškinam dar 10 minučių.
Skanaus
Psio, pas mane sekmadienį cepai