Įkraunama...
Įkraunama...

Antroji santuoka

QUOTE(muminukas @ 2006 12 06, 06:04)
tai santuoka, nors ir buvo anuliuota ir jos nebuvo, tam tikrais patogiais atvejais ji buvo.

Ne visai taip smile.gif
"Patogiais atvejais" doh.gif , o manai kad pvz. jei moteris sakykim ištekėjo per apgaulę (na kad ir už psichinio ligonio to nežinodama, nes jai buvo meluojama ar na kad ir retai tai būna ir beveik teoriškai - per prievartą) radusi galimybę tai pagaliau sutvarkyti turėtų to nedaryt dėl to, kad jos vaikai nebūtų apšaukti "benkartais". Nesvarbu, kad santuoka iš tiesų sudaryta negaliojančiai...
Nereikia ironizuoti, taip kalba bažnytinė teisė - tos pasekmės paliečia suaugusius, padariusius klaidą, o ne vaikus, kurie čia (situacijoje santuokos metu) niekuo dėti. Kalba apie suaugusių sprendimą santuokos sudarymo metu, bet tą jau sakiau ir nebesikartosiu. Pagal tavo logiką išvis ir vaikai turėtų būti paskelbti nė neegzistavusiais, nes santuokos, kurios metu jie gimė gi nebuvo ar moteriai pripaišytas svetimavimas. doh.gif Nėra taip. Bažnytinė teisė nebaudžia tų, kurie yra nekalti. Man rods jokia normali teisė nekaltų baust negalil. Jei tau tai atrodo neteisinga - kitas klausimas...Ir ar tau tai patinka ar ne - irgi kitas. Keista, kad tau vaikų paskelbimas nesantuokiniais būtų teisingas doh.gif Pasikartosiu, bet Bažnyčios teisė aiškiai nurodo, kad santuoką dėl kokių nors priežasčių paskelbus negaliojančia, joje gimę vaikai yra laikomi gimusiais teisėtoje santuokoje. Viskas. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Patieška @ 2006 12 06, 09:43)
Bažnytinė teisė nebaudžia tų, kurie yra nekalti.

gal kiek pakoreguosiu, kalbant apie santuokos anuliavima, kalbama yra ne apei kieno nors baudima, bet vienos tiesos isaiskinima ir paskelbima 4u.gif
o siaip, pritariu drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(mjk @ 2006 12 06, 11:10)
gal kiek pakoreguosiu, kalbant apie santuokos anuliavima, kalbama yra ne apei kieno nors baudima, bet vienos tiesos isaiskinima ir paskelbima  4u.gif

na baudimą aš teturėjau galvoje vaikų statuso atėmimą (palygindama tai su nepelnyta bausme, nes realiai jei tai būtų atimama panašiai ir gautųsi) apie kurį kalbama (ir kurio nėra) šioje temoje. Tik tiek (o ne kažkokią realią BT skiriamą bausmę). bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Patieška @ 2006 12 06, 11:19)
na baudimą aš teturėjau galvoje turėdama vaikų statuso atėmimą (palygindama tai su nepelnyta bausme) apie kurį kalbama (ir kurio nėra) šioje temoje. Tik tiek (o ne kažkokią realią BT skiriamą bausmę).  bigsmile.gif

taip taip, ir as ta turejau minty, tik tu geriau pasakei drinks_cheers.gif
Atsakyti
aš paieškosiu dar šv. rašte ir katekizme. kaip vakar sakė Šiaulių vyskupas, šv.raštas yra konstitucija, o bažnyčios raštai - įstatymai. pasitaiko, kad įstatymas prieštarauja konstitucijai. tokiu atveju pasioma konstitucijos.
ir ok, truputį nukrypstatnt nuo temos: ar reikia liuteriną, norintį dėl svarių priežasčių būti kataliku, perkrikštyti?
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2006 12 07, 21:53)
ir ok, truputį nukrypstatnt nuo temos: ar reikia liuteriną, norintį dėl svarių priežasčių būti kataliku, perkrikštyti?

tep, kiek pamenu, tai reik blush2.gif

Kiek atmintis nesa, tai galioja tik staciatikiu krikstas 4u.gif
Atsakyti
va, ir nėra jokių "galioja-negalioja". be be be
ir katekizme parašyta, ir iš Kauno vyskupijos atsakė, kad krikštas yra vienas didis.gif lia lia lia yess.gif yahoo.gif

o dėl santuokos tebesiaiškinu mastau.gif

mjk, dar kartą be be be liezuvis.gif

"Moteris tekėdama už liuterono perėjo į liuteronybę, vaikus krikštijo liuteronų bažnyčioje. Daabr vienas vaikas (jaunas paauglys) mokosi mokykloje, lanko katalikų tikybos pamokas ir nori priimti pirmąją komuniją, būti katalikas kaip ir visa Lietuvoje gyvenanti giminė (tėvas - pamario krašto vokietis). Konfirmuotas nėra. Ar jam reikia dar kartą krikštytis katalikų bažnyčioje? Juk krikštas yra vienas.

Atsakymas:

Antrą kartą krikštyti nereikės, tik prieš P.Komuniją reikės išpažinti tikėjimo tiesas, kokios jos išpažįstamos K.Bažnyčioje. "

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo muminukas: 09 gruodžio 2006 - 22:18
o čia iš liuteronų atsakymas:
Mane domina tokia informacija: ar gali du katalikai susituokti liuteronų bažnyčioje? Į ką ir prieš kiek laiko reikia kreiptis, norint susituokti, ir pan.? Kaip šiais laikais "persiverčiama" iš vieno tikėjimo į kitą?

Kodėl jūs norite susituokti liuteronų bažnyčioje? Jeigu jums liuteroniškas tikėjimas yra priimtinesnis, tuomet tapkite liuteronų bažnyčios nariais ir joje susituokite. Priešingu atveju jūs turėtumėte tuoktis savo bažnyčioje arba civilinės metrikacijos biure, nes liuteronų bažnyčia tuokia poras, iš kurių bent vietas yra liuteronas. "Persivertimo" į liuteronų tikėjimą nėra. Liuteronų bažnyčios nariu žmogus tampa susipažinęs su Martyno Liuterio Mažojo Katekizmo mokymu. Jei jau esate pakrikštyti, tuomet krikštas nebekartojamas; kunigas jums suteiks leidimą priimti altoriaus sakramentą ir jį priėmę tapsite liuteronų bažnyčios nariais. Dėl santuokos įprastai į kunigą kreipiamasi prieš keletą mėnesių

hm, kaži,neišmes į kitą temą? mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2006 12 09, 22:02)
ir katekizme parašyta, ir iš Kauno vyskupijos atsakė, kad krikštas yra vienas didis.gif lia lia lia  yess.gif  yahoo.gif

Tikrai taip bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2006 12 09, 22:19)
Mane domina tokia informacija: ar gali du katalikai susituokti liuteronų bažnyčioje?

Bet va šitas klausimas tikrai įdomus lotuliukas.gif - kam katalikam tuoktis liuteronų bažnyčioje ? g.gif Na kad būtų bent viena pusė liuteronas (arba norintis iki santuokos tapti liuteronu) suprasčiau...o dabar mastau.gif Nu nebūna mano galva taip - mes abu katalikai, o tuokiamės pas liuteronus arba atvirkščiai. Sakramentai gi normaliom sąlygom teikiami savo konfesijos nariams. Nebent kalba eitų apie perėjimą į kitą bažnyčią...liuteronų...bet tada jau ir būtų tuokiami nebe katalikai, o liuteronai (na arba vienas bent iš jų - liuteronas). smile.gif Ai dar į galvą atėjo versija - taip būtų įmanoma , jei pvz. aplinkui arti nebūtų jokios katalikų bažnyčios ir būtų tik liuteronų, tačiau ir katalikai ir liuteronai būtų susitarę naudotis tomis pačiomis patalpomis savo apeigoms (ne vienu metu aišku). Tada katalikui liuteronų bažnyčioje būtų įmanoma susituokti. Bet pagal katalikiškas apeigas. Man rods kai nebuvo katalikų bažnyčios kaip tik taip buvo Nidoje. Daugiau versijų (o ir galimybių kada tai būtų leidžiama) kam dviem katalikam tuoktis liuteronų bažnyčioje nežinau biggrin.gif Tik šita.
O po vadinamo "persivertimo" katalikas gi jau ir laikomas nebe kataliku, o liuteronu, taigi ir tuokiasi pas liuteronus ne katalikai smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Patieška: 10 gruodžio 2006 - 15:59
QUOTE(muminukas @ 2006 12 09, 22:02)
ir katekizme parašyta, ir iš Kauno vyskupijos atsakė, kad krikštas yra vienas didis.gif lia lia lia  yess.gif  yahoo.gif
mjk, dar kartą be be be  liezuvis.gif

na siaip tai delto niekad ir nepriestaravau....tik isreiskiau minti, kuria man taip pat autoritetingas Kauno Arkivyskupijos kunigas-destytojas ( kiek pastebejau, tai tai turi dideles reiksmes mirksiukas.gif ) issakes yra kalbant apie kriksta. biggrin.gif

Is kitos puses, nesuprantu taves blink.gif Cia as nerasau tam kad tave ar ka kita i tikra kelia atvesti ar kaip kitaip mintis pakreipti, juolab net nesistengiu pralenkti ar pan. o kas be ko, su tavim nekonkuruoju... tad nematau cia jokio argumento isskirtinai man taip sakyti.

ok, vsio, cia biski ne i tema. 4u.gif cool.gif biggrin.gif

Atsakyti
mjk, taigi pastaruoju metu beveik tik mudvi kalbam ir Patieška įsterpia, todėl asmeniškai tau ir sakiau wink.gif

Patieška, jei neklystu, Nidoj bendra liuteronų ir katalikų bažnyčia, skirtingom valandomis skirtingi kunigai būva.
Atsakyti