Niekaip nesurandu pyrago-torto Napaleonas, cia buvo du variantai pateikti su pirktiniais lakstais ir naminiais, gal kuri kepejele turi issisaugojus
Sluoksniuotas medaus tortas
Biskvitai:
50 gr. sviesto
3 v.š. medaus
2/3 stiklinės rudojo cukraus (stiklinė - 200 ml)
1 kiaušinis
50 ml. pieno
1/2 a.š. sodos
3 stiklinės miltų
žiupsnelis druskos
Kremas:
200 ml. grietinės
500 ml. grietinėlės 35 %
2 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
15 gr. želatinos
Karamelė papuošimui (nebūtina):
140 gr. cukraus
50 ml. vandens
60 ml. grietinėlės
1 v.š. sviesto
Biskvitai. Ant nedidelės ugnies (arba ant vandens garų vonelės) pakaitiname sviestą, pieną, medų ir cukrų. Truputį atvėsiname, supilame išplaktą kiaušinį, išmaišome. Sodą užgesiname actu, supilame į turimą masę ir iš karto greitai išmaišome. Miltus persijojame su druska. Po truputį beriame į skystą masę, maišome, kol galėsime minkyti tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti minkšta (tiek, kad galima būtų kočioti). Tešlą dėti į dubenį, uždengti rankšluostėliu ir leisti pastovėti 15 min. Tuomet padalinti ją į 9 gabaliukus. Išsikirpti iš storesnio popieriaus 18 x 23 cm. stačiakampį. Apvedžioti jo kontūrus ant 9 kepimo popieriaus lapų - tai bus lakštų forma. Iškočioti ant apvedžiotų stačiakampių kiekvieną lakštą labai labai plonai (!!!) šiek tiek už kontūro, kad biskvito liktų trupiniams, kai apipjausime kraštus (labai daug nepalikti, nes trupinių reikia visai nedaug). Keliose vietose subadome šakute, kad kepant nekiltų "burbulai". Kepame po vieną lakštą 180 C orkaitėje apie 3-5 min. Žiūrėkite pagal savo orkaitę - kai lakštai gražiai paruduoja, traukite iš orkaitės. Iš karto juos apipjauname (!) uždėję iš popieriaus iškirptą formą, nes jie akimirksniu kietėja. Jie ir turi būti kieti ir trapūs - vėliau sutepti kremu jie suminštės.
Kremas. Želatiną užpilame 40 ml. šaltos grietinėlės. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo kartu su cukrumi ir vanilinu. Išbrinkusią grietinėleje želatiną pakaitiname ant nedidelės ugnies, kol želatina ištirps. Atvėsiname iki kambario temperatūros, atsargiai supilame į išplaktą grietinėlę, truputį paplakame mikseriu nedideliu greičiu. Tuomet padidiname plakimo greitį ir vėl išplakame iki standumo - tai užima ne daugiau nei pusę minutės. Truputį grietinėlės atidedame papuošimui (man užteko 4-5 didelių šaukštų). Į likusią sudedame grietinę, išmaišome iki vientisos masės. Pastatome į šaldytuvą, kad kremas truputų "apstingtų" ir juo galėtume tepti lakštus.
Karamelė papuošimui. Iš karto perspėju - karamelės virimo procesas nėra toks paprastas. Bent jau taip pasirodė man, nes dariau pirmą kartą. Тortą galite puošti tiesiog trupiniais, grietinėle. Bet karamelės skonis kartu su tortu - tiesiog tobulas derinys Tad jei norite paeksperimentuoti - pabandykite.
Puode cukrų su vandeniu užvirinti nuolat maišant. Puodo kraštus (palei skystį) karts nuo karto perbraukti vandenyje sušlapinta šluotele (teptuku), kad ant sienelių nesusidarinėtų cukraus kristalai. Sumažinti ugnį iki vidutinės ir virti tol, kol išgaruos skystis ir cukrus taps birus, baltas. Intensyviai maišant kaitinti toliau - cukraus "milteliai" ima tirpti ir lydosi į rudą karamelę. Kai tik ištirpsta cukrus - nukeliame nuo ugnies, supilame grietinėlę, išmaišome. Atsargiai, nes į karštą karamelę supylus šaltą grietinėlę ji gali taškytis! Dedame sviestą, maišome, kol ištirps. Atvėsiname. Man karamelė vis tiek ėmė kristalizuotis, todėl aš ją perkošiau per smulkų sietelį. Perkošto kiekio užteko tortui papuošti.
Surinkimas, puošimas. Lakštus pertepame kremu. Kremo sluoksniai bus ploni, tad apskaičiuokite, kad užtektų pertepimui ir šiek tiek viso torto aptepimui. Torto šonus apibarstome nuo torto lakštų likusiais trupiniais. Ant viršaus, palei kraštus konditeriniu švirštu papuošiame grietinėle. Tada atsargiai užpilame skystą karamelę. Statome į šaldytuvą ne mažiau nei 6 val., o geriausia visai nakčiai. Skanaus!
oooooooooojjjjjjjjjjjjj kokia karamelė, net seilė tįsta
Karamelę viriau kokius penkis kartus, bet nei karto nepavyko jos pagaminti tokios tasios, kaip būna ant parduotuvinių tortų. man ji visada sustengdavo
Karamelę viriau kokius penkis kartus, bet nei karto nepavyko jos pagaminti tokios tasios, kaip būna ant parduotuvinių tortų. man ji visada sustengdavo
QUOTE(Erina @ 2010 11 24, 11:39)
oooooooooojjjjjjjjjjjjj kokia karamelė, net seilė tįsta
Karamelę viriau kokius penkis kartus, bet nei karto nepavyko jos pagaminti tokios tasios, kaip būna ant parduotuvinių tortų. man ji visada sustengdavo
Karamelę viriau kokius penkis kartus, bet nei karto nepavyko jos pagaminti tokios tasios, kaip būna ant parduotuvinių tortų. man ji visada sustengdavo
Viena mano tinklapio skaitytoja parase, kad grietinele pries pilant reikia pasildyti, kad nesikristalizuotu cukrus. Kita karta kai virsiu, pabandysiu. Nes recepte, pagal kuri dariau, labai truko tikslumo. Ir pagal ji niekas nesigavo taip, kaip buvo parasyta.
Idomus receptas tos karameles, niekada tokios nedariau ir nematau reikalo kam taip terliotis iki cukraus milteliu (man cia kazkas ne taip)
As darau tokia niekas nesikristalizuoja:
1 dalis ckraus, 0.25 dalies vandens, 0.25 dalies sirupo. Maisau ant silpnos ugnies kol istirpasta, tada padidinu ugni ir nieko nedarau, laukiu kol burbulai prades sproginet leciau, o spalva prades keistis i tamsesne. Tada greit isjungiu ir pilu grietinele salta. Ismaisau idedu sviesto ir dar truputuka pakaitinu, nedaug.
As darau tokia niekas nesikristalizuoja:
1 dalis ckraus, 0.25 dalies vandens, 0.25 dalies sirupo. Maisau ant silpnos ugnies kol istirpasta, tada padidinu ugni ir nieko nedarau, laukiu kol burbulai prades sproginet leciau, o spalva prades keistis i tamsesne. Tada greit isjungiu ir pilu grietinele salta. Ismaisau idedu sviesto ir dar truputuka pakaitinu, nedaug.
QUOTE(Bossi @ 2010 11 24, 16:22)
Idomus receptas tos karameles, niekada tokios nedariau ir nematau reikalo kam taip terliotis iki cukraus milteliu (man cia kazkas ne taip)
As darau tokia niekas nesikristalizuoja:
1 dalis ckraus, 0.25 dalies vandens, 0.25 dalies sirupo. Maisau ant silpnos ugnies kol istirpasta, tada padidinu ugni ir nieko nedarau, laukiu kol burbulai prades sproginet leciau, o spalva prades keistis i tamsesne. Tada greit isjungiu ir pilu grietinele salta. Ismaisau idedu sviesto ir dar truputuka pakaitinu, nedaug.
As darau tokia niekas nesikristalizuoja:
1 dalis ckraus, 0.25 dalies vandens, 0.25 dalies sirupo. Maisau ant silpnos ugnies kol istirpasta, tada padidinu ugni ir nieko nedarau, laukiu kol burbulai prades sproginet leciau, o spalva prades keistis i tamsesne. Tada greit isjungiu ir pilu grietinele salta. Ismaisau idedu sviesto ir dar truputuka pakaitinu, nedaug.
O kas per sirupas? As viriau gal 20 min. - man spalva nesikeite. Vanduo isgaravo, cukrus susikriztalizavo, o paskui tie kristaliukai pradejo tirpti i karmele ruda. Rasiau, kad dariau pirma karta, tad is tikruju nezinau, ar taip turejo buti.
QUOTE(Nova @ 2010 11 24, 16:27)
O kas per sirupas? As viriau gal 20 min. - man spalva nesikeite. Vanduo isgaravo, cukrus susikriztalizavo, o paskui tie kristaliukai pradejo tirpti i karmele ruda. Rasiau, kad dariau pirma karta, tad is tikruju nezinau, ar taip turejo buti.
galima ir be jo pakeiciant ji i vandeni (svarbu, kad vandens butu maziau nei cukraus, nes jei daugiau tai ir tenka labai ilgai laukt). O sirupas maximoj pirktas toks rudas ckrinis prie cukraus parduodamas.
Kiek kartu dariau karamele, niekada cukrus nesuvire i miltelius, o tik parudavo pajuodavo (cia kai perilgai) ir sudege
QUOTE(Bossi @ 2010 11 24, 16:48)
galima ir be jo pakeiciant ji i vandeni (svarbu, kad vandens butu maziau nei cukraus, nes jei daugiau tai ir tenka labai ilgai laukt). O sirupas maximoj pirktas toks rudas ckrinis prie cukraus parduodamas.
Kiek kartu dariau karamele, niekada cukrus nesuvire i miltelius, o tik parudavo pajuodavo (cia kai perilgai) ir sudege
Kiek kartu dariau karamele, niekada cukrus nesuvire i miltelius, o tik parudavo pajuodavo (cia kai perilgai) ir sudege
Na man niekas nepajuodavo, nuotraukoje matet vaizda ir labai skani, tik kad kristaliukai susidare ja isvirus.
Bet dar kada bandysiu pasidaryt. pasinaudosiu jusu patarimais
Argentinietiški sausainiai
Receptą ir vėl radau pas rusaites, kiek išgirti šie sausainėliai buvo,kad nusprendžiau išbandyti ir aš..ir nenusivyliau jie tikrai tirpsta burnoje, jie puikūs!!
Reikės:
2.5 stiklinės miltų
1 ir 1/3 krakmolo
2 šaukšteliai kepimo miltelių
200 gr. lydyto margarino
1 šaukštelis vanilinio cukraus
3 kiaušinio tryniai
šaukštas romo
Margariną sumaišyti su cukrumi, supilti romą, vanilinį cukrų, kiaušinio trynius, miltus sumaišyti su krakmolu ir persijotais kepimo milteliais ir berti į margarino masę. Tešla gaunasi minkšto plastelino,labai maloni ir nelimpa prie rankų. Išspausti vienodo dydžio skritulėlius. Dėti ant sviestino popieriaus ir kepti 150-170 laipsnių orkaitėje 20 min.
Tešla labai trapi, todėl su ja reikėtu elgtis labai atsargiai. Iškepus visiem sausainukam pertepimui reikės ru du du ir smulkintų riešutų.
Ant vieno sausainio pusės tepame ru du du, sulipiname su kita sausainio pusele ir kraštus apvoliojame į riešutus. Apibarstome cukraus pudra.
Nelabai pas mane gal išvaizdūs gavosi, bet tikrai skanūs.
Skanaus!!
Receptą ir vėl radau pas rusaites, kiek išgirti šie sausainėliai buvo,kad nusprendžiau išbandyti ir aš..ir nenusivyliau jie tikrai tirpsta burnoje, jie puikūs!!
Reikės:
2.5 stiklinės miltų
1 ir 1/3 krakmolo
2 šaukšteliai kepimo miltelių
200 gr. lydyto margarino
1 šaukštelis vanilinio cukraus
3 kiaušinio tryniai
šaukštas romo
Margariną sumaišyti su cukrumi, supilti romą, vanilinį cukrų, kiaušinio trynius, miltus sumaišyti su krakmolu ir persijotais kepimo milteliais ir berti į margarino masę. Tešla gaunasi minkšto plastelino,labai maloni ir nelimpa prie rankų. Išspausti vienodo dydžio skritulėlius. Dėti ant sviestino popieriaus ir kepti 150-170 laipsnių orkaitėje 20 min.
Tešla labai trapi, todėl su ja reikėtu elgtis labai atsargiai. Iškepus visiem sausainukam pertepimui reikės ru du du ir smulkintų riešutų.
Ant vieno sausainio pusės tepame ru du du, sulipiname su kita sausainio pusele ir kraštus apvoliojame į riešutus. Apibarstome cukraus pudra.
Nelabai pas mane gal išvaizdūs gavosi, bet tikrai skanūs.
Skanaus!!
QUOTE(Ulė @ 2010 11 24, 20:34)
Argentinietiški sausainiai
Receptą ir vėl radau pas rusaites, kiek išgirti šie sausainėliai buvo,kad nusprendžiau išbandyti ir aš..ir nenusivyliau jie tikrai tirpsta burnoje, jie puikūs!!
Receptą ir vėl radau pas rusaites, kiek išgirti šie sausainėliai buvo,kad nusprendžiau išbandyti ir aš..ir nenusivyliau jie tikrai tirpsta burnoje, jie puikūs!!
atrodo skaniai , o jusu naudotam recepte ka vietoj rududu dejo? man jis nelabai skanus . koki cia namini pagaminus?
QUOTE(Bossi @ 2010 11 24, 20:46)
atrodo skaniai , o jusu naudotam recepte ka vietoj rududu dejo? man jis nelabai skanus . koki cia namini pagaminus?
va dariau pagal si receptuka
http://forum.say7.info/topic3540.html
Skaniai sausainiai atrodo - bandysiu, ir net gal ryt