Karamelinis obuolių pyragastris kartus kepiau kol isejo rezultatas kaip nurodyta recepte
bet visi kartai buvo skanus, man vis vaizdelis netiko
Sudėtis:
600 ml miltų
1/4 a.š. druskos
2 kiaušiniai
110 g. sviesto
5 šaukštai arba kiek reikia labai šalto vandens
Įdarui:
8 dideli obuoliai (geriausiai tinka rūgštoki ir mažiau miltingi)
200 ml cukraus
50ml vandens
50 ml cukraus sirupo (jei neturit galima pilti vandens)
50 ml 35% riebumo saldžios grietinėlės
šaukštas sviesto
citrinos sulčių
Užbarstymui:
2 v.š. cukraus
1 v.š. cinamono
Tešlai druską sumaišyti su miltais. Miltus supilti į dubenį arba ant lentos. Sudėti kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Kapoti kol miltai sudrėks ir sušoks į trupinius. Sudėti 2 kiaušinių trynius (baltymai bus vėliau reikalingi). Po šaukštą pilti vandens ir maišyti kol tešla sušoks į vieną gumulą. Baigti minkyti rankomis. Padėti, susuktą į plėvelę, į šaldytuvą 2 valandoms.
Į didesnį dubenį įpilti šalto vandens ir įspausti citrinos sulčių. Į šį vandenį dėti nuluptus ir be sėklidžių obuolius. Jie netaps rudi.
Karamelei į prikaistuvį supilti cukrų, vandenį ir sirupą. Kaitinant ant silpnos ugnies, maišyti kol cukrus ištirps. Padidinti ugnį ir leisti virti cukrui apie 8-10 min. NEMAIŠYTI. Temperatūra turi pasiekti 160 laipsnių. Cukrus pradės ruduoti. Nukelti nuo ugnies ir po truputį atsargiai maišant supilti grietinėlę. Vėl kaitinti kol masė taps tiršta. Apie 3 minutes. Leisti karamelei kiek atvėsti. Jei atvės ir sustings, pakaitinkite ant silpons ugnies.
Atpjauti kiek daugiau nei pusę tešlos, likusią palikti šaldytuve. Iškočioti apvalų blyną 28-29 cm skersmens (skarda 26 cm). Ja iškloti skardą. Imti obuolius ir juos pjaustyti labai labai plonai. Kuo ploniau, tuo skaniau. Obuoliuose, sudėtuose skardoje, neturėtų būti oro tarpų. Galima ir tarkuoti, bet tada nebus gražaus vaizdelio
Obuolius dėti sluoksniais, o ant kiekvieno sluoksnio užpilti karamelės. Jei obuoliai nėra rūgštūs, tai užlašinti truputį citrinos. Ant viršutinio sluoksnio dar uždėti truputį sviesto.
Išimti kitą dalį tešlos. Iškočioti blyną. Apatinę jo dalį patepti kiaušinių baltymais. Uždengti pyragą, gerai užspausti kraštus. Uždengti aliuminio folija. Tai apsaugos pyrago viršų nuo perkepimo kol įdaras iškeps. Kepti 25 min. 175 laipsniu įkaitintoje orkaitėje.
Sumaišyti cukrų ir cinamoną. Po 25 min. pyragą atidengti ir apibarstyti cukrumi sumaišytu su cinamonu. Kepti dar 25-30 min.
P.S. Labai svarbu ir kad tešla iškeptų ir įdaras nesukristų. Turi matytis pjaustyti obuoliukai.
Prapjauti mažiausiai už 1 valandos.
Skanaus