TEŠLAI:
190 g miltų
120 g minkšto sviesto
200 g šviesaus rudojo cukraus
5 kiaušinių
2 šaukštelių vanilinio cukraus
1 kupino šaukštelio kepimo miltelių
1 žiupsnelio druskos
PYRAGO UŽPILUI:
1 skardinės saldaus sutirštinto pieno
1 skardinės nesaldaus sutirštinto pieno
250 ml pieno
MORENGUI:
4 kiaušinių baltymų
200 g cukraus
1 žiupsnelio druskos
120 ml vandens
skrudintų kokosų drožlių
Dubenyje išmaišykite visų rūšių pieną. Sviestą išsukite su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite. Suberkite miltus, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską ir išmaišykite. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą atsegamą torto formą ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 25-30 minučių.
Dar šiltą pyragą nuo krato iki krašto kuo tankiau subadykite šakute arba mediniu pagaliuku. Tada po truputį supilkite pieno mišinį ir palikite pastovėti, kol jis susigers pro skylutes. Pyragą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 4-5 valandas. Geriausia- per naktį.
Dubenyje elektriniu plakikliu išplakite iki standumo kiaušinių baltymus su druska. Prikaistuvyje išmaišykite cukrų su vandeniu ir maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps, o sirupas užvirs. Tada nemaišydami virkite ant vidutinės ugnies, kol jis ims tirštėti.
Sirupą plona srovele supilkite į dubenį su baltymais ir plakite juos dar apie 3 min. Morengu aptepkite i šaldytuvo ištrauktą pyragą, ant viršaus užberkite susmulkintų kokosų drožlių.
"Moters savaitgalio virtuvė" 2017 m. vasaris Nr. 2 (155)
P. S. Pyragas nesvietiškai saldus, per šlapias. Užpilo ryškiai per daug- jei kepčiau dar kartą- daryčiau pusę normos. Dar- mažinčiau cukraus pačiam pyrage- per pusę turbūt. Ir dar- supylus sirupą į baltymus plakt reikia daug ilgiau, nei 3 minutes
Jeigu jus nepelnytai įžeidė- grįžkite ir nusipelnykite.