Ir aš jau nors vėlai, bet užtat realiai prisijungiu prie sūriukų gaminimo proceso.
Turėjau šiek tiek nukrypimų nuo savo įprasto gaminimo: supjaustytus obuolius laikiau kambario temperatūroje 1 parą, t.y. ne vėsioje vietoje (pastebėtina, kad nesurūgo visai, be to, ir sulčių per parą buvo daugiau, nei laikant parą vėsioje vietoje); paslėgiau ne balkone, o šaldytuve apatinėje lentynėlėje (sluoksnis sūriukų, paskui ant jų lentutė maisto pjaustymui, vėl sūriukai, vėl pjaustymo lenta, o ant jos pastačiau puodą su šaltu vandeniu). Tiesa, sūriukai pradžioje buvo suguldyti paslėgti ant virtuvės stalo, o kai atvėso, atsirado šaldytuve.
Iš beveik pilno emaliuoto kibiro obuoliukų buvo 3,5 kg pjaustytų, kuriems panaudojau 0,75 kg cukraus, ir mažą maišeli pakepintų bei nuvalytų lazdynų riešutų. Apie valandą garinau ant didelės ugnies sultis, paskui įmetus pjaustytus obuolius, ant didelės ugnies, nuolat maišant, viriau apie 30 min.
Apie riešutus buvau pamiršusi, tai įmečiau virimo pabaigoje, tikiuosi nebus labai kieti.
Iš 3,5 kg obuolių man pavyko pagaminti 7 sūriukus. Nuolat gaminu tik iš 3,5 kg pjaustytų obuolių, nes ne tik pagaminimo laikas trumpesnis, bet ir virti , maišant daug lengviau.
Stingsta maišeliuose nuo cukraus gražiai, ryt išimsiu ir pradėsiu džiovinti.
Niekada nekabinu, pradžioje džiovinu; popierius-rankšlostis-sūriukai-rankšlostis, paskui - orkaitėje, kaip grybus su šiek tiek atidarytomis durellėmis, bet ne ilgai, o paskui - tiesiog padėjus ant lentynos ant pergamentinio popieriaus, apklojus plonos ne sintetinės medžiagos virtuviniu rankšlosčiu ar marle, dažnai pavartydama, pakeisdama popierių ir rankšlostį, sudžiūva gerai, nepelija.
Jau supjausčiau kitą obuoliukų partiją, ryt virsiu su saulėgrąžomis (gal nepamiršiu įdėti).
Bet jei pjaustai be pirštinių (nemėgstu su pirštinėmis), tai paskui labai sunku nuvalyti juodas rankas, net citrina nepadeda, tai eilinį kartą įsitikinau, kad idealus pagalbininkas šioje problemoje - kivis.
Laizanika, net neabejoju, kad sūriukai karamelės skonio bus labai skanūs, juk būna, pvz., varškės sūrelių, ledų ir kt. karamelės skonio, man visai skanu. O gal čia bus skonis, kaip, pvz., griliažinių saldainiukų, tik ne tokio kietumo. Kaip be būtų, bus, tikrai, skanu!